גירושים הם הליך כואב ופוגעני מאוד, בדרך כלל עבור שני בני הזוג, גם כאשר הוא מנוהל בהסכמה הדדית ובנינוחות, הוא כמעט תמיד יהיה מלווה בדיונים וויכוחים בלתי פוסקים – כיצד יש לחלק את הרכוש שנצבר לאורך השנים בין בני הזוג? עורכת דין רחל שחר , מומחית לדיני משפחה, בסקירת פסיקה המאירה זוית נוספת בהיבטי איזון משאבים בין בני זוג. אחד מפסקי הדין העקרוניים והחשובים ביותר שניתנו ממש לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה תלהמ (פ"ת) 11744-01-22 האישה נ' האיש עוסק בשאלה האם החזר כספים בגין מס ששולם שלא לצורך בשל מצב ספציפי של אחד מבני הזוג נחשב גם הוא לנכס בר איזון או לא. פסק הדין התקדימי הסתמך בבחינתו את המקרה על שלל פרמטרים ובחן את הנושא ברמה העקרונית ויותר ושב וקבע בהתאם למגמת הפסיקה את חשיבות התנהלות בני הזוג בחשבון בנק משותף.
איך מסדירים חלוקת רכוש באופן שוויוני והוגן?
באופן בסיסי, חוק יחסי ממון בין בני זוג, (תשל"ג 1973) מסדיר את העיקרון המנחה הבסיסי ביותר בתחום הסדרת הרכוש בין בני זוג אשר מבקשים להתחיל הליך גירושים: ככלל רכוש שנחשב כ"משותף" יחולק שווה בשווה בין בני הזוג, ואילו רכוש פרטי של כל אחד מבני הזוג – יישמר גם לאחר ההפרדה בידי בעליו בלבד. החוק מעניק פחות משקל לדוגמא לעובדה שאחד מבני הזוג עבד בעבודה מכניסה יותר מאשר בן הזוג השני, אלא הכיר בכך שבני זוג בנו את ביתם יחד במאמץ משותף ועצם העובדה שאחד מבני הזוג עבד בעבודה מכניסה יותר איננה מספיקה כדי להותיר את מרבית הרכוש בידיו בלבד.
במקרה הנדון, בן הזוג נפצע בראשו באופן קשה במהלך שנת 2020 בעקבותיה הוגדר כבעל 100% נכות ואחיותיו מונו לאפוטרופוסיות שלו ושל רכושו, וכשנה לאחר מכן החליטו בני הזוג להיפרד ולהתגרש, והחלו הדיונים על חלוקת הרכוש המשותף. בין היתר במוקד הדיון עמד ויכוח לגבי כמעט 150,000 ש"ח שהושבו לבן הזוג מטעם רשויות המס בגין העובדה שנגבה ממנו לאחר התאונה סכום מס גבוה (על סמך הכנסותיו בשנים הקודמות לתאונה), מס ממנו היה פטור עתה שהוכר כבעל נכות קשה.
האישה הגישה בקשה להכיר בהחזר המס כנכס משותף ותבעה את איזונו במסגרת איזון הנכסים הכללי שבין בני הזוג, ואילו האיש (באמצעות עורך דינו ובין היתר לפי החלטת אחיותיו), טען מנגד כי מדובר בנכס ייחודי שאינו "בר איזון" ועל כן עליו להיוותר ברשותו בלבד, שכן הוא הגיע לידיו בגין מצבו הרפואי.
האם החזר מס נכנס בגדר איזון משאבים?
החוק ובעקבותיו פסיקת בתי המשפט לאורך השנים העניקו בין היתר משקל משמעותי לשאלה האם הרכוש נועד להיות לרכוש משותף כאשר הגיע לחזקת בני הזוג, תוך שימת לב לתקופה בה נצבר הרכוש (לפני הנישואין, תוך כדי הנישואין, אחרי ההחלטה על היפרדות וכד'), וסיווגו העקרוני. על בסיס קריטריונים אלו ונוספים מתחלק רכוש באופן עקרוני ל"נכסים ברי איזון" – נכסים בהם לכל אחד מבני הזוג ישנה זכות שווה (חסכונות, פנסיה לדוגמא), ונכסים שבהגדרה מפורשת אינם "ברי איזון" כדוגמת "...גימלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני-הזוג בשל נזק גוף..." (סע' 5(א)(2) לחוק יחסי ממון בין בני זוג).
השאלה שעמדה בפני בית המשפט היא האם החזר מס עונה להגדרת החוק כ"גימלה או פיצוי", וגם בהנחה שאינו נחשב ככזה – האם זהו נכס משותף "בר איזון" או שהוא נכס ייחודי של בן הזוג בלבד. בית המשפט, לאחר שבחן את מכלול נסיבות העניין הכריע שהחזר המס אכן נחשב לנכס בר איזון וכי עליו להתחלק שווה בשווה בין בני הזוג. פסק הדין הממצה והחשוב שניתן ממש בחודשים האחרונים קבע בין היתר כי החזר המס אמנם ניתן לאיש בגין מצבו הרפואי והגדרת הנכות שלו, אך הזכאות להחזר המס היתה בגין תקופה בה חיו בני הזוג יחד
יתירה מזאת, הדגיש פסק הדין, העובדה שהחזר המס שולם לחשבונם המשותף של בני הזוג מדגישה עוד יותר את העובדה שהנכס נועד לשימושם המשותף של בני הזוג, בין היתר לצורך גידול ילדיהם המשותפים, ואם כן יש להגדירו כנכס בר איזון. פסק הדין למעשה שב וקובע שעצם העברתם של כספים לחשבון משותף הדבר משמשת בעיני בית המשפט כראיה מהותית על רצון לשיתוף בהם, גם אם הדבר אירע לאחר ההחלטה על פרידה. מומלץ אם כן לבני זוג המבקשים לשמור על נכסיהם באופן חיצוני להסדרי איזון לשמור על חשבונות הבנק שלהם נפרדים ובכך להעלות את הסיכוי שאלו יישמרו ברשותם בלבד.
מאת עו"ד רחל שחר, הבעלים והמייסדת של רחל שחר משרד עו"ד
***
כתבה שיווקית בחסות משרד עו"ד רחל שחר; הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100