1. אירוע הפסטיגל שחוגג השנה 40 תמיד נודע בהצלחה שלו לאגד את האמנים הכי בולטים של אותה השנה מתחום המוזיקה - ובהמשך גם כוכבי ילדים שונים שלא בהכרח גדלו עם המיקרופון ביד. בגלל זה הופתענו לגלות שאת הפסטיגל הראשון בשנת 1981 הנחה העיתונאי ואיש התקשורת אמנון לוי.
2. לא מעט מפורסמים חזרו אל במת הפסטיגל פעם אחר פעם, אבל עם כל הכבוד לעקביות שלהם, יש שניים שניצחו את כולם: כוכבי הילדים טל מוסרי ואליאנה תדהר הם שיאני הפסטיגלים שמחזיקים בשיא של 10 מופעים כל אחד, אחריהם אגב ממוקמת יעל בר זוהר עם 9 פעמים בהם עלתה על במת הפסטיגל.
3. בניגוד לטל מוסרי שעשה הפסקות מדי פעם (וערק לשורות חידוש הפסטיבל בשנים 2007 ו-2009), אליאנה תדהר עלתה לראשונה על במת הפסטיגל בשנת 2011 ומאז לא ירדמה כבר עשור שלם.
4. מתברר שהשם "פסטיגל" ששוגר בפי כולנו כבר 40 שנה - הגיע בכלל מקור לא צפוי: האגדה מספרת שמייסד האירוע, מיקי פלד החיפאי במקור, הסתובב בעיר, וראה את המלחים והמרינה – משם הגיע ה-"גל". הפסטי די ברור למה, לא?
5. כדי לשכנע מפורסמים להשתתף בפסטיגל בתחילת דרכו, הציע פלד בנוסף לשכר הגדול גם חבילת נופש לשבוע בעיר הכרמל עם מלון מפואר וסוויטות מפנקות. פייר? אנחנו היינו חותמים.
6. כמה פופולרי הפסטיגל וכמה כואב בלב שהוא לא מתקיים פיזית השנה? האירוע הזה שכולכם גדלתם עליו הפך לסולד-אאוט כבר מהמופע הראשון שלו בשנת 1981. זה כנראה קרה בגלל אמנון לוי.
7. בימים שעוד הייתה תחרות בין השירים בפסטיגל, הזמר אדם היה שיאן הזכיות והגיע ארבע פעמים ברציפות למקום הראשון (1990-1987). איתו חולקת את המקום הראשון, איך לא, שוברת השיאים הרשמית של הפסטיגל אליאנה תדהר, וגם היא עם ארבע שנים ברציפות (2014-2011). בניגוד לאדם שקיבל את כל התהילה לעצמו - תדהר חלקה את הזכייה הראשונה שלה בשיר משותף עם תובל שפיר.
8. אם גם אתם תמיד חלמתם להיות ילדי פסטיגל - תדעו שאתם לא לבד. מתברר שאלו שהצליחו להגשים את חלום הילדות הזה נהיו בעצמם אנשים מפורסמים לא פחות מהסלבס שהופיעו לצדם על הבמה. בין כל אותם ילדי פסטיגל בעבר תוכלו למצוא את שירי מימון, בן אל תבורי, שירה נאור, עדי חבשוש, לירון זייד, רוני נדלר ושירה לוי. חלקם גם חזרו אל הפסטיגל בבגרותם כמשתתפים מן המניין.
9. ואם כבר בילדי פסטיגל עסקינן, תשמחו לשמוע שבאודישן של שירי מימון היא בחרה את השיר "הקיץ האחרון" של להקת שפיות זמנית. מילים שקצת פחות התאימו לשירי בת העשר - אבל היא הייתה נחושה להוכיח את היכולות הווקאליות שלה, ומתברר שלגמרי בצדק.
10. כילד פסטיגל, בן אל תבורי העריץ נואשות את יהודה לוי והיה נחוש להשיג את מספר הטלפון שלו בכל מחיר. אחרי שסירבו לתת לו אותו, הוא התגנב לאחד החדרים, לקח את מספר הטלפון של לוי ושל עוד כמה אמנים שראה - וחילק לכל הילדים. בין המספרים "הגנובים" היו מפורסמים כמו סופי צדקה, ליאור נרקיס, מירה עווד, אלי פיניש, מריאנו אידלמן וליאל קולט.
11. בתור ילד, את רוב הפסטיגל בילה בן אל תבורי בתוך תחפושת של פינגווין. בהתחשב בתלבושות המיוחדות שלו בשנים האחרונות, אנחנו לא ממש מופתעים מהבחירה האופנתית. מעניין אם היו מזהים אותו ב"הזמר במסכה".
12. מקום שני קלאסי: בשנת 2004 הראל מויאל ניצח בכוכב נולד והראל סקעת הגיע למקום השני. באותה השנה שניהם השתתפו בפסטיגל וזכו באותם המקומות בדיוק עם השירים שלהם. מעניין מה היה קורה אם שירי מימון ונינט טייב היו משתתפות.
13. בשנת 2006 טל מוסרי הופיע בתור איש השאלות. הוא התחבא בתוך תיבה וקוסם הממלכה חזי דין היה צריך לחלץ אותו. מוסרי התחיל לשמוע אנשים סביבו שואלים איפה קוסם הממלכה, נבהל, וחשב לעצמו "אין לי אוויר, אני הולך למות על במת הפסטיגל". הוא צרח הצילו - וישראל קטורזה היה זה שהציל אותו. אם תהיתם, מתברר שהקוסם נרדם באחד החדרים.
הצביעו במצעד שירי פסטיבלי הילדים של mako וגלגלצ!
14. אבל עם כל הכבוד לסלבס שצמחו מהפסטיגל הוותיק והמצליח, גם ילדי פסטיבל שירי הילדים הפכו להיות מפורסמים.אם לא - מה תגידו על עירית ענבי ומשה דץ?
15. משנת 1997 חנוך רוזן הפך לאחד הסמלים היותר מזוהים עם הפסטיגל, כשביים את כל המופעים, חוץ מבשנים 1998, 2002 ו-2003. הוא אפילו השתתף בעצמו במופע מספר פעמים, אבל אנחנו לעולם לא נשכח את הקריירה המפוארת שלו בתור הפנטומימאי הכי גדול במדינה.
16. השיר שהושמע הכי הרבה פעמים בפסטיגל הוא "יד ביד", שהיה שיר הסיום הקבוע של המופע בשנותיו הראשונות ובוצע על ידי כל האמנים. הוא הושמע 12 פעמים ליתר דיוק - כולל החידוש שמתוכנן לו בפסטיגל הקרוב.
17. בשנים הראשונות של המופע, תפקיד "ילדי הפסטיגל" היה להזכיר לצופים את השירים ששרו המשתתפים. משנת 1999 הילדים קיבלו שיר משלהם שהיה חלק מתחרות השירים במופע הגדול. משנת 2008 התפקיד בוטל בעקבות התערבותם חברי של הנוער העובד והלומד שמו נגד התנאים של ילדי הפסטיגל.
18. בשנת 1992 ילדת הפלא מוג'דה קיבלה מקום של כבוד כאמנית אורחת בפסטיגל. מוג'דה הייתה ה-כוכבת באותן השנים והוציאה לא מעט אלבומים, ובשנת 2003 היא עזבה את ישראל וחזרה לארץ מולדתה טורקיה.
19. מודה אני: בשנת 2017, ובאופן חריג במיוחד, לא התקיימו המופעים בסופי שבוע בשל בקשתו של עומר אדם לא להופיע אחרי כניסת השבת.
20. את פסטיבל שירי ילדים ששלט בחנוכה בשנות ה-70 וה-80, ליוותה "תזמורת הפסטיבל" שהייתה חלק מהתזמורת הפילהרמונית הישראלית. היום החלום שלנו הוא לשמוע את פאוץ' של נעה קירל בליווי התזמורת.
21. בשנת 1974 הפסטיבל התקיים פעמיים – בחג הפסח ובחג החנוכה,זה קרה בגלל שאחרי מלחמת יום הכיפורים הממשלה לא אישרה את קיומו, והוא נערך באביב שאחרי הפרדת הכוחות הישראלים והמצרים. מעניין אם הייתה אז הנחה להורה המתמיד
22. החל מהפסטיבל התשיעי, הבובה פסטי הפכה להיות הסמל של האירוע, ואפילו נכתב עליה אחד השירים היותר זכורים שלימים הפך המנון הפסטיבל - בביצועה של ילדת הפסטיבל לילך גליקסמן.
23. מעבר לסכום המכובד שמקבלים משתתפי הפסטיגל, חלקם גם קיבלו מתנה נוספת וזכו לסיים את חג החנוכה עם אהבה חדשה בלב. אי אפשר לשכוח שהזוג הכי מדובר של הביצה הכיר על במת הפסטיגל – נועה קירל ויהונתן מרגי - ומה שטוב להם חד משמעית טוב גם לנו.
24. עוד זוג שנפגש לראשונה על הבמה הכי חמה של חנוכה היה אליאנה תדהר ולי בירן. אמנם הקשר הרומנטי ביניהם התחיל רק שנים לאחר מכן על סט הצילומים של סדרת ילדים בכיכובם - אבל השניים הכירו באופן רשמי בפסטיגל הראשון של אליאנה כשהיא הייתה בת 17 בלבד.
25. בחידוש של פסטיבל שירי הילדים בשנת 2008, יהודית רביץ פנתה ליוצרים ישראלים שייכתבו שירים על זכרונות הילדות שלהם. קרן פלס מצדה החליטה לכתוב שיר שמסביר למה קיבלה את השם הזה מהוריה, ושרה: "במשפחה יש כבר דנה ומיכל ויערה. נקרא לה קרן, לא נורא". הסיפור החביב הזה זיכה אותה במקום הראשון בתחרות השירים של המופע המחודש. הו, לפחות זה.
26. בפסטיגלים הראשונים התלבושות של הרקדניות התבססו בעיקר על טייצים וקישוטים לשיער. זאת בניגוד לשנים האחרונות בהן הרקדנים והרקדניות מקבלים תלבושות מושקעות לא פחות מהסלבס במופע או מכל תלבושת של סטטיק ובן אל. אי פעם.
27. הנוסטלגיים שבינינו אולי יזכרו שבשנת 2005 קם לו מופע ענק בשם "שיר נולד" שהפך לאחת ההפקות הכי גדולות ושאפתניות שנראו אי פעם על במות ישראל. בניגוד למופעי חנוכה האחרים, שיר נולד חידש שירי ילדים מוכרים ולא התעזק בחדשים, וכלל תחרות שתבחר את שיר הילדים האהוב של כל הזמנים. על מסכי ענק הוקרנו קטעים מתקופות שונות בתולדות המדינה, ואותנו מעניין איך הגיבו הילדים הקטנים לווידאו של גולדה מאיר מכריזה על הפלישה המצרית. To soon מה שנקרא.
28. בנוסף לפגישת המחזור של משתתפי כוכב נולד לדורותיהם כמו נינט טייב, יהודה סעדו, לירון לב ועוד אנשים שאולי תתקשו לחבר את השם לפנים (מישה קירקילן והדר עוזרי, עמכם הסליחה), בפסטיגל השתתפו לא מעט סלבס אחרים כמו יהודה לוי, אמיר פי גוטמן והלהקה שהקדימה את זמנה – הגיים בויז. למרות זאת, הסיפור החמוד יותר הוא דווקא על הילדים שהשתתפו באותו המופע ויכלו להשתלב בפגישת המחזור העתידית של כוכב נולד כמו עומר אדם (אז בן 12), רוני דלומי (14) וחן אהרוני (15).
29. כמה הפסטיגל הוא אירוע משמעותי בישראל? מספיק בשביל שידחו את עבודות הרכבת בגללו. בשנת 2016 ביקשו משטרת ישראל ומשרד התחבורה לדחות את העבודות בגלל הסמיכות שלהן לאירוע הגדול. אם לבר רפאלי סגרו את השמיים, אז מה זה רכבת בשביל שירן סנדל.
30. בעולם שבו הפסטיגל הפך לאינטראקטיבי עד לרמה שהקהל בוחר בעצמו את המשך העלילה מהבית, קצת קשה לדמיין איך כדי להצביע לשיר המנצח בפסטיבל היו צריכים לכתוב את השם על פתק.
31. בן ארצי, בנו של הזמר שלמה ארצי, מעולם לא היה בילדותו בפסטיבל עד שהשתתף בעצמו כמבוגר בשנת 2008. מעניין לאן אבא שלמה לקח אותו במקום. אנחנו מנחשים שלקיסריה.