המלחמה יצרה דור חדש של עסקים או משפחות בחובות. אם בשנים האחרונות התאפיינו הנכנסים לשערי הליכי חדלות הפירעון באזרחים ועסקים שגוררים את חובותיהם כבר שנים ארוכות וכבר התרגלו למצב הרי שעסק או משפחה שקורסים בגלל המלחמה אינם דוגמה לקריסה קלאסית.

מדובר בבעלי עסקים שהיו בריאים וטובים, משפחות שמורכבות מאנשים גאים, שבנו מפעל חיים לתפארת, שפרנסו את משפחתם בכבוד והעניקו לילדיהם חיים טובים. הם היו יוצאים ומבלים לעיתים קרובות, טסים בעולם וגם רכשו דירת מגורים בתקופת השפע והפריחה.

המלחמה טרקה להם את הדלת בפנים ביום בהיר אחד, ללא שום התראה. המשפחה צריכה כעת לקום ולהתמודד עם מצב שבו היא הגיעה לחדלות פירעון מסיבות שאינן תלויות בה במטרה להציל את התא המשפחתי ואת העסק. אם לא יעברו הליך מתאים לטיפול בחובות הם עלולים לאבד את דירת המגורים.

בשלב זה חשוב להבהיר: בעידן שבו נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי אפשר להגן על דירת המגורים ובמקביל לטפל בחובות, לגבש הסדר ולקבל הפטר. אתם לא תאבדו את הבית.

מדובר בחוק מוטה שיקום אשר מציב את ערך השיקום הכלכלי כמטרתו הראשונה במעלה. חוק שמביא שינוי תפיסתי לפיו אירוע חדלות פירעון אינה עוולה או פגם מוסרי אלא 'רע הכרחי' הנובע מהתפתחותו ושכלולו של שוק האשראי, או כעת, הנובע מהמלחמה. מושגים מאיימים שהיו קיימים בעבר  בלקסיקון ההליך כמו 'פשיטת רגל', 'חייב', 'צו כינוס', 'כונס נכסים' אינם קיימים עוד ובמקומן נכנסו מושגים חדשים וידידותיים כגון 'הליך שיקום כלכלי', 'יחיד', 'צו לשיקום כלכלי', 'הממונה' ועוד.

שינוי מהפכני בחוק הוא ההתייחסות להגנות על דירת המגורים של החייב/בעל העסק

המחוקק מעניק הגנה חזקה יותר לדירת המגורים שתאפשר לכל אדם לקבל הפטר מהחובות או לגבש הסדר ובמקביל לשמור על דירת מגוריו. המחוקק קובע כי טרם מימוש דירת המגורים שומה על בית המשפט לקבוע דיון במעמד כלל הצדדים לרבות נושי החייב. בית המשפט כי לא יורה על מכירת דירת המגורים טרם ייבחן מספר פרמטרים.

הראשון, האם התועלת שתצמח לנושי החייב גוברת על הנזק שיגרם לחייב בשים לב לגילו בני משפחתו נסיבותיהם האישיות ומצבם הבריאותי.

השני, האם לא קיים אמצעי פחות דרסטי ממכירת הדירה.

השלישי יש להעמיד לחייב ומשפחתו מקום מגורים סביר באזור מגוריהם התואם את צורכיהם. נקודת המוצא בעניין התקופה של העמדת מגורים (דיור חלוף) היא לתקופה של 4 שנים (זוהי תקופת המינימום).

הרביעי, לבית המשפט סמכות להאריך את התקופה של סידור חלוף מעבר ל-4 שנים ובמקרים שונים גם לכל החיים וזאת בהתאם לנסיבות של כל מקרה ומקרה. כך בין היתר גילו של החייב ובני משפחתו, מספר הילדים הקטינים, מצב רפואי ועוד.

משמעות הדבר כי לא תהיה שום תועלת במכירה של הדירה ומשכך היא לא תימכר לעולם.

נציג דוגמה מספרית:

בעל עסק נקלע לחובות של 750,000 שקלים ובבעלותו דירת מגורים בשווי 2 מיליון שקלים עליה רובצת משכנתה של מיליון שקלים. מדובר באב למשפחה עם 3 ילדים קטינים. אם התא המשפחתי יהיה זכאי לדיור חלוף של 10 שנים בסך של 5,000 שקלים לחודש מדובר בסכום של 600,000 שקלים ומאחר וגם ככה מחצית מהזכויות בדירה מוגנת בהיותן שייכות לאישה לא ניתן יהיה לממש אותה. לסכום זה יש להוסיף הוצאות שונות עבור הנושים כמו שכ"ט הליכי הכינוס, בקשות לפירוק שיתוף, מימוש מהיר ועוד, מה שרק יחזק את ההגנות שיש לדירה.

עוד הגנה חזקה לדירת המגורים שתאפשר לבעל העסק לגבש הסדר מהיר מצויה בסעיף 87 לחוק

סעיף 87 לחוק מאפשר לבית המשפט לכפות הסדרי נושים גם כאשר יש התנגדות מלאה מטעם הנושים. בשגרה אישור הסדר נושים מצריך את אישורם של רוב הנושים להליך. דרישה זו עלולה להביא לניצול לרעה של ההליכים ולניסיונות ניצול של אסיפות הנושים השונות. כדי למנוע זאת קבע המחוקק מנגנון שמאפשר לבית המשפט את הסמכות לכפות תוכנית גם על אסיפת נושים שהגישה התנגדות. מנגנון זה מסייע ליצירתו של משא ומתן ענייני ומפחית את התמריץ של אסיפות הנושים לנצל לרעה את העובדה שנדרשת הסכמתם לתכנית הכללית.

בבואו של בית המשפט לבחון האם לאשר את הצעת ההסדר חרף התנגדות הנושים ייבחנו מספר קריטריונים:

ראשית, אם התמורה שיקבל כל נושה אינה נמוכה מהתמורה אותה היה מקבל אם היחיד היה מנהל הליך מלא ומסיים עם צו לשיקום כלכלי. שנית, שהיחיד לא נשאר עם נכסים או שווי נכסים שאותם לא גילם במסגרת הצעתו.

למעשה בית המשפט עושה שימוש בסמכויות המוקנות לו בחוק, ונכנס גם בנעלי הנושים, במטרה לקבל עבורם את ההחלטה המושכלת והנכונה, החלטה שלא נגועה במניעים זרים או אמוציות.

לסיכום

בעל משפחה ובעל עסק שמיוצגים כהלכה יובילו את בית המשפט למסקנה כי אין תועלת ותוחלת במימוש דירת המגורים וכי יש לאשר להם הסדר או להעניק להם הפטר חרף התנגדות הנושים. ניתן להציל את העסק ובו זמנית לשמור על דירת המגורים.

מאת עו"ד לירום סנדה, בעלים ומייסד, לירום סנדה, להב ושות' חברת עורכי דין

***

כתבה שיווקית בחסות לירום סנדה, להב ושות' חברת עורכי דין. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100