שבוע הספר הוא הזדמנות בה גם סופרים חדשים מוציאים ספרי ביכורים, ומטבע הדברים הם אינם בקיאים בזכויות שיש להם ביצירה. מה באמת המשמעות של "זכויות יוצרים"? מה עושים במקרה של יצירה משותפת של שני סופרים/ות יחדיו? מה יכולה הוצאת הספרים לדרוש? עו"ד סער גרשוני, שותף וראש מחלקת קניין רוחני במשרד חדד רוט שנהר ושות', עושה סדר בזכויות.

סופר שמעוניין לכתוב ספר, מה הוא צריך לעשות כדי לשמור על זכויות היוצרים? האם צריך לרשום זאת כמו פטנט?

אין צורך. זכויות יוצרים נוצרות ברגע שאדם יצר את היצירה וקיבע אותה. לתצורך כך קובץ wordמהווה סוג של קיבוע ברגע זה קיימות זכויות יוצרים והיצירה משוייכת לו. ככל שתהיה העתקה והתיק יגיע לבית המשפט הוא יוכל להציג את הקובץ ולהוכיח שהוא הראשון בזמן והיוצר המקורי.

מה הזכויות שיש לסופר או יוצר התוכן?

זכויות היוצרים נחלקות לשניים, זכות היוצרים הכלכלית שהיא נועדה להפיק רווחים ליוצר ולעודד יצירת יצירות נוספות. בהתאם לזכות זו היוצר, או מי שהורשה על ידו, הוא בעל האפשרות לעשות ניצול מסחרי של היצירה שזה העתקה, פרסום, שידור, העמדת היצירה לרשות הציבור, או יצירת יצירה נגזרת (למשל ספר המשך, או המחזה והשכרת היצירה).

בנוסף, החלק השני היא הזכות המוסרית, שכוללת את הזכות לקבל הכרה (קרדיט) ביצירה, וכן את הזכות שהיצירה לא תסולף ושלמותה לא תיפגע.

אם שני אנשים כתבו ספר יחדיו, איך חולקים ביניהם את זכויות היוצרים?

מומלץ מאד לעשות הסכם מסודר שיכלול את כל ההיבטים של אופן ניצול היצירה ויחסי השותפות בין היוצרים. בקניין רוחני הזכויות לא נחלקות חצי חצי, אלא לכל מהיוצרים יש זכות יוצרים מלאה ביצירה. לכן, חשוב שההסכם יסדיר מה הזכויות, היכולות ואופן הניצול של כל אחד, וגם האיזונים והחלוקה של הרווחים של כל אחד. מה מחייב הסכמה של הצד השני (למשל שינוי ביצירה) ומה קורה אם רוצים להיפרד. כי בהחלט יכול להיות מצב ששימוש של אחד ללא רשות של היוצר השני יחשב כהפרת זכויות יוצרים.

אם אין הסכם, במקרה של מחלוקת וחוסר הסדרה מראש רוב הסיכויים שהמקרה יגיע לבית משפט, שייצטרך לקבוע האם ישנה הפרה של האחד כלפי האחר. היה מקרה שכזה באחרונה של מחלוקת של שני יוצרים במשותף, ובית המשפט הוציא צו מניעה שמנע מאחד מהם לשווק את הספר באופן עצמאי בנוסח שאינו מוסכם על היוצר השני, ואף פסק פיצוי בגין הפרת זכות יוצרים

הוצאת הספרים האם היא יכולה לדרוש מהסופר לוותר עבורה על מלא הזכויות שלו ביצירה?

ההוצאה יכולה לבקש זאת, והסופר כמובן לא חייב להסכים. מדובר במשא ומתן, שבו הצדדים מנסים למקסם את הזכויות. בדרך כלל, נהוג להפריד בין הספר עצמו לבין יצירות נגזרות, כמו המחזה, או תרגום וכו'. ולכן חשוב שהיוצר יגדיר בחוזה, איזה רישיון הוא מעניק להוצאת הספרים ומה נשאר אצלו. אחרת, גם זה יכול להוביל לבית משפט, או לאיבוד הזכויות.

ספרים ישנים, מתי פוקעות זכויות היוצרים שלהם, והאם כל אחד יכול להדפיס ולפרסם בחופשיות?

הזכויות פוקעות לפי החוק  70 שנה לאחרו מותו של היוצר. ואז, היצירה עוברת לרשות הציבור. כל אחד יכול להעתיק ולהדפיס.

העתקה של חלק מסיפור, האם זה נחשב העתקה או השראה?

לשאלה זו אין תשובה חד ערכית ומשמעית, וכל מקרה נבחן לגופו בבית המשפט. המבחן הוא האם הועתק חלק מהותי מהיצירה.  ההגדרה של "חלק מהותי" איננה ברורה, ונתונה לשיקול דעת של השופט הבוחן את הנסיבות הספציפיות. בנקודה זו חשוב לומר שיש סברה רווחת כי העתקה של אחוזים מסוימים מיצירה לא מהווה הפרה.  זה פשוט לא נכון ייתכן שהעתקה קטנה תהווה הפרה במקרה אחד, וביצירה אחרת העתקה של חלק גדול יותר באחוזים או רכיב אחר לא תהווה הפרה.

תוכנת בינה מלאכותית שלקחה חלק בכתיבת הספר, האם התוצר של הבינה זכאי להגנה של זכויות יוצרים?

לא בטוח. נושא זה עדיין בחיתוליו, אך ניתן להסיק כי מרגע שהיוצר אינו בן אדם היצירה הנוצרת לא תהייה זכאית להגנת דיני זכויות יוצרים. מקרה ידוע בחו"ל הוא התמונה שקוף עשה סלפי. בית המשפט קבע כי מכיוון שהתמונה נוצרה על ידי קוף, היא אינה זכאית להגנה של דיני זכיות יוצרים.

בישראל נפסק לפני כחודשיים כי בינה מלאכותית אינה זכאית לרשום את התוצר שיצרה כפטנט, מאותה סיבה שהפטנט לא נוצר על ידי אדם.