רבים בישראל המתינו החודש במתח להכרזה הרשמית על נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב. מומחים בכירים מעריכים כי גם בארמון המלוכה של ערב הסעודית היו מי שציפו בכיליון עיניים לכניסתו המחודשת של הנשיא לשעבר לבית הלבן. כעת, על פי ההערכות, היחסים הכלכליים והעסקיים בין המדינות צפויים להעמיק יותר מאי פעם.

"זה לא סוד כי בתקופת טראמפ היחסים בין המדינות הגיעו לשיא חסר תקדים", טוענת המזרחנית ד"ר נירית אופיר, מומחית לשיתופי פעולה עסקיים מול מדינות שלישראל אין עימן יחסים דיפלומטיים ומובילת המשלחת העסקית הישראלית הראשונה לסעודיה. "לא סתם הביקור המדיני הראשון שלו במהלך הקדנציה הקודמת היה בסעודיה. הקשר עם טראמפ פתח בפני הארמון הסעודי אופציות שהיו סגורות בפניהם המון שנים".

ד"ר נירית אופיר במשלחת הישראלית הראשונה לסעודיה
"בתקופת טראמפ היחסים בין המדינות הגיעו לשיא חסר תקדים". ד"ר סופר בביקורה בסעודיה כחלק ממשלחת ישראלית

כך למשל, ערב הסעודית הפכה ללקוחה הגדולה ביותר של מערכת הביטחון האמריקאית, כאשר חתמה מול ממשל טראמפ על עסקאות נשק בהיקף של יותר מ-110 מיליארד דולר. עסקאות אלו שירתו את האינטרסים הכלכליים של התעשייה הצבאית של ארה"ב, אולם גם שיפרו משמעותית את יכולותיה המבצעיות של ערב הסעודית וחיזקו את מעמדה במזרח התיכון כמול התעצמות איראן.

אולם שיתוף הפעולה בין המדינות לא הסתכם רק במכירת אמצעי לחימה. במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, ארצות הברית תמכה באופן נמרץ בתכנית המודרניזציה של הממלכה הסעודית, הידועה בשם "חזון 2030". תכנית זו, אותה מוביל ביד רמה יורש העצר מוחמד בן סלמאן, נועדה להפחית את התלות של המדינה ב"זהב השחור" על-ידי פיתוח תעשיות חלופיות כמו תיירות, אנרגיה מתחדשת והשקעות ניכרות בהייטק וטכנולוגיות מתקדמות.

"525 מיליון דולר - זה בוטנים בשבילך". טראמפ מציג את עסקאות הנשק עם סעודיה בפגישתו עם מוחמד בן סלמאן בבית הלבן, ב-2018

ממשל טראמפ עודד השקעות אמריקאיות בפרויקטים אלו כחלק מהידוק שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות ובכך סייע לקידום התכנית הכלכלית של סעודיה. בתמורה, טראמפ ניצל את קשריו הכלכליים עם הארמון כדי לרכוש השפעה ניכרת על שוק הנפט הסעודי, ודאג לשמור על מחירי נפט שתואמים ליעדים והצרכים של הכלכלה האמריקנית.

"הסעודים רואים בטראמפ סמל ליציבות"

אך היחסים החמים בין המדינות חוו התקררות לאחר ההפסד של טראמפ בבחירות ב-2020. "ביידן התייחס למקבלי ההחלטות בסעודיה כדיקטטורים עם דם על הידיים שלא מכבדים זכויות אדם, ונתן להם תחושה שהם לא רצויים", מסביר ד"ר שי הר-צבי, חוקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה באונ' רייכמן ולשעבר מנכ"ל בפועל של המשרד לנושאים אסטרטגיים.

לטענתו, ביידן הבין בהמשך את החשיבות של ערב הסעודית הן מבחינה כלכלית והן מבחינה אזורית וניסה לשנות גישה כלפיהם – אולם מבחינתם זה כבר היה מאוחר מדי. "הסעודים כבר הבינו כיצד חברי המפלגה הדמוקרטית תופסים אותם, ולכן הם קיוו מאוד שטראמפ ינצח את קמלה האריס ויחזור לבית הלבן". לדבריו של ד"ר הר-צבי מצטרף גם הנריקה צימרמן, נשיא לשכת המסחר ישראל - מדינות המפרץ, אשר מעיד ממקור ראשון כי לאחר שביקר בסעודיה שש פעמים במהלך השנה האחרונה: "הגעגוע לטראמפ בסעודיה היה גדול יותר מאשר בישראל".

הנריקה צימרמן
הנריקה צימרמן. "בכל הנסיעות שלי שמעתי כמה ההפסד של טראמפ ב-2020 היה מצער עבורם"

"בכל הנסיעות שלי שמעתי כמה ההפסד של טראמפ ב-2020 היה מצער עבורם. הם האמינו לו, הוא דיבר את שפתם והוא קיים כמעט את כל מה שהוא הבטיח להם. הסעודים רואים בטראמפ סמל ליציבות, ולכן אני יודע שהם מאוד שמחו כשראו את תוצאות הבחירות", מספר צימרמן ואף חושף כי לידיעתו "ברגעים אלו כבר ישנם גורמים בכירים מאוד מהמפרץ ב- Mar-a-Lago, אשר מתכננים יחד עם אנשי הממשל החדש את תכניותיהם למזרח התיכון בשנים הבאות".

התחזית: ייבוא נשק, ייצוא נפט, וגם - תכנית גרעין

לפי צימרמן, מרגע ההשבעה של טראמפ לכהונה מחודשת בבית הלבן – היחסים בין המדינות צפויים לחזור לנקודה בה הפסיקו לפני כארבע שנים. "טראמפ רואה את הפוטנציאל בסעודיה והולך להשקיע בה ככל יכולתו", הוא טוען. "הוא יודע שיורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, צפוי להיות אחד האנשים המשפיעים במזרח התיכון בדורות הקרובים ולכן כדאי מאוד שהוא יהיה בצד של אמריקה".

לפי הערכות, שיתוף הפעולה בין ממשל טראמפ לארמון הסעודי יכלול עסקאות נשק גדולות כבעבר, שיכללו אמצעים מתקדמים ביותר על מנת להבטיח עליונות צבאית במזרח התיכון ועמידה איתנה מול האיום האיראני. כמו-כן, ד"ר שי הר-צבי גם סבור כי טראמפ ידרוש התחייבות סעודית שהם לא יצמצמו את תפוקות הנפט בהתאם לחזון 2030, וימשיכו לייצא את הזהב השחור בהתאם לצרכי השוק האמריקאי.

"לכל אחד מהצדדים יש אינטרסים בקשר ביניהן – סעודיה רוצה ברית הגנה מארה"ב ומוכנה ללכת מאוד רחוק כדי להשיג זאת, ואילו מנגד ארה"ב רוצה יציבות אזורית שתבטיח את האינטרסים הכלכליים שלה", מסביר ד"ר הר-צבי. "חשוב לזכור שהחיבוק האמריקאי נועד גם בין-היתר כדי לצמצם את הקשרים בין סעודיה לסין, היריבה הכלכלית הגדולה ביותר של ארה"ב".

ריאד (צילום: eyetravelphotos)
קו הרקיע של ריאד. "לא בוסט לכלכלה – אלא כלכלה מעולם אחר" | צילום: eyetravelphotos

גם ד"ר אופיר סבורה כי טראמפ יעשה כל שביכולתו כדי להדק את הקשרים בין המדינות על בסיס מסחר בנפט, נשק וטכנולוגיה, וקובעת כי "טראמפ כבר הצהיר שהאויבת אשר בה צריך להילחם היא איראן, ולכן הוא לא יהסס לחמש את יריבותיה – בין אם מדובר בסעודיה או ישראל".

עם-זאת, אופיר מדגישה גם כי חיבוק הדוב האמריקני צפוי לגרור גם השלכות וויתורים לדרישות סעודיות שלאו דווקא תואמות לאינטרסים האמריקנים. "צריך להבין שליתרונות הכלכליים שטמונים בברית עם סעודיה – יש גם מחירים. בעקבות החולשה ששידר ממשל ביידן, הסעודים העזו לחשוף בפומבי את שאיפותיהם לגרעין. כל עוד איראן מתקדמת עם תכנית הגרעין שלה, השאיפה הסעודית לא תלך לשום מקום, ויכול מאוד להיות שהקנס שארה"ב תצטרך לשלם בשם האינטרסים האזוריים שלה יהיו בדמות סעודיה גרעינית".

"סעודיה היא שער הכניסה לשוק של שני מיליארד מוסלמים"

חשוב להדגיש כי גם אם מדובר נכון לשלב זה רק בגרעין אזרחי, קיימת הסכמה בין כלל המומחים כי בסופו של דבר, במידה וסעודיה תרצה לשים ידה על נשק גרעיני בעתיד – למערב יהיה קשה מאוד למנוע זאת ממנה. "ארה"ב תצטרך להחליט האם היא רוצה להוות מכשול בפני סעודיה במחיר כלכלי אדיר, או לבחור לגייס אותה לצידה ולהשלים עם שאיפותיה הגרעיניות", מבהירה ד"ר אופיר. "כמובן שבמידה וממשל טראמפ יבחר באופציה השנייה – לא מן הנמנע כי גם הוא יעמיד תנאים משלו, וביניהם קידום הנורמליזציה עם ישראל".

למרות שהמלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר עצרה את הליכי ההסדרה בין ישראל לסעודיה, המומחים סבורים כי טראמפ עשוי להפוך את הנורמליזציה ל"גולת הכותרת" של כהונתו השנייה, במהלך שיכול לשנות את פני האזור כולו."טראמפ חולם על פרס נובל לשלום – ולכן הוא ישקיע משאבים רבים כדי להיזכר בהיסטוריה כאדם ששם קץ למלחמות ושהצליח להרחיב את מעגל השלום במזרח התיכון", טוען ד"ר הר-צבי, ומעריך כי "הנורמליזציה תהיה אחד הנושאים המרכזיים שיקודמו בחדר הסגלגל ב-2025".

כמובן שאירוע כזה, במידה ויתרחש, צפוי לשנות את באופן חסר תקדים את הכלכלה הישראלית. לדברי ד"ר הר-צבי, הסדר עם סעודיה יאפשר לקצר משמעותית את נתיבי הטייס למזרח ובכך לחתוך את עלויות הייבוא והייצוא של מדינת ישראל. כמו-כן, ההסדר יאפשר לקדם את חזון 'המסדרון הכלכלי' עליו הכריז ביידן בשנת 2023, חזון שיהפוך את ישראל לתחנת מסחר עם חשיבות עולמית. "התוצאה לא תהיה בוסט לכלכלה – אלא כלכלה מעולם אחר".

"צריך להבין שליתרונות הכלכליים שטמונים בברית עם סעודיה – יש גם מחירים. יכול מאוד להיות שהקנס שארה"ב תצטרך לשלם בשם האינטרסים האזוריים שלה יהיו בדמות סעודיה גרעינית".

ד"ר נירית אופיר

בנוסף, נשיא לשכת המסחר ישראל-מדינות המפרץ, הנריקה צימרמן, טוען כי "נורמליזציה עם סעודיה תפתח בפנינו את אחד השווקים העשירים ביותר בעולם". לדבריו, בתוך זמן קצר, חברות ישראליות יוכלו למכור את מוצריהם בסעודיה ולהשתלב בחזון 2030, בעוד הקרנות הסעודיות יוכלו להשקיע ישירות בשווקים הישראליים ולהזרים למשק סכומי עתק.

"אחד הנסיכים הסעודים אמר לי פעם שהחלום שלהם הוא להפוך יחד עם ישראל את הסטארט-אפ ניישן לסטארט-אפ ריג'ן ((region שיבטיח שיתוף פעולה, שגשוג ועושר לכל המזרח התיכון. זו גם בדיוק הסיבה שהם בונים את העיר 'נאום' רק 250 ק"מ מאילת, כשיש להם מדינה בשטח של מערב אירופה. הסעודים רוצים את הישראלים איתם – הם מחכים לשתף איתנו פעולה".

ד"ר שי הר-צבי (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
"לכל אחד מהצדדים יש אינטרסים בקשר". ד"ר הר צבי | צילום: גלעד קוולרצ'יק

ואם לא די בכך, השווקים אליה עתידה מדינת ישראל להיחשף במסגרת נורמליזציה ממש לא מתמצים בריאד או בג'דה. "סעודיה היא לא עוד מדינה במזרח התיכון. מדובר בממלכה של מכה ומדינה, המקום הכי חשוב לעולם המוסלמי", מדגיש צימרמן. "במידה והמגעים לנורמליזציה יבשילו, ישראל תגלה כי סעודיה היא למעשה שער הכניסה לשוק של שני מיליארד מוסלמים ברחבי העולם - סדר גודל של איחוד אירופאי חדש שעד היום היה חסום בפנינו".

לפי צימרמן, ישנן עוד לפחות 5 מדינות מוסלמיות שמחכות לאור ירוק מריאד כדי להצטרף גם הן להסכמי אברהם בתוך שנתיים או שלוש, אשר צפויות לסחוף אחריהן את יתר מדינות העולם הערבי. "אם זה היה תלוי בי, הייתי מציב את סעודיה ומדינות המפרץ כאחד היעדים המרכזיים של מדינת ישראל בעשור הקרוב", טוען צימרמן ומסכם: "אין ספק, מדובר בגיים-צ'יינג'ר לכלכלה הישראלית".