"מתאפרת"
"אשה מזדקנת, מתחמת / את שפתיה / בעפרון סגול, כמו פרג / שלבו כתום שחור / מעוטר עלי כותרת / מתהדר בפס לבן / לצוד משושי פרפרים / ולא זוכרת ימיה / כימי פרג ברוח / אשה מזדקנת כימי פרג ברוח".
על השיר
את השיר "מתאפרת" הלחינה חני דינור למילותיה של המשוררת ש.שפרה, ושרה בדואט עם חלילית האלט של טלי רובינשטיין.
"זמן לא רב לפני פטירתה של ש.שפרה, התבקשתי להלחין משיריה לכבוד ערב מחווה שהתקיים בצוותא תל אביב", אומרת חני דינור. "בחרתי בשיר מתוך ספר שיריה השישי, משי לחשת לי', המעמיד מול פני אשה אינספור מראות. ראוי לציין ששני מחזורים מתוכו הולחנו לתזמורת ולמקהלה על ידי גיל שוחט".
עוד בפרוייקט:
>> עם האקורדיון של יוסי גרושקה: "צליל קולו של הגשם", מאת מאי מוזפר
>> עם הגיטרה של גדי ציקמן: "מאזין בסתר" מאת יעקב ברזילי
>> עם הפסנתר של רמי הראל: "אור" מאת אלישבע גל
>> עם הקלרינט של פטר ורטהיימר: "הסתיו עובר" מאת אריה סיון
>> עם הנבל של סוניטה סטניסלו: "זה שאני עף" מאת אורציון ברתנא
>> עם הויולה של גליה חי: "הבל החיים", מאת פרץ דרור בנאי
>> עם הקונטרבס של גלעד אפרת: "תני לדמעות", מאת נתן יונתן
>> עם המנדולינה של שמואל אלבז: "אישה בודדה", מאת אשר רייך
>> עם הבס של בנצי גפני: "שיר לילדה שכבר נולדה", מאת רוני סומק
ש.שפרה (שפרה שיפמן שמואלביץ), 1931-2012
משוררת, סופרת, מתרגמת ,מרצה וחוקרת ספרות. כלת פרס א.מ.ת (אמנות- מדע- תרבות) לשנת 2010 ופרסים רבים נוספים כמו פרס ראש הממשלה על כלל יצירתה, פרס נשיא המדינה לספרות על מפעל חיים ועוד. היא נולדה בתל אביב למשפחה ירושלמית ותיקה. בנוסף ללימודיה במכללת לוינסקי לחינוך, למדה קבלה, פילוסופיה יהודית, ספרות עברית וגם שומרית ואכדית, בעזרתן תרגמה אנתולוגיה מן המזרח הקדום. בשנותיה האחרונות פרסמה גם ספרי ילדים ונוער העוסקים במיתולוגיה שומרית, אכדית ובבלית ולאחר מותה יצא לאור ספרה האחרון, אסופת סיפורים קצרים בשם "אשה היא רק זירה". הראיון האחרון עם ש.שפרה
טלי רובינשטיין היא נגנית חליליות, מעבדת ומלחינה, בוגרת ביה"ס תלמה ילין לאומנויות, האקדמיה למוזיקה ולמחול ירושלים ובית הספר רימון לג'אז ולמוסיקה בת זמננו. רובינשטיין שירתה בלהקת חיל האוויר כמוסיקאית מצטיינת. ב- 2011 זכתה במלגת לימודים מלאה לברקלי קולג', בוסטון, מבתי הספר למוסיקה המובילים בעולם לג'אז, וכיום היא לקראת סיום לימודיה שם בהצטיינות כנגנית החלילית הראשונה, וזכתה בפרסים רבים ובמלגות.
במהלך לימודיה בברקלי פגשה את מפיק העל הספרדי חביאר לימון (שעבד בין היתר עם פאקו דה לוסיה, קונצ'ה בויקה ויסמין לוי) והוזמנה על ידו לעבד ולנגן באלבומו "Promesas de Tierra" ("הארץ המובטחת"), שיצא בספטמבר. באוגוסט טסה למדריד להקלטות אלבום דואו יחד עם הפסנתרנית טל אבן-צור, אשר יכיל קטעים מקוריים מפרי עיטן, ויופק מוסיקלית על ידי לימון.
במאי האחרון נבחרה להיות אומנית השבוע של קרן התרבות אמריקה-ישראל. היא הופיעה והקליטה בארץ עם כנסיית השכל, דן תורן, הגרובטרון, אריאל הורוביץ, דנה ברגר, קובי אפללו, ירדנה ארזי, אבי גרייניק, דייויד ברוזה ועוד. באפריל האחרון הוזמנה להיות אורחת הכבוד בסיור ה'ג'אז אינסטיטיוט' של ביה"ס רימון בארה"ב, יחד עם אומנית קלרינט הג'אז הבינלאומית ענת כהן. במסגרת ראיון עם הסקסופוניסט המצליח וולטר ביזלי, הוא אמר על נגינתה: "גם אם הייתה מנגנת על כל כלי אחר, זוהי הנשמה שלה... בכל כלי בו הייתה נוגעת הייתה נשמעת כך".
ו-רוג'ר בראון, נשיא ברקלי קולג', בוסטון הוסיף ואמר: "אף אחד לא סיפר לטלי מה ניתן ומה לא ניתן לעשות עם החלילית".
טלי רובינשטיין ביוטיוב, בפייסבוק
חני דינור - "משוררים בדואט" - אודות הפרויקט
"לספרי השירה היה חלק נכבד במדף הספרים בבית הוריי וכך התוודעתי לעולם ומלואו של מילים השזורות כאבני חן בשרשרת. השירה להבדיל מהפזמון אינה נכתבת במטרה להפוך לשיר בעזרת הלחן, היא עומדת בפני עצמה,במלוא הדרה וגם כשאין בה חריזה ומשקל - היא מתנגנת. עבורי כמוזיקאית, להלחין שירת משוררים זו הרפתקאה מאתגרת במיוחד, דווקא משום שבניגוד לפזמון, שירה אינה נכתבת על מנת להיות מולחנת. אני תמיד מתרגשת כשמונח לפניי טקסט מעורר השראה, שיש בו סיפור, התרסה, מחאה, הומור, שמחה, כאב, עונג והכל נכתב בשפה כל כך מדוייקת וקסומה. לעיתים משתמש המשורר במילים המוכרות אבל בצירוף שלא השתמשו בו קודם ובורא את המילים מחדש. התמזל מזלי ולאורך השנים התבקשתי על ידי משוררים שונים להלחין משיריהם בארועי מחווה ובערבי השקה של ספריהם החדשים ואט אט נאספו להם שירים שבקשו להשמיע את קולם.
"הרעיון לשיר כל שיר כדואט עם כלי אחד אחר, עלה מתוך הרצון לתת כבוד למילה ולאפשר לה להיות בקדמת הבמה. באותה מידה, גם ביקשתי לאתגר את עצמי כזמרת שקולה חשוף לגמרי ואינו יכול להסתתר או להתמך ושלכל ניואנס בביצוע הקולי יש משקל ומשמעות. היה גם רצון לתת מקום של כבוד לכל כלי בנפרד, גם לכאלה שאינם כלים הרמוניים ובד"כ מנוגנים במסגרת הרכב אינסטרומנטלי. חשוב לציין שגם קהל המאזינים, המורגל בעושר צלילי, זוכה להיות מאותגר בהזדמנות הזאת.
"בחירת הכלים הייתה פועל יוצא של הלחנים השונים ושל האופי המסויים שבקשתי לתת לכל שיר ושיר. כל אחד מהנגנים הנפלאים, הנמנים על השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, תרם מאישיותו המוסיקלית ומהסגנון היחודי שלו והשארנו במכוון מקום גם לאלתורים ספונטניים בזמן ההקלטה עצמה. חשוב להדגיש שכל השירים הוקלטו בפורמט של הופעה חיה, כלומר- בטייק אחד בזמן הצילום עצמו .אולפני ברדו בהם הוקלטו וצולמו הדואטים שותפים לפרוייקט כבית תוכן מוסיקלי שרואה את קידום השירה העברית לנגד עיניו. היה זה מסע ארוך ומרגש ואני תקווה שתתרגשו יחד איתנו".
*את הפרויקט תשיק חני דינור בהופעה חגיגית שתתקיים ב-15 בדצמבר 2013 במרכז עינב בתל אביב.
אולפן הקלטות וצילומים: "ברדו". צילום ועריכת וידיאו: שהר גולובאטי