טיפול שורש נועד לשמר את השיניים הטבעיות שנפגעו בעקבות גורמים שונים כמו חבלה חמורה, עששת עמוקה, מחלת חניכיים הגורמת לדלקת במוך השן ונסיגת חניכיים. לאחר השלמת טיפול שורש, לרוב, יש להמשיך לטיפולי שיקום הכוללים מבנה, כתר זמני וכתר קבוע. לתוצאות טיפול מיטביות מומלץ לפנות למומחה לטיפולי שורש לביצוע טיפול שורש ולמומחה לשיקום פה לביצוע הטיפולים המשלימים. 

פרופ' איתן מיזיריצקי, מומחה לשיקום פה עם למעלה מ-30 שנות ניסיון, מחלוצי השימוש והמחקר של אמצעי טיפול דיגיטלים ברפואת שיניים כגון סורקים אופטיים ללקיחת מידות בפה המטופל ובעלים של מרפאת מומחים ברפואת שיניים בצפון תל אביב, מסביר כי "טיפולי שורש וטיפולים משלימים הם טיפולים מורכבים הדורשים ידע נרחב, ניסיון עשיר וציוד מתקדם הכולל מיקרוסקופ טיפולי".

טיפול שורש מתבצע כשנגרמת חבלה לשן בעקבותיה לעיתים היא נסדקת או נשברת, במקרים של עששת חמורה החודרת בהדרגה אל מוך השן (העצב) המכיל עצבים וכלי דם עדינים ובמצבים של נסיגת חניכיים, כאשר שורש השן העשוי מחומר רך וחדיר לשינויים טרמיים וכימיים, נותר ללא הגנה של החניכיים ונחשף להצטברות של חיידקים ועששת. 

"כשהעצב נפגע אין דרך חזרה", מסביר פרופ' מיזיריצקי, "כאשר נוצרת דלקת בעצב שורש השן הטיפול הוא באמצעות טיפול שורש. מטופלים שואלים אותי - לא מספיק לקחת אנטיביוטיקה לריפוי הדלקת? ואני מסביר להם שאנטיביוטיקה יכולה להפחית את הסימפטומים אך רק טיפול שורש יכול לפתור את הבעיה".

התסמינים המעידים על הצורך בטיפולי שורש כוללים: רגישות לחום וקור ולפעמים אף לטעמים של חמוץ ומתוק, כאבים עזים, נפיחות בחניכיים וקושי בלעיסה. דלקת מוך השן מתחלקת בעיקר לשתי קטגוריות: הדלקת החריפה, שגורמת לכאבים בלתי נסבלים, והדלקת הכרונית שנבנת לאט, לאט ולעיתים לא מלווה בכאב, אלא רק בסימנם קליניים כמו נפיחות בחניכיים מעל השן או תמונה רנטגנית אופיינת לדלקת כשמבצעים צילום רנטגן לשן. המשמעות היא , שאי הופעת כאב, לא מוכיחה שאין דלקת בשורש, לכן כל כך חשוב להיבדק באופן שגרתי על ידי רופא השיניים.

ביצוע טיפול שורש על ידי אנדודונט

טיפול שורש הוא הליך מורכב הדורש ניסיון רב, ידע מקצועי נרחב וציוד מתקדם הכולל מיקרוסקופ טיפולי. מומלץ לפנות לטיפול של מומחה לטיפולי שורש (אנדודונט) שעבר התמחות מקיפה בת ארבע שנים בתחום האנדודונטיה, מעבר לשש שנות לימודי רפואת שיניים. המומחה לטיפולי שורש עוסק באבחון, טיפול ומניעה של מחלות בשורשי השיניים כולל: טיפול שורש חוזר, ניתוח קצה השורש, טיפול בתעלות שורש צרות ומפותלות וטיפול במקרים של חבלה בשן.  ככל שמספר התעלות עולה וככל שהתעלה צרה יותר, הטיפול מאתגר ומורכב יותר. חשוב להשקיע בטיפול איכותי ומקצועי שימנע סיבוכים עתידיים מיותרים.

התהליך של טיפול שורש כולל בדיקה קלינית של המטופל והפנייתו לצילומי רנטגן. לאחר מתן הרדמה מקומית, מבודדים את השן באמצעות סכר גומי כדי ליצור סביבה סטרילית ומאתרים את פתחי תעלות השורשים בעזרת מיקרוסקופ טיפולי מיוחד, המגדיל את האזור פי 25 בליווי תאורה חזקה. השלב הבא כולל הסרה של הרקמה הדלקתית וחיטוי תעלות השורש מעששת באמצעות חומרי שטיפה מחטאים ואמצעים מכניים אחרים. בסיום הטיפול מייבשים ואוטמים את תעלות השורש עם חומר מיוחד, כדי למנוע חדירת חיידקים ולשמור על חוזק השן. 

פרופ' מיזיריצקי מדגיש כי "לוותק והניסיון של המומחה לטיפולי שורש יש משמעות רבה. במרפאת המומחים הטיפולים מתבצעים על ידי מומחית טיפול שורש מיומנת עם כ- 35 שנות ניסיון, המעודכנת בכל החידושים בתחום ומספקת מענה מיטבי לטיפולים המורכבים ביותר. המרפאה החדשנית מצוידת במכשור מתקדם הכולל מיקרוסקופ טיפולי."

סוגים שונים של טיפולי שורש 

  1. חידוש טיפול שורש, תהליך שמתבצע כאשר טיפול שורש שנעשה בעבר לא הצליח מסיבות שונות כגון: זיהום שנוצר באזור בשל ניקוי לא יסודי של התעלות, דליפת חומרי איטום, טיפולים נוספים בפה שגרמו לזיהום חדש, עששת ועוד. חידוש טיפול שורש כולל הסרת הכתר הישן, הוצאת המבנה ולעיתים גם את היתד שמחזיק אותו, הסרת המילוי הקיים מתעלות השורש וניקוי התעלות. המומחה נעזר במיקרוסקופ טיפולי לזיהוי תעלות שלא נאטמו כראוי, דלף כותרתי ועוד ובסיום הטיפול הוא אוטם את התעלות.
  2. ניתוח קצה שורש (אפיסקטומיה), המתבצע במקרים בהם לא ניתן לבצע חידוש טיפול שורש, משום שרוצים להימנע מפירוק הכתר או כשהמבנה בתוך השורש כולל יתד שהוצאתו יכולה לסכן את שלמות השורש. ניתוח קצה שורש מתבצע על ידי מומחה לטיפול שורש שנעזר לעתים במומחה חניכיים או כירורג פה ולסת. הטיפול כולל יצירת חתך קטן בחניכיים מעל השן, המאפשר להגיע לקצה השורש, לקטום אותו ואת הרקמות הנגועות סביבו. עם סיום הטיפול אוטמים את קצה השורש באמצעות סתימה יעודית ולעיתים משתילים מעט עצם באזור קצה השורש.

טיפולים משלימים לטיפול שורש על ידי מומחה לשיקום הפה

"לאחר טיפול שורש, לרוב, השן מאפירה ומשנה את צבעה והופכת ליבשה, משום שהיא כבר לא מכילה כלי דם שמזינים אותה. כתוצאה מהיובש השן הופכת שבירה יותר", מסביר פרופ' מיזיריצקי ומוסיף כי, "אם נדמה את השן לענף, לאחר טיפול שורש היא הופכת מענף ירוק וגמיש לענף יבש שנשבר בקלות". 

כדי להגן על השן לאחר טיפול שורש יש לבצע טיפולים משלימים המתבצעים על ידי מומחה לשיקום פה, הכוללים מבנה, שזו סתימה עמוקה המשחזרת את החלקים הפגועים והחסרים של השן עם או בלי יתד, השחזה של כמילימטר בהיקף השן והרכבת כתר זמני על המבנה והשן עד שיוכן במעבדה הכתר הקבוע מזירקוניה. כעבור כשבוע מרכיבים את הכתר הקבוע.

בתהליך השיקום לרוב משתמשים בכתר זירקוניה, המשחזר את השן בצורה מדויקת ואסתטית. הכתר עשוי מחומר קרמי עמיד נטול בסיס מתכת, המצמצם את הסיכוי לגירוי והתפתחות דלקת חניכיים ואינו  גורם לגירויים או כאבים בחניכיים. המראה של כתר זירקוניה טבעי ואסתטי, ללא נימה אפורה של מתכת בקו החניכיים. הכתר נותר לבן ובוהק לאורך שנים רבות, משום שצבעו לא סופח חומצות וצבעי מאכל.

כתר זירקוניה מעוצב באמצעות מערכת CAD/CAM דיגיטלית הכוללת תוכנת מחשב מתקדמת, סורק אופטי המצויד במצלמות קטנות הסורקות את פה המטופל ומחרטה ממוחשבת באמצעותה מייצרים את הכתר בצורה מדויקת, בהתאם לנתוני המטופל שנשלחים למעבדה כקובץ דיגיטלי.

"במרפאת המומחים פועל צוות מיומן ומנוסה, הכולל מומחה לשיקום פה, מומחה לטיפולי שורש ומומחה חניכיים, הפועלים יחד באמצעות מכשור מתקדם על מנת למספק למטופלים מענה מקצועי עם תוצאות אופטימליות", מסכם פרופ' מיזיריצקי.

מאת פרופ׳ איתן מיזיריצקי  

***
כתבה שיווקית בחסות מרפאת המומחים בראשות פרופ׳ מיזיריצקי. הכתבה נערכה ע"י מערכת Duns 100