בלילה שבין חמישי לשישי התכנסה ב"סאבליים" בתל אביב פסגת המטאל הקיצוני של ישראל לחלוק כבוד לזכרו של אחד מחלוצי הז'אנר, צ'אק שולדינר, גיטריסט להקת המטאל "Death" ואמן ענק שבדיוק לפני עשור נלקח מאיתנו בשל מחלת הסרטן. במופע שנמשך 3 שעות, עם אווירה קסומה והרגשה של צביטה בלב ופיספוס על כך שנלקח מאיתנו מלחין ואמן כל כך גדול.
צ'ק שולדינר, שהיה ממובילי הדת' מטאל, זכה להערצה והערכה עצומה הן בחייו והן בשנים שאחרי מותו. מבקרי מוזיקה רבים הכתירו אותו בתואר "האבא של הדת' מטאל", "המקים של סצינת הדת' המטאל האמריקאית" ו"אחד מהדמויות החשובות ביותר בהיסטוריה של המטאל". שולדינר הגיע למקום ה-10 ברשימת הגיטריסטים הטובים ביותר בעולם המטאל ומכר למעלה מ-2 מיליון אלבומים ברחבי העולם. למרות כל ההערצה והערכה העצומה אותם קיבל הוא היה אדם צנוע ובאחד מראיונותיו אמר: "אני לא חושב שמגיע לי כל הקרדיט הזה, אני פשוט מישהו מלהקה".
חור עצום בליבם של המעריצים
במאי 1999 החל שולדינר להרגיש צביטה באזור העורף , לאחר בדיקות הבין שמה שחשב כצוואר תפוס התברר כגידול ממאיר במוחו. שנתיים של לחימה במחלה עם קשיים כלכליים לעמוד בטיפולים ונסיון לעזרה כלכלית של אמנים מכל העולם, נגמרו בתבוסה ובמותו בטרם עת.
המוות של שולדינר השאיר חור עצום בליבם של עשרות אלפי מעריצים מכל העולם בכלל ובישראל בפרט. למרות שעבר מאז עשור היצירה והשירים של להקת "Death" וצ'ק שולדינר הפכו להיות מעין קלאסיקה. כיום אין להקה שמנגנת את הסגנון שיכולה להגיד שלא הושפעה ישירות מעבודתו של המנוח.
לציון עשור שנים למותו של שולדינר התכנסו על במת הסאבליים כמעט 30 נגנים מ 19 להקות מטאל ישראליות, לבצע מופע מחווה שכלל 25 שירים מכל הקריירה העשירה של שולדינר, במופע שנמשך כאמור שלוש שעות.
במחצית ההופעה התיחס יותם "דפיילר" אבני , מפיק האירוע וסולן להקת "prey for nothing" לסטליסט הארוך: "בפעם שעברה עשינו 22 שירים, הפעם התעלינו על עצמנו ועשינו 25!, ואם אתם חושבים שזה יותר מדי דת', כנראה שאתם במקום הלא נכון".
בשל אורך ההופעה והאתגר הלוגיסטי-הפקתי של כל כך הרבה נגנים, סולנים וחילופים, הערב התחיל בשעה מוקדמת, כשמחצית מהקהל עומד מחוץ למועדון ורב מי יכנס קודם. הסאבליים הגיע למצב של פיצוץ אוכלוסין שכן אנשים המשיכו לנהור פנימה ולהיכנס לאווירה המיוחדת והחמה ששררה במקום. איכות המופע ואורכו הבטיחו שגם מי שנכנס באמצע קיבל תמורה מלאה.
הערב נפתח עם "סימבוליק", אחד מהמנוני המטאל של כל הזמנים ואחד האלבומים המושלמים ביותר שנכתבו, שהכניס את כולם לאווירה המיוחדת. קשה לבקר כל נגן וכל סולן בגלל מספרם הרב, אבל אפשר היה לשמוע לראות בערב הזה מי הנגנים המוצלחים יותר ומי פחות. על הבמה עלו גיטריסטים שנשמעו כמו הקלטת ערוצים של מליון דולר עם סאונד מדהים וטכניקה מושלמת, ולעומתם אחרים שנשמעו כמו ילד שלא מצליח לפגוע בכל התווים במשחקי גיטר הירו או רוק בנד. וכמו במשחק כך גם תגובת הקהל. כשגיטריסט מסוים לא הצליח לעמוד בדיוק של הסולו הקהל התעצבן.
הנגנים המצטיינים היו הגיטריסט אוריה ספיר (eternal grey , Matricide), הבסיסט נתיב קדם מ-"testicles" והמתופף דרור גולדשטיין.
מבחינת הסולנים כל אחד נתן את הקסם שלו ואת הגוון שלו לשירה, חלקם ,כחיקוי מדוייק של שולדינר ואחרים בצבע האישי שלהם עם הנגיעות המיוחדות. וכמובן שאי אפשר בלי הקצ'פרייזים שמייחדים כל אחד מהם - יקיר שוחט ("hammercult") עם ה"שברו את המקום המזויין הזה", מוטי ספון ("spawn of evil") עם הצעקות "דםםםםםםםםםםםם ושרצים", שמאפיינות אותו, או יותם דפיילר עם הרצאות וחפירה בין השירים.
הערב נסגר בביצוע מפתיע לקוואר המפורסם שדת' עשו לג'ודס פריסט לשיר "painkiller", שאחריו עלו (כמעט) כל האמנים שהשתתפו במחווה וצעקו יחד כאוהדי כדורגל: "הוא מת הוא מת הוא מת הוא מת!".
הלהקות שהשתתפו באירוע
prey for nothing ,eternal grey, phantom pain , salem , betzefer, lehavoth, amaseffer, hammercult, immaterial , knaan , testicles, from nihil, spawn of evil, dark serpent , dim aura , sonne adam, vipress, absent mourn.
רשימת השירים
1. Cosmic Sea
2. Symbolic
3. Spirit Crusher
4. Overactive Imagination
5. In Human Form
6. Open Casket
7. Zombie Ritual
8. Evil Dead
9. Flattering Of Emotions
10. Suicide Machine
11. Bite The Pain
12. Flesh and the power it hold
13. Without Judgment
14. Sacred Serenity
15. Scavengers Of Human Sorrow
16. Zero Tolerance
17. Trapped In A Corner
18. Lack Of Comprehension
19. Crystal Mountain
20. Together As One
21. breaking the broken
22. Empty Words
23. The Philosopher
24. Pull The Plug
25. Painkiller