פורטוגל: Conan Osiris - Telemóveis
מתי מתחרה? חצי גמר 1
לא תוכלו להתעלם מ: מסכת הכפיות וחלוק האמבטיה
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 38%
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (2017)
האם המדינה שאירחה בשנה שעברה בפעם הראשונה בתולדותיה את האירוויזיון יכולה לזכות שוב כבר השנה? אם לשפוט לפי ההייפ ברשת סביב השיר הפורטוגלי לתחרות השנה, "Telemóveis" ("טלפון נייד") - כן, אבל גם לא. פשוט כי השיר הזה, שנפתח באינטרו של פעמוני לוויות וששזורים לאורכו מעין "גניחות", הוא חתיכת יציאה הזויה שעוסקת, על פי הערכות, בסוגיה הכאובה של אובדן בן משפחה.
ואם חשבתם שרק השיר מוזר, חכו להופעה: קונאן אוזיריש, הזמר שמבצע אותו, יעטה על פניו מסכת מתכת מלחיצה (מי אמר שרדר?) וידיו יעוטרו ב"ציפורני מתכת" ארוכות (אמאל'ה). ועוד לא אמרנו כלום על הפיס הייחודי: חלוק אמבטיה שזור נוצות לבנות ונעלי ספורט. נו, אבל נסלח לקונאן על הלוק ונאחל לו הצלחה רק בגלל שבחר להתעלם מרוג'ר ווטרס, שקרא לו רק לאחרונה להחרים את התחרות בישראל. סינון כלבבנו.
הונגריה: Joci Pápai - Az én apám
מתי מתחרה? חצי גמר 1
לא תוכלו להתעלם מ: ה"נה נה נה נה ניי ניי ניי"
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 83%
מיקום השיא באירוויזיון: 4 (1994)
אם נציג הונגריה לאירוויזיון השנה ייראה לכם מוכר – אתם לא טועים: רק לפני שנתיים, יוצי פפאי ייצג את ארץ הפפריקה בתחרות בפעם הראשונה והתברג בעשירייה הפותחת עם השיר המיוחד "Origo" שהכיל מילים בהונגרית וברומאני, שפת הצוענים. השנה, הוא חוזר לתחרות עם שיר נוסף בשם "Az én apám" ("אבא שלי", בתרגום מהונגרית) בו פפאי מזמר על חוויות הילדות שלו והזכרונות שנותרו לו מאבא שלו.
השיר ההונגרי התקבל באדישות יחסית בקרב מעריצי האירוויזיון שכבר מכירים את פפאי – פשוט כי הפעם מדובר בשיר פחות מוצלח וחזק מקודמו. ועדיין – הסגנון הייחודי של השיר, השפה והרגש שפפאי יוצק לביצועים שלו, יתרמו לבולטות של ההופעה. ועוד לא דיברנו על זה שהונגריה לא פספסה גמר כבר 8 שנים ברציפות – מה שרק מחזק את ההערכה שתעלה לגמר גם בתל אביב, רק שהפעם תגיע, כנראה, למקום נמוך יותר.
צ'כיה: Lake Malawi – Friend of a Friend
מתי מתחרה? חצי גמר 1
לא תוכלו להתעלם מ: כמה שזה חופר
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 29%
מיקום השיא באירוויזיון: 6 (2018)
אחרי שהשיר הצ'כי לאירוויזיון בשנה שעברה, "Lie To Me" שביצע מיקולאש "דרולו" יוזף, הפך ללהיט של ממש והביא את המדינה הזו להישג השיא שלה בתחרות (לא שזה היה קשה, כשברפרטואר שלך יש רק שתי עליות לגמר שאחת מהן הסתיימה במקום הלפני אחרון), החברים של החברים של החברים של מיקולאש רוצים גם. רק שלא בטוח שה"שטיק" שעבד בליסבון יעבוד גם בתל אביב.
חברי ההרכב Lake Malawi יבצעו את השיר "Friend Of A Friend", שיש לו אולי קטע מגניב (נו, זה שהצ'כים מנסים לבנות עליו גם הפעם), אבל שבבסיסו הוא בעיקר נמרח, רפטטיבי להחריד, די מעצבן ואפילו חיוור. בהופעה החיה הוא מעט משתדרג, אבל עדיין יש על הבמה יותר מדי רגעים "מתים", כאלה שכדאי שתנצלו כדי לרענן את מלאי הכיבוד לחברים של החברים של החברים שיצפו אתכם בתחרות. הצ'כים היו מצפים שתהיו חברים ותפרגנו בהצבעה, אבל לא נראה שזה יספיק.
בלגיה: Eliot – Wake Up
מתי מתחרה? חצי גמר 1
לא תוכלו להתעלם מ: זה שמתחילים להתעפץ סביבכם
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 40%
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (1986)
למדינה הוותיקה שזכתה פעם אחת ויחידה בתחרות עם להיט האייטיז שאין מי שלא מכיר ("ז'מה ז'מה לה וייייי") יש דרישה מוזרה מהצופים השנה: תתעוררו! רק שקצת קשה לדרוש דבר כזה כשהשיר שהם שולחים, שנקרא... "להתעורר", הוא הכל חוץ ממעיר. והאמת שהוא גם לא מקורי במיוחד, כי הוא פשוט הכלאה של שני השירים האחרונים שבלגיה שלחה לתחרות בשנתיים האחרונות (מפתיע, בהתחשב בזה שכותב השיר הוא אותו כותב של השיר מ-2017).
השיר שיבצע אליוט בן ה-18 בתל אביב אמנם מתחיל כהבטחה ונשמע כמו משהו מסקרן בליווי עיבוד עדכני שעוד רגע מתפוצץ, אבל אז מגיע הפזמון החלש שהופך את כל המוצר הזה לשיר בינוני, למלמי ונשכח – הדבר הכי גרוע שיכול לקרות בתחרות בה עולים על הבמה שירים בזה אחר זה בקצב מסחרר. כמו בשנה שעברה, נראה שגם הפעם לבלגים יהיה קשה לעלות לשלב הבא. פשוט כי בבית לא יצליחו להישאר מספיק עירניים כדי לסמס.
גיאורגיה: Oto Nemsadze - Sul Tsin Iare
מתי מתחרה? חצי גמר 1
לא תוכלו להתעלם מ: ה-"וראדה וראדה ראדה ראדה"
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 64%
מיקום השיא באירוויזיון: 9 (2010,2011)
נרדמתם? כי אחרי השיר הזה בטוח לא תוכלו לישון. על הבמה בתל אביב יעלה נציג גיאורגיה, אוטו נמסדזה, שזכה בתחרות האיידול המקומית ויבצע באירוויזיון – ובקול גדול - את השיר "Sul Tsin Iare" ("המשך ללכת" בגיאורגית). עד כדי כך גדול שאולי תזדקקו לזוג אטמים בהישג יד. כנראה שלא סתם מופיע בשיר המשפט "תשיר הכי חזק שאפשר עם הקול שלך".
והאמת, שלא משנה כמה חזק אוטו הגיאורגי ישיר – כי גם השנה גיאורגיה לא צפויה לזכות וספק אם בכלל תעפיל לגמר עם השיר המאוד קשה לעיכול הזה. המקום הכי גבוה אליו הגיעה המדינה הזו באירוויזיון היה המקום התשיעי – בו זכתה פעמיים ברצף ב-2010 ו-2011. מאז, הגיאורגים לא מצליחים לטעום את טעם ההצלחה המתוק, לפחות כמו צ'ורצ'חלה. נראה שהגיאורגים ימשיכו ללכת ולנסות גם בשנה הבאה.
ארמניה: Srbuk – Walking Out
מתי מתחרה? חצי גמר 2
לא תוכלו להתעלם מ: העוצמה הנשית המתפרצת
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 83%
מיקום השיא באירוויזיון: 4 (2008,2014)
בתחילת דרכה באירוויזיון, ארמניה נחשבה לארץ ההרמות – כמעט בכל שנה הייתה שולחת להיט מקפיץ בניחוח אוריינטלי שהיה משגע את המעריצים וטס למעלה בטבלאות ההימורים. אלא שבשנים האחרונות, המדינה שבקווקז חווה משבר – והשנה הולכים שם על בטוח: שיר קליט וחזק באנגלית בביצוע זמרת כריזמטית, עם מסר של כוח נשי. מוכר לכם מאיפשהו? אז זהו, שחתולים מנופפים לא יהיו כאן וגם לא לופר, אבל הופעה לפנים תהיה גם תהיה.
על הבמה בתל אביב תעלה הזמרת סרבוק, שתבצע את "Walking Out", יחד עם חבורת גברברים שתקפיד לפזז לצדה בתנועות בוטחות ומתואמות בקצב. בשיר היא מדברת על אהוב שהבטיח לה שימסור את חייו למענה – ולבסוף היא מצאה את עצמה מדממת לבדה, ולכן החליטה להראות שהיא אישה חזקה. עד כמה חזקה היא תהיה בטבלת הניקוד? לא מספיק כדי להביא את האירוויזיון לראשונה לירוואן, אבל מקום מכובד הוא בהחלט אופציה.
שוויץ: Luca Hänni - She Got Me
מתי מתחרה? חצי גמר 2
לא תוכלו להתעלם מ: כמה שזה מרים
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 27%
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (1956,1988)
האם את נקמת אלני פוריירה מקפריסין ינקום דווקא לוקה משוויץ? לפי כל אתרי ההימורים והבאזז ברשת, קיים סיכוי גדול מאוד שהתחרות של 2020 תיערך בברן, ציריך או ז'נבה. בהפתעה גמורה, שוויץ שיגרה להיט של ממש לתל אביב – וזו הפתעה כי מדובר במדינה שהמילה "דשדוש" היא מחמאה עבורה באירוויזיון. לשוויצרים יש את השיר הכי מרים ומהנה השנה – "She Got Me", להיט בניחוח דספסיטו שמזכיר גם את "Fuego"– וככל הנראה צפוי להגיע לאותו מקום, אם לא למקום הראשון.
את הלהיט הזה יבצע הזמר והדוגמן בן ה-24 Luca Hänni, שמפגין לא רק יכולות שירה (ושרירה) אלא גם יכולות ריקוד מתקדמות – ככה זה כשאתה זוכה איידול וגם אחד שיודע לענטז יופי. לוקה בן ה-24 מסומן חזק כזוכה פוטנציאלי באירוויזיון הקרוב – ואם אכן יעשה זאת, הוא יניף את גביע הניצחון עבור שוויץ בפעם השלישית בתולדותיה. בפעם האחרונה, עשתה זאת זמרת אלמונית אחת, סלין דיון, אי שם ב-1988.
לטביה: Carousel - That Night
לא תוכלו להתעלם מ: הדחף ללכת לישון
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 40%
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (2002)
אחרי שהאירוויזיון הזה ייגמר, בטוח תזכרו את "הלילה ההוא", זה שבו ניקרתם מול המסך לפחות לשלוש דקות – אלה שבהן עלו נציגי לטביה על במת התחרות בתל אביב. לא ברור מה עבר עליהם שם בלטביה, פעם מדינה זוכת אירוויזיון (אי שם ב-2002), שבחרה לשלוח לתחרות בישראל את "That Night" – שיר נעים שכזה אבל כל כך משעמם, ששמו יכול להיות אחלה שם לסדרת גלולות שינה יעילה במיוחד.
הצמד Carousel, שיבצע את הדואט המשמים הזה, לא צפוי לסובב ראשים בתחרות השנה. הוא ייבלע בין כל יתר השירים – וככל הנראה שגורלו להישאר בחצי הגמר, בדיוק כפי שקרה ללטבים בשנתיים האחרונות – ועוד לא פחות מתשע פעמים בעבר. הקונספט של הקליפ בשחור-לבן מזכיר את זה של קובי שלנו, רק שכאן אין רגעי שיא ווקאליים ופרצופים משוכפלים, אלא שיר שמתחיל ונגמר אותו דבר. המעליות ב-EXPO ישמחו להתרענן בנעימה חדשה.
ליטא: Jurij Veklenko - Run With The Lions
מתי מתחרה? חצי גמר 2
לא תוכלו להתעלם מ: זה שתעדיפו לזמזם את "האקונה מטאטה"
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 60%
מיקום השיא באירוויזיון: 6 (2006)
לא ברור היכן בדיוק מתכננים לצלם את תעודת הזהות של הזמר שייצג השנה את ליטא (הקליפ הקצר שמוצג לפני ביצוע כל שיר באירוויזיון), אבל לוקיישן מתאים בטוח יש: מתחם האריות בספארי ברמת גן או אולי שער האריות בירושלים. יורי וקלנקו, שייצג השנה את המדינה הבלטית היחידה שלא זכתה עד היום בתחרות, יבצע בתל אביב את השיר "Run With The Lions" ("רץ עם האריות"), אלא שנראה שגורלו בטבלת הניקוד יהיה דומה יותר לזה של מופאסה מאשר לזה של סימבה.
השיר הליטאי השנה לוקה אף הוא בתסמין "השיר הגנרי שלא יבלוט בשום צורה", כזה שכמה מדינות לקו בו בגרסה הנוכחית של התחרות. עוד שיר פופי וסתמי במיוחד באנגלית, ללא רגעי שיא מסקרנים במיוחד – כזה שלא יעלה את המדינה עם דגל הרמזור לגמר, ובטח שלא יקרב את האירוויזיון הבא לווילנה. כמה אירוני שהשיר שהגיע למקום הכי גבוה עד היום מטעמה של ליטא, היה פארודיה על כך שליטא היא זוכת האירוויזיון ונקרא "אנחנו המנצחים". איך אמר מופאסה? יום אחד, גביע האירוויזיון יהיה שלהם.
מלטה: Michela - Chameleon
מתי מתחרה? חצי גמר 2
לא תוכלו להתעלם מ: כמה כמה שזה מוצלח
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 53%
מיקום השיא באירוויזיון: 2 (2002,2005)
ומאריות – נעבור לזיקית. ואחת כזו שהסתוותה למדינה שנמצאת גבוה מאוד בהימורי האירוויזיון השנה, והאמת? בצדק גמור. לראשונה זה שנים, מלטה ויתרה על קדם ובחרה ישירות במנצחת אקס פקטור המקומית, מיקלה, להיות נציגתה לאירוויזיון. השיר שנבחר עבורה, "Chameleon" ("זיקית"), הוא בעל השפעות די ברורות משני השירים שדורגו בשני המקומות הראשונים בשנה שעברה – "Toy" ו-"Fuego", אבל התוצאה הסופית כה מוצלחת, שלמי בכלל אכפת?
והאמת, שלא מפתיע שהזיקית ממלטה הצליחה להפתיע את המעריצים והמהמרים: ככה זה כשמאחורי השיר עומד בוריסלב מילאנוב, היוצר שהצליח להקפיץ מדינות בעלות תדמית נוראה באירוויזיון למעמד של כמעט ווינריות בשנים האחרונות – בהן בולגריה ואוסטריה. עם הופעה מוצלחת, אל תתפלאו אם תראו את מלטה גבוה בטבלת הניקוד השנה. אולי הפעם זה ייגמר אפילו בזכייה – אחרי פעמיים מקום שני ופעם אחת שהמדינה הזו הייתה קרובה לנצח אפילו את דנה שלנו.
רוסיה: Sergey Lazarev - Scream
מתי מתחרה? חצי גמר 2
לא תוכלו להתעלם מ: הלסת השמוטה שלכם
אחוזי הצלחה בחצי הגמר: 93%
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (2008)
מהשיר הזה לא תוכלו להתעלם, גם אם ממש תתאמצו: אחרי שנה בה לא השתתפה (בגלל אוקראינה) ושנה בה לא עלתה לראשונה בתולדותיה לשלב הגמר, רוסיה חוזרת בענק לאירוויזיון עם מטרה ברורה: זכייה שנייה. למשימה להשיב לרוסים את הכבוד הלאומי גויס הסופרסטאר המקומי סרגיי לזארב, שזכה בהצבעת הקהל באירוויזיון 2016 אחרי שנתן את אחת ההופעות המהפנטות ביותר שנראו בתחרות, אך הסתפק בסוף במקום השלישי - וחזה בניצחון היריבה, אוקראינה.
הפעם לזארב יבצע בלדה דרמטית-אירוויזיונית, עוצמתית כהלכה ומופקת היטב, "Scream" (שיש מי שמכנה בבדיחות "קרים", על שם חצי האי האוקראיני שהרוסים השתלטו עליו) – כזו שתאפשר לו להפגין יכולות קוליות חזקות, ולהביא לבמה את הפומפוזיות והדרמה שהרוסים כל כך אוהבים. השיר הפעם מוצלח פחות מקודמו, אבל זה לא באמת משנה: כמעט לאף אחד אין ספק שרוסיה תגיע גבוה מאוד הודות להופעה הבלתי נשכחת שתוצמד לו. מוסקבה/ סנט פטרבורג 2020? בהחלט אופציה.
איטליה: Mahmood - Soldi
מתי מתחרה? גמר
לא תוכלו להתעלם מ: הלהיט הממכר הזה!
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (1964,1990)
ואם לא רוסיה, שוויץ או הולנד (הפייבוריטית לפי אתרי ההימורים) – המנצחת עשויה להיות איטליה, ששולחת לאירוויזיון השנה את הלהיט הכי גדול שייצא ממנו, "Soldi" ("כסף"), שכבר חורך מצעדים ואפילו הגיע לתחנות הרדיו בישראל. את השיר הזה, שתתמכרו אליו כבר אחרי שמיעה אחת, יבצע מחמוד (או בשמו המלא: אלסנדרו מחמוד), זמר בן 26 ממוצא איטלקי-מצרי, ששר הפנים האיטלקי מהימין הקיצוני לא ממש חיבב את הבחירה בו כנציג המדינה, בלשון המעטה.
השיר מדבר על יחסיו המורכבים של מחמוד עם אביו, מכיל את המילים "רמדאן" ו"ג'קי צ'אן" כבר בתחילתו ומכיל גם קטע בערבית. אם יזכה, זו תהיה הפעם הראשונה ששיר שמושר בחלקו בערבית ינצח באירוויזיון – וכמו שזה נראה כרגע, למחמוד יש סיכוי גבוה מאוד לקבל מידי נטע שלנו את גביע הניצחון בתום ערב הגמר ב-18 במאי. תוסיפו לשיר המוצלח גם את הכריזמה של מחמוד ואת שתי מחיאות הכף הממכרות השזורות לאורכו - ויש לכם מנצח פוטנציאלי. שימו את הכסף שלכם על זה.
ישראל: קובי מרימי – Home
מתי מתחרה? גמר
לא תוכלו להתעלם מ: הביצוע הווקאלי המופלא
מיקום השיא באירוויזיון: 1 (1978,1979,1998,2018)
את סקירת כל שירי אירוויזיון 2019 בתל אביב נסגור עם השיר שייצג את המדינה המארחת, במגרש הביתי – "Home", שיבצע זוכה "הכוכב הבא לאירוויזיון", קובי מרימי בן ה-27, בשלב הגמר של התחרות ב-18 במאי. השיר ששולחת ישראל שכתבו אוהד שרגאי וענבר ויצמן, הוא ההפך הגמור מ-"Toy" – הוא לא צפוי לנצח בתחרות ולהביא לנו דאבל וזכייה חמישית היסטורית, אבל הוא יכול להתברג במקום מכובד בעשירייה – ולא בהכרח בגלל השיר, אלא בעיקר בגלל מי שמבצע אותו.
קובי כבר הוכיח שהוא "Someone", כמאמר הבלדה הנוגה שיבצע, עם רגע השיא המתבקש: הוא הראה לכולנו שהוא זמר מופלא שיכולותיו משתדרגות בהופעה על הבמה, ואין בכלל ספק שקול גדול ופומפוזי כמו שלו מתאים כמו כפפה לפורמט. עם הופעה מסתורית ברוח הקליפ עתיר הפרצופים המשוכפלים א-לה פרדי מרקורי, קונספט השחור-לבן המרשים, ויכולת ווקאלית מרשימה לצד היכולת לרגש, כמו שקובי יודע, זה יכול להסתיים במיקום נאה (בעיקר הודות לשופטים). בהצלחה!