בני זוג העושים צוואה הדדית יכולים להודיע בכתב אחד לשני על ביטול הצוואה ההדדית. ניתנה הודעה בטלות שתי הצוואות ההדדיות.

מעשה בבני זוג שחתמו בשנת 2012 על צוואה הדדית בה הורישו זה לזה וקבעו שלאחר פטירתם יחולק עיזבונם הכולל בין שלושת ילדיהם. אלא שהאישה, ערכה בשנת 2016 צוואה חדשה שבה לא הורישה דבר לאיש. היא לא הודיעה לאיש בהודעה בכתב על ביטול הצוואה ההדדית שעשתה יחד עמו בשנת 2012. לאחר מכן הגישה האישה בקשה לצו הגנה ועברה להתגורר בנפרד, תבעה גירושין ותביעה לפירוק שיתוף. זמן קצר לאחר מכן נפטרה. הזוכים על פי צוואתה האחרונה, הילדים, בקשו לקיים אותה ואילו האיש תבע לקיים את צוואתה ההדדית לפיה הוא יורש אותה בשלמות.

ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה (כבוד השופטת רונית גורביץ) ראה בתביעת הגירושין ובתביעה הנוספת לפירוק שיתוף כהודעת ביטול הצוואה ההדדית כך שהאיש לא יכול לטעון להסתמכות ולקיום צוואתה ההדדית ועל כן הורה על קיום צוואתה החדשה . "לא יעלה על הדעת שהאיש ממנו בקשה להתגרש יירש אותה רק בשל היותו נשוי ובפרט נוכח צוואתה האחרונה בה לא הורישה לו". עקרון תום הלב וזעקת ההגינות פורצים מתוך הנסיבות והדרישה להודעה בכתב (שלא ניתנה) הינה בלתי צודקת, כך קבעה השופטת. הגיוני כן. משפטי ממש לא. ביהמ"ש המחוזי שדן בערעור הפך את פסק הדין בצלילים צורמים (כבוד השופטת תמר נסים שי). נקבע שיש מנגנון קבוע בחוק, לפיו יש להודיע בכתב על ביטול הצוואה ההדדית וכך לא נעשה. זו פעולה פשוטה, ואין צורך בנימוק כלשהו. מכל הפעולות המשפטיות (תביעת גירושין, ופירוק שיתוף) בהן נקטה האישה כנגד האיש לא היה עליו לדעת ולהבין שהאישה מודיעה לו על ביטול הצוואה ההדדית (לפיה הוא יורש אותה בשלמות). התנהלות האישה שלא הודיעה בכתב לאיש על צוואתה החדשה היא מעשה של חוסר תום לב וזעקת ההגינות פועלת, לדעת השופטת בבימ"ש המחוזי דווקא נגדה! כבוד השופט ערפאת טאהא הצטרף לתוצאה אך התלבט. בכל זאת, האם לא היה ברור להם מראש שבמקרה של פירוד או גירושין אין מקום לצוואה ההדדית שעוסקת בהיותם בני זוג בחייהם ולא פרודים או גרושים. 

אם זה לא היה ברור ליורשי צוואתה האחרונה של האישה, בא ביהמ"ש העליון (בע"מ 1712/24 מיום 28.7.2024) כבוד השופט נועם סולברג קבע כי האישה (שנפטרה) נהגה כלפי האיש שלא ביושר. היא בחרה לא למסור לאיש הודעה בכתב על ביטול הצוואה ההדדית כדי להסתירה ממנו. ההסתרה מכוונת זו נועדה לאפשר לה "להנות משני עולמות". אילו האריכה ימים אחרי האיש, יכלה לגנוז את צוואתה המאוחרת ולנופף בצוואה ההדדית לטובתה ולרשת אותו בשלמות ואילו משנפטרה עכשיו, לפני האיש, רוצים יורשיה ע"פ צוואתה האחרונה לבטל את הצוואה ההדדית ולרשת אותה על פי הצוואה החדשה. מעשי האישה הם מעשים של חוסר תום לב שזעקת ההגינות פועלת דווקא נגדה, כך שהאיש הוא היורש את כל רכושה בשלמות.

בית המשפט המחוזי וביהמ"ש העליון הלכו בדרך הקבועה בחוק. מתווה קבוע לפיו יש לתת הודעה בכתב על ביטול הצוואה ההדדית ומשלא נעשה כן האיש ירש את האישה על אף הפירוד והליכי הגירושין. המשפט ניצח את התוצאה! ומכאן באנו להזהיר: צוואה הדדית הינה חוזה הניתן לביטול בכל עת בחיי שניהם על ידי הודעה חד צדדית בכתב ללא נימוק. יש לשמור את ההוכחה על מתן ההודעה בכתב. אך האם הודעה אלקטרונית היא הודעה בכתב? האם הודעה בפייסבוק היא הודעה בכתב? מהו "הבכתב" הזה? הממשלה הציעה בשנת 2021 (תזכיר חוק הירושה) לתקן את חוק הירושה המיושן משנת 1965 שנכון וראוי לתיקון יסודי אך לא מצאה לנכון להרחיב את המונח "בכתב" גם להודעות אלקטרוניות או בכל מדיה אחרת או אפילו לקבוע כי פירוד או גירושין כמוהן כהודעת ביטול. חמור מכך, הצעת החוק הינה מהפכנית בכיוון השלילי וקובעת שלא יהא ניתן להורות בצוואה אמצעים שונים בהם ניתן להודיע על ביטול הצוואה ההדדית כפי שהמליץ בית המשפט המחוזי. בני הזוג עדיין יכולים היום לקבוע בצוואה הדדית כללים אחרים, למשל שפירוד כמוהו כהודעה בכתב או כל אירוע או מועד שיחשב כהודעת ביטול של הצוואה ההדדית.

המלצתנו היא אחרת – על פי הוראת סע' 8א(ג) לחוק (הירושה) אפשר לקבוע מראש בצוואה שהודעה בכתב יכול ותהא באמצעים הדיגיטליים השונים שאז הוכחה על מתן ההודעה שמורה. אפשר לקבוע מראש בצוואה דרך יצירתית אחרת למתן הודעה ויש כאלה למכביר. מה שמדאיג אותנו מאוד הוא תזכיר חוק הירושה אשר מבקש לבטל את האפשרויות הללו ולהישאר אך ורק עם מתן הודעה "של פעם" בכתב. לא ידוע אם יש עוד אנשים שכותבים בעט או עיפרון.

מאת עו"ד אורי צפת – יו"ר (משותף) ועדת ירושה של לשכת עורכי הדין.

***

כתבה שיווקית בחסות צפת ושות' עורכי דין; הכתבה נערכה על ידי מערכת Duns 100.