עוד מכה לחיי הלילה בתל אביב: אחרי שמונה שנות פעילות, עשרות ליינים, מאות דיג'ייז שניגנו בו ועשרות אלפי בליינים שעברו בו והפכו אותו לאחד ממתחמי הבילוי האהובים בתל אביב - ה"דרמה בר" יסגור את שעריו בחודש הבא - כך נודע ל-mako.

"הסיבה המרכזית לסגירה היא המלחמה", אומרים גיא גורן וליהוא סייג, מבעלי המועדון, בשיחה עם mako. "יש לזה המון נגזרות - גם מה שקרה לתל אביב וגם יוקר המחיה. צריך להבין שחלק ניכר מהבליינים הקבועים שלנו, כמו גם הצוותים והעובדים, עשו המון ימי מילואים במלחמה  ברמנית שעבדה איתנו, שני גבאי, נרצחה, וגם יונתן סמראנו, שעבד איתנו. גם אני (גורן) עשיתי 280 ימי מילואים. זה יצר אווירה קשה מאוד".

השניים מסבירים כי גם גם יוקר המחיה, שעלה משמעותית בעקבות המלחמה, השפיע על הסגירה. "צריך להבין, לפני שמונה שנים פתחנו את המקום ב-X שכירות, והיום אנחנו ב-X פלוס 60-70 אלף שקל לעומת המחיר אז", מסבירים השניים. "הכל עלה: ארנונה, רישוי, אלכוהול, ספקים, דיג'ייז, אבטחה ועוד. מנגד, שכר המינימום לא השתנה משמעותית".

דרמה בר (צילום: באדיבות המועדון)
דרמה בר | צילום: באדיבות המועדון

התוצאה הישירה ברורה: אנשים יוצאים פחות. "פעם אנשים יכלו להרשות לעצמם לצאת 3-4 פעמים בשבוע. היום? פעם בשבוע ולמקום שבו הם מכירים אנשים שמוציאים להם דרינק חינם או שמכניסים אותם ללא עלות", מסבירים בעלי המועדון.

עיריית תל אביב, מצידה, לא יוצאת מגדרה כדי להציל את המקום: "הם לא מערימים קשיים, אבל גם לא ממש עוזרים או מקלים", מספרים הבעלים. "צריך להבין שה'דרמה' הוא מוסד תרבות. מקום שהיו בו הופעות, מסיבות, והוא נתן במה לדיג'ייז ישראלים שהפכו היום לשמות החמים בעולם וזה אובדן משמעותי לחיי הלילה ולתל אביב בכלל. בנוסף, נעלמו גם התיירים - וה'דרמה' עבד חזק עם תיירים".

השניים מציינים גם את השינוי בתרבות המסיבות: קלאבים אאוט, הפקות חוץ אין. "אנשים יוצאים להפקות, לסופ"שים במדבר ולא לקלאבים בתל אביב. אין תיירים ויש מלחמה - אז אנשים מחפשים לברוח. הם מוציאים 500-600 שקל לסופ"ש במדבר עם החבר'ה. זה מבורך, אבל זה בא על חשבון העיר", מסבירים השניים. "ה'דרמה' היה מקום שעבד שלישי, רביעי, חמישי. זה נעלם מהעיר.ה'דרמה' הציע גם בר מגניב, גם רחבת היפ־הופ וגם רחבת טכנו. פעם כל העיר הייתה מגיעה - היום זה פשוט לא קורה".

עם סגירת ה"דרמה", תאבד תל אביב את אחד הקלאבים היחידים שעוד מציעים ליינים קבועים ותוכן פנימי, ותישאר בעיקר עם מקומות שברובם משכירים את המועדון להפקות מתחלפות שמתארחות במקום. "אנחנו עשינו הכול - את התוכן, את ההזמנות ואת כל מה שצריך כדי ליצור תרבות בילוי. זה היה בית גידול. מקום שמתאים לכולם. 'הדרמה' הרגיש כמו בית, והמשפט 'דרמה זה בית' הפך לסמל. כל אחד ידע - גם אם אני יוצא לבד עכשיו לבירה, אני ארגיש בבית. זה נוגע באנשים עד הסוף".

דרמה בר  (צילום: אריאל עפרון)
דרמה בר | צילום: אריאל עפרון

מי שרוצה להיפרד יכול לעשות זאת במהלך החודש, שכן המקום יפעל עד ה־2.5 (יום לאחר יום העצמאות) - אז תתקיים המסיבה האחרונה. "זה יהיה חודש של מחוות. כל מיני דיג'ייז שהיו איתנו במהלך השנים יגיעו, והמון אנשים טובים. המסיבה האחרונה? צפו להפתעה" מבטיחים אנשי המקום.

"עברנו את השנים הכי יפות שלנו ב'דרמה'. הגעתי לשם כילד. היום אני נשוי. זה היה מוסד. אין אחד שלא יודע מה זה ה'דרמה'", מודה גורן, וסייג מוסיף: "אין בליין בעיר הזאת שלא הייתה לו תקופת דרמה - אלה היו שנים משמעותיות מאוד לחיי הלילה פה, ו'הדרמה' היה שם. המון זוגות הכירו אצלנו והקימו משפחות".

"הכי חשוב - לא התפשרנו", הם מסכמים. "לא על התוכן, לא על הקהל, לא על העובדים. גם כשהיה קשה - הבאנו מכל העולמות. הקהל שידע שזה הבית שלו - המשיך להגיע. הצוות שלנו היה משפחה. אנשים שיכלו לקבל פי ארבע בתחומים אחרים נשארו איתנו, כי זה היה ה'דרמה'. זה היה בית. גם כשבעיות כוח אדם הפכו לדבר קבוע בענף - הם נשארו עם הלב במקום הנכון".

אז מה השלב הבא עבור אנשי הדרמה? "אנחנו כבר במקום יותר בוגר. יש עדיין את הניצוץ, את הרצון לארח, לעשות, לייצר - אבל לא נתחייב. חשוב לנו להגיד שאנחנו גם תומכים ונתמוך בכל מי שיחליט לפתוח מקומות בילוי. הלוואי ויפתחו עוד מקומות".

לסיום, ביקשו השניים לומר תודה. "תודה לכל הבליינים, לכל האנשים שעבדו איתנו ונהנו מהחוויה הזו. זה לא היה רק עסק - ה'דרמה' הייתה אידיאולוגיה, והיום חסרים בעיר מקומות עם אידיאולוגיה. המקום נולד עם ערכים מסוימים ויסיים את ימיו עם אותם ערכים".