השבוע זוכה עולם הזמר העברי למתנה מיוחדת, כאשר לצמד הדודאים, שהחל את דרכו לפני 50 שנה, יוצא אוסף מחומש ובו 130 שירים וביצועים במעל ל 6 שעות של מוזיקה. כמעט הכל כבר נאמר ונכתב על הדודאים, ישראל גוריון ובני אמדורסקי ז"ל, שבימים אלה מציין עולם הזמר העברי 15 שנה למותו. השניים סימלו בשיריהם את ארץ ישראל היפה של פעם, התחברו לצלילים מהעולם, כמו פולק אמריקאי, שירים ספרדיים ואיריים, שרו בלדות ושירי אהבה רומנטיים ויצרו קלאסיקות על-זמניות, כמו "ערב של שושנים", "תפוח חינני", "שיירת הרוכבים", "אהבת פועלי בנין", "טיול לילי", "דרך הטבק", "שדמתי", "החליל", "קנקן תירוש", "נד אילן", "נאצר מחכה לרבין", "העיר באפור", "טוב לי לשיר", "מארש הדייגים", "שירים עד כאן", "בקיץ הזה תלבשי לבן", "הימים שעוד נכונו לנו", "אבינועם בחור כארז", "שי" ועוד ועוד.
הדודאים שיתפו פעולה עם אמנים רבים, כמו סוזן ופרן, ג'וזי כץ ב"הטוב, הרע והנערה", אריק איינשטיין בהרכב השני של "שלישיית גשר הירקון", פאקו איבנז ובאלדי אולייר ולבסוף גם עם הצמד המתחרה הגדול שצמח להם עם השנים, "הפרברים".
ישראל גוריון, מחצית הצמד, מתארח השבוע בתוכנית "כל ההתחלות" של אלי לפיד ומספר על תולדות הצמד, שהחל את דרכו ב-1958. לזמן קצר מאוד היה הצמד בעצם רביעייה, עם בני אמדורסקי, ישראל גוריון, יואל רקם ואמיר זוסמן. לאחר שנכשלה בבחינות לתוכנית הטלוויזיה של אד סאליבן התפרקה הרביעייה, ונשארו ישראל ובני. השניים החלו להופיע במועדון התיאטרון בתל אביב, ושרו לפני הופעתו של אריק לביא את "ערב של שושנים" ו"נד אילן" - שני שיריהם הראשונים.
"ערב של שושנים" הושר במקור ע"י צוות הווי של הנח"ל ב1957. רן אלירן חבר הצוות, לימד אותם את השיר והדודאים הפכו אותו ללהיט גדול. האלבום הראשון שלהם יצא באפריל 1958 והיה בגודל 10 אינץ' (תקליט בגודל בינוני) ובו 8 שירים. התקליט נמכר בכאלף עותקים בהדפסה הראשונה. בהתחשב בעובדה שמספר הפטיפונים שהיה יכול לנגן את התקליט היה מצומצם מאוד באותה תקופה בארץ, הוא נמכר מצוין.
באותה תקופה שרו בארץ שירים שזכו לכינוי "שירי הו- הו", שירי רועים עם קולות גדולים וחזקים. הצמד הביא סגנון חדש אישי ורך יותר, לרוב בליווי מינימלי של גיטרה אקוסטית, עם שירים כמו "טיול לילי" ("חולות מדבר"), "כיבוי אורות" ועוד. ב1964, לאחר מספר תקליטים מצליחים, הוזמן ישראל גוריון לשחק בהצגות תיאטרון, ובני הקים את "שלישיית גשר הירקון" יחד עם יהורם גאון ואריק איינשטיין. כעבור שנה החליף גוריון את גאון, שנסע ללמוד משחק בארה"ב ואז השלישייה הייתה בעצם צמד הדודאים ואריק איינשטיין. השלישייה התפרקה ב1966, אך כעבור שנתיים התאחדה לערב חד-פעמי שנערך במוצאי יום העצמאות במלאות 20 שנה למדינה ושרה שם את להיטה "סימן שאתה צעיר".
לאחר מכן חזרו שוב הדודאים להופיע ולהקליט יחד ולחוד. גוריון חזר שוב לתיאטרון וזכורה הופעתו ב"מלכת אמבטיה" של חנוך לוין ובערב שירי ז'אק ברל. אמדורסקי הקים את "השלושרים" יחד עם שלום חנוך וחנן יובל. ב1972 הצטרפה גוז'י כץ לדודאים ויחד הם נקראו "הטוב הרע והנערה". הם זכו במקום הראשון בפסטיבל הזמר של אותה השנה עם "טוב לי לשיר" והופיעו עם שירים מתוך סרטים אמריקאים של שנות ה-30' וה40'.
באמצע שנות ה80' שיתפו הדודאים פעולה עם צמד "הפרברים". יחד הם הופיעו וגם הקליטו אלבום משותף ומוצלח מאוד, עם להיטים גדולים כמו "בקיץ תלבשי לבן" ו"שי". ב1994 נפטר בני ממחלה קשה. שלושה חודשים לפני מותו ערך מסיבת פרידה טלוויזיונית עם חבריו. נעמי שמר שכתבה שירים רבים לצמד, כתבה לאירוע את השיר "אני גיטרה", ובני שר אותו לראשונה באירוע.
במלאות שנה למותו של בני הופיעו לזכרו חבריו ישראל גוריון, יוסי חורי, אורי הר-פז וחנן יובל בפסטיבל ערד, ומאז הם מופיעים יחד בהצלחה רבה במופע "החברים של בני".
ישראל גוריון יתארח בתוכניתו של אלי לפיד "כל ההתחלות" בשישי 16 בינואר בשעה 17:00 ברשת ג'.