לוחמי מצדה פרצו בשעת לילה מאוחרת אל אגף ההפרדה בכלא איילון. אנשי יחידת ההשתלטות המיוחדת של שירות בתי הסוהר שלפו בתוך שניות את קוטייר "קוקו" עודה מתאו, ומיד מצאו את מה שחיפשו: טלפון סלולרי קטן ופריטים אלקטרוניים אחרים שהוסתרו בניגוד להוראות שב"ס בתאו של ראש ארגון הפשע. עודה נעצר, ובתוך כשעה כבר הובל בכלי רכב מאובטח, מלווה בעשרות לוחמי היחידה לליווי אסירים נחשון, לכלא קציעות שבנגב.
במתקן קציעות יושבים כיום מחבלי נוח'בה שהיו מעורבים בטבח 7 באוקטובר. אומנם עודה נחשב לאסיר הפלילי המסוכן ביותר בישראל, אבל מחבל הוא לא; זה לא מנע משב"ס להפוך אותו לאסיר הפלילי היחיד במתקן במסגרת מדיניות – אולי לא מוצהרת, אבל בהחלט מורגשת תחת ניצב קובי יעקובי מאז נכנס לתפקידו בתחילת השנה – של "למען יראו וייראו". מי שאמורים לחוש יראה בשל תנאי הכליאה הנוכחיים של עודה הם אסירים אחרים שמעלים בדעתם לפעול שלא לפי הנהלים, ובהחלט יש להם סיבה לחשוש.
מאז מעצרו ב-29 בינואר עסוק עודה בהגשת עתירות בנוגע לתנאים שבהם הוא מוחזק בקציעות. אפשר לראות בדברים תלונות ב"שיטת מצליח" או סתם דרך להעביר את הזמן, אפשר להניח גם שעודה מגזים פה ושם, אבל גורמים במערכת מאשרים שיש לטענות שלו אחיזה במציאות. יש שיראו בכך ענישה הולמת לאסיר שהחזיק בחפצים אסורים – ולא מיותר להזכיר, מרצה 18 שנות מאסר על עבירות אלימות קשות, ובהן סיוע לרצח וניסיון רצח – אבל ראוי להתעכב על התנאים שמתאר עודה, מפני שהם מספקים הצצה אל מדיניות היד הקשה שמתווה ניצב יעקובי. וזו ניכרת לא רק במקרה של "קוקו"; לפחות ארבעה אסירים אחרים שנחשבים מסוכנים הרגישו לאחרונה את הידוק החגורה.
התנאים שמתאר עודה מספקים הצצה אל המדיניות שמתווה ניצב קובי יעקובי. עם מינויו על ידי השר בן גביר בסוף ינואר הודיע יעקובי לפיקוד הבכיר בשב"ס כי פניו ל"מהפכה"
עודה טוען שהוכנס לתא חשוף, ריק לגמרי למעט מזרן, שמיכה וכרית. למקורביו סיפר שבמקום שורר "קור כלבים" ודיווח שאין בתא מכשירי חשמל או שקעים כלשהם; למתג האור אחראי סוהר, שמצדו פועל תחת הוראות לא להחליף מילה עם עודה. אפס חיכוך. בהתאם לנהלים החדשים של שב"ס, אותו סוהר חובש מסכה שמסתירה את פניו ולובש מדים ללא תג עם פרטים אישיים, שהיה בעבר חלק ממדי הסוהרים – וזאת מחשש ששמו ייחשף ואנשיו של עודה ינקמו בו ובבני משפחתו.
לפי העתירות שהגיש עודה, המקלחת והשירותים בתאו גובלים במיטה, עניין של סנטימטרים ספורים. הוא טוען שחצר הכלא צרה כל כך שלא ניתן לעמוד בה או לעשות בה פעילות ספורטיבית, והיא מרושתת בגדרות תיל צפופות שמונעות חדירה של קרני השמש.
"אין חלון בתא, יש רק חור קטן ולא נכנס אור יום. התאורה חלשה כל כך שאני בקושי יכול לקרוא בקוראן, וזה גורם לי לכאבי ראש וסחרחורות. עינוי של ממש", טען עודה בעתירותיו והמשיך: "כדי לא לקפוא מקור בלילה אני סוגר את החור בבגדים. אין סמרטוטים לנקות את הרצפה, אין אסירי חוליה שינקו את התא כמו בכל בית כלא נורמלי. כדי שהתא יהיה נקי ולא אחטוף כל מיני מחלות אני נאלץ לנקות את הרצפה עם תחתונים".
קצין בכיר בשב"ס אומר למגזין mako בתגובה על הדברים: "נגמרו החגיגות, אין פה יותר קייטנות. לא יהיה יותר קטי פרי (נציבת שב"ס בשנים 2021–2024 – ש"א), כל מה שהיה בתקופה שלה נגמר. נחזיר את המשילות והשליטה לסוהרים בבתי הכלא. מי שיאיים על סוהר או ינסה לפגוע בו יוענש במלוא החומרה. לא נעצום יותר עין, לא יהיו טיוחים, וגם לא יהיו יותר טובות הנאה תמורת שמירה על השקט בבתי הכלא".
מה הרציונל שמאחורי העברת אסיר פלילי לקציעות?
"אנחנו אומרים דבר פשוט: כל האסירים שווים, לא משנה מה מעמדם. אין יותר אפליה ומעמדות. מי שלא ימלא אחר פקודות שב"ס – יצטרך להתמודד עם עונשים חמורים שלא היו בעבר, כולל הגליה לבתי כלא של אסירים ביטחוניים. זה מסביר לך איך קוטייר עודה הפך לאסיר הכי שמור בישראל".
הסוהרים היו סמרטוטים
עודה היה רק הסנונית הראשונה. גם ראש ארגון הפשע ניבי זגורי, שהועבר באחרונה לאגף ההפרדה בכלא רימונים, זכה שם לטיפול קשוח למרות שבמקרה שלו לא נרשמו עבירות משמעת: לפני כשבועיים פשטו לוחמי מצדה על תאו וזרקו החוצה את כל החפצים האישיים שלו, כולל מכשירי חשמל ומזרן אורתופדי שזגורי קיבל אישור מבית המשפט להשתמש בו. למחרת, כשהרים את קולו על סוהר, הוא נשפט לשלושה ימי בידוד בצינוק.
באחת מעתירותיו כתב עודה: "אין חלון בתא, יש רק חור קטן ולא נכנס אור יום. התאורה חלשה כל כך שאני בקושי יכול לקרוא בקוראן, וזה גורם לי לכאבי ראש וסחרחורות. עינוי של ממש"
"ניבי נחשב לאסיר שקט שמכבד את הסוהרים, אבל המדיניות החדשה חלה על כל מי שקשור לארגוני פשע. הסוהרים ממררים להם את החיים", אומר למגזין mako אחד האסירים ברימונים. "כל יום יש פשיטות על התאים. מוציאים משם טלפונים סלולריים, מכונות קעקועים, סמים, דוקרנים ומכשירי חשמל. כל מי שמרים את הקול על סוהרים נענש מיד. נגמרו החפלות והחיים הטובים של האסירים מהארגונים. הם בדיכאון, אפילו את חדרי הכושר סגרו להם".
כמה ימים לאחר הניעור הכללי בתאו של זגורי פשטו לוחמי יחידות דרור ומצדה על תאיהם של האחים העבריינים איטל, אדם (שפוט לארבעה מאסרי עולם) ואריק (מואשם בשני תיקי רצח), שמרצים את עונשיהם באגף השמור בכלא השרון. בפשיטה נזרקו רימוני עשן, נערכו חיפושים ונזרקו החוצה כל מכשירי החשמל שהיו בתאים. אדם, ששמע את אחיו צועק במחאה על המתרחש, ניסה להתנגד לחיפוש; הלוחמים ירו לעברו כדורי גומי ופגעו בבטנו. הם לא גרמו נזק ממשי, אבל נטרלו את התנגדותו.
בשבועות האחרונים נערכו פשיטות גם על תאו של ראש ארגון הפשע נאסר חרירי בכלא רימונים, ועל חפציהם של עשרות אסירים המזוהים עם ארגון הפשע הגדול בצפון הארץ, אבו לטיף. אסירים שהעזו להתעמת עם סוהרים נענשו בחומרה ונשלחו לצינוק למשך שבוע או שבועיים; היו גם כאלה שנקנסו וספגו סנקציות נוספות. בכך מיפו למעשה בשב"ס את כל האסירים הקשורים לארגוני הפשע – החל בראשי הארגונים, עבור בחברים בהם וכלה בבעלי קשר כלשהו אליהם – והקשיחו את המדיניות כלפיהם. השיקול, לפי גורמים בשב"ס, הוא מניעת מרד או תקיפת סוהרים.
קצין בכיר בבית כלא בדרום מספר: "המדים החדשים של הסוהרים, בלי תגי הזיהוי ועם כובעי הגרב שמכסים להם את רוב הפנים, היו רק השלב הראשון. שנים שסוהרים היו סמרטוטים של ראשי ארגוני הפשע והחיילים שלהם, ששלטו בבתי הכלא ועשו מה שהם רצו. ההפקרות חגגה, אבל עכשיו אנחנו עושים טיפול שורש לבכירים ולחיילים בבתי הכלא ובמעצר. הסוהרים הם האנשים הכי חשובים במערכת, והם קיבלו גיבוי של מ"מ הנציב ליישם את המדיניות".
קצין בכיר בכלא בדרום: "המדים החדשים של הסוהרים, בלי תגי הזיהוי ועם כובעי גרב, הם רק השלב הראשון בצעדים למניעת תקיפות שלהם. הם האנשים הכי חשובים במערכת"
אומנם ניצב יעקובי עדיין מוגדר ממלא מקום נציב שב"ס, אבל טביעת ידו ניכרת מאז נבחר בידי השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, להחליף את רב-גונדר פרי. עם מינויו בסוף ינואר הכריז יעקובי כי הרעת תנאי מחבלים היא "היעד מספר אחת", והודיע לסגל הפיקוד הבכיר בשב"ס כי פניו ל"מהפכה". בין השאר דיבר על יעד אסטרטגי בהתאם למדיניות בן גביר: קידום הקמת אגף ייעודי, ובהמשך גם מתקן ייעודי, למי שהוגדרו "ארכי-מחבלים וראשי ארגוני פשיעה". אגף או מתקן עדיין אין, אבל רוח המהפכה בהחלט מורגשת – וקוטייר עודה כבר חש על בשרו איך המערכת מבטלת הלכה למעשה את ההפרדה בין מחבלים לאסירים פליליים "כבדים".
המחיר: שבוע בצינוק
עודה אמר לאחרונה למקורביו שהתנאים בקציעות נועדו לשבור את רוחו. "מתייחסים אליי כאילו אני בעצמי מחבל נוח'בה. אני מתקלח פעם אחת ביום למשך עשר דקות, ועוד במים חומים, עכורים, שלא ראויים לשימוש בני אדם. תוך כדי אני מכבס את הבגדים שלי במקלחת, כי אין שירותי כביסה. אחרי עשר דקות הסוהר סוגר את המים, זאת ההוראה שהוא קיבל, וזהו. בכוונה מודדים לי הזמן שאני מתקלח, במטרה לבזות ולהשפיל אותי, לרמוס את כבודי. אפילו למחבלים נותנים יותר זמן במקלחות".
באחת העתירות שהגיש נגד שב"ס לבית המשפט המחוזי בבאר שבע באמצעות פרקליטתו, עו"ד שני מורן, טען עודה: "בשבועות הראשונים בתא הייתי צריך לאכול בעמידה. רק אחרי שעורכת הדין שלי הגישה עתירה הכניסו לי כיסא ושולחן. לכלבים ששומרים על הכלא מתייחסים יותר טוב מאשר אליי, אותי מענים. גם החצר של הכלא היא ממש לא חצר אלא כלוב. אין דבר כזה בשום בית כלא בישראל".
באחת העתירות דיבר עודה גם על היעדר היגיינה בתאו: "אין מטאטא, אין מגב, אין חומרי ניקיון, אין סמרטוט רצפה. רק אחרי שפניתי הרבה פעמים נתנו לי חצי כוס סבון לנקות את התא. אין גם מדפים או ארון לאחסון בגדים, כלום. התא שלי כמו כספת. קשה לי לישון בלילות בגלל הקור והנביחות של הכלבים, ביקשתי שרופא יבדוק את מצבי ולא קיבלתי תשובה".
עודה היה רק הסנונית הראשונה: לפני כשבועיים פשטו לוחמי מצדה על תאו של ראש ארגון הפשע ניבי זגורי. למחרת, כשהרים קול על סוהר, זגורי נשפט לשלושה ימי בידוד בצינוק
השבוע החליטו בקציעות להתקין מצלמות אבטחה בתאו של עודה, נוהל ששב"ס נוקט בדרך כלל רק במקרים של אסירים מסוכנים כמו יגאל עמיר, רוצח ראש הממשלה יצחק רבין, שבראשית מאסרו היה חשש שינסה לברוח מהכלא או להתאבד. לדברי גורמים בשירות, עודה זעם על ההחלטה, כיסה את המצלמות וגרם להן נזק. על כך נשפט לשבועיים בצינוק ולחודשיים ללא ביקורים. הוא גם נקנס בסכום של 500 שקל, ונאסר עליו לקנות מוצרים בקנטינה או לשוחח עם איש מלבד עו"ד מורן – בתנאי שלא ייעשו שיחות ועידה. הוא למעשה נותק מהעולם החיצון.
"הם פגעו לי בפרטיות, לשום אסיר לא עשו דבר כזה", טען עודה בשיחה עם מקורביו, ואילו במהלך המשפט המשמעתי לפני קצין בכיר בכלא הטיח בו עודה בזעם: "לך תז****, אני לא סופר אתכם בכלל". הוא אמור להישפט שנית בימים הקרובים על העלבה ואיומים.
גם אנשיו של עודה הכלואים במתקנים השונים למדו על הרוח החדשה בשב"ס. במחאה על מה שהוגדר פגיעה בזכויותיו של עודה תוכנן מרד גדול בבתי הכלא, אלא שבשירות דאגו לסכל את הניסיון; כשחמישה מאנשיו של עודה המרצים את עונשם בכלא שאטה החליטו למחות עצמאית וסירבו לעמוד לספירה, הם נשלחו לשבוע בצינוק ונשללו מהם שיחות טלפון, ביקורים וקניות בקנטינה למשך חודש. "אצלנו לא יהיה מרד, נוריד את הראש לכל מי שינסה להבעיר לנו את בתי הכלא", מזהיר מפקד כלא מרכזי בשב"ס. "נלך איתם ראש בראש עד שהם יישרו קו עם המדיניות החדשה של יעקובי. יש לנו גיבוי מהפיקוד הבכיר".
אם עודה בן ה-40 נבחר לשמש דוגמה לאותה מדיניות חדשה, הרי שהוא הרוויח את זה ביושר. לפני כשבע שנים נעצר עם 21 מאנשיו במסגרת "פרשת האביב הערבי"; שוטרי היחידה המרכזית (ימ"ר) במשטרת מחוז תל אביב עצרו אותם בגין מעורבות ברצח, חטיפה, סחיטה באיומים, עבירות נשק, סחר באמצעי לחימה ועוד. עד מדינה שחצה את הקווים העז להפליל אותם, ובסופו של דבר הועבר התיק להליך גישור. לפני כשנתיים הוא הסתיים וקוטייר נידון ל-18 שנות מאסר לאחר שנמחקו שלושה סעיפי רצח שיוחסו לו.
מרגע שנכלא הפך עודה לאסיר קשה, מתסיס. פעם, כשישב בכלא איילון, התעצבן כי לא נתנו לו משחקים לפלייסטיישן – כן, לאיש הייתה קונסולה בתא, אפרופו מדיניות שב"ס – וזה נגמר בתקיפת ארבעה סוהרים. במקרה אחר שרף את תאו, ופעם כמעט גרם למרד של מאות אסירים.
מאיר (שם בדוי), בכיר לשעבר בשב"ס שניהל בתי כלא בדרום ובמרכז: "קוטייר עודה עשה מה שבא לו עד לפני כמה חודשים. פחדו להתעסק איתו, ועכשיו סוף-סוף התעוררו. אם תמיד היו מטפלים בו ובארגוני הפשע ביד קשה, לא היינו מגיעים למצב שהם למעשה מנהלים את בתי הכלא ומפעילים מתוכם את החיילים. הם אפילו מוציאים חיסולים מהכלא, ברגע שנותנים להם גישה לטלפון נגמר הסיפור. אני התרעתי שנים שצריך לנתק אותם, לאפשר להם לשוחח רק כמה דקות ביום ורק עם עורכי דין, אבל לא הקשיבו לי. רצו שקט תעשייתי. פחדו שיפרוץ מרד בבתי הכלא אם נקשיח את המדיניות כלפיהם. קנו שקט, וקיבלו מפלצות. ראשי הארגונים והמקורבים אליהם צברו עוצמה וקיבלו טובות הנאה, ושב"ס איבד את המשילות ואת השליטה".
לא שוכחים את הרצח
למדיניות היד הקשה עלולות להיות השלכות בדמות ניסיונות פגיעה בסוהרים. על כך אומר גורם בשב"ס: "אנחנו נוקטים אמצעי זהירות. בין השאר, כלי הרכב של יחידות שב"ס לא חונים יותר בבתים של הקצינים והסוהרים אלא רק בתחנות משטרה וכיבוי אש או בתוך בתי הכלא. זה נעשה כדי למנוע מעבריינים לנקום ולהצית אותם".
בשב"ס הרשמי נזהרים מלדבר על רמת האבטחה של קצינים בכירים בארגון, אבל בשקט אומרים שעשרות קצינים בכירים וסוהרים מאוימים כיום – וזוכים לסל אבטחה להם ולבני משפחותיהם. "אף אחד לא שוכח את סגן-גונדר רוני ניצן, שאסירים בכלא איילון רצחו ב-1981 בגלל היד הקשה שנקט מולם", אומר גורם בשב"ס. "אנחנו ערוכים לכל ניסיון לפגוע בקצין או בסוהר שלנו. ארגוני הפשע יעשו הכל כדי שנרכך את מדיניות ההקשחה, אבל זה לא יקרה. נהפוך הוא".
מאיר מצדו מזהיר שהמדיניות החדשה, הגם שהוא עצמו תומך בה, עלולה להיות חרב פיפיות: מצד אחד היא מעבירה את המסר הנכון לשאר האסירים; מצד שני היא עלולה להבעיר את בתי הכלא. "לאסירים בארגוני פשע, בעיקר מהמגזר הערבי, אין מה להפסיד", אומר מאיר. "מנטלית קשה מאוד לשבור אותם, האסירים הבכירים לא יהפכו להיות פתאום חתלתולים. זה עניין של אגו והרבה כבוד, ואל תשכח שיש להם חיילים בחוץ שיכולים להטיל אימה על סוהרים וקצינים בכירים. המערכת צריכה להיות מוכנה לכל אפשרות אם היא הולכת עד הסוף עם המדיניות חסרת הפשרות הזו".
לאחרונה נערכה פשיטה גם על תאיהם של אריק (מימין) ואדם איטל בכלא השרון. אדם ניסה להתנגד, ונורו לעברו כדורי גומי שפגעו בבטנו. הם לא גרמו נזק ממשי, אבל נטרלו את התנגדותו
ומה לגבי ההשלכות של אותה "מדיניות חסרת פשרות" על זכויות האסירים? ד"ר סיגל שהב, ראשת החטיבה הפלילית במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ומי שעסקה רבות בנושא זכויות האסיר בישראל, מביעה חשש כי אלו נפגעות ללא פיקוח. "אין שקיפות על מה שנעשה בבתי הכלא", אומרת ד"ר שהב. "שב"ס הוציא מדי שנה דוחות על המצב בבתי הכלא, אבל בשנה שעברה לא יצא דוח כזה. זה כלי חשוב מאוד כדי להבין מה קורה במתקנים, מה מצב האסירים והעצירים ואיך ניתן לשפר אותו. אי הוצאת דוח כזה מצביעה על אי שקיפות בנעשה בתוך בתי הכלא ופוגעת בזכויות האסירים והעצירים".
לדברי שהב, בעיה נוספת נוגעת לעובדה שהשר לביטחון לאומי אינו מאפשר לנציגים מטעם משרדי ממשלה ומוסדות ציבור לבקר בבתי כלא ולכתוב דו"חות על הנעשה בהם. "השר לא ממהר להעניק אישורי ביקור, לא פעם מערים קשיים ומציב כל מיני תנאים וקריטריונים כתנאי לקבל את האישורים, דבר שלא קרה בעבר. גם זה פוגע בשקיפות לגבי מה שקורה בבתי הכלא בישראל".
משב"ס נמסר בתגובה: "כנגד כל הפרת סדר או עבירת משמעת ננקטת מדיניות של אפס סובלנות, וזאת למען ביטחון לוחמי הכליאה ומשמורתם הבטוחה של האסירים הבלתי מעורבים".
מלשכת השר בן גביר נמסר: "לגבי דוח שב"ס - מדובר בדוח שיוצא אחת לשנתיים ולשר אין נגיעה אליו. בעניין אישורים למבקרים מצד משרדי ממשלה בבתי הכלא, השר הנחה לבדוק את הבקשות לעומק ולבחון כל בקשה ובקשה כדי לבדוק שהיא עומדת בקריטריונים שקבע. השר גאה בזה שהפסיק את החגיגות והקייטנות שהיו בבתי הכלא ותומך במדיניות החדשה של ממלא מקום הנציב".
עו"ד שני מורן, המייצגת את קוטייר עודה, מסרה: "התנהלות שב"ס בתקופה האחרונה גובלת בחוסר חוקיות, תוך רמיסת זכויות אסירים, שימוש בכוח מופרז, אלימות כלפי אסירים ופגיעה בזכויות חוקתיות וזאת על בסיס יום יומי. נראה כי שב"ס סבור כי לא ניתן לראות את הנעשה מאחורי החומות, והכל מותר - אך לא כך הדבר. אסירים הנכנסים לכלא לריצוי עונשם משלמים את חובם לחברה, ויהיו מעשיהם חמורים אשר יהיו, שב"ס אינו בית המשפט הגוזר את הדין ואין לו אפשרות להשתמש בתנאי כליאה כעונש נוסף באצטלה של 'מדיניות חדשה'. כמי שמייצגת נאשמים ואסירים, אעמוד על זכויותיהם בכל עת תוך הגשת עתירות לבית המשפט מידי יום באם יעלה הצורך, והכל על מנת להקפיד על כך שיישום מדיניות השר לא תמשיך להוביל לרמיסת זכויות אסירים. בתי המשפט השונים כבר מתחילים לראות במסגרת עתירות רבות שמוגשות לאחרונה, עד כמה השימוש בכח, בענישה לא מידתית, בהתנהלות כוחנית ומבזה הפכו להיות שגרת יומם של אסירים בכלא, ובייחוד ביחס לאסירים שהוגדרו מראש ככאלו שיש לנקוט כלפיהם ביד קשה.
"ביחס למרשי קוטייר עודה, כל נסיון של שב"ס לפגוע בו באמצעות החלטות הזויות ומבזות בוטל ונהדף באמצעות הגשת עתירות מוצדקות לבית המשפט. כך, הגבלת זמן המקלחת בוטלה לאלתר בהיותה לא חוקית, השמתו של האסיר בכלא קציעות נבחנת בימים אלו לאור עתירה כבדת משקל שהוגשה בנושא, מניעת כניסת רופא בוטלה לאור היותה לא חוקית, סופקו לאסיר חומרי ניקוי כמתבקש על פי חוק, בוטלה אזיקת האסיר בהיותו בחצר לאור היות ההחלטה לא חוקית, המזון הניתן לאסיר נבחן ומלוא טענותיו בנדון התקבלו תוך ששב"ס הודה בכך שהיו ליקויים בנושא, ואמשיך לעמוד על כל תנאי ותנאי של האסיר מהקטן ועד הגדול שבהם, עד אשר יוחזק בתנאים חוקיים והולמים בהתאם להגדרות החוק והפקודה".