אחרי שצעדה במשך שלוש שנים בצעדות נשים ברחבי העולם עם השיר "תפילת האמהות" - שהפך לפסקול של התעוררות נשית ולהמנון שלום בינלאומי ויראלי שנוגן ברשת על ידי מיליונים בכל העולם, המוזיקאית יעל דקלבאום משחררת בשבוע הבא שיר ראשון מתוך האלבום שהוקלט בהשראת המסע הייחודי. את "What about the Women" החלה יעל לכתוב לפני למעלה מעשור ובתחילת הקליפ שמלווה את צאתו מופיע פוטין בליווי מצעד צבאי. האמת שזה מקרי לחלוטין כי הקליפ נערך הרבה לפני המלחמה באירופה, אבל מבחינתה השיר הזה רלוונטי מתמיד בכל תקופה בה היה יוצא. היא מבטיחה שיחול שינוי אמיתי בעולם ברגע שנשים יתחילו להוביל אותנו.
עד כמה השפיע עלייך המסע של תפילת האימהות והאם האמנת שיעורר כאלו הדים בעולם?
"המסע התחיל כשפגשתי את 'נשים עושות שלום' – יזמתי איתן קשר ויצאנו למסע משותף של נשים יהודיות ופלשתיניות. ראיתי בעיניים שלהן תשוקה וחוסר רצון לכך שהבנים שלהן ימשיכו ללכת לצבא. הפכתי למנהלת האמנותית של הצעדות האלו ומתוך המפגש וההתרגשות שלי, נולד השיר ההוא שהפך למעין המנון. אחרי שהוא יצא, זה הכניס המון רוח במפרשים, הגביר את האמונה ומחייה עוד את התנועה שבתוכה הן היו. זה היה שילוב כלים נהדר בין אמנות לאקטיביזם ואז מהצעדות עצמן למעשה ערכנו קליפ עוצמתי ומרגש. רגע מיוחד שבו ירדנו מים המלח, יכולה אפילו לומר רגע מכונן בחיי של פריצת גבולות ויציאה מהמציאות לתוך החלום. הייתה שם אנרגיה שנשארה במוזיקה והיא ספוגה בקליפ- זו הסיבה שזה התפוצץ ככה בעולם אבל לא תיארתי לעצמי שזה יגיע לכאלו ממדים".
השיר שדקלבאום מוציאה עכשיו הוא מעין המשך ל"תפילת האמהות", אבל בעצם נכתב הרבה לפני והיא עובדת עליו למעלה מעשור. "זה לפעמים פשוט קורה", היא מנסה להסביר את התהליך היצירתי: "לעומת תפילת האמהות שנולד ביום, פה מדובר בצמצום של רוטב איכותי שהלך והתבשל. יש כל מיני סוגים של יצירה ואני חושבת בהקשר הזה שהתקשיתי לסיים את המילים ורק אחרי שסיימתי את המסע, הצלחתי לדייק בזכות המציאות שחוויתי".
בפריים הראשון מופיע פוטין. איך זה מרגיש להוציא אותו בטיימינג הנוכחי?
"האמת היא שלפני כמה חודשים זה היה אפגניסטן, לפני כן סוריה ועוד כמה חודשים לפני כן – עזה. כל כמה זמן יש מלחמה איפשהו בעולם אז כמעט תמיד שיר כזה הוא רלוונטי ואני מקווה שלא לתמיד. בהסתכלות אחורה, ההסתברות היא גבוהה שזה ייפול על משהו רלוונטי שקורה לצערי הרב".
ב-2016 שלום חנוך הוציא שיר שנקרא "המדינה הזאת צריכה אמא". את גם כמוהו מאמינה שאם נשים ינהיגו אותנו, זה מה שיוביל לשלום עולמי?
"כן. אמנם, אין דבר אחד שיוביל לכך אלא שילוב של הרבה תהליכים אבל יש לזה חלק משמעותי. אני מאוד מאמינה שלנשים יש כוח גדול להשפיע בזירה העולמית על איזה עולם נבנה לילדים. באלפי שנים האחרונות, לא ממש היינו שותפות בעיצוב הנראטיב. פשוט חיינו בחברה שנשלטת על ידי גברים. במובן הזה מאוד הושפעתי מהמפגש עם ליימה בוי – זוכת פרס נובל לשלום שבאה לצעוד איתנו. הסיפור שלה הוא כמו תקדים שיכול להיות לכל העולם. הייתה מלחמה של 13 שנים בליבריה וליימה הובילה קבוצה גדולה של נשים מוסלמיות ונוצריות שהתאחדו כנגד המלחמה וממש הצליחו לעצור אותה. זה בעיניי משהו שאנחנו יכולות לעשות ויש לנו את הכוח לעשות אותו, אם זה מה שנחליט. אגב זו תכונה שיש לדעתי גם אצל גברים והיא לחלוטין נדרשת וצריך להתאזן אליה כדי לבנות עולם יותר טוב".
ביום שלישי הקרוב השיר יצא באופן רשמי לכל הפלטפורמות ומדובר בסינגל הראשון מתוך האלבום החדש שלה. דקלבאום משתפת שלמעשה הוא מספר את כל מה שעבר עליה בשנים האחרונות בעקבות המסע: "קרה לי משהו ענק בעולם ובתוך עצמי. זה התחיל מ'נשים עושות שלום' והמשיך לצעדות במדינות בכל העולם, כולל הצעדה הגדולה בוושינגטון שהתקיימה במחאה על עלייתו של טראמפ לשלטון בזמנו".
מה קרה לך שם?
"פגשתי בשנים האלו הרבה מנהיגות ונשים מעוררת השראה, אז ספגתי המון גלים שהתעוררו כולל תנועת metoo. מתוך זה נולדו הרבה שירים שעוסקים בהעצמה נשית, בשלום – בפן הרוחני של הדבר וגם בפן האקטיביסטי. זה אלבום שנועד להמשיך לתת רוח להתעוררות הזו שתמשיך לנשוב. במקור התחלתי עם הפקה של אדם בן אמיתי, אבל עשינו מאז סיבוב שהמשיך לסאבו כמפיק מוזיקלי. בשירי האלבום, לוקחות חלק אמניות בינלאומיות ידועות, בהן ג׳וס סטון, זאפ מאמא, ניקי גלאספי (המתופפת של ביונסה), ואמירה ליון, לצד מקהלות מדרום אפריקה וניו יורק וזמרות ערביות ויהודיות, דתיות וחילוניות מישראל".
לפני סיום אולי שווה להזכיר, שדקלבאום למעשה עשתה סיבוב במיינסטרים הישראלי, בתור אחת משלישיית הבנות נחמה. בקרוב הן גם יתאחדו בהופעה של קרולינה ב-19 במרץ. "האמת שאנחנו נפגשות הרבה", היא מספרת, אבל מודה: "אם כבר יש געגוע - זה לפעילות המשותפת יחד אבל אני מקווה להרוות אותו כשנתארח אצל קרולינה. מקווה שזה יקרה בהמשך בעוד הזדמנויות בקרוב".