"מאזין בסתר"
"יש שאני מצותת, לרחש עלים שיכורים ברוח / יש שאני קולט נקישות, בדלת לא נפתחת / ויש שאני מאזין בסתר
להמיית לבי, המשתוקק אהבה, אהבה, אהבה".
על השיר
את השיר "מאזין בסתר" הלחינה חני דינור למילותיו של המשורר יעקב ברזילי, ושרה בדואט עם הגיטרה של גדי ציקמן.
"כשיעקב שמע את שירתי ואת שיריי, הוא ביקש ממני להלחין שיר לכבוד אירוע ההשקה של ספר חדש, שיצא באותה עת, ומאז אני מתייצבת בכל השקה כחיילת נאמנה", אומרת חני דינור. "גדי ציקמן מנגן איתי בהרכב ומפיק מוזיקלית".
עוד בפרוייקט:
>> עם האקורדיון של יוסי גרושקה: "צליל קולו של הגשם", מאת מאי מוזפר
>> עם החליל של טלי רובינשטיין: "מתאפרת" מאת ש.שפרה
>> עם הפסנתר של רמי הראל: "אור" מאת אלישבע גל
>> עם הקלרינט של פטר ורטהיימר: "הסתיו עובר" מאת אריה סיון
>> עם הנבל של סוניטה סטניסלו: "זה שאני עף" מאת אורציון ברתנא
>> עם הויולה של גליה חי: "הבל החיים", מאת פרץ דרור בנאי
>> עם הקונטרבס של גלעד אפרת: "תני לדמעות", מאת נתן יונתן
>> עם המנדולינה של שמואל אלבז: "אישה בודדה", מאת אשר רייך
>> עם הבס של בנצי גפני: "שיר לילדה שכבר נולדה", מאת רוני סומק
יעקב ברזילי - משורר, סופר ומתרגם
יעקב ברזילי הוא ניצול שואה ומכונה "משורר השואה", אך הוא כותב על נושאים שונים, לרבות אהבה וארוטיקה. לדבריו בגיל 12 התאהב בפעם הראשונה ומאז הוא נאמן לאהובתו - השפה העברית.
למעלה מ-100 שירים שלו הולחנו לתזמורות, מקהלות והרכבים קאמריים, ומבוצעים בארץ וברחבי העולם. יצירותיו זוכות לפרסום במוספים לספרות של עיתונים ובכתבי עת ספרותיים. חלק מספריו תורגמו לשפות שונות ונכתבו מחקרים על יצירותיו. השנה עומד לצאת ספרו ה-11.
יעקב הוא חבר אגודת הסופרים וחבר מועצת יד ושם, שתר את הארץ לאורכה ולרוחבה, מרצה בבתי ספר, סמינרים למורים ומועדוני גמלאים, ואף נבחר למפעל הוותיק של משרד החינוך "סופר-אורח".
גדי ציקמן הוא גיטריסט, מלחין ומעבד. בוגר המכללה למוזיקה בת זמננו באודסה. בוגר בית הספר רימון והאקדמיה למוסיקה בתל אביב. ציקמן ניגן בהרכבים רבים ובהפקות מיוחדות של האופרה הישראלית, במופע של יוסי בנאי ז"ל, המופע של אסתר עופרים ותזמורת רשות השידור, מקהלת הקיבוץ הארצי ועוד.
ב-2004 הקים יחד עם הפסנתרן אבי מזור הרכב רוק של מוזיקה מקורית, עם השפעות של ג'אז ופאנק בשם "הזמן של אמיליה", עם הסולנית מיכל שפירא. אלבום הבכורה של ההרכב זכה להערכה רבה. ב- 2010 הוליד החיבור עם אבי מזור אלבום אינסטרומנטלי חדש בשם "משאוושה", שמשלב ג'אז עם השפעות אתניות, ממוזיקה יהודית, ערבית, צפון אפריקאית ועד הודו וארצות הבלקן.
חני דינור - "משוררים בדואט" - אודות הפרויקט
"לספרי השירה היה חלק נכבד במדף הספרים בבית הוריי וכך התוודעתי לעולם ומלואו של מילים השזורות כאבני חן בשרשרת. השירה להבדיל מהפזמון אינה נכתבת במטרה להפוך לשיר בעזרת הלחן, היא עומדת בפני עצמה,במלוא הדרה וגם כשאין בה חריזה ומשקל - היא מתנגנת. עבורי כמוזיקאית, להלחין שירת משוררים זו הרפתקאה מאתגרת במיוחד, דווקא משום שבניגוד לפזמון, שירה אינה נכתבת על מנת להיות מולחנת. אני תמיד מתרגשת כשמונח לפניי טקסט מעורר השראה, שיש בו סיפור, התרסה, מחאה, הומור, שמחה, כאב, עונג והכל נכתב בשפה כל כך מדוייקת וקסומה. לעיתים משתמש המשורר במילים המוכרות אבל בצירוף שלא השתמשו בו קודם ובורא את המילים מחדש. התמזל מזלי ולאורך השנים התבקשתי על ידי משוררים שונים להלחין משיריהם בארועי מחווה ובערבי השקה של ספריהם החדשים ואט אט נאספו להם שירים שבקשו להשמיע את קולם.
"הרעיון לשיר כל שיר כדואט עם כלי אחד אחר, עלה מתוך הרצון לתת כבוד למילה ולאפשר לה להיות בקדמת הבמה. באותה מידה, גם ביקשתי לאתגר את עצמי כזמרת שקולה חשוף לגמרי ואינו יכול להסתתר או להתמך ושלכל ניואנס בביצוע הקולי יש משקל ומשמעות. היה גם רצון לתת מקום של כבוד לכל כלי בנפרד, גם לכאלה שאינם כלים הרמוניים ובד"כ מנוגנים במסגרת הרכב אינסטרומנטלי. חשוב לציין שגם קהל המאזינים, המורגל בעושר צלילי, זוכה להיות מאותגר בהזדמנות הזאת.
"בחירת הכלים הייתה פועל יוצא של הלחנים השונים ושל האופי המסויים שבקשתי לתת לכל שיר ושיר. כל אחד מהנגנים הנפלאים, הנמנים על השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, תרם מאישיותו המוסיקלית ומהסגנון היחודי שלו והשארנו במכוון מקום גם לאלתורים ספונטניים בזמן ההקלטה עצמה. חשוב להדגיש שכל השירים הוקלטו בפורמט של הופעה חיה, כלומר- בטייק אחד בזמן הצילום עצמו .אולפני ברדו בהם הוקלטו וצולמו הדואטים שותפים לפרוייקט כבית תוכן מוסיקלי שרואה את קידום השירה העברית לנגד עיניו. היה זה מסע ארוך ומרגש ואני תקווה שתתרגשו יחד איתנו".
*את הפרויקט תשיק חני דינור בהופעה חגיגית שתתקיים ב-15 בדצמבר 2013 במרכז עינב בתל אביב.
אולפן הקלטות וצילומים: "ברדו". צילום ועריכת וידיאו: שהר גולובאטי