זה כבר כמעט חודש שישראל נמצאת בעיצומה של מלחמה צבאית, אבל לא פחות מזה גם במלחמת הסברה. רבים חשבו שזירת הטבח הקשה בפסטיבל "נובה" ברעים תגרום לגינוי מצד הסצנה האלקטרונית למעשים הברברים של חמאס, אך הסצנה האלקטרונית ברובה שותקת. סקאזי היה אחד הראשונים שהבין את גודל השעה ומהר מאוד הקים קבוצה של אנשים מהסצנה האלקטרונית במטרה להסביר לעולם את הצד הישראלי. "את הקבוצה הקמתי ביום של הטבח", הוא מספר בשיחה עם mako. "בהתחלה ניסיתי לעבוד מול גורמים רשמיים לאישור של סרטונים וכאלה, אבל הכל היה כל כך מבולגן ואיטי שהחלטנו להרים את זה בעצמנו ולהתקדם".

למרות ההשקעה של הדיג'יי, רוב כוכבי המוזיקה האלקטרונית, אותם אלו שנהנו לעבוד בישראל או לתקלט חומרים של ישראלים, עדיין שומרים על שקט. "הדיג'ייז הגדולים כולם שתקו, ובהחלט יש אכזבה", הוא מסביר, "לבוא לכאן, לעשות סלפי עם דגל ישראל ולהעלות לפיד שלכם - ואז ברגע האמת, כשהמעריצים שלכם כאן מצפים לקצת תמיכה או אפילו לא תמיכה אלא הזדהות, הם נעלמים לגמרי. כנראה שאנחנו לא מעצמה אלקטרונית כמו שחשבנו".

סקאזי העלה לטיקטוק שני סרטונים שזכו להצלחה יחסית. בראשון אפשר לראות את סולומון מתקלט כשברקע השיר "החברים בגדו" של דודו טהאן, ובשני את בלאק קופי "מנגן" את "יאללה יא נסראללה" של פרישמן והחלוצים. האם במקרה של סולומון מדובר בעקיצה לאחד האומנים האהובים בישראל שבחר לשתוק בעת הזו? "זו בדיחה של טיקטוק", מסביר סוויסה. "לא התכוונתי לפגוע באומן או כלום אבל אם זה הגיע לסולומון – שמישהו יתרגם לו".

כשמדובר באומנים כמו סולומון או טייסטו, שהחיבור שלהם לישראל הוא קצת יותר עמוק מאמנים אחרים, יש אכזבה?
"גם סולומון וטייסטו, אני לא יכול לכעוס עליהם כי אני מבין אותם - אנחנו פירור מול האמירויות, סעודיה וכו'. בהתחלה כעסתי יותר. הכעס שלי הוא יותר על אומנים ישראלים שלא מעלים כלום – זה כואב יותר".

@djskazi

♬ צליל מקורי - Муса

למה אתה חושב שהם לא מעלים?
"מפחדים על הקריירה שלהם. הם מעלים משהו פוליטקלי קורקט כמו החזרת החטופים או משהו פרווה או שמעלים בעברית שזו דרך הכי פוליטקלי קורקט להתחמק מעימותים. המסרים שלי לאומנים האלה שיושבים בגדר הוא ברור: כשהמלחמה תיגמר, אני אדאג שלא ישכחו להם שהם שתקו כדי לשמור על עצמם". מנגד, הוא מציין לטובה לא מעט אומנים שדווקא כן נרתמו למשימה ועושים הסברה: "אומנים גדולים כמו אינפקטד מאשרום, ויני ויצ'י ואסטרל פרוג'קשן עושים עבודה מדהימה בהסברה".

סקאזי אמנם ביטל את ההופעות שלו, אבל לא כולם עשו אותו הדבר, וזה בסדר. יש כאלה שמשתמשים בבמה בשביל להעלות מודעות כמו שעשתה השבוע מגית קקון במיאמי עם דגל ישראל והחטופים. "היא אלופה, אבל לי אישית הלב לא מאפשר", הוא מסביר את הבחירה שלו, "יש אפקט גם לזה שאני מוותר ולא מגיע למסיבות גדולות. זה גורם לקהל להבין כמה חשוב לי וכמה זה לא עוד אירוע רגיל. מעבר לזה, אם אני אלך להופיע עכשיו זה במקום להעביר מנות לחיילים או משהו וזה כרגע חשוב לי יותר. אני ישן טוב בלילה כי אני יודע שאני עושה משהו טוב למדינה, למרות הדברים שאני מפסיד".

גם צמד האמנים רד אקסס מנסה לגרום ליותר ויותר אומנים לדבר. "הייתה תמיכה מסוימת, לא משהו חד משמעי", מעיד דורי, חצי מהצמד, על המצב בסצנת הטכנו. "הרבה אנשים שעבדנו איתם וכן עשינו איתם דברים די נעלמו ויש כמה חברים טובים שאני קצת יותר מדבר איתם. פניתי בהתחלה לאומנים שהם חברים שלי יותר. הציפיות שלי נמוכות מאוד כי אני מכיר את העולם הזה. אני יודע מה זה אומר להזדהות עם ישראל בשבילם אומנים. אני לא יכול להגיד שהייתי מופתע".

אבל לא מדובר בעוד סבב או פיגוע.
"מה שקרה היה כל כך קיצוני שכנראה שציפינו שזה יהיה הפעם אחרת, אבל זה לא. אם דיג'יי מזדהה עם ישראל זה חותך לו מלא גיגים שהוא לא יקבל בעולם. זה שם אותם במקום לא טוב והם מקבלים איומים לחיים שלהם. יש דיג'ייז שאפילו לא יכולים לפרסם שהם מגיעים לישראל מפחד. אני מוציא מהמשוואה את הדיג'ייז שיש להם דעה וזה סיפור אחר, אבל יש המון שפשוט מפחדים אז הם אומרים 'מה אני צריך את הכאב ראש הזה?' קשה לנו להבין מה זה לגור בשוויץ או באמסטרדם ופתאום לכתוב פוסט שיהרוס לך את הקריירה".

ובכל זאת, יש גם כמה אומנים גדולים שלא פחדו להביע תמיכה. מיס מוניק, שזכתה לתמיכה וחיבוק מהקהל הישראלי בזמן הפלישה הרוסית לאוקראינה העלתה סטורי תמיכה בישראל וסוון וואט, מהדיג'ייז המוערכים בעולם, פרסם באינסטגרם פוסט בו כתב: "בצער ובהלם עמוקים ביותר, מחשבותיי עם הקורבנות, משפחותיהם ועם בני הערובה הרבים שנלקחו בתקווה לשחרורם. הלב יוצא אליכם בתקופה קשה זו. התמונות והסרטונים של פסטיבל הטראנס היו מזעזעים מאוד. איזו ברבריות. הלם משמעותי עבור קהילת המוזיקה שלנו. שתמצאו את הכוח לנווט יחד בחושך הזה וששלום יהפוך למציאות בקרוב", כתב. "הוא ריגש אותי מאוד", אומר דורי על הפוסט של וואט. "אמרתי לו שזה חשוב ויפה מאוד, אבל הוא בין היחידים שעשה את זה בפומבי".

יש עוד זמן לתקן לדעתך?
"מי שלא אמר כלום בימים הראשונים פספס את הרכבת ועכשיו זה כבר מאוחר. הייתה ציפייה שבהתחלה ידברו על זה כי זה קרה במסיבה, אבל גילינו שכל המגזינים הגדולים של העולם האלקטרוני התעלמו מזה. השתיקה היא די מדהימה כי בלי קשר אם אתה בעד או נגד, קרה פה משהו שהוא מעבר לפוליטיקה".

רד אקסס היו אמורים לצאת לטור השקת אלבום, שנדחה כעת: "היה לנו טור מאוד גדול בדרך ששנה שלמה התכוננו אליו ואנחנו היינו צריכים לבטל את זה בעצמנו את כל נובמבר. לא ביטלו לנו הופעות, אבל בדרך כלל במצבים כאלה מועדונים בחו"ל או פסטיבלים יחשבו רגע פעמיים אם להביא דיג'יי ישראלי עד שהמצב יירגע".

גם ויני ויצ'י, הצמד האלקטרוני הישראלי המצליח בעולם, מנסה לעשות הסברה ולהראות לעולם את הזוועות. "בטראנס או לייתר דיוק בפסיי טראנס יש תמיכה רחבה יותר מאשר ב-EDM, חד משמעית", אומר מתן קדוש, חצי מהצמד המצליח בשיחה עם mako. "כן ראינו שהעמוד של פסטיבל פארוקוויל (פסטיבל אלקטרוני גדול) העלו סרטון עם 'לא נבוש' שזו בחירה סימבולית מאוד בתקופה הזו.

היו גיגים שנאלצתם לבטל? שביטלו לכם?
"לנו לא ביטלו, אבל אנחנו נאלצנו לבטל את ההשתתפות שלנו ב-AMF (פסטיבל מוזיקה באמסטרדם). ביטלנו מבחינת סולידריות כי זה לא הרגיש נכון להופיע, אבל גם יש את החשש של להיות ישראלי במקומות אחרים בעולם. ביטלנו גם את שני הגיגים לשני הסופ"שים הקרובים. המצב מפחיד, כל אחד יכול להגיע אלינו ובגלל שלקחנו חלק בהסברה אנחנו מרגישים חשופים לאיומים ותגובות נאצה".

ארמין ואן ביורן, טייסטו ואומנים גדולים רבים שעשו פה קריירה בחרו לשתוק. למה זה?
"נכון, מלבד למרטין גריקס שהעלה בהתחלה סטורי כלשהו על המצב. להגיד לך אם ציפיתי שהם יעשו את זה? לא יודע. הם לא באמת מעורים בפרטים של הקונפליקט הזה והם ניזונים מהמדיה. אני יכול להבין למה הם לא רוצים להביע עמדה, עם כמה שזה כואב".