עוד לפני שמגבלות הקורונה החדשות נכנסו לתוקפן הבוקר, ההשפעה של הגל הרביעי על עולם התרבות הורגשה כבר בסוף השבוע האחרון אחרי שחברת THE TRIPPING הודיעה על ביטול הפסטיבל הבינלאומי דיי זירו שהיה אמור להתקיים בחודש ספטמבר במצדה.
"לאחר הודעת הממשלה על מגבלות הקורונה שייכנסו לתוקפן בקרוב, בחברת THE TRIPPING התקבלו עשרות פניות של קהל אוהבי המוזיקה הבינ"ל והפסטיבלים ששאלו כיצד ומדוע בכלל צריך לרקוד במסיבה בשטח פתוח ובמזג אוויר חם כמו במצדה ובלחות של תל אביב, בהנהלת החברה שואלים את אותן שאלות אך כמובן מחויבים לפעול לפי ההנחיות שבנוסף לכל מביאות לעצירה מוחלטת של הגעת אמנים בינ"ל לישראל, שכן על פי המדיניות החדשה כל אדם שמגיע מחו"ל מחויב בבידוד של שבוע ימים, זאת על אף שעבר את כל הבדיקות ועשה את כל החיסונים", נכתב בהודעת החברה על הביטול.
"אנחנו מאוכזבים כי האמנו שהממשלה הזו תתנהל אחרת עם החיים לצד המגפה כמו שהיא הבטיחה - להמשיך בשגרה רגילה עם בדיקות מהירות והכל בסדר", מספר איתן סלימי, מנכ"ל THE TRIPPING בשיחה עם mako. "עמדנו בנקודה קשה כי ברגע שהודיעו שיש תו ירוק עם מסכות בחללים פתוחים זה הרג את האירוע. אני לא רואה אנשים באים לרקוד במצדה שלושה ימים עם מסכות על הפנים. בנוסף, ברגע שחובת הבידוד גדלה לכל כך הרבה מדינות - אין באמת אפשרות להביא כזו כמות של אמנים כי הם יצטרכו להיות בבידוד".
"לצערי, אין אווירה של חיים לצד המגפה אלא להפך – גורמים כאן לקהל למחשבות ופחדים ולא היה מנוס מלבטל את האירוע כי אנחנו עובדים עליו המון זמן. היה פה ליין אפ מפואר עם כמה בק טו בקים מדהימים וחבל. ההפסדים הכספיים הם של למעלה ממיליון שקל. אנחנו נעשה מה שצריך לעשות, אנחנו לא אשמים בעניין הזה ואנחנו נפעל שיפצו אותנו".
מה הכוונה?
"אנחנו בוחנים את המצב המשפטי כלפי המדינה, אני לא יכול להוסיף יותר מזה כרגע".
פסטיבל דיי זירו, שכאמור היה אמור להתקיים בספטמבר, היה אמור לארח כ-25 אמנים מובילים מחו"ל. ב-THE TRIPPING טוענים שהפסטיבל כלל התחייבות ל-1,500 חדרי מלון באיזור ובהשקעה של למעלה מ-9 מיליון שקלים. עד להודעת הביטול, נמכרו יותר מ-8,000 כרטיסים לפסטיבל, הצפי היה ל-18 אלף בליינים ונכון לכרגע הוא נדחה לספטמבר 2022.
מה קורה עם כל שאר הפסטיבלים?
קבוצת בלוסטון אחראית גם על פסטיבל פנג'ויה המסורתי שמביא אלפי צעירים לאילת, והשנה הפסטיבל צפוי להתקיים גם כן בחודש ספטמבר ונכון לעכשיו – הוא מתקיים כרגיל. "כל האירועים האחרים מתקיימים ואם יהיה מה להודיע, תצא הודעה מסודרת", נמסר מהקבוצה.
פסטיבלים נוספים מרגישים גם בם את חוסר הוודאות, וטל פנחס, הבעלים של פסטיבל אמנזיה שצפוי להתקיים באילת ב-30 לספטמבר ולארח אלפי אנשים, מספר גם הוא על התסכול העצום מחוסר הוודאות. "הממשלה מלחיצה את הציבור באיומים על סגר בספטמבר, אז עכשיו לקוחות שואלים הרבה יותר שאלות ומבולבלים בנוגע להאם להזמין מקום".
"אני לא מצליח להבין איך אחרי שלושהב סגרים ועם כל מה שעברנו זה על השולחן. הם צריכים להבין שאנחנו צריכים לחיות לצד הקורונה כי אי אפשר להתקיים בחוסר הוודאות האלה, אם אני מבטל את האירוע - זה מכת מוות. מפיקים שאין להם גב כלכלי גדול מאחוריהם - בספק אם ימשיכו בתחום הזה"._AD
"כשבנט נבחר הוא הסביר תמיד איך לנצח את הקורונה והייתי בטוח שיהיה מתווה ברור, כשגם שיהיה וראיינט חדש הוא לא ילחיץ את הציבור ככה. היום זה דלתא, מחר זה וראיינט אחר ואי אפשר לסגור את המדינה ולפגוע לנו בכלכלה עד כדי כך - צריך שיהיה מתווה ברור לאיך לחיות לצד זה, ולא רק לדבר על סגר. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותיתן מתווה נורמלי אבל במידה וזה לא יעזור - אנחנו נבדוק מה אפשר לעשות ממשלתית מתוך מקום של ייאוש".
"הממשלה צריכה להבין שהציבור לא שם, אם יהיה סגר אף אחד לא יתייחס אליו ברצינות, נטו ממקום של זעם, בטח צעירים שפחות רלוונטיים כי לפי הנתונים רוב החולים הם בגיל 60 ומעלה. אם יהיה סגר - התמונות יהיו דומות למה שהיה בפורים".