בימים האחרונים נראה שישראל מתאוששת לאטה מהשפעותיו של גל הקורונה הראשון. בעוד שאי אפשר להתעלם מצל הדאגה מפני גל שני, בהחלט אפשר למנות סימנים אופטימיים של חזרה לשגרה: הילדים הולכים לבתי הספר, חדרי הכושר נפתחו, ואפילו המסעדות והברים כבר מקבלים לקוחות לבילוי בישיבה במקום, ממש כמו פעם.
עם זאת, בתעשיית הבידור אין יותר מדי סיבות לשמוח. מקומות רבים אמנם מיתגו את עצמם כברים כדי שיוכלו להיפתח לקבלת קהל, אבל כל מה שמוגדר כמועדון - מסיבות או הופעות עמידה - עדיין אסור על פי הנחיות משרד הבריאות. באחד מנאומיו ציין ראש הממשלה נתניהו את ה-14 ביוני כתאריך היעד של הסגרת כל ההגבלות; עם זאת, נכון להיום המועדונים לא קיבלו התייחסות באף אחד מהמתווים שגובשו לחזרה לשגרה, ועתידם עדיין לוט בערפל.
ביום ראשון (31.5) בשעה שש בבוקר התייצב שאול מזרחי, המנהל והבעלים של מועדון הבארבי, ליד בית ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים, ופצח בשביתת רעב שהסתיימה אתמול (חמישי) אחרי חמישה ימים. מאז שהוקם הבארבי ב-1994, הפך המועדון לבית בה״א הידיעה של המוזיקאים הישראלים, ומארח בשגרה גם הופעות של אמנים מכובדים מחו״ל. ההופעה האחרונה בו התקיימה ב-10 במרץ; מאז הוא בהשבתה מוחלטת. בכל 26 שנותיו לא קרה כדבר הזה.
"זה נפל עלינו כרעם ביום בהיר", מספרת אריאלה מזרחי, הבעלים של המועדון ואשתו של שאול. ״ביום אחד הודיעו שהכול נסגר וזהו. לא הייתה לנו תוכנית פעולה, אבל קיבלנו את זה בהבנה - אחרי הכול, מדובר במגפה עולמית. שאול הזיז את כל ההופעות למאי, וכשראינו שהעניין מתארך, ביטלנו את ההופעות מחו״ל וזיכינו את רוכשי הכרטיסים״. כיום, כאמור, רוב המדינה כבר חזרה לשגרה - אבל המועדונים עדיין לא זכו לשום התייחסות. ״יש מתווים לא רציונליים גם להיכלי תרבות, תוכניות שיעזרו להם לא להפסיד כסף - אבל אין שום מתווה להחזרת המועדונים לפעילות״, היא אומרת.
שאול, כאמור, שבת רעב עד אתמול ליד בית ראש הממשלה (ולפי דיווח של גל"צ גם סירב לעוגה שהוציאה אליו שרה נתניהו בכבודה ובעצמה). אריאלה יצאה גם היא באקט מחאה משלה: תערוכה שתיערך בבארבי "כמחאה על החוסר: חוסר בהופעות, חוסר בתרבות, חוסר צדק", כלשונה.
את התערוכה אוצרת מזרחי בשיתוף עם טל בן סירא, מפיקת אירועי קונספט הלומדת יחד איתה בתוכנית לאוצרות ולעיצוב בשנקר. התערוכה תיפתח ביום רביעי ה-10 ביוני בשעה 20:00, ותיסגר בשלישי ה-16 ביוני, יום לפני שבעלי המקום מקווים לערוך את האירוע הראשון פוסט קורונה: הופעה של דודו טסה. בתערוכה יוצגו צילומים של אורית פניני, שלוכדת תיעודים מחשמלים של מופעי הבארבי כבר שנים. לצד הצילומים יוצגו מיצגי וידאו בעריכתו של רועי ריק, סולן להקת הקולקטיב: סרטונים שצולמו במהלך הופעות בבארבי - ללא סאונד. ״כל התערוכה תתקיים בשקט מוחלט - זו הזעקה השקטה שלנו״, מסבירה מזרחי. ״אסור שהשקט הזה יישאר. אסור שהתרבות תהיה הדבר הראשון שיירד והאחרון שיחזור - בלעדיה אין חיים״.
בנוסף, האוצרות פנו למספר רב של אמנים אשר הופיעו בבארבי וביקשו מהם ליצור יצירה של געגוע - למוזיקה, להופעות, לתרבות, לקהל. ״קיבלנו שירים, טקסטים, ציורים ורישומים, מאמנים כמו תמיר מוסקט, שאנן סטריט, יהלי סובול, יוני בלוך, רונה קינן, ערן צור ועוד״, מספרת מזרחי. היצירות יוצגו לצד הצילומים ומיצגי הווידאו כמחוות געגוע לאנרגיה הממגנטת של הופעה חיה, בתקווה שבקרוב נוכל לשוב ולהתמכר אליה בחיים האמיתיים.
בינתיים, כאמור, הממשלה עוד לא התייחסה לנושא פתיחת המועדונים, אם כי מזרחי מתרשמת כי שר התרבות החדש, חילי טרופר ממפלגת "כחול לבן", עושה מעל ומעבר כדי לגבש מתווה. "עושה רושם שיש עם מי לדבר", היא אומרת. "אני מקווה מאוד שלא נתבדה".
פתיחת התערוכה ״ה מופע חסר?״ תיערך ביום שלישי 10.6 בשעה 20:00 במועדון הבארבי, קיבוץ גלויות 52 תל אביב.