מספר העסקים בישראל שנכנסו לכשל פיננסי גדל ברבעון השני של 2024 – כך עולה מסקירה על תמונת מצב המשק שערכה דן אנד ברדסטריט במסגרת כנס העסקים השנתי שלה Back to Business. בכנס, שהתקיים ביום רביעי, השתתפו מאות אנשי עסקים ובכירים מתחומים שונים במגזר העסקי, שהרחיבו במסגרת הפורום את הידע המקצועי והניהולי שלהם.

על פי נתוני דן אנד ברדסטריט שהוצגו בסקירה, מספר העסקים שנפגעו ברבעון השני גדל ב-26% לעומת הרבעון הראשון. לפי הערכות, הסיבה לעלייה היא סיומה של "תקופת החסד" שניתנה לעסקים בתחילת המלחמה. הענף העיקרי שנפגע השנה הוא קבלנות בנייה ותשתית: 27% מהעסקים שנכנסו לכשל במהלך המחצית הראשונה של 2024 היו מענף זה. בהתפלגות ענפית, כ-6% היו מענף "הובלה ואחסנה", כ- 6% מענף "מסעדות וברים" וכ-5% מענף "חנויות מזון".

כנס העסקים השנתי של דן אנד ברדסטריט Back to Business (צילום: עמית אלפונטה)
כנס העסקים השנתי של דן אנד ברדסטריט Back to Business, בשבוע שעבר | צילום: עמית אלפונטה

הנפגע העיקרי: ענף הבנייה

ענף הבנייה ממשיך להיות ענף בסיכון גבוה בשל סביבת הריבית הגבוהה, שהובילה לעלייה בהוצאות המימון ויצרה קושי תזרימי, בעיקר אצל קבלנים בסדר גודל בינוני התלויים באשראי רב למימון הפעילות. בנוסף, המלחמה הקשתה על החברות והעסקים בתחום, בשל השבתת אתרי הבנייה, המחסור בכוח אדם ודחיית מכרזים, כשלפי שעה עדיין קיימת אי ודאות לגבי חזרתם של העובדים הפלסטינים או הגעה של עובדים זרים כחלופה להם. לאור אופי הפעילות בענף, שבו חברות גדולות פועלות פעמים רבות באמצעות קבלני משנה, לקריסה של חברה בסדר גודל בינוני-גדול עלולה להיות השפעה שלילית מהותית גם על פעילותן של חברות אחרות.

קצב התחלות הבנייה ברבעון הראשון של השנה נותר יציב, ואף עלה קלות (ב-2.6% ביחס לרבעון המקביל ב-2023). עם זאת, גורמים בענף מדווחים כי נתוני הלמ"ס אינם משקפים את מלוא הפגיעה, שכן התחלות הבנייה ועבודות גמר הבנייה מושפעות פחות מהמחסור בעובדים. כך, יזמים מצליחים להתחיל בעבודות חפירה ודיפון לצורך התחלות בנייה, ולבצע את עבודות הגימור בקצב סביר יחסית. עם זאת, המחסור בעובדים הביא להאטת קצב הבנייה, ולאור כך קיים סיכון שההיצע בשנים הקרובות ירד.

הצריכה הפרטית מתאוששת

בצל אי הוודאות הגדולה שיצרה המלחמה, בחודשים אוקטובר – נובמבר 2023 נרשמה ירידה משמעותית בהוצאות הציבור בכרטיסי אשראי, אולם מאז חלה התאוששות משמעותית. כך, על אף המלחמה, ההוצאות בכרטיסי אשראי בחודש מאי 2024 שברו שיא והסתכמו בכ-44 מיליארד שקלים - צמיחה של 7.3% לעומת מאי אשתקד. ענף התעופה זינק ביותר מ-90% לעומת מאי אשתקד, בענף הפיצוציות והמכולות חלה עלייה של יותר מ-20%, ורשתות המזון והמסעדות רשמו עלייה של יותר מ-10%. זוהי אינדיקציה ברורה להמשך התאוששות המשק לעומת החודשים הראשונים של המלחמה.

כנס העסקים השנתי של דן אנד ברדסטריט Back to Business (צילום: עמית אלפונטה)
כנס העסקים השנתי של דן אנד ברדסטריט, בשבוע שעבר | צילום: עמית אלפונטה

אתגרים והזדמנויות

המשק הישראלי התאפיין בשנים האחרונות בתוספת חיובית של עסקים למשק מידי שנה, למעט במשבר שאירע בעקבות מגיפת הקורונה. לפי הערכות, ב-2024 תהיה תוספת שלילית של עסקים למשק (יותר עסקים ייסגרו מאשר ייפתחו) לאור השפעות המלחמה ואי הוודאות שהיא יוצרת. בתרחיש של לחימה בעצימות פוחתת, המגמה צפויה לחזור להיות חיובית לקראת סוף השנה, אולם בתרחיש של לחימה משמעותית מול חיזבאללה בחזית הצפונית, קיים צפי להימשכות המגמה השלילית גם ב-2025.

בצד ההזדמנויות ניתן לציין את התפתחות הבינה המלאכותית: מהפכת ה-AI הזניקה את הבורסה בארה"ב לשיא כל הזמנים, ויש לה יש משמעויות חיוביות גם על ההייטק הישראלי - קטר הצמיחה של המשק שעדיין נחשב לענף יציב על אף האתגרים שחווה השנה. ל-AI יש את הפוטנציאל להגביר את היעילות ולהאיץ את החדשנות, מה שיכול להוביל לצמיחה מוגברת. עם זאת, בשלב זה אי הודאות לגביי השפעת ה-AI על הכלכלה עדיין גדולה. ההשפעה של AI על היעילות והתפוקה המצרפית תהיה תלויה בגורמים רבים, כולל האופן שבו הטכנולוגיה תיושם על ידי החברות המובילות. התפתחות חיובית נוספת היא מגמת ההתאוששות של הכלכלה העולמית על רקע ירידה במחירי האנרגיה והמזון.