בחודש יולי האחרון ציין מוחמד השישי 21 שנים על כס המלוכה. בשני העשורים הללו הוביל מלך מרוקו רפורמות ליברליות – בין היתר פעל לשילוב נשים בזרועות השלטון, פירק את רשות החקירות הפנימיות שהילכה אימים על תושבי המדינה והקים ועדת בדיקה למקרים של הפרת זכויות אדם תחת אביו, חסן השני – אבל בכל הקשור לחייו האישיים, מי שנתפס כסמל של פתיחות מקפיד להישאר בצללים.

למרות מעטה החשאיות, ידוע שהשנה האחרונה בחייו של המלך בן ה-57 הייתה דרמטית. כשבוע לפני יום השנה להכתרתו הובהל לבית החולים הממלכתי ברבאט עקב בעיות קרדיולוגיות; בזירה הבינלאומית הייתה ההחלטה ההיסטורית לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל, צעד שהציף שמועות ישנות על קשרים כאלה ואחרים שלו עם גופי מודיעין ישראליים; ואילו בבית פנימה עמד המלך במוקד מלודרמה משפחתית. מצד אחד התקרבות מחודשת לאשתו לאחר תקופה ממושכת של הפרדת כוחות, מצד שני סכסוך בלתי נגמר - וכנראה שלפחות במקרה אחד גם מדמם - בינה לבין אחותו של המלך.

בעזרת עיתונאים מקומיים, גורמים בקהילה היהודית ופרסומים בתקשורת הצרפתית שעוסקת באובססיביות במלך, הנה תשע תעלומות לא פתורות סביב חייו וחצרו. 

לאן נעלמה ללה סלמה?

שעות ספורות לפני שירש את כתר אביו המנוח, בחודש יולי 1999, נפוצו במרוקו שמועות שמוחמד התחתן בחשאי כדי לא להפר את המורשת שלפיה יורש העצר חייב להיות נשוי בעת המלכתו. אפילו ב"ניו יורק טיימס" לא הצליחו לאשש או להפריך את השמועה ("ישנם דיווחים סותרים על כך", נכתב שם בשעתו, "גורם רשמי בארמון מכחיש שנערכה חתונה"). באופן רשמי הוא נשוי רק מאז 2002, השנה שבה נחשפה זהותה של אשתו, סלמה בנאני, שמוכרת מאז כנסיכה לָלָה סלמה.

מלך מרוקו (צילום: Princess Lalla Hasna AP Jason DeCrow)
צילום: Princess Lalla Hasna AP Jason DeCrow

לפני כשנתיים התחילו לדבר במרוקו על סכסוך בין אשתו של המלך לגיסתה, הנסיכה לָלָה חסנא (בתמונה). בשיאה של הדרמה המשפחתית הוצפו הרשתות החברתיות בדיווחים על כך שאחותו של המלך דקרה את אשתו ופצעה אותה קשה

מוחמד השישי הוא הראשון מבין מלכי מרוקו שחשף את זהות רעייתו לפני הנישואים, כמהנדסת מחשבים ובת למשפחה מהמעמד הבינוני שצעירה ממנו ב-15 שנים. הנסיכה סלמה נהפכה לדמות ציבורית שהופיעה דרך קבע לצד המלך או במקומו באירועים פומביים (בין השאר אירחה בתחילת העשור שעבר קונצרט חגיגי בשילוב נגנים יהודים וערבים), ומקורבים לחצר המלוכה אומרים שהיא הייתה הרוח החיה מאחורי הרפורמה במעמד האישה שהמלך הנהיג בשנת 2004. אבל מי שהייתה כנראה האישה המוכרת ביותר במרוקו נעלמה לגמרי מעין הציבור לפני כארבע שנים.

לאחר שנעדרה ממספר טקסים וקבלות פנים צצו שמועות על מחלות מסתוריות שתקפו את ללה סלמה, היו אפילו דיווחים שחוסלה, אבל נראה שהסכנה היחידה הייתה לנישואיה: לפי דיווחים שיצאו ממרוקו בסוף העשור שעבר, הנסיכה עזבה את המדינה לווילה ביוון שהמלך מימן את שהותה בה.

לפני כשנה כבר הודו גורמים בארמון באופן לא רשמי שמוחמד השישי התגרש מאשתו – אבל יהיה אשר יהיה הסטטוס הרשמי שלהם, בשבועות האחרונים מנשבות רוחות של קאמבק בין המלך לנסיכה. מאחורי הקלעים פועל בהקשר הזה בנם, יורש העצר מולאי חסן השלישי, שרוצה להציג לעם משפחה מאוחדת. "יש המון רכילות שהמלך והנסיכה יחזרו לחיות ביחד, אבל אף אחד לא באמת יודע מה קורה", אומר לנו השבוע מקורב לבית המלוכה. "אם זה אכן יקרה, זו תהיה בשורה נהדרת לעם במרוקו". אבל אולי פחות לאחותו של מלך מרוקו.

למה הסתכסכו הנסיכות?

לפני כשנתיים, באביב 2019, גורמים במרוקו החלו לדבר על סכסוך בין ללה סלמה לגיסתה, אחותו של המלך, הנסיכה ללה חסנא. תחילה נאמר שהאחות חשה שהפופולריות של הנסיכה סלמה בקרב תושבי המדינה מאיימת על מעמדה; מקורבים לחצר המלוכה טענו גם שהחלטת המלך למנות כיורש עצר את מולאי חסן השלישי, בנה של סלמה, הוסיפה שמן למדורה. בשיאה של הדרמה המשפחתית, באפריל 2019, הרשתות החברתיות במרוקו הוצפו בדיווחים על כך שאחותו של המלך דקרה את אשתו ופצעה אותה קשה, וכי הנסיכה סלמה מחלימה בבית חולים תחת אבטחה כבדה.

מלך מרוקו (צילום: Princess Lalla Salma Michel Porro WireImage)
צילום: Princess Lalla Salma Michel Porro WireImage

הנסיכה לָלָה סלמה (בתמונה), מי שהייתה האישה המוכרת ביותר במרוקו, נעלמה מעין הציבור לפני כארבע שנים. לאחר שנעדרה ממספר טקסים וקבלות פנים צצו שמועות על מחלות מסתוריות שתקפו את אשתו של המלך, היו אפילו דיווחים שחוסלה

ככל שהדברים נשמעים מופרכים, עיתונאי תושב המדינה אומר לנו השבוע: "מה שקורה במשפחת המלוכה זה טלנובלה, אבל כלי התקשורת במרוקו לא מוכנים לפגוע במוחמד השישי ויש צנזורה מוחלטת על מה שקורה בארמון. אסור לכתוב דבר וחצי דבר על מה שמתרחש בחדרי חדרים או נגד המלך".

מה היה בספר שנגנז?

בשנת 2015 נעצרו בפריז שני עיתונאים צרפתים לאחר שחתמו על מסמך שמבטיח להם דמי כופר בתמורה לגניזת ספר שעסק במלך. העיתונאים, אריק לורן וקתרין גרסייה, נעצרו בחשד לסחיטה.

כחודש קודם לכן הודיע לורן לבית המלוכה שהספר צפוי להתפרסם. ספר קודם שפרסמו השניים, "המלך הטורף" (בתרגום חופשי) משנת 2012, חשף את ההשתלטות הכלכלית של המלך על מרוקו והוליד גל של פרסומים על התנהלותו, מה שגרם לו לפעול לצמצום חופש העיתונות במדינה: כמי שמחזיק במניות שליטה בחברות גדולות במשק המרוקני, המלך דרש מאותן חברות להפסיק לפרסם בכלי התקשורת שפרסמו ידיעות שליליות על בית המלוכה. בד בבד, אנשי תקשורת רבים נמלטו מהמדינה לאחר שהוטלו על עיתונאים קנסות אישיים בעקבות פרסומים שבית המלוכה לא אישר. "את הממשלה במרוקו דווקא אין בעיה לבקר", מספר עיתונאי מקומי שהוגלה לספרד. "כל עוד לא אמרת דבר רע אישית על המלך, יכולת להמשיך בעבודה".

מלך מרוקו (צילום: FADEL SENNAAFP via Getty Images)
צילום: FADEL SENNAAFP via Getty Images

"מה שקורה במשפחת המלוכה זה טלנובלה, אבל כלי התקשורת במרוקו לא מוכנים לפגוע במוחמד השישי ויש צנזורה מוחלטת על מה שקורה בארמון", אומר עיתונאי תושב המדינה. "אסור לכתוב על מה שמתרחש בחדרי חדרים או נגד המלך"

ככל הידוע, ספרם השני של לורן וגרסייה עסק דווקא בחייו הפרטיים של מוחמד השישי - וכאן הגרסאות מתפצלות. לטענת בית המלוכה, העיתונאים סחטו את המלך והיו מוכנים לגנוז את הספר בתמורה לתשלום של 2 מיליון יורו; העיתונאים מצדם טענו שהמלך הוא זה שפנה אליהם. עם זאת, הם סיפרו שהסכימו לעסקה. "הגעתי לפגישה עם עורך דין מטעם המלך", סיפרה גרסייה בסרט הדוקומנטרי "מלך מרוקו: השלטון הסודי" שיצא בצרפת כשנה לאחר התפוצצות הפרשה. "הוא הגיע עם מעטפות מלאות בכסף, זו הייתה המקדמה. הוא שאל אותי איפה התיק שלי ושפך את הכסף לתוכו. היו שם 80 אלף יורו". עד היום לא ברור מה גילו העיתונאים, ואילו בית המלוכה ממשיך לטעון שלא היו בספר ממצאים אמיתיים.

מה לעזאזל קורה בפייסבוק?

בתמונה שפורסמה בספטמבר 2016 וזכתה לעשרות אלפי לייקים ברשתות החברתיות, המלך נראה בסלפי שצילמה מעריצה בפריז. "היינו בטיול שופינג משפחתי בשאנז אליזה כשראינו את המלך ברכב 4X4", כתבה הגולשת שפרסמה בחשבון הפייסבוק שלה את התמונה. "קראתי לעברו בהתרגשות 'סידנה' (הוד מלכותך) והוא היה אדיב מספיק כדי לעצור, לומר לנו שלום ולהרים את בתי הקטנה בזרועותיו בשביל תמונה נוספת".

מלך מרוקו (צילום: Moroccan Royal Palace Getty Images)
הבת לא בתמונת הירושה. מוחמד השישי ורעייתו מציגים את יורש העצר | צילום: Moroccan Royal Palace Getty Images

הרשתות החברתיות מלאות בתמונות אחרות של המלך ברחבי העולם. הוא עצמו לא מחזיק בחשבון אינסטגרם או פייסבוק רשמיים, אבל נראה שמוחמד השישי יודע איך להיות נוכח-נפקד. "מאחורי התמונות והפרסומים יש אסטרטגיה מתוחכמת", אמר לאחרונה ההיסטוריון פייר ורמרן בראיון לתכנית רדיו צרפתית. "התמונות מגיעות ממדיניות תקשורת מחושבת, יש כוונה ברורה להציג את המלך כקרוב לעמו".

תמונות רבות של המלך מופיעות תחילה בדף פייסבוק שמנהל צלם בן 31 בשם סופיאן אל-בחרי. מאז 2008, כשהיה רק בן 19, הוא מנהל שני עמודים לא רשמיים נוספים שמוקדשים לבני משפחת המלוכה. אל-בחרי, דמות מוכרת במרוקו, איש חיי לילה ופלייבוי, שומר בעצמו על מרחק מהתקשורת ולא הגיב לפנייתנו. בראיון נדיר ל-CNN בערבית ציין שהוא מעריץ את המלך והדגיש שהוא עובד בתיאום עם הארמון, אך הכחיש כל קשר ישיר אל המלך עצמו וטען שמעולם לא פגש אותו - מה שהעלה בקרב הגולשים את השאלה המתבקשת "אז איך הוא משיג את התמונות?".

מה למלך מרוקו ולגמרא?

כמו אביו, חסן השני, מוחמד השישי שומר על קשרים הדוקים עם הקהילה היהודית במרוקו. היועץ הקרוב אליו ביותר הוא אנדרה אזולאי, בנקאי בכיר לשעבר שעבד בעבר בשירות אביו, אבל מוחמד השישי מתרועע גם עם החברים הפחות מוכרים בקהילה: בשנים האחרונות הוא נראה לא פעם כשהגיע בגלימה מסורתית לבתי כנסת ברחבי המדינה ולמד גמרא עם הרבנים. לפני כשנה ביקר בחנוכת בית הכנסת המוזיאון היהודי במרוקו, והשנה - בעקבות שדרוג היחסים הדיפלומטיים עם ישראל - הורה לשפץ את כל קברי הצדיקים במדינה ולהכניס לתכנית הלימודים של בתי הספר את ההיסטוריה של יהדות מרוקו.

מלך מרוקו (צילום: Labor Party via Getty Images)
קשרים ענפים עם ישראל. מוחמד השישימ מארח את עמיר פרץ ב-2006 | צילום: Labor Party via Getty Images

"מרוקו היא סמל לחיים משותפים של יהודים ומוסלמים כבר מאות שנים", אומר יהודי שמתגורר במדינה. "אבא של המלך היה מגיע לבתי כנסת ללמוד עם הרבנים, ועכשיו הבן עושה את זה. הוא מתנהג בבית הכנסת כאחד האדם, לא מחפש כבוד, והוא בקיא מאוד בגמרא ובתורה. לפעמים הוא מפתיע אותנו בפרשנות שלו".

גם בנוגע למחלת הלב שלו חיפש המלך מזור בקהילה היהודית, כשלפני כשנה וחצי נפגש בחשאי עם הרב הגולה יאשיהו פינטו. הרב כתב לו קמע מיוחד והבטיח לו שהוא ישמור על חייו, והמלך מצדו דאג שהרב ימונה לראש אבות בתי הדין הרבניים במדינה. "הוא מאמין ברב פינטו יותר מאשר ברופאים", אמר אז אדם המקורב למלך. חצי שנה קודם לכן, באחד מביקוריו התכופים הפריז – ביקורים שבהם הוא נצפה ללא מאבטחים, מסתובב ברחובות כאחד האדם - תועד המלך בפגישה אקראית עם הרב ישראל גולדברג בדוכן תפילין של חב"ד. השניים שוחחו באריכות על פרשת השבוע.

לפני כשמונה שנים עמדו יחסי המלך עם הקהילה היהודית למבחן מעשי כששניים מראשי ארגוני הפשע בישראל, אבי רוחן ושלום דומרני, התיישבו במרוקו. בעקבותיהם הגיעו עוד עשרות עברייניים, ובהמשך הגיעו למדינה הרב אליעזר ברלנד שהיה מבוקש בישראל על עבירות מין. כשראשי הקהילה היהודית הבינו מה קורה ופנו למקורבי המלך ולמשרד הפנים במדינה, יצאה הוראה גורפת לגרש את העבריינים ואת הרב.

האם המוסד מסייע למלך?

איש לא יודה בזה באופן רשמי, אבל מתחת לפני השטח קיים צינור תקשורת בין המוסד וגורמי ביטחון אחרים בישראל לבכירים במרוקו ולמלך עצמו. זה לא חדש -  גורמי מודיעין ובכירי ממשלה ישראלים, לעתים מחופשים, נפגשו גם עם חסן השני – אבל נראה שהיחסים החשאיים האלה רק מתחממים.

מלך מרוקו (צילום: Aurelien Meunier Getty Images)
צילום: Aurelien Meunier Getty Images

גורמים במרוקו חושפים כאן כי לפני כחמש שנים היה חשש אמיתי שלוחמי דאע"ש יחדרו למדינה וינסו להפיל את השלטון. על פי אותם גורמים, ישראל סייעה לסכל פיגועים של הארגון ברחבי המדינה ולגרום לכך שאביב העמים הערבי יפסח על מרוקו. "המלך מעריך מאוד את גורמי הביטחון מישראל שעזרו לו מאחורי הקלעים להישאר בשלטון", אומר אדם המקורב לקהיליית המודיעין במרוקו. "ישראל גם עזרה לו בעסקאות נשק מול ארה"ב, והיחסים איתה יצרו תמיכה מהלובי היהודי בארה"ב וקרבה לדונלד טראמפ. זה מה שגרם מלכתחילה לשדרוג היחסים בין ישראל למרוקו".

האם היחסים הטובים האלה יקרינו גם על הציר האישי שבין מוחמד השישי לנתניהו הראשון? לא בטוח. בעוד שבועות אחדים יחלו טיסות ישירות בין ישראל ומרוקו וייפתחו משרדי קישור, אבל המלך לא ממהר להיפגש עם ראש הממשלה. נתניהו היה רוצה שהמלך יגיע לביקור בישראל לפני הבחירות כדי לגזור קופון אלקטורלי ומאחורי הקלעים מתנהלים מגעים בעניין, אבל הרבה תלוי בבריאותו של המלך – ולא רק בה.

"המלך ואביו לא אהבו את ההתנהלות של ממשלות ישראל כלפי העם הפלסטיני לאורך השנים", אומר גורם המעורה בנעשה בארמון. "זה בא לידי ביטוי בהפגנות סוערות במדינה ובנאומים של חברי פרלמנט שביקשו לסגור את הגבולות בפני תיירים ישראלים. העם והמלך מכבדים את העם היהודי, לא את ההתנהלות של מנהיגיו. ביבי? הוא יצטרך לעבוד קשה לרכוש את האמון של המלך".

למה חסן השני נישל את בנו?  

מוחמד השישי היה בן 36 כשירש את המלוכה מאביו המנוח. זה נראה טבעי - הבן תמיד הופיע לצד האב באירועים רשמיים – אבל נשמע מוזר, כי יורש העצר מעולם לא אמר מילה. כשהיה צעיר התקבלו השתיקות בהבנה; מאוחר יותר החלו לעלות השערות מביכות על חוסר העניין שלו במלוכה. עיתונאים צרפתים אף חזו הפיכה צבאית מיד לאחר המלכתו ותיארו אותו כפלייבוי שעסוק במסיבות ובטיולים מסביב לעולם.

אבל אולי עמד משהו אחר בין חסן השני לבנו, מפני שב-1990 הפסיק האב את הזרמת הכספים לבנו - אז בן 27 שזה עתה סיים את לימודי התואר השלישי שלו במשפט ציבורי באוניברסיטת ניס שבצרפת. מוחמד בתגובה יצא לטיול בעולם עם חבריו מבית הספר לבנים בלבד "College Royal"; האב מצדו שלח את שר הפנים שלו, דריס בסרי, לעקוב אחר הנסיך ולוודא שלא יעורר שערוריות. שר הפנים בסרי, שהיה מזוהה יותר מכל אדם אחר עם אגרוף הברזל של המלך חסן השני, היה הראשון שפוטר עם כניסתו של מוחמד לנעלי אביו.

_OBJ

יורש העצר, מולאי חסן בן ה-17 (בתמונה), מחזיק במטוס פרטי שעלותו מוערכת ב-67 מיליון דולר. בשנה האחרונה פורסמו עדויות קשות על התנהגות גסה שלו כלפי מאבטחים, נהגים ומשרתים בארמון ובמהלך חופשות שיצא אליהן עם אביו

עד היום לא ידוע מה גרם לחסן השני להרחיק את בנו מכספי המשפחה, אבל דבר אחד ברור: האחרון לגמרי התאושש מזה. מוחמד השישי נחשב כיום לאחד האנשים העשירים בעולם, עם הון שמוערך ב-8.5 מיליארד דולר. הוא מושך מדי חודש משכורת של 40 אלף יורו ומחזיק תיק השקעות ובו מניות בחברות בינלאומיות בתחום האנרגיה והתשתיות. חלק גדול מהכנסות המדינה זורם הישר לבית המלוכה, ועשרות אלפי עובדים מתחזקים את 20 הארמונות הפזורים ברחבי המדינה.

המלך הוא הבעלים של עשרות דירות וטירות במרוקו ובצרפת ויש לו צי של יאכטות, אוסף של עשרות מכוניות וקולקציה שלמה של שעוני רולקס שמוערכת ב-170 מיליון דולר. לפני כשנה נגנבו 36 מהם מהארמון במרקש מתחת לאפם של השומרים; כעבור ימים אחדים נעצרה חשודה, עובדת ניקיון לשעבר בארמון שגנבה את השעונים בשליחותה של כנופיית גנבי תכשיטים. 25 בני אדם נעצרו בפרשה, בהם 14 סוחרי תכשיטים, גנבים ומתווכים. המנקה נשלחה ל-15 שנות מאסר ושאר המעורבים נדונו לעונשים שבין ארבע ל-15 שנות מאסר.

השנה קרסה כלכלת מרוקו בהשפעת מגפת הקורונה, מה שלא מנע מהמלך לרכוש אחוזה בשטח של כ-1,000 מ"ר ובשווי 80 מיליון יורו בשדרות 'אמיל דה שאנל' בפריז. גורמים במרוקו תקפו את המלך במרומז על העיתוי, מה גם שהוא עצמו קרא לסולידריות חברתית. "זו עסקה שנרקמה עוד לפני משבר הקורונה ועבור המלך זו הייתה הזדמנות לקנות נכס בזול", ניסה לסנגר אחד ממקורביו של מוחמד השישי.

"האיש ברחוב סוגד לו, אבל בשנים האחרונות יש ביקורת גוברת על הבזבוזים שלו", אומרת אחת מבנות הקהילה היהודית. "אני בטוחה שהמלך מודע לביקורת, אבל הוא לא עושה מספיק כדי למגר את העוני במדינה".

מה מצבו הרפואי של המלך?

בפברואר 2018 עבר מוחמד השישי את אירוע הלב הראשון שלו. הוא הובהל לבית החולים כששהה בפריז ובחר לא לחזור למדינתו לטובת ההתאוששות, דבר שהכעיס רבים במרוקו. ביוני אותה שנה עבר ניתוח לטיפול בהפרעות בקצב הלב, ובתקשורת דווח כי הפרוצדרורה עבר בהצלחה. עם זאת, מצבו הרפואי של המלך לא אפשר לו להגיע להלוויה של חברו הטוב, נשיא צרפת לשעבר ז'אק שיראק, שנפטר כעבור שלושה חודשים. בקיץ האחרון עבר כאמור אירוע לב נוסף, ואם זה כבר דבר שבשגרה, הרי שהפעם צצו במרוקו שמועות על מותו - והעיתון הלאומי של המדינה כבר פרסם כתבת פרופיל על בנו, מולאי חסן, כמי שעתיד לרשת את הכס בבוא היום.

האם מרוקו עומדת בפני החלפת שלטון? כי אם כן, אז לא בטוח שהיא תעבור בשקט.

האם תסוכל העברת הכתר?

כמו אביו בילדותו, גם מולאי חסן בן ה-17 נוהג להתלוות לאביו באירועים רשמיים. הוא מתכנן ללמוד בבית הספר הממלכתי של מרוקו לטיסה וכבר מחזיק במטוס פרטי שעלותו מוערכת ב-67 מיליון דולר. לאחרונה דווח על קרע מסוים ביחסיו עם המלך, לאחר שהנסיך סירב לעזוב את ארמונה של אמו הנסיכה סלמה ולעבור להתגורר עם אביו. אבל נדמה שיש לו בעיות גדולות יותר בחוג המשפחה.

אתרי אינטרנט מחוץ למרוקו מפרסמים בשנה האחרונה עדויות קשות - שהודלפו כנראה על ידי גורמים אינטרסנטיים מבית המלוכה – על התנהגות גסה של יורש העצר כלפי מאבטחים, נהגים ומשרתים בארמון ובמהלך חופשות שיצא אליהן עם אביו. כדי למנוע זעזוע במדינה דאג המלך שבנו יעבור הכשרה לקראת התפקיד, שבמסגרתה יכיר את יחידות הצבא והביטחון והשרביט יעבור אליו בבוא היום ללא זעזועים. אבל לא בטוח שזה יספיק.

לצד העין העקומה מצד דודתו, ללה חסנא, מולאי חסן הצעיר ניצב מול גורמים במשפחה המלוכה שלא אהבו את ההחלטה למנותו ליורש העצר. אחותו, הנסיכה ללה ח'דיג'ה, רק בת 14 וממילא אינה מאתגרת את מעמדו בגלל המגדר שלה; בהקשר הזה מרוקו אינה מדינה מתקדמת. אבל הפעולות של בן משפחה אחר צריכות לעניין ואולי גם להדאיג את גורמי המודיעין במערב ובישראל: מאז ההידרדרות במצבו הרפואי של המלך מגיעים ממרוקו דיווחים על כך שאחיו, ראשיד, זועם על ההחלטה לדלג עליו ומתכנן מיד עם פרישת אחיו מהכס להשתלט על המדינה בעזרת מקורביו.