כבר כמעט שנה שבאופן רשמי חיי הלילה סגורים, אבל מתחת לפני השטח זה ממש לא המצב. מדי שבוע מתקיימות עשרות מסיבות מחתרת – חלקן בטבע, חלקן בבתים וחלקן במועדונים מוכרים. בשיחה עם mako, מספרים המפיקים שמאחורי מסיבות המחתרת, על ההחלטה לקיים אותן גם בזמן הזה, ומצביעים על סוף השבוע הבא של חג הפורים כנקודת השיא של אירועים למרות ההגבלות הצפויות. "יהיה גל בלתי ניתן לעצירה של מסיבות. בדומה למסיבות טבע, גם בהרבה מסיבות מחתרת לא מספרים לבליין מה הלוקיישן", מספר א', איש חיי לילה מוכר שמפיק מסיבות מחתרת. "תחשוב שהרמנו תוך יומיים אירוע עם 200 בליינים בצפון – בשביל שזה יצליח, חייב לשמור על בסודיות על הלוקיישן".
אז איך בכל זאת מביאים אותם ללוקיישן?
"הבליין לא מקבל את הכתובת של הלוקיישן, אלא כתובת לנקודת איסוף בשאטל. אנחנו מפזרים עשרות שאטלים בנקודות שונות ומשם הם מגיעים ללוקיישן מסוים. אתה צריך להיות מקושר בשביל לדעת על המסיבות האלה. אנשים שהם לא בליינים מוכרים או כאלה שלא מקושרים לא יוכלו להגיע. מהצד של המפיק, בשביל שהאירוע יצליח הוא חייב לגייס מתצפתים שישמרו המשטרה לא תגיע".
ואיפה המשטרה בכל הסיפור? א' מעיד שהמשטרה לא ממש אוכפת. "מפרוץ המגפה, הייתי עד לעשרות מסיבות מחתרת והמשטרה לא ממש עושה משהו. יש הרבה סיטואציות שהשוטרים מגיעים ומעדיפים לא לעשות כלום כדי לא ליצור בלאגן".
איך שומרים על הדיסקרטיות של המסיבות האלה בלי שהמשטרה תדע?
"אנשי חיי הלילה הם אנשים יצירתיים – שמים מתצפתים בכל פינה ושולחים לקהל כתובת מסוימת ומשם לוקחים אותם למקום אחר. זה פופולרי בעיקר מחוץ לתל אביב כי בתל אביב אוכפים יותר. מנסים ללכת לאזורים מסחריים מחוץ למרכז".
מה יהיה בפורים?
"הכל שאלה של כמה נרגיש שצריך להיזהר. אם אעשה מסיבה בפורים, אקבל קנס של 5,000, יסגרו את המסיבה אחרי שעה וכל בליין יקבל 500 שקל קנס אז מה עשיתי בזה? אם אני ארגיש שזה יכול לעבור, אני אעשה. זה חג שכל מי שהוא משהו בחיי הלילה יארגן בו משהו, זה ה-מועד שלנו בשנה. בכל מקרה, יכול להיות שנבקש תעודת מתחסן/מחלים או בדיקה שלילית – אנחנו לא רוצים לצאת לא טוב כלפי הציבור. אם זה מבחינת המדינה זה לא תקין זה סבבה, אבל אצל הציבור זה ייתפס יותר אחראי".
"אנשים לא מפחדים מהקנס כי הוא נמוך וכי אין באמת אכיפה"
דיג'יי אלי מתנה, שמצא את עצמו מתקלט גם בזמן הקורונה מספר כי האכיפה הבררנית וחוסר האמון בממשלה הוא הגורם מרכזי בעליית מסיבות המחתרת. "אנשים לא מפחדים מהקנס כי הוא נמוך וכי אין באמת אכיפה. בנוסף, זה שחברי כנסת מפרים הנחיות בעצמם גורם לאנשים אחרים לעשות מה שבא להם. אני הייתי במסיבות שהודיעו לשכנים שעושים מסיבה בקטנה, ביקשו לא להתלונן וגם שמו מישהו בכניסה ליתר ביטחון. כשהמשטרה כבר מגיעה, היא לרוב לא נכנסת למקום. היו מקרים בהם המשטרה הגיעה ולא סגרה את המסיבה והיו סיטואציות שסגרו את המסיבה בלי קנס".
איפה האחריות הבריאותית שלכם? אתם לא מפחדים להידבק ולהדביק?
"אנשים הבינו את המשמעות של הקורונה והחליטו שהם הולכים לקחת את הסיכון להידבק וגם את הסיכון של הקנס. יש אנשים כמוני, שמעדיפים בתקופה כזו לא לבקר את ההורים ולקחת את הסיכון על עצמי. בשבילי העבודה היא כמו אוויר לנשימה, כשאני לא מתקלט אני בדיכאון. מצאתי את עצמי הרבה פעמים לא לוקח כסף כי עשיתי את זה בשביל הנשמה שלי. המענק מכסה פחות משליש מההכנסות הקבועות שלי, אי אפשר להתפרנס ככה. בן אדם לא יכול לחיות שנה בתקציב מינימום".
לדבריו, "בפורים אנשים הולכים לחגוג בגדול. הקורונה גרמה לאמון של הציבור בחוק ובממשלה להתערער ואם זה ימשיך ככה – הם יעשו מה שהם רוצים".
"לא רוצה על המצפון שלי מישהו שהדביק את סבתא שלו"
איש חיי הלילה אור וקנין, שאחראי על ליינים, אירועים ומותגי לילה ביניהם Insomnia, rabble, element ומותג החיילים lost החליט לא לעשות מסיבות מחתרת בשלב הזה, אבל הוא לגמרי מבין את אלה שעושים את זה. "אנשי הלילה משתגעים בבתים, זה לא בא ממקום רע. אני חושב שזה מגיע מצורך עז לפרוק וליהנות".
"באופן אישי, אני לא עושה מסיבות בעיקר מסיבות בריאותיות, אני לא רוצה על המצפון שלי מישהו שהיה במסיבה שלי ונדבק ואז הדביק את סבתא שלו וחלילה יקרה לה משהו. בנוסף, אנחנו זוכים ל'טיפול מיוחד' מהמשטרה אז כשעושים חישוב של עלות מול תועלת – זה לא שווה. הרי יש סיכוי יותר גבוה שיגיעו לתת דו"ח במסיבת יום הולדת עם 40 אנשים בתל אביב מאשר שיבואו לתת דו"ח על הלוויה בבני ברק או חתונה במגזר הערבי. חד משמעית".
עד כמה התיעודיים האלה ממסיבות מחתרת מזיקות לחיי הלילה? זה ישפיע על הפתיחה?
"זה בבירור מציג את חיי הלילה באור לא טוב וגם מעצבן כי אני רואה קולגות שלי שמרוויחים בזמן שאני יושב בבית, אבל זה לא ישפיע על הפתיחה של חיי הלילה כי אנחנו גם ככה אחרונים בשרשרת".
גם וקנין מצטרף להנחה שפורים הקרוב, יהיה השיא של מסיבות המחתרת. "את פורים יהיה מאוד קשה לעצור, אני יודע על המון אירועי מחתרת וזה לפני שדיברתי על קבוצות חברים שמשכירים וילות או דירות ברחבי הארץ. אם בסופו של דבר גם במצב הנוכחי, של חוסר האמון של הציבור, הממשלה תחליט על הגבלות בפורים זה רק יעזור לצמצם אבל לא ימנע את המסיבות".
גם איש חיי הלילה בראל אדם חושב שהמשטרה לא תצליח לעצור את מה שצפוי בפורים. "אני מאמין שבמצב הנוכחי פורים יהיה השיא של מסיבות המחתרת אבל כמו שאני מכיר את המדינה, הם יעשו עוצר או סגר בפורים כדי לנסות ולמנוע את זה כמו שעשו בסילבסטר. זה לא עזר גם בסילבסטר אבל עכשיו זה יהיה חמור יותר – אנשים על הקצה. אין שום דיבור על פתיחת חיי הלילה למרות החיסונים".
אדם, שביקר בדובאי בחודשים האחרונים, מספר על ההבדל. "אתה רואה שם שאנשים מבינים שחיי הלילה הם חלק מהחיים. במסעדה יושבים עשרה אנשים בלי אפשרות לעבור לשולחנות אחרים וגם במסיבות יש הגבלות אבל ממשיכים. אם מהתחלה היו יוצרים כאן איזשהו אמון היו יותר אנשים ששומרים, בגלל שכבר אין אמון אז אנשים לא שמים על ההנחיות".
המצב המתסכל וחוסר המתווה לחיי הלילה גורם ללא מעט מפיקים, ביניהם אדם, לחפש את עצמם בחו"ל. "אנחנו רואים שיש דיבור על איים ירוקים ויש כבר אירוע שנמצא בבנייה. אנחנו נביא את הקהל והדיג'ייז הישראלים לשם, זה הדגש שלנו כרגע. יש פה חבר'ה ששנה לא עבדו ומגיע להם להשתחרר קצת, גם אם זה ימכור פחות כרטיסים. זה פסיכי שבקרוב מישהו עם תעודת מתחסן לא יוכל להיכנס למסיבה אבל כן יוכל לטוס ליוון למסיבה ואז לחזור לארץ כרגיל".
ומה יקרה ביום שאחרי? "לא יהיה קל לאנשים לחזור לרקוד במועדון מלא אנשים, זה ייקח זמן עד שירגישו בנוח. בכל מה שקשור למחירים אני מאמין שאנשים יהיו מוכנים לשלם הרבה כדי לבלות במסיבה אמיתית".
"אתה מרים מסיבה -והמצפון מגרד לך"
ויש כאלה שגם שינו את הדרך. אמיר סולימאן, מבעלי מותגי ההפקה All Star Production ו- I Club וניצן מאירי, דיג'יי, מפיק ועורך מוזיקלי, קיימו מספר מסיבות מחתרת בתחילת המגפה, אך החליטו להפסיק. "בזמן הקורונה בוטל לנו פרויקט גדול באילת שנמכרו אליו 1,500 חבילות תוך שבועיים ועוד מלא אירועים. זה גרם להפסד של לא מעט כסף, שלא לדבר על הרווח הפוטנציאלי שנעלם.
ההפסדים זה מה שהוביל אתכם למחתרת?
"לא, נקרענו עם עצמנו בין הרצון לשמור על הבריאות לבין הרצון לחזור לשפיות. דמיין שמישהו בא אליך לפני שנה ואומר לך שהמקצוע שלך סגור. זה לא שאנחנו יחצ"נים או משהו כזה שעושים עוד דברים – האירועים האלה זה המקצוע והפרנסה שלנו, זה מה שאנחנו עושים".
"אתה מרים מסיבה והמצפון מגרד לך", מוסיף סולימאן. "את רוב המסיבות עשינו בתשלום מינימלי נטו בשביל הנשמה ועל חלקם אפילו שילמנו מהכיס רק כדי להרגיש את ההרגשה המוכרת שוב. יש כאלה שיגידו 'אם החרדים עושים, אז אני עושה' אבל אני לא מתקרבן. לבוא ולעשות משהו שהוא בגדר עבירה על החוק בעיניי אנשים מסוימים זו הרגשה קשה, המצפון מתסכל אותך. המטרה והמוטו שלי בתור דיג'יי זה לשמח אנשים, אבל ברגע שהתחלתי להגיע לחוץ וחושש שהאירוע ייסגר ומשהו יקרה, הבנתי שזה לא שווה לי את זה כרגע".
השניים חושבים שמסיבות המחתרת יפגעו בחזרה של חיי הלילה לשגרה. "הדברים האלה גורמים לכעס להצטבר נגד חיי הלילה וזה לא מעודד את הממשלה להחזיר אותנו לפעילות. לבוא ולהגיד 'אני עושה את זה כי החרדים עושים' או 'בבלפור יש הפגנה,' זה גם להסיר אחריות וגם לא משרת את המטרה.
מה לגבי פורים?
"יש אפקט אחד ייחודי לחג הזה והוא האגו של המפיקים, שלא מוכנים לוותר על החג הכי חשוב בחיי הלילה. כתוצאה מכך, יותר מפיקים יעשו מסיבות בפורים. אם כל מה שמתוכנן יקרה - זה יהיה גל בלתי ניתן לעצירה ומשהו שידברו עליו בחדשות. אם אנשי חיי הלילה יתנהגו כמו שהם כמו שהם מתכננים להתנהג, הם דוחים את הסוף ויורים לענף כולו ברגליים".