להקת סאלם (Salem) אולד-סקול של מטאל קיצוני, אירחו אמש את רון "במבלפוט" ט'אל, גיטריסט להקת גאנז אנד רוזס, בערב מטאל ברידינג 3 בנמל תל אביב, שחציו הראשון היה טקס זכרון אלטרנטיבי לשואה וחציו השני הצדעה לסצנת הדת' מטאל של שנות ה 90', עם אורחים מפתיעים, שחלקם לא פקדו את הבמה במשך שנים רבות, בוגרי להקות כמו Betrayer , Lehavoth, Nail within , People ,The Genders ו- Arallu .
אלטרנטיבה לטקסי הזיכרון הרגילים לשואה
הערב נפתח לצלילי תיפוף אפריקאי, האורות מוחשכים וחברי סאלם מתחילים את הניגון העתיק, הקמאי, זה שעובר בדי.אן.איי מדור לדור. שיר אחרי שיר הם מנגנים את האלבום "קדיש" במלואו, אלבום קונספט שנכתב כולו כאנדרטה לזכר השואה ותומן בתוכו את הכאב והבכי של הדורות שנולדו לאחר השואה ועדיין סובלים את הצלקות הישנות של משפחותיהם. סאלם מקדשים במופע ובאלבום ערכים אוניברסאליים ויוצרים אלטרנטיבה לטקסי הזיכרון הרגילים לשואה.
זה הטקס הפרטי שלהם ושל המעריצים. הסבל והאימה מועברים באמצעות מוזיקה עצובה ומצמררת, דרך מיוחדת לזכור את הזוועות. ומאות המטאליסטים בקהל מתחברים דרכה לתקופה השחורה בתולדות האנושות ולסבלו של העם היהודי מידי הצורר הנאצי.
"אלוהים איפה טעינו ?! מה חטאנו?!"
בתחילת השיר השלישי, שיר הנושא של האלבום "קדיש" מצהיר זאב טננבוים סולן הלהקה שזאת הפעם הראשונה ששיר זה עולה על הבמה מאז צאת האלבום בשנת 1994 ובקול נרגש מקדיש אותו לאביו ולכל המשפחות שאיבדו את קרוביהם בשואה. צמרמורות עוברות בגוף מהכאב, ובמיוחד כשהזאב זועק לשמיים את השורה הקשה ביותר: "אלוהים איפה טעינו ?! מה חטאנו?!".
הערכים שמעבירה המוזיקה של סאלם זרמו דרכה למטאליסטים ברחבי העולם וכראייה, לאחר מספר שירים נוספים מזמין טננבוים לבמה את אורח הכבוד הראשון של הערב: "מארצות הברית היישר לישראל - רון במבלפוט ט'אל!". גיטריסט-העל של גאנז נ' רוזס נכנס בכניסה מרשימה ובעיבוד מטאל מנגן את המנגינה המפורסמת של הסדרה "עמוד האש", באינטרפרטציה מלאת רגש וכבדות. אם שם טוב לוי, היוצר של הנעימה, היה בקהל, בטוח שגם הוא היה מתרגש.
"העיירה בוערת" ברידינג 3
שני שירים לאחר מכן מצטרף לבמה מתופפה הקודם של סאלם אמיר נויבך, כיום סולן להקת הרוק The Genders. בקולו העמוק נויבך שר את "העיירה בוערת". מקהלת המטאליסטים בקהל מצטרפת אליו ויחד כולם יוצרים טקס זיכרון בשחור. במעבר חד מסיומו של השיר עוברים לגרסה מהירה של "Eyes To Match a Soul" אחד מלהיטיה הגדולים ביותר של סאלם. בעיצומו של הנאמבר טננבוים קופץ לקהל ומייד נעטף על ידי עשרות מטאליסטים שמחבקים ושרים איתו את הלהיט.
בגמר החלק הראשון של ההופעה, שכלל את כל האלבום "קדיש", ההפתעות ממשיכות להגיע. לראשונה מזה שנים עולה לבמה המפיק ישי שוורץ כדי לשיר את "A moment of silence", שיר הנושא של האלבום השלישי של סאלם ומזכיר לקהל את ימי "Nail Within", הסופר גרופ שהיתה לו עם חברי בצפר, הורקור וסאלם.
האורחים שופכים דלק על מדורת הפוגו
אחריו, לצלילי מקצב מזרחי של צמד מתופפים-אורחים - יונתן דושניצקי מלהקת Arallu ועידן מלהקת "People" בדרבוקה, מתנגן הקטע "Act Of War". עידן עובר מהדרבוקה למיקרופון ומצטרף לאורח נוסף, יובל "מולך" טלמור מלהקת "Lehavoth", הפתעה גדולה לכל ותיקי המטאל, שמיד מצהיר: "יאללה, עידנק'ה, נשבור את הבית?", ושניהם נותנים ביצועים ברוטאליים במיוחד ולמרות השעה המאוחרת הם שופכים דלק על מדורת הפוגו וגורמים לפיצוצים ברחבת הרידינג 3.
סאלם מסיימים את ההופעה בדרך הצנועה שלהם. כמו תמיד מצהיר טננבוים שנשארו שני שירים אחרונים. "עכשיו זה יענו הפוזה של לעלות לרדת. אז במקום זה רון ירגש אתכם", ובמבלפוט, לבוש בחולצת מדי א׳ מנגן את "התקווה" בגיטרה מנסרת ומרגש את הקהל, שכולו שר איתו את ההמנון ומניף דגלי ישראל. יום השואה מאחורינו, אחלה מסיבת פתיחה ליום העצמאות.
רשימת השירים
dying embers ,the fading, kaddish, fear of the future ,desert prayer, the edge of the void ,pillar of fire ,above the ground העיירה בוערת ,eyes to match a soul, who will comfort me now? , a moment of silence , act of war , slave , creating our sins, broken yet united , resentment, the privileged dead ,flames, idol worship , התקווה , blood