בוילר רום, מותג המסיבות הבינלאומי, מחריף את הצעדים נגד ישראל - ומוחק את כל הסטים שנוגנו בתל אביב מהאתר הרשמי ומערוצי היוטיוב שלו. בסטים של הבוילר רום בתל אביב ניגנו אומנים מובילים רבים, ובהם רד אקסס, אנה הלטה, אסף שמואל ועוד - וכעת התיעוד נעלם. הצעד הנ"ל התרחש אחרי שהצהירו בחודש שעבר כי "ימשיכו להיות פרו-פלסטינים ולדבוק ב-BDS".

הדיג'יי ירין לידור היה הראשון שזיהה את הצעד של מותג המסיבות. "בוילר רום – בית התפילה הגלובלי למוזיקה 'אוניברסלית' – עשה מהלך אמיץ במיוחד", כתב בסטורי שפרסם. "לא הצהרה, לא הסבר, רק היעלמות אלגנטית – כאילו לא היו פה לילות, קהל, קירוב לבבות וסטים שצמררו. כי כשמציאות נהיית מורכבת, הכי קל ללחוץ Delete ולהעמיד פנים ש'מעולם לא נגענו בזה'. כמובן, הסט של סאמה מ'פלסטין' עדיין שם, חי ובועט, כי צדק סלקטיבי הוא הביט הכי חם באינטרנט. אבל בתכלס? זה לא מפתיע. רק מעיד שוב שכשזה מפסיק לייצר לייקים, גם עקרונות נעלמים בקלות". עוד הוסיף לידור: "ומה אתם יודעים – ב־Dailymotion הם שכחו למחוק. אז דיג'ייז יקרים – שמרו לעצמכם עותק למזכרת, ולו רק בשביל הזיכרון (החמוץ-מתוק)".

ירין לידור, בוילר רום (צילום: Instagram)
ירין לידור, בוילר רום | צילום: Instagram

בשיחה עם mako לידור מספר: "הרגשתי את הפער בין ההבטחה של תרבות מחברת לבין המציאות, שבה ברגע שזה כבר לא משרת את הנרטיב הנכון, נמחקים אנשים, יצירה וזיכרון בלחיצה אחת. זה כואב, כן. לא כל כך מפתיע, אבל זה גם מעיד יותר עליהם מאשר עלינו. כי קל להציג את זה כהחלטה מוסרית, אבל כשמוחקים אותך לא בגלל מה שאמרת, אלא בגלל מאיפה אתה בא, זו לא מוסריות, זו מחיקה תרבותית. ואולי הדבר הכי צורם הוא שדווקא בבוילר רום, שמדברים גבוהה גבוהה על סולידריות וקהילתיות, לא אמרו מילה אחת על החטופים ולא על אלו שנרצחו במסיבה בנובה, שהרי הם בדיוק הקהל שלהם. דווקא משם השתיקה צורמת".

למרות שהם מתעטפים בנוצות של "מוסריות", לתחושת לידור הצעד של בוילר רום פופוליסטי לגמרי. "העטיפה מוסרית, אבל הליבה פופוליסטית לגמרי, בוילר רום לא פועלים ממניע ערכי, אלא ממניע תדמיתי. זו חברה מסחרית שמנסה לשקם אמון מול קהל עצבני, לא ועדת אתיקה. אם באמת היה מדובר באג’נדה מוסרית, הם היו מוחקים גם שיתופי פעולה עם מדינות שמעורבות בפשעי מלחמה, דיכוי נשים, רדיפת להט”ב ואכזריות מתועדת. אבל הם לא נוגעים באלו, כי שם זה מסוכן כלכלית. אז בוא לא נתבלבל, זו החלטה שמשרתת יח"צ, לא אידיאולוגיה".

לסיכום אומר הדיג'יי: "חשוב להבין שישראל, עם כל הכאוס, המורכבות והכאבים, היא לא ישות אחת. יש כאן אינספור דעות, מחאות, קבוצות וקולות. החברה הישראלית מלאה באנשים שמתנגדים למדיניות הממשלה, באופן נחרץ. אבל ברגע שמוחקים אמנים רק בגלל שהם מישראל, בלי לשמוע מה הם אומרים או מאמינים, משתיקים את הקולות הכי חשובים שדווקא מנסים לייצר גשר, לא חומה. ומי שבוחר להחרים אותם בעצם מחזק את מה שהוא טוען שהוא נלחם בו".

גורמים נוספים בתעשייה בישראל מנסים להסביר את השיקולים של "בוילר רום" במחיקה. "צריך להבין - בוילר רום איבד המון מהיוקרה שלו בשנים האחרונות", מספר גורם המאורע בפרטים בשיחה עם mako. "זה רחוק מלהיות מותג משמעותי כמו שהוא היה בעשור הקודם. הפעולה נואשת, כדי לנסות ולהחזיר קצת אומנים ויוקרה שאבדה. והכי קל לעשות את זה עם הצהרות נגד ישראל, שמצורעת בעולם האלקטרוני עכשיו".

View this post on Instagram

A post shared by Boiler Room (@boilerroomtv)


לצד הביקורת החריפה, יש דיג'ייז ישראלים שמסתכלים על הצעד של בוילר רום באופן פחות חד משמעי: "בימים בהם אי אפשר להקרין בקן של השומר הצעיר בכפר סבא סרט דוקו זוכה אוסקר על מעללי מתנחלינו החמודים בגלל איומים על אלימות - אין מה להתלונן על זה שהורידו וידיאו ממסיבה מלפני 11 שנה (שהמשטרה סגרה לפני הזמן)" - כך כתב שי ליברובסקי, דיג'יי ומפיק מוזיקלי שניגן במסיבה של הבוילר רום תחת שם הבמה Digital_me. "אין פה שום דבר יוצא דופן... כשאתה מגניב אז כולם רוצים חלק ממה שאפשר, וכשאתה לא מגניב אז אפילו לא מחזירים טלפונים... קצת מבאס שזה קורה ברמת הסצנה/מדינה, אבל אין פה הפתעה גדולה".

המהלך של בוילר רום מגיע לאחר שמותג המסיבות ניסו להבהיר באופן נחרץ את עמדתם הפוליטית אחרי שספגו ביקורת: בעלי-העל של הבוילר רום הם קרן ההשקעות KKR, שהשקיעה גם בעסקים ישראליים, ועל כך הופנתה ביקורת רבה כלפי בוילר רום. בשבוע שעבר, מותג המסיבות פרסם הודעה ובה הדגיש כי ימשיך לדבוק בתנועת החרם על ישראל: "בספטמבר 2021 Boiler Room נרכשה על ידי DICE, כשכל המשקיעים הקודמים הוצאו, והוקם דירקטוריון חדש. בינואר 2025 מכרה DICE את המותג ל-Superstruct, קבוצת הפסטיבלים השנייה בגודלה בעולם, שהיא בבעלות KKR, ויש לה השקעות שאינן תואמות את הערכים שלנו".