מכונית נוסעת ברחובות בגדד כשברקע מתנגן הדיסק של דודו טסה, הנהג מצטרף לשירה בערבית של השיר "Ala Shawati" וכמקובל מתופף על ההגה. התיאור שלפניכם לא נלקח מתוך תסריט בנטפליקס או משהו בסגנון, אלא מתוך סרטון שהגיע אל טסה הישר מהבירה הערבית. טסה למקרה ולא ידעתם, בעשור האחרון עסוק המון בשחזור המוזיקה של סבו ודודו, שהיו פופולריים מאוד בעיראק, סלאח ודאוד אל כוויתי.
בנוסף למעריציו בעיראק, מתברר שלטסה יש מעריצים בעלי שורשים עיראקיים מסביב לעולם, כמו למשל רניה אל-עטיה בת ה-27 שמתגוררת באוסטרליה עם הוריה שעזבו את עיראק בשנות ה-70 ומאז לא דרכו במולדתם. למרות שרניה לא נולדה שם, כמו ישראלים רבים, היא מכירה את המוזיקה של הכוויתים מכיוון שיש להם חלק משמעותי בתרבות הפופולרית בעיראק, שהוריה דאגו להנחיל לה.
"הפעם הראשונה שראיתי את דודו הייתה דרך הפייסבוק", היא מספרת ל-mako, "מישהו שאני מכירה שיתף סרטון שלו שר את "עלא שוואטי" (Ala Shawati), שהוא אחד מהשירים של האחים אל כוויתי. נדהמתי מזה ממש, אבל לא הייתי בטוחה מי הוא היה או למה הוא שר שיר עיראקי עתיק. אחרי מחקר קצר שעשיתי מצאתי סרט דוקו ביוטיוב שתורגם לאנגלית, שם הוא מזכיר את הקשר שלו ל-'אל כוויתים'".
רניה מספרת שגם היא מתעסקת בשירה. היום היא בעיקר מעלה קאברים לחשבונות האינסטגרם והיוטיוב שלה, וקצת כמו במקרה של טסה "המוזיקה עוזרת לי להתחבר לשורשים העיראקיים שלי. בדיוק כמוהו גם אני מעולם לא הייתי בעיראק, אבל אני עדיין אוהבת שירים ישנים בעיראקית ובערבית. אני מקווה שבזכות זה זה שהשירים האלה ישארו בחיים, אנחנו נוכל להזכיר לאנשים איך העולם בעבר היה קצת טוב יותר".
הזמרת החובבת היא לא המעריצה היחידה כאמור של טסה, היא מספרת שיש עניין רב סביבו ברשתות החברתיות: "ראיתי ברשתות שהמון עיראקים מכירים את דודו טסה, אחרי הכל השירים של סאלח ודאוד עדיין פופולריים גם היום בבתים העיראקים. בכך שהוא חידש כמה מיצירות המוזיקה הגדולות ביותר שלהם, טסה הצליח להגיע גם לדור הצעיר בעיראק".
יש עוד זמרים ישראלים מוכרים בקרב העיראקים?
"אני לא גרה בעיראק, אז אני לא יודעת אם הם מאזינים לזמרים ישראלים שם, אבל בנוסף לדודו אני וההורים שלי, שנולדו בעיראק, מאזינים לשרית חדד. בזכות שיתוף פעולה שדודו עשה הכרתי גם את נטע אלקיים (זמרת ישראלית שכותבת ושרה במרוקאית), למרות שאני לא מבינה את השפה אני נהנית מאוד לשמוע מוזיקה מתרבויות שונות".
את חושבת שיגיע היום שדודו טסה יופיע בעיראק?
"הייתי אומרת שזה לא רק החלום שלי, אלא של הרבה עיראקים. עיראק הפסידה חלק גדול מהמורשת שלה בהגירת היהודים מהמדינה. החזרה שלהם לא אפשרית היום, אבל לפחות יש לנו חיבור עם הדור הצעיר, שדודו טסה בהחלט חלק ממנו, זה עדיף מאשר לשכוח מהם".