מדי שבוע יוצאים בישראל עשרות רבות של שירים חדשים, כמה מאות בחודש ובהתאמה – כמה אלפים בשנה. המספרים האלה יכולים להסביר את העובדה שחלקכם אולי התאכזבתם כשנכנסתם לצפות ברשימת השירים המועמדים לתואר שיר השנה במצעד העברי השנתי של mako ו-102FM.
כולם יפים, כולם חכמים אבל רק אחד יזכה בתואר הנכסף, ובכל זאת, אם תשאלו אותי, אדם שצועד בשבילים הלפעמים פחות מוכרים של המוזיקה הישראלית, יש עוד 9 שירים (לפחות) שלא נכנסו לרשימה אבל אתם חייבים להכיר לפני שנגמרת השנה - אחרת נישאר עם נקיפות המצפון.
טיפקס - דחלילים
"איש חדשות שמעצים את הפחד, איש ביטחון שמסמן את היעד. איש מנגנון שמחסל את הוועד ודובר נחמד...". הנה לכם אחד מהמנוני התקופה שבכלל נכתב, כך מתברר, ע"י קובי אוז לפני שבע שנים - אבל כמה שהוא קולע. טקסט חריף ונוקב ביותר שחיכה כנראה במגירה של אוז עד לעיתוי המושלם, אבל איכשהו לא קיבל מספיק הערכה והכרה. אולי כי מעדיפים לקבל אותנו כדחלילים שלא שואלים שאלות ומשלימים כהוא זה עם העובדה שכבר חצי שנה אין תרבות בארץ. בכל אופן, השיר הזה לגמרי צריך לקבל מקום של כבוד בשורת הקלאסיקות הנצחיות של טיפקס.
הגל השני (דורון טלמון ויוגב גלוסמן) - כד יפני
בעיצומו של הגל הראשון, רועי ריק (סולן הקולקטיב לשעבר) הבין שמה שבאמת ישבור את רובנו הוא הגל השני. מהשעמום בבית, ריק התחיל ליצור קשר עם כמה קולגות, כשבתכנון היו 4-3 שירים. ככל שהגל התעצם, גם הפרויקט הזה גדל לאלבום דיגיטלי שמשתתפים בו קרוב למאה מוזיקאים שיצרו ביחד ולחוד בשלט רחוק, 14 שירים עד כה – וכולם קשורים בצורה מוזרה איכשהו לקורונה. השיר הבולט והמושמע ביותר מהפרויקט הוא 'כד יפני', בו משתפים פעולה דורון טלמון (ג'יין בורדו) ויוגב גלוסמן. מומלץ להקשיב לו בדרך לשנצ כשאין לכם שמץ של מושג מה תעשו מחר.
לולה מארש - Only for a moment
לא מעט הספיקה הלהקה שהוקמה לפני כשבע שנים ע"י יעל שושנה כהן וגיל לנדאו, שהופיעו בתחילה כצמד, וכיום הם הרכב של חמישה נגנים שחתום בלייבל הבינלאומי "יוניברסל" ומופיע (כשאפשר) ללא הרף על במות נחשבות בארץ ובחו"ל. השירים של הלהקה מככבים במצעדים, בפרסומות ובסרטים ברחבי העולם (בין היתר בעונה האחרונה של הסדרה 'Better call Saul'). מדובר בשיר כיפי במיוחד עם הפקה בינלאומית שמביא הרבה גאווה למוזיקה הישראלית עם קרוב ל-10 מיליון השמעות בספוטיפיי. רוצו לצפות.
ג'ירפות - יש לי חור בלב בצורה שלך
הסינגל הראשון מהאלבום השישי שאמור לצאת בהמשך השנה מציג את גלעד כהנא ככותב בשיאו – פשוט, קליט, מתחכם ומרקיד בו זמנית: "יש לי חור בלב בצורה שלך, לא נותר מקום, לא נותר מרווח, איי לאב יו בייבי בי". למלאכת ההלחנה וההפקה המוזיקלית הצטרף הפעם עטר מיינר שמבסס את עצמו כיוצר ומפיק מבטיח בתעשייה, ובנוסף מתארחת כאן זמרת צעירה בשם Damsel Is Depressed. אם איכשהו הפזמון עוד לא נצרב לכם בתודעה - אתם מוזמנים להשלים את החור לפני שנגמרת השנה.
קרולינה ואסתר רדא - אהבה בואי
שתי המלכות הבלתי מעורערות של הגרוב הישרלי היו אמורות לעלות עם מופע חדש לראשונה ב-21.3, אבל ברור לכם מה שיבש את הכל. זה חיבור כל כך מתבקש וטבעי עד כדי כך שמוזר איך הוא לא קרה לפני כן. לקראת המופע שלא קרה, שיחררו השתיים דואט מקסים שכתבו והלחינו יחד בהפקתו המוזיקלית של ג'ורדי ג'ורדאליש. אז מה שי לנו כאן? שתי פרפורמריות עם קול ענק שהוליד שיר קסום ומפוצץ באהבה, שמחה ותמימות שכל כך חסרים לנו השנה.
ריף כהן ושאנן סטריט - ואמרתי לעצב
קצת פחות שמח מהשיר הקודם, אבל שוב יש לנו כאן בשיתוף פעולה יפה כל כך. בדומה לשני אלבומי הסולו הקודמים שלו, גם כאן מדובר בטקסט אישי, נוגה ועמוק יותר של סטריט, בטח לעומת הלהיטים שאנחנו מכירים מלהקת האם שלו "הדג נחש". כולנו מכירים שירים של מרים ילן שטקליס, אבל כמעט אף אחד מאיתנו לא מכיר את שיריה למבוגרים. הגורל רצה כי מתוך הרפרטואר האדיר שלה יתנגנו בעיקר שירים כמו "בובה זהבה" ו"רוח רוח". לא שזה רע חלילה, אבל זה ממש לא הכל. דודוש קלמס, חברו של שאנן לדג, סייע בהלחנה ובהפקה המוזיקלית, וריף כהן המכשפת שרה את הפזמון. התוצאה מרהיבה בקטע מרגש. שימו אוזן.
טונה - כנפיים
"ועכשיו לחלק האינטרגלקטי", אלבומו השלישי של טונה, יצא ביום שישי ה-13 בסוף 2019 באווירה מרחפת של החלל החיצון. כמו בלהיטיו הקודמים, "גם זה יעבור" ו"רוק 30", טונה ממשיך לייצג נאמנה את דור ה-Y המבולבל שרוצה הכל, אבל לא בטוח לגבי שום דבר: "רצית עולם שלם, ניסית לעוף. אבל אדם מבין שהוא רק אדם -אז הוא פורש כנפיים ובלילות חולם לעוף לחלל...". בשיר נשמעת דגימה של שידור התרסקות החללית בראשית - ועכשיו, אחרי שהרוב התרסק, הגיע הזמן שנחלום מחדש איך ממריאים מכאן שוב.
יובל בנאי - לצאת מהתמונה
"היא אמרה לי שאנשים פתוחים יותר עכשיו בעידן הזום אפשר להדליק אפשר לכבות אבל תמיד יישאר הזמזום". הנה עוד תוצאה ישירה של תקופת הסגר על אמן שרגיל במשך עשרות שנים לצאת ולהופיע מול מאות ואלפי אנשים. טקסט מצוין של יובל בנאי שמלא בתובנות על עידן הזום, הממשלות של ימינו, התקשורת והפייק-ניוז. בקליפ שמלווה את השיר, יובל מנהל שיחת זום עם הצופים שבה הוא חולק מצבים נפשיים ודמויות מתחלפות שרובנו היינו שמחים לפגוש בבידוד. "כאמן יש לי את הזכות ואת החובה להיות עצמאי וחופשי, ולהילחם לצד אלו שנלחמים בהשתקה, בהסתרה, בשנאה, בחיים חסרי משמעות", כתב בנאי על יצירת השיר, ולנו נשאר רק לאמץ אותו ולחכות לאלבום המלא.
דניאלה ספקטור - מזמור לדוד
"בהתחלה", אלבומה הרביעי של דניאלה, יצא בסוף 2019 עם אורחים כמו אלון עדר, דאנה איבגי ותומר ישעיהו, וכמו תמיד אצלה הוא סיפק כמה פנינים נפלאות כמו 'תרקדי את זה', 'עדיין בוער' וגם 'מזמור לדוד' שיצא כסינגל האחרון. בניגוד לשירים הקודמים, את השיר המדובר דניאלה הפיקה בעצמה, אבל מנגנים בו אושיות כמו גבע אלון, ג'נגו ואסף רייז. השיר נולד כטקסט געגועים לאחיה שאיתו חוותה קשר מורכב, אבל איכשהו הגיעה לטקסט המקורי בספר תהילים וגילתה שיש לא מעט קווי דמיון בין הסיפור האישי שלה למזמור לדוד המלך.