לכאורה, "פחד אלוהים" של כפיר צפריר היה אמור להיות עוד להיט של קיץ: כזה שיוצא בסביבות חודש מאי, תופס תאוצה ביוני-יולי, באוגוסט שומעים אותו נון-סטופ במסיבות בריכה, ובסתיו או בחורף כבר עוברים ללהיט הבא. אבל המסלול של שיר המסיבות של כפיר צפריר, שמככב במקום השביעי בהיטליסט - מצעד המוזיקה הרשמי של הישראל, הוא הכל חוץ משגרתי. שיר שיצא אי שם בפברואר האחרון והפך במקרה הטוב ללהיט מינורי, תפס תאוצה לאט לאט – והתפוצץ דווקא עכשיו: שיר "פיל גוד" קלאסי שמזכיר יותר קוקטייל עם מטרייה מאשר את התקופה המלנכולית ועמוסת הדאגות שכל ישראל נמצאת בה עכשיו.
עם 2 מיליון צפיות ביוטיוב, חצי מיליון האזנות בספוטיפיי ו-14 אלף סרטונים בטיקטוק, "פחד אלוהים" נמצא, כרגע, בעלייה מתמדת, אבל הכתיבה שלו התחילה כבר לפני שנתיים-שלוש. "אני אעיד, לבושתי, שממש לא חשבתי שהוא הולך להיות להיט", הוא מספר בשיחה עם mako. "היו לי כמה שירים לצידו שחשבתי עליהם הרבה יותר באותה התקופה. מי שהתעקש עליו הוא דווקא המנהל שלי לשעבר בחברת 'טדי הפקות', שנשארו חברים טובים עד היום. היה כיף להתקשר אליו ולהגיד לו בדיעבד 'לא ראיתי את הפוטנציאל'. אני לא מרכיב לרוב את המשקפיים של הלהיטים", הוא מסביר, "אני כותב, שר, מנגן, ואם אני מתחבר אני מתחבר".
רוחות נשבו משני כיוונים שונים והביאו לשיר הזה את ההצלחה המאוחרת שלו: מצד אחד, האח הגדול. הפקת התוכנית השמיעה את "פחד אלוהים" לדיירים והוא הפך לאחד השירים האהובים על שניר בורגיל בתוכנית – וגם לשיר שמזוהה איתו ועם בת זוגו מ"האח הגדול", שי עופרי. מצד שני – סטודיו לריקוד בשם "בי סטריט" שאימץ את השיר בחום. "זמן קצר אחרי שהשיר יצא אני מקבל המון תיוגים באינסטגרם, בכמות לא רגילה, ושם לב שכולם רקדנים שרוקדים לצלילי השיר. ראיתי שחוץ מהתיוג שלי כולם תייגו כוריאוגרף בשם וויין, שמלמד ב'בי סטריט'. נוצר בינינו חיבור מאוד גדול והשיר המשך להתגלגל", הוא מספר.
אבל עם כל הכבוד, סרטוני ריקוד ונוכחות באח הגדול הם עדיין לא ערובה להצלחה. "גם אני שאלתי את עצמי מה קורה פה", הוא מודה. "נראה לי שבגלל שאנשים היו פה באיזה מעצור, חסם, מוזיקלי, בעקבות התקופה – אנשים לא הרגישו מצפונית מספיק שלמים להתקדם מהסיטואציה, ובצדק. פתאום לרגע הייתה הפוגה, עצירה, לא יצא שום דבר חדש שיכול לשבור את הסיטואציה הזו עם קצת אסקפיזם". ואכן, כשמסתכלים על השירים החדשים ששוחררו בחודשיים האחרונים, רואים בעיקר שירי מלחמה – בין אם בלדות נוגות ושירים כואבים כמו "מלאכית לבנה" של אודיה, המנוני וואסח מיליטנטיים כמו "חרבו דרבו" או קלאסיקות כמו "לא תנצחו אותי" של יהורם גאון והלהקות הצבאיות. בין כל שירי השכול והזעם, אולי כולנו היינו צריכים לעצור רגע ולשמוע להיט באווירה טרופית.
@kfirtsafrir פחד אלוהים ישמור ❤️ #דניאל_יונה⚽️ #fyp #foryou #foryoupage #כפירצפריר ♬ פחד אלוהים - כפיר צפריר
@ido_balilti שילוב מסוכן.. גם באינסטגרם #foryou #foruyou #foryoupage @SHAYEL_AKRISH ✡️ ♬ פחד אלוהים - כפיר צפריר
"פחד אלוהים" הוא שיר שמעמיס, ברצף, את כל ביטויי הסלנג שאנחנו משתמשים בהם לתאר אדם שמוצא חן בעינינו – דווקא ביטויים שמגיעים מהצד השלילי, כביכול: את פחד אלוהים, את אוי ואבוי, עושה לי צמרמורות, שילוב מסוכן, אללה איסטר, מלחיצה. לכאורה זה נשמע כמו תיאור של מחלת חום. "זה שיר על השילוב הזה פה בישראל, על צורת הדיבור שלנו", מסביר צפריר. "כל הפואנטה זה הסלנג הזה, שאתה יכול להגיד דברים שליליים וזה בעצם יוצא חיובי. יש פה את עם ישראל ב-2-3 דקות של שיר בפשטות, בקטן, בדיבור, ביופי. אני חושב שבמקום הזה, בתקופה הזו, אנשים מרגישים גאווה מסוימת במי שאנחנו".
גם צפריר, בעצמו, היה צריך את הברייק האסקפיסטי הזה בימים מסויטים אלה: "כשזה התחיל לתפוס נורא שמחתי בהצלחה שלי, ובאותה נשימה – יש לי חברים וחברות שנרצחו ב-7 באוקטובר. לי ולבת הזוג שלי יש חבר שעדיין חטוף בעזה, אליה כהן. יש לי חבר שידידה שלו הייתה עד לא מזמן חטופה. מצד אחד אתה משתף את השמחה שלך, אבל בכל פעם שאתה משתף יש תחושה של 'אלוהים ישמור, חברה שלנו טובה, היא רואה את הפוסטים האלה ומה היא חושבת? ומה חושבת חברה טובה שחברים משותפים שלנו נרצחו?'. בהתחלה זילזלתי בתחושות האשם שכל מיני פסיכולוגים הזהירו מפניהן בשבועות הראשונים של המלחמה, אבל פגשתי את התחושות האלה בעצמי מהר מאוד. זה עיתוי מאוד הזוי. אני מחכה שהתקופה הזו תיגמר ואני אוכל לחזור ולשמח אנשים באופן מלא. בסופו של דבר יש לי פה זכות מאוד גדולה מהקדוש ברוך הוא לשמח אנשים בתקופה הזאת".
והוא באמת רוצה לשמח אנשים בתקופה הזאת, למרות שזה לא קל: "בהתחלה היה לי מאוד קשה לצאת מהבית, כי המלחמה הכתה בי מאוד קשה. לא הרגשתי שאני מסוגל לעמוד ולשיר ולחייך מול קהל. אבל אם יש פלוגות של חיילים, אם יש מפונים או חבר'ה שנפצעו ואוהבים את המוזיקה, שלא יהססו לפנות אלי. שיכתבו לי באינסטגרם שירגישו חופשי".
צפריר, כזכור, הוא בוגר "הכוכב הבא", שבלט בתוכנית עם שירים מקוריים על חייו בצל עולם הפשע של פתח תקווה. אחד הרגעים הבולטים שלו היה עם "אש", שיר שהוקדש לנער פיליפיני בשם דניאל שהיה מועמד לגירוש. דניאל, שנכח בקהל בעת ביצוע השיר, התקשה להסתיר את ההתרגשות. "איכשהו, הבשורות הטובות חמקו מהרשתות", הוא מספר. "ממש כמה חודשים אחרי התוכנית קיבלתי ממנו טלפון נרגש - הוא קיבל אישור קבע במדינה, הוא ואחותו ואמא שלו. זה הכי ריגש אותי בעולם. חשבתי שהוא צוחק עליי, הייתי מתוך שינה.
"מעולם לא האמנתי שהמוזיקה שלי תוכל לקחת חלק במשהו כזה חשוב. כמובן לא רק המוזיקה שלי השאירה אותו כאן. יש אנשים מדהימים כמו אלעד זמיר שהוא העו"ד שמלווה את רוב הנערים הפיליפינים בישראל ועוזר להם מאוד. החברה האלה אוהבים את ישראל אהבת אמת, כל ילד בחברה הפיליפינית גדל בתובנה שהוא רוצה לשרת בצה"ל, להיות חלק מהעם הזה, כמות החיילים הפיליפינים בשטח ביחס לגודל האוכלוסיה מאוד מכובדת. זה כבוד גדול עבורנו ואני באמת מקווה שעם ישראל ייקח מזה איזשהו תובנה חדשה לשפוט קצת אחרת את מי שנמצא סביבו ולעשות חישוב מסלול מחדש", הוא מצהיר.