אירוע "מידברן" של שנת 2023 היה אמור להתקיים בעוד כשבועיים, ב-6 בנובמבר, ואלפי "ברנרים" היו אמורים להגיע למדבריות הנגב ולהשתתף בחגיגה חסרת גבולות של חופש, ביטוי עצמי והרחבת התודעה. בעקבות המלחמה בישראל, האירוע בוטל. מידברן, כזכור, הוא מעין שלוחה ישראלית של פסטיבל "ברנינג מן" האמריקאי שקורה במדבריות נוודה כבר למעלה מ-30 שנה - אבל עכשיו, בעקבות התגובה של הנהלת ברנינג מן העולמית ללחימה בישראל, משתתפים ישראלים רבים תוהים לגבי המשך הקשר בין שני המוסדות - זה הישראלי וזה הבינלאומי.

בתגובה שפרסמה הנהלת "ברנינג מן" העולמית בשבוע שעבר, נכתב: "אנו פגועים עמוקות ומגנים את מתקפות הטרור והאלימות המתמשכת במזרח התיכון. אנחנו עומדים נגד שנאה ודעה קדומה. אנו מתנגדים להרג המזוויע והמכוון של אזרחים. אנו מתאבלים על חיי החפים מפשע שהלכו לעולמם, כולל כאלה של חברים ואהובים שחגגו חיים ואחדות. אנחנו מחזיקים קרוב לליבנו את המובילים והמנהיגים של 'מידברן'", נאמר בהצהרה.

למרות ההתייחסות הספציפית למידברן, משתתפים ישראלים רבים הרגישו כי ההתייחסות לא נוקטת עמדה ברורה מספיק נגד מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס, ובימים האחרונים מתקיים דיון ער בקבוצות וקהילות של משתתפי "מידברן" - האם לערוק מארגון האם, "ברנינג מן", בעקבות הגינוי הרפה לתחושתם. בהצהרה שפורסמה בדף הפייסבוק של מידברן נכתב: "ראינו את תגובת הארגון (ברנינג מן) אחרי ימים ארוכים של ציפייה - תגובה שאינה עולה בקנה אחד עם ציפיותינו. הוועד ימשיך לדרוש את התמיכה הבלתי מסויגת של ארגון הברנינג מן בקהילת הברן הישראלית".

"זו התייחסות מאוד פרווה, 'מגנים אלימות', לא היה משהו מאוד קונקרטי וזה די מאכזב", אומרת בשיחה ל-mako מיכל, שלוקחת חלק באירועים של קהילת 'מידברן' מסביב לשנה בחמש השנים האחרונות. לתחושתה, לאור התגובה הרפה של "ברנינג מן", כדאי לברנרים הישראלים להמשיך לבד: "אני לא חושבת שאפשר לקחת צד אחר חוץ מהצד הישראלי. זה מאכזב, וואלה אנחנו יכולים לעשות את האירועי ברן בלי העמותה האמריקאית", היא מסבירה.

ספינת הפיראטים, מידברן (צילום: שי קוט,  יחסי ציבור )
צילום: שי קוט, יחסי ציבור
 

לעומתה יש 'ברנרים' נחרצים פחות. אלעד פרקש לקח חלק לפני חודש בלבד ב"ברנינג מן" העולמי, אי שם בארצות הברית - ולמרות שהוא מאוכזב מהתגובה של הפסטיבל העולמי, הוא חושב שהיפרדות היא צעד פזיז. "זה מבאס מצד אחד, הם יכלו בתור גוף כל כך חזק ומשנה חיים לאנשים להגיד אמירה יותר חד משמעית של 'זה דבר שאנחנו לא מקבלים', אתה מצפה מארגון שהערכים שלו וכל מה שהוא מייצג שיתנגד לאירוע שבו כל הערכים האנושיים נרמסו", הוא אומר ל-mako, ביחס לטבח המזוויע ב"נובה" וביישובי עוטף עזה. "המעשים שנעשו הם כל כך אכזריים ומול האנשים הכי חלשים ולא מוגנים, אין פה מקום ל'כן, אבל'", הוא מסביר.

"כשהייתי בברנינג מן לפני חודש רכשתי חברים פלסטינים ואיראניים. בסוף אתה מדבר עם בני אדם. אני בטוח שכל אחד מהאנשים שדיברתי איתם, אין לו שום טיפת סנטימנט חיובי לאנשים שעשו את המעשים הנוראיים האלה", הוא אומר בבטחה. "זה משהו כל כך חדש בקיום שלנו פה, שנכנסים אלינו הביתה ועושים מעשים כאלה נוראיים, כל כך הרבה שנים הנראטיב היה בעד העזתים ובעד החמאס, אז קשה לשנות לעולם את התפיסה הזאת. וזה לוקח זמן. וכשיתפרסמו יותר תמונות ועדויות של אנשים ודברים סביב הנושא, יבינו את גודל הסיפור ויבינו שהיה פה משהו שונה שהוא לא המאבק הפלסטיני, אלא דברים שאנחנו לא יכולים לקבל כבני אדם".