"הסתיו עובר"
"הסתיו עובר ואנוכי, עוד לא אגרתי את עצמי, לחורף הקרב, רק שמי הארץ הצלולים, ומשעולי החול הרך / אני יודע - ברחובות המטילים, עצמם לים יש חדרים, שבתוכם דבוקים אל הקירות ואל הרצפות, פיסות של ציורי ימי, בין שמי הארץ הצלולים, ומשעולי החול הרך
כשהנשים המזמרות, תוצאנה את שטיחי הצבעונים, לנערם ניעור אחרון בטרם רוח לבנה, אהיה לאורך הקירות, שקט מאד אני אמתין לאורך הקירות, כמו ילד היודע שהדוד הטוב יבוא בטרם תרדמה, ברגע האחרון הזה, ממש ברגע האחרון, כשהעיניים הצרובות כבר עצומות למחצה, והמיטה הלבנה מוצעת כבר ומוכנה".
על השיר
את השיר "הסתיו עובר" הלחינה חני דינור למילותיו של המשורר אריה סיון, ושרה בדואט עם הבס קלרינט של פטר ורטהיימר.
"אריה סיון עסק שנים רבות בהוראת התנ"ך והספרות העברית בבתי ספר תיכוניים, וכתלמידתו בבית הספר התיכון ע"ש כצנלסון בכפר סבא, התוודעתי לראשונה לעובדת היותו משורר ולאישיותו המיוחדת ושופעת ההומור", אומרת חני דינור. "הרבה שנים אחר כך במסגרת ערב מחווה שהתקיים לכבודו בצוותא תל אביב, התבקשתי להלחין משיריו. כתלמידתו לשעבר הייתה זו עבורי התרגשות גדולה. אל פטר התוודעתי באופן אישי וקרוב כשהשתתפתי במחזמר 'עלובי החיים' בתפקיד אפונין, יחד עם אשתו, השחקנית עדי לב ז"ל , שכל כך אהב".
עוד בפרוייקט:
>> עם האקורדיון של יוסי גרושקה: "צליל קולו של הגשם", מאת מאי מוזפר
>> עם החלילית של טלי רובינשטיין: "מתאפרת" מאת ש.שפרה
>> עם הגיטרה של גדי ציקמן: "מאזין בסתר" מאת יעקב ברזילי
>> עם הפסנתר של רמי הראל: "אור" מאת אלישבע גל
>> עם הנבל של סוניטה סטניסלו: "זה שאני עף" מאת אורציון ברתנא
>> עם הויולה של גליה חי: "הבל החיים", מאת פרץ דרור בנאי
>> עם הקונטרבס של גלעד אפרת: "תני לדמעות", מאת נתן יונתן
>> עם המנדולינה של שמואל אלבז: "אישה בודדה", מאת אשר רייך
>> עם הבס של בנצי גפני: "שיר לילדה שכבר נולדה", מאת רוני סומק
אריה סיון - משורר, מורה, עורך ומתרגם.
בוגר האוניברסיטה העברית ללשון ולספרות. פרסם כתריסר ספרי שירה, זכה בפרס ברנר ובפרס ביאליק. ב-2010 הוכרז כחתן פרס ישראל בתחום השירה העברית. היה ממייסדי הקבוצה הספרותית " לקראת" יחד עם משה דור ונתן זך, שחוללה תמורה מעמיקה בדרכי השירה העברית.
פטר ורטהיימר - נגן כלי הנשיפה האגדי נולד ברומניה ובגיל 5 החל ללמוד לנגן על כינור אצל אביו אנדרה ורטהיימר. בשנת 1977 עלה לישראל ובמשך השנים למד והתחנך מוזיקלית בסגנונות שונים ועל כלי נשיפה שונים. הוא הופיע כסולן עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית, הופיע והקליט עם מיטב אמני ישראל, השתתף בפסטיבלים בינלאומיים ונחשב עד היום לאחד הנשפנים החשובים והמובילים בתחום המוזיקה הפופולרית ומוסיקת הג'אז בארץ, וכן לאחד המורים המבוקשים והמוערכים לכלי נשיפה.
חני דינור - "משוררים בדואט" - אודות הפרויקט
"לספרי השירה היה חלק נכבד במדף הספרים בבית הוריי וכך התוודעתי לעולם ומלואו של מילים השזורות כאבני חן בשרשרת. השירה להבדיל מהפזמון אינה נכתבת במטרה להפוך לשיר בעזרת הלחן, היא עומדת בפני עצמה,במלוא הדרה וגם כשאין בה חריזה ומשקל - היא מתנגנת. עבורי כמוזיקאית, להלחין שירת משוררים זו הרפתקאה מאתגרת במיוחד, דווקא משום שבניגוד לפזמון, שירה אינה נכתבת על מנת להיות מולחנת. אני תמיד מתרגשת כשמונח לפניי טקסט מעורר השראה, שיש בו סיפור, התרסה, מחאה, הומור, שמחה, כאב, עונג והכל נכתב בשפה כל כך מדוייקת וקסומה. לעיתים משתמש המשורר במילים המוכרות אבל בצירוף שלא השתמשו בו קודם ובורא את המילים מחדש. התמזל מזלי ולאורך השנים התבקשתי על ידי משוררים שונים להלחין משיריהם בארועי מחווה ובערבי השקה של ספריהם החדשים ואט אט נאספו להם שירים שבקשו להשמיע את קולם.
"הרעיון לשיר כל שיר כדואט עם כלי אחד אחר, עלה מתוך הרצון לתת כבוד למילה ולאפשר לה להיות בקדמת הבמה. באותה מידה, גם ביקשתי לאתגר את עצמי כזמרת שקולה חשוף לגמרי ואינו יכול להסתתר או להתמך ושלכל ניואנס בביצוע הקולי יש משקל ומשמעות. היה גם רצון לתת מקום של כבוד לכל כלי בנפרד, גם לכאלה שאינם כלים הרמוניים ובד"כ מנוגנים במסגרת הרכב אינסטרומנטלי. חשוב לציין שגם קהל המאזינים, המורגל בעושר צלילי, זוכה להיות מאותגר בהזדמנות הזאת.
"בחירת הכלים הייתה פועל יוצא של הלחנים השונים ושל האופי המסויים שבקשתי לתת לכל שיר ושיר. כל אחד מהנגנים הנפלאים, הנמנים על השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, תרם מאישיותו המוסיקלית ומהסגנון היחודי שלו והשארנו במכוון מקום גם לאלתורים ספונטניים בזמן ההקלטה עצמה. חשוב להדגיש שכל השירים הוקלטו בפורמט של הופעה חיה, כלומר- בטייק אחד בזמן הצילום עצמו .אולפני ברדו בהם הוקלטו וצולמו הדואטים שותפים לפרוייקט כבית תוכן מוסיקלי שרואה את קידום השירה העברית לנגד עיניו. היה זה מסע ארוך ומרגש ואני תקווה שתתרגשו יחד איתנו".
*את הפרויקט תשיק חני דינור בהופעה חגיגית שתתקיים ב-15 בדצמבר 2013 במרכז עינב בתל אביב.
אולפן הקלטות וצילומים: "ברדו". צילום ועריכת וידיאו: יונתן דנינו