תסכימו איתנו שהגלולה היא החברה הכי טובה של האישה בימינו? הנה הנימוקים שלנו: היא תמיד שם, נרתמת, עוזרת, מגנה והכי חשוב - מפרגנת לאישה ולהנאה שלה תמיד. ועכשיו אתן בטח חושבות לעצמכן "ממש לא הכל ורוד, יש תופעות לוואי". אבל הנה האמת הקרה: לא משנה כמה יכתבו עליהן וכמה יסבירו לנו על הנושא המעניין הזה בעל פה, בכתב או עם בדידים - עדיין יהיו דברים שלא נדע ולא נבין.
מה רובנו יודעות עליהן בעצם? הן נולדו בשנות ה-60, זמינות לכל כיום, בעבר הכילו מינון הורמונים פי 10 מהמקובל היום, והן הפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. זהו. ובכן, תמיד יש מה ללמוד ואיך להחכים, כי הרבה דברים שאנחנו אולי חושבות שאנחנו יודעות לא באמת נכון, ויש הרבה כאלו שלא ידענו בכלל. הנה עשרה מיתוסים הנפוצים ביותר בנוגע לגלולות:
1. גלולות גורמות להשמנה - לא נכון
ותודה לאל. למרות שהיינו רוצות שיהיה לנו תירוץ קביל לבטנונת הקטנטנה שלנו, בגלולות אין שום ערך קלורי. כן תיתכן ספיחת נוזלים שתגרור עלייה של חצי קילו מקסימום, והגלולות כן יכולות לגרום לשינוי בתאבון. אבל במקרה כזה תמיד אפשר להחליף את סוג הגלולה.
2. גלולות פוגעות בסיכוי להרות בעתיד - לא נכון
הגלולות לא פוגעות בסיכוי להרות, ואותו כנ"ל לגבי התקנים תוך רחמיים. אלו שני אמצעי מניעה שנבחנו היטב במהלך השנים, ועם סיום השימש בהן הפריון חוזר לקדמותו באופן מובהק.
3. גלולות גורמות לאקנה ושיעור יתר - לא נכון
לשמחתנו, הרבה נשים הרואות בשערות גוף ערך מיותר ולוקה בחסר לחלוטין, מטפלות בדיוק בתסמינים אלו. רובן הגדול למעשה מפחית את כמויות האקנה והשיעור, ובשוק ישנן גלולות ייעודיות בדיוק למטרה זו.
4. גלולות אסורות על נשים מעל גיל 35 - נכון ולא נכון
גלולות מותרות לנשים מעל גיל 35, אבל הן לגמרי אסורות על נשים מעשנות מעל גיל 35. העישון, לצערן של המעשנות, עושה את כל ההבדל.
5. גלולות פוגעות בחשק המיני - סוג של נכון
שומו שמים, הן עלולות. נשים מסוימות עלולות להרגיש בירידה בחשק המיני, בעיקר כשהשימוש ממושך ולאורך שנים. במקרה כזה כדאי לרוץ לרופא/ה ולהחליף את סוג הגלולה.
6. אסור לקחת גלולות ברצף במשך שנים - לא נכון
מתברר שאפילו רצוי לקחת גלולות במשך שנים ללא הפסקות יזומות, בעיקר בגלל שכך נהנית האישה מתופעות הלוואי החיוביות של הגלולה - מניעת סרטן, הפחתה בכמות דימום הווסת וכאבי מחזור והפחתה באיבוד ברזל. כשמפסיקים ישנו יותר נזק מתועלת, בייחוד מכיוון שתקופת ההתחלה של לקיחתן היא השלב הבעייתי בתהליך. לוקח לגוף זמן להתרגל, ויש שלב מעט מסוכן יותר בתחילת התהליך הנוגע לתסחיפים בדם.
7. אסור לקחת גלולות יותר מ-21 ימים - לא נכון
מותר לקחת גלולות ברצף גם במשך שלושה חודשים ואז לעשות הפסקה של שבוע. תופתעו, אבל אפילו ממליצים על כך לסובלות מכאבי מחזור קשים במיוחד.
8. גלולות גורמות לכאבי ראש ומיגרנות/ נשירת שיער/ אנמיה - נכון ולא נכון
גלולות דווקא מטפלות בנשירת שיער ואנמיה, אך לעיתים הן גורמות לכאבי ראש ולעיתים פותרות אותם. במידה וגלולה מסוימת גורמת לכאבי ראש או מיגרנות, יש להחליף את סוג הגלולה.
9. גלולות גורמות לקרישת דם - נכון לפעמים
הסיכוי לתסחיפים עולה כשיש נטייה לקרישת דם אצל האישה. זה כמובן גם קשור להיסטוריה רפואית ומשפחתית וכו'. באופן כללי ככל שעולה הגיל כך גם גדל הסיכון.
10. יש צורך בבדיקת דם לפני התאמת גלולה - לא נכון
אין בדיקת דם שמראה איזו גלולה תתאים לכל אישה, הלוואי והיתה. פעולה כזו פשוטה היתה יכולה לפתור לנו טרטורים רבים. עד אז, בדיקת דם מתבצעת רק במידה ומטופלת מספרת על היסטוריה רפואית של קרישת דם או על בעיה ספציפית רלוונטית.
השתתפה בהכנת הכתבה: ד"ר סמואל דגנית