להקות המטאל הישראליות אורפנד לנד ובצפר יופיעו הערב בכתבה מיוחדת של רשת אל-ג'זירה הערבית במסגרת תוכנית המוזיקה "playlist". התוכנית שתשודר הערב מוקדשת לסצנת המטאל במזרח התיכון וליחסים שבין המטאל והדת. לצד הלהקות הישראליות התראינו גם להקות מירדן, לבנון ודובאי, כולל הקרנת קטעי קליפים שלהן.
התוכנית עוסקת במוזיקה בלבד ולא נכנסת לקונפליקטים פוליטיים או דתיים, למרות זאת אל-ג'זירה לא בדיוק אוהדת את ישראל. "נכון שאל גז'ירה מסקר לרוב את ההרוגים בצד שלהם ושהוא לא פרו-ישראלי, אבל בשבילנו זה עוד ערוץ מדיה", מסביר מתן שמואלי מלהקת "בצפר". "הרעיון שלנו, שבגללו הסכמנו להתראיין, הוא להציג את התרבות בארץ, בדיוק כמו במדינות ערב. אמרנו להם שאנחנו לא מתעסקים בפוליטיקה ולא עונים על שאלות פוליטיות, והם אמרו לנו שזה ממש לא הכיוון של התוכנית. הצוות שהגיע לראיין אותנו, הוא צוות אנגלי, עם מבטא אנגלי, הם התייחסו אלינו יפה מאוד".
"בהתחלה לא האמנו שזה רציני"
הראיונות עם הלהקות הישראליות התקיימו לפני כחודש בחדרי חזרות, בביתו של קובי פרחי סולן להקת "אורפנד לנד" וביפו. "בהתחלה לא האמנו שזה רציני שצוות מאל-ג'זירה רוצה לראיין אותנו", מספר "מובן שמיד הסכמנו, אבל חששנו שיתחילו לחקור אותנו על פוליטיקה, מלחמה ומבצע 'עופרת יצוקה', אבל הם ממש התענינו רק במוזיקה שלנו".
ללהקת "אורפנד לנד" יש כבר רומן ארוך עם העולם הערבי, אחרי שמעריצים במצרים קעקעו את שם הלהקה על גופם, וגם להופעות הלהקה בטורקיה מגיעים מעריצים ממדינות ערב. "במסגרת אחד הפסטיבלים שלנו בטורקיה", מספר פרחי, "יצא לנו גם להיפגש עם להקה מסוריה, שאני לא אנקוב בשמה מסיבות מובנות, ויצא לנו לדבר איתם דיבור חברי ואפילו החלפנו דיסקים והקדשות על הדיסקים". "אנחנו מתכתבים במייל עם להקות מלבנון ועירק, בסגנון של מה עניינים ושכיף לראות שיש להקות במדינות קרובות".
תפילה דתית בהשוואה להד-בנגינג
במסגרת התוכנית מוצגת ההיסטוריה המטאל במזרח התיכון מאמצע שנות השמונים, וחברי הלהקות מדברים על הפופולאריות של המטאל בעולם הערבי ועל השילוב בין הסגנון האוריינטלי המזרח-תיכוני לבין המטאל הכבד המערבי. הלהקות מסבירות שהמטאל במקום לחוץ כמו המזרח התיכון הוא רק מתבקש, ואף נערכת השוואה בין צורת התפילה של המוסלמים והיהודים לבין סגנון הריקוד המטאלי - ההדבנגינג.
אחד הנושאים שעולים בתוכנית הוא פסטיבל המטאל בדובאי, שמתקיים במדינה בשנים האחרונות ומגיעות אליו מיטב להקות המטאל מרחבי העולם. "זה נשמע לי מסוכן לנסוע לדובאי", אומר שמואלי, "אבל אם היו מזמינים אותנו, הינו באים. העיסוק שלנו במוזיקה הוא מעל הפוליטיקה והגזע". "היינו רצים לשם בלי לחשוב פעמיים", אומר פרחי, "אבל ראינו מה קרה עם הטניסאי שם לא מזמן. להזמין אותנו יהיה סתם בשביל להרגיז את הפלשתינאים, כך שכרגע רק צד אחד מעוניין בזה".