מלחמת חרבות ברזל היא המלחמה הארוכה והיקרה ביותר בתולדות מדינת ישראל. במלחמה כמו במלחמה, בסופו של דבר מגישים לנו את החשבון וכשמיירט כיפת ברזל בודד עולה 50,000 $, שעת טיסה של מטוס קרב עולה 35,000 $ ומאות אלפי חיילי מילואים נגרעו משוק העבודה – החשבון נספר במיליארדים. עשרות מיליארדים.

שורות גזירות כלכליות ותקציביות, שינוי מיסויי והחלטות דרקוניות עתידות להיכנס לתוקפן כבר בתחילת שנת 2025 הבאה עלינו לטובה. בראש ובראשונה, העלאת המע"מ (מס ערך מוסף) באחוז אחד מ-17% ל-18%. מס ערך מוסף הוא מס עקיף שנכלל במחיר של כל השירותים והמוצרים שאנחנו צורכים ביום יום, מסל הקניות, דלקים, ביגוד, מוצרי חשמל ועד לשירותים כגון רפואה, שירותים משפטיים ועוד.

העלאת שיעור המע"מ והשפעתו על בעלי העסקים

בעלי עסקים והחברות הגדולות אדישים, יחסית, להעלאת המע"מ שכן במסגרת הפעילות העסקית הם רשאים לדרוש זיכוי בגין המע"מ ששילמו על הוצאות עסקיות המוכרות במס (תשומות). הנפגעים העיקריים מהעלאת שיעור המע"מ הם שכירים ואוכלוסיות מוחלשות ששכרם יישאר ללא שינוי ואף יישחק לאור האינפלציה אל מול העלייה המשמעותית של, נו... הבנתם... הכול.

גזרות נוספות לשנת 2025

לצד העלאת המע"מ צפויה גם הקפאת הצמדת נקודות הזיכוי ומדרגות המס למדד כך שבמקום שהנטו שלו יגדל, הוא יישאר כפי שהוא. בנוסף, אנו צפויים לשלם יותר גם למוסד לביטוח לאומי ולמס בריאות, מבלי שנקבל שום דבר משמעותי בתמורה.

בשורה התחתונה, אנחנו עומדים להרוויח פחות ולשלם יותר על חשמל, ארנונה, מים, תחבורה ציבורית ועל כל מוצרי הצריכה, המזון והשירותים – באופן רוחבי. מומחים מעריכים שכל אחד מאיתנו יישא בהוצאה שנתית נוספת של כ-6,000 ₪ בשנת 2025, בנוסף לכל הוצאה אחרת שהיינו אמורים לשאת. ישראל יקרה לנו, תרתי משמע.

צמצום השימוש במזומן

בשנים האחרונות נכנסו לספר החוקים כמה גלגולים של החוק לצמצום השימוש במזומן שנועד להילחם בהון השחור, לסייע במאבק בפשיעה כלכלית, הלבנת הון ומימון טרור. כיום קיימת מגבלה על שימוש במזומן בעסקאות בין עוסקים בגובה 6,000 ₪ (או 10% מסך העסקה, לפי הנמוך מבניהם) ובין אנשים פרטיים עד 15,000 ₪. בחלוף מספר שנים מאז שפורסם החוק ולאחר מספר עדכונים, בהחלט ניתן לראות שימוש הולך ופוחת במזומנים, בטח בתשלום על עסקאות גדולות כגון דירות, רכבים, תשלומי ספקים וכדומה.

עם זאת, אנו צפויים להכבדה משמעותית במיסוי, התייקרות דרמטית של כל המוצרים והשירותים הבסיסיים (ולא רק הם), שחיקה במשכורות ואינפלציה שלא מתכוונת לעצור בקרוב. אין ספק שקשה לקנות דירה או רכב במזומן, אך כשהעגלה בסופר תתייקר, הביגוד וההנעלה יזנקו והדלק ירקיע שחקים – אני סבור שאנו עשויים לצפות בקאמבק מפתיע לעבודה יום יומית בסיסית עם שטרות מזומנים. ההיסטוריה מלמדת שרגע לפני שגבו של הציבור נשבר – הוא פונה לפרקטיקות עברייניות של עבריינות מס.

מבעל עסק לעבריין צווארון לבן

לא רק האזרח הקטן עשוי להתפתות להשתמש במזומן כדי לחסוך כמה שקלים. גם בעלי העסקים עלולים למצוא פתרון לעומס המיסוי בביצוע עבירות "צווארון לבן" – עבירות כלכליות, לא אלימות שמבוצעות ממניעים כספיים, תוך שימוש בתפקיד או משרה שהעבריין נהנה ממנה.

ישנם שני סוגים של עבירות מס: עבירות מס טכניות ועבירות מס מהותיות. העבירות הטכניות הן קלות יותר ובדרך כלל נעשות בחוסר תשומת לב או בסכומים קטנים. עבירות המס המהותיות הן החמורות והמשמעותיות יותר ועלולות לזכות את העבריין החמדן בביקור לא קצר באגף עברייני הצווארון הלבן בכלא מעשיהו.

העבירה הנפוצה ביותר ידועה בשפת העם כ"העלמת מס", אי רישום תקבולים, כשבעל עסק מקבל סכום כסף, לרוב במזומן, לא רושם אותו בספרים, לא מנפיק חשבונית מס-קבלה ומשלשל את הכסף לכיסו. הכסף הזה, המכונה "כסף שחור", מתגלגל לרוב מיד ליד בעסקאות לא מדווחות ומבלי שרשויות המס נהנות מעסקאות אלו.

עבירה נפוצה נוספת היא קיזוז תשומות שלא כדין. בניסיון להקטין את חבות המס ואת התשלום לרשות המיסים, בעלי עסקים יכולים "להעמיס הוצאות" שלא קשורות לעסק או שלא באמת קרו (הוצאות פיקטיביות) ובכך להציג תמונה כוזבת ביחס לרווח העסקי שלהם, ממנו נגזר סכום המס שעליהם לשלם. כך למשל אם בעל עסק הכניס 100,000 ₪ בחודש והוציא 10,000 ₪, הוא ישלם מס על 90,000 ₪; אך אם הוא הכניס 100,000 ₪ והוציא 80,000 ₪, הוא ישלם מס על 20,000 ₪ בלבד. כך נוצר תמריץ פלילי להגדיל הוצאות שלא כדין ולהימנע מתשלום מס.

דרכים חלופיות להעשרת קופת המדינה

העלאת המע"מ ל-18% והטלת מיסים דרקוניים על שכבות חלשות ובעלי עסקים קטנים ובינוניים היא המעשה הקל ביותר והמתבקש ביותר. אולי לא ניתן למנוע את העלאת המע"מ, אך אפשר להימנע מחלק ניכר מהגזרות הקשות באמצעות מיסוי חיובי כגון חידוש נוהל גילוי מרצון אנונימי שיאפשר למעלימי מיסים לשלם את המס על ההון השחור שצברו, מבלי שיינקטו נגדם סנקציות פליליות וכספם יולבן באופן חוקי. פתרון נוסף הוא "מבצע דיבידנדים" שיפתה חברות למשוך רווחים שהן שומרות בחשבונות הבנק שלהן ("רווחים כלואים") ולשלם מס מופחת על הדיבידנד (למשל, במקום 30%, 20% בלבד). מבצעים אלו יעודדו בעלי הון למשוך כספים ולשלם מיסים בשיעור מופחת ויעשירו את קופת המדינה במיליארדי שקלים רבים, מבלי להעמיס את מלוא נטל המלחמה על כתפי האזרח הקטן.

בנימה אישית, אני ממליץ בעיקר לכם בעלי העסקים, אל תתפתו לביצוע טריקים ושטיקים בענייני מס שעלולים לסבך אתכם בהליכים משפטיים מורכבים, יקרים ודרקוניים להחריד. קחו אוויר, יהיה קשה וננצח.

מאת עו"ד אלעד שאול 

***
כתבה שיווקית. הכתבה נערכה בידי מערכת Duns 100