החמצן של ארגוני הפשע בישראל מגיע מההכנסות שהם מייצרים. כמעט מכל דבר בחיי היום-יום שלנו הם יודעים לעשות כסף, והכול יכול להפוך לעסק כלכלי שמחזיק אותם לתקופה ארוכה מאוד.
"מה שמדהים בארגוני הפשע בישראל היא היצירתיות שלהם שאף פעם לא נגמרת", אומר קצין מודיעין ותיק במשטרת ישראל. "כל פעם הם ממציאים את עצמם מחדש ואנחנו כחוקרים או אנשי מודיעין מוצאים את עצמנו מופתעים. זה יכול להיות קו חלוקת גלידות או בלוני גז, קבוצות כדורגל, רכישת כרטיסי שחקן או מכרות יהלומים והשקעות בחו"ל. היכולת שלהם לארגן לעצמם 'בנק' של עסקים שמהם הם חיים ומשגשגים היא מדהימה ברמות שלא נתקלנו בה בעבר".
על פי גורמים במשטרה ההכנסות של ארגוני הפשע בישראל (כ-15 ארגונים גדולים פועלים בארץ ועוד כמה עשרות קטנים) מהעסקים השונים נאמדות בלמעלה מ-20 מיליארד שקל. וזאת, כך אומרים גורמים שונים, הערכה צנועה יחסית; הסכום האמיתי כנראה גדול הרבה יותר.
אז במה עוסקים הפושעים הגדולים בארץ והחיילים שלהם? גייסנו ארבעה קצינים וחוקרי משטרה כדי לפרוס בפניכם את רשימת העסקים המלאה ככל שניתן של העולם התחתון בישראל.
חלפנות (ציינג'ים): 2 מיליארד שקל בשנה
רציתם לטוס לחו"ל, חיפשתם לקנות דולרים או יורו במחיר מוזל? תמצאו את זה בציינג'ים השכונתיים. מאות כאלה החלו לבצבץ בשנים האחרונות כפטריות לאחר הגשם. ארגוני הפשע גילו את עולם החלפנות והקימו סניפים רבים תחת שמות שונים ומשונים, שבמסגרתם הם מעסיקים את חייליהם או אנשי עסקים לגיטימיים ללא עבר פלילי שמשמשים כמעין שותפים סמויים שלהם.
השיטה פשוטה: ארגון הפשע משקיע את הכסף בהקמת סניף החלפנות, ואיש העסקים שנכנס כשותף סמוי מנהל את העניינים מול רשויות המס – דבר שמקשה על המשטרה ורשות המיסים לגלות שמדובר למעשה בהלבנת הון אור להיום. לפני כשנתיים המשטרה פשטה על עסקי חלפנות של העבריין שלום דומארני בעיר אשקלון אבל עד היום לא הוגש כתב אישום נגדו בפרשה בגלל הקשיים הראייתים להוכיח שהוא או חייליו מעורבים בהקמתם או שותפים להם. גם ארגוני הפשיעה היהודיים והערביים מעורבים בתחום. "מילארדי שקלים זורמים בעסקי החלפנות בשנה", אומר בכיר במשטרה. "האזרחים לא מודעים לכך שהם רוכשים דולרים או יורו מאנשי ארגוני הפשיעה. קשה מאוד להתחקות אחר העקבות של העבריניים בנוגע לשותפות שלהם ובהרבה מיקרים זה לא מבשיל לכתב אישום".
בעסקי הצ'ינג'ים מועסקים שחקני כדורגל לשעבר שפרשו ונכנסו כשותפים, או אנשי צבא בכירים לשעבר שפרשו לגימלאות ולא מצאו להם הכנסה נוספת ומכניסה.
ניכיון צ'קים והלוואות בשוק האפור: 5 מיליארד שקל בשנה
לא חסרות הלוואות בשוק האפור. בעלי עסקים שנקלעו לקשיים כלכליים, מהמרים שנקלעו לחובות, שחקני כדורגל ובעלי חברות שזקוקים לכסף מזומן – כולם לוקחים הלוואות כדי לשרוד כלכלית. ההלוואות מתבצעות במזומן בתוך מעטפות, בדרך כלל באמצעות שטרות מכר, זכרון דברים או בעל פה עם התחייבות של הלווה לשלם ריבית רצחנית, כזאת שיכולה לטפס ל-200 אחוז בכמה חודשים. היו אלפי מיקרים של לווים שלא הצליחו להחזיר הלוואה שהריבית בה טיפסה לשיאים מפחידים של אלפי אחוזים, ונאלצו לתת לאותם עבריינים את בתיהם, רכושם, מכוניות או עסקים. היו גם מיקרים של אנשים שהתאבדו בגלל שלא עמדו בהחזר ההלוואות ובאיומים שקיבלו על חייהם.
"זה עסק הכי מפחיד שלהערכתי מגלגל יותר מחמישה מיליארד שקל בשנה במגזר היהודי והערבי", טוען קצין במחוז הדרומי. "אזרחים תמימים לא מבינים שהם עושים טעות שהם לוקחים הלוואות בשוק האפור. הם לא מבינים שמאחורי ההלוואות עומדים עבריינים מפחידים שימררו להם את החיים אם לא יעזו להחזיר להם את הכסף ועוד בריבית על ריבית ואין לזה סוף. אני נתקל בעשרות מקרים בשנה ולדעתי יש אלפים שלא מגיעים לידי המשטרה בגלל שאנשים חוששים להתלונן נגד אותם עבריינים או לווים מטעמם הם פועלים".
גם ניכיון צ'קים הוא ענף משגשג למדי של ארגוני פשיעה: נתתם צ'ק לבעל עסק שחזר בגלל העדר כיסוי בחשבון הבנק? צפו לאפשרות שתקבלו טלפון מאיים מבעל חברה לניכיון צ'קים, שיבשר לכם שהוא 'קנה' את הצ'ק שלכם מבעל העסק, שהחוב שלכם עובר אליו ושעליכם תוך זמן קצר לשלם את סכום הצ'ק כולל ריבית והצמדה של מאות אחוזים. בדרך כלל עבריינים אוהבים לקנות חובות של אזרחים (צ'קים חוזרים) ועושים מזה המון כסף.
עסקים בחו"ל והלבנת הון: 3 מיליארד שקל בשנה
כמה מראשי ארגוני הפשע בישראל גילו את העסקים שמעבר לים. הם רצו לשמור לעצמם כסף נזיל בדמותם של עסקים משגשגים לימי סגריר קשים, כלומר למקרה שהמשטרה תתחיל לחלט להם רכוש עקב חשד להלבנות הון. מדובר למשל על עסקי העגלות בקניונים במקסיקו, ארצות הברית וקנדה, שבהם מועסקים מאות ישראליים ובחלק מהמקרים שותפים בהם עבריינים ישראליים. למשטרה הגיע מידע לפיו כמה מראשי ארגוני הפשע בישראל נכנסו כשותפים סמויים בעסקי היהלומים והזהב בדרום אפריקה, נימיביה וסיירה ליאונה ומדינות ברית המועצות לשעבר. מדובר בעיקר על מכרות יהלומים, נדל"ן, נחושת אלומיניום וזהב שערכם עלה בשנים האחרונות במאות אחוזים. עסקים נוספים: חקלאות (גידול ירקות), טקסטיל, סחר בסמים (קוקאין נוזלי) תעשייה, טבק במרוקו ובדרום אמריקה.
"יש מגמה בשנה האחרונה של בכירי ארגוני הפשיעה בישראל להעתיק חלק מכספם ורכושם לטובת עסקים בחו"ל, בעיקר במדינות שאין לנו עימם הסכמי הסגרה, במרוקו, בדרום אמריקה ואפריקה. לחלקם יש דרכונים או אזרחות מקומית שאותם קיבלו הודות לכך שהוריהם נולדו באותם מדינות, דבר שמקל עליהם מאוד בתנועותיהם, והם מנהלים עסקים לכאורה לגיטימיים", טוען קצין חקירות במשטרת ישראל. "הבריחה שלהם לחו"ל נובעת בין השאר מההחמרה בעונשים על הלבנות הון ומהחקיקה הנוגעת להרשעה כראשי ארגוני פשיעה שנעים בין 13 ל-25 שנות מאסר".
הלבנות ההון הפכו בשנים האחרונות לדרך חיים כדי למנוע את קריסתם של ארגוני הפשיעה. במשטרה נדהמו לגלות שלמרבית ראשי ארגוני הפשיעה בישראל יש מינוס מטורף בבנק. מדובר לכאורה על אוברדראפט מדומה, שכן מטרתו היא להציג את העבריניים כאנשים מסכנים נטולי הכנסות כדי שהמשטרה תרד מזנבם בניסיון לאתר נכסים שהלבינו. את הכספים הנזילים שלהם מחזיקים ראשי הארגונים אצל חייליהם או בעלי עסקים גדולים שהם סומכים עליהם ומנהלים מחזור כספים גדולים כדי שלא לעורר את חשד המשטרה. באחד המקרים, ראש ארגון פשע העביר לחשבון הבנק של אימו סכום של ארבעה מיליון שקל. מתברר, שהאם בכלל עובדת כמוכרת נענע ופטרוזיליה באחד השווקים בדרום הארץ. לסירוגין, רוכשים דירות ועסקים ורושמים על שמם של בני משפחה וחברים שאין להם עבר פלילי.
בוררויות: כ-200 מיליון שקל בשנה
בישראל תחום הגישור והבוררויות זכה בשנים האחרונות לעדנה מחודשת. בתי המשפט ממליצים לצדדים התובעים או הנתבעים עוד בטרם החלו הדיונים לפנות תחילה לגישור, או למוסד לבוררות כדי לנסות להגיעה לפשרה שתחסוך חודשים ושנים של דיונים משפטיים שיתקעו את מערכות המשפט ויגרמו לסחבת. אבל מתברר שלנישה הזו מהר מאוד נכנסו גם ראשי ארגוני הפשע ובכיריהם, שמשמשים לא פעם כבוררים בסכסוכים עסקיים בין חברות בורסאות או שותפים עסקיים – בתמורה לקבלת עמלה של עשרה או 15 אחוז מסכום הפיצוי שהם פוסקים. הסכומים שהם מקבלים בתמורה לעבודתם כבוררים נעים בין מאות אלפי שקלים למיליונים, תלוי בסכום התביעה.
"יש מקרים ולא מעטים, שהבוררות מטעם בוררים של העולם התחתון נכפית על אנשי עסקים ואזרחים מהשורה בעל כורחם. במידה והם לא מגיעים לפגישת הבוררות או לא משלמים את הסכומים שנפסקו לחובתם, כולל שכר הטרחה של הבורר, הם בבעיה גדולה מאוד", טוען חוקר ותיק המשרת בתחנת משטרה גדולה במרכז הארץ. "לא ניתן לערר על פסק הבורר בעולם התחתון ומי שמקיים אחר ההחלטה עלול לשלם בחייו או ברכושו".
דמי סחיטה (פרוטקשן): 1.5 מיליארד שקל בשנה
עד לפני כמה שנים דמי הסחיטה, או בשם המוכר יותר 'פרוטקשן', הפכו לשם נרדף להתנהלות העולם התחתון בישראל. הפרוטקשן היה החמצן לשגשוג אימפריות הפשע. כמעט כל בעל עסק שלישי במדינה שילם דמי חסות לעבריניים מחשש שיאונה לו למשפחתו או לעסקיו. זה היה הכסף הכי קל שאפשר לעשות בכמעט אפס מאמץ. מגיעים עבריינים לבעל עסק חדש או משגשג באיזור תעשייה או במרכזי הערים, מציעים לו 'שמירה' על העסק בתמורה לכמה אלפי שקלים בחודש ובמידה והוא מסרב, הוא מקבל רמזים שכדאי לו לשלם את הכסף. אם הרמז לא הובן, למחרת או כעבור כמה ימים העסק עולה באש או דואגים לגרום לו לנזק כבד כדי שיבין שאין מנוס מתשלום הכסף. בשיטה הזו, נסחטו בעלי וילות בשרון ובדרום כאשר כנופיות של בני מיעוטים ביקשו לשמור להם על בתי היוקרה שהיו בשלבי בנייה בתמורה למשכורת חודשית. כשנדחו, זרעו הרס למאות וילות.
בשנים האחרונות, העבריינים דאגו שבעלי עסקים שחוששים לפנות למשטרה ישלמו לחייליהם משכורות חודשיות, כולל ניכויים למס הכנסה וביטוח לאומי, בתמורה לשמירה על בתי ספר, מבני תעשייה ובנייני מגורים. המשטרה נדהמה לגלות שעבריינים שלא עבדו יום אחד ניגשו לקבל דמי אבטלה לאחר שלכאורה פוטרו מעבודתם, וזה כשהם מצויידים בתלושי משכורות חוקיים שקיבלו מבעלי החברות שהעסיקו אותם. הפרוטקשן הפכה למגיפה שהגיעה לכל מקום, כולל לענף היהלומים. בעלי חברות גדולות במשק שילמו ובגדול. מי שהעז ופנה למשטרה והתלונן, בדיעבד הרווויח. למעשה, בשנים האחרונות מוגשות יותר ויותר תלונות למשטרה של נסחטים לעומת העבר, שכן התערבות המשטרה ומעצר החשודים בסחיטה מרתיעים את העבריינים מלפגוע במתלוננים, מחשש שהם בעצמם ייעצרו.
היום העבריינים הסוחטים נכנסו לתחום מסעדות הגורמה, ובאחרונה המשטרה עצרה כמה חיילים בארגון פשע שסחטו מסעדות יוקרה במרכז הארץ.
פיצוציות, דוכנים בשווקים: 3 מיליארד שקל בשנה
מדובר באחד העסקים המכניסים ביותר של ארגוני הפשיעה. בישראל פזורים אלפי פיצוציות ברחבי הארץ, בכל פינת רחוב, סמטה או כביש מרכזי תמצאו כמה פיצוציות משגשגות. בחלקן תמצאו גם אפשרות להמר על הווינר, טוטו או לוטו, לקנות סמים כאלה ואחרים (נייס-גאי, חגיגת ואפילו מריחואנה בהזמנה), ובחדרים צדדים ניתן למצוא גם מכונות מזל לא חוקיות. ארגוני הפשע שותפים במרבית הפיצוציות. השכירות על הפיצוציות נמוכה מאוד והרווח הכספי פרט למכירת המוצרים הרגילים (סיגריות, אלכוהול, משקאות אנרגיה שונים) גבוהה מאוד. עסק משתלם למדי.
ארגוני הפשע השתלטו בשנים האחרונות גם על אלפי דוכנים בשווקים השונים ברחבי הארץ. הם רוכשים או שוכרים הדוכנים בסכומים נמוכים ומשכירים אותם לירקנים שעובדים באופן עצמאי או מטעמם שמשלמים להם מחיר גבוה יותר. לא פעם ניתן לראות עבריינים בירושלים, באר שבע או תל אביב מגיעים לשווקים ביום מסוים בשבוע כדי לגבות את כספי השכירות או ההלוואות שנתנו לבעלי הדוכנים.
בורסה, נדל"ן, מסעדות ובתי קפה: 2.5 מיליארד שקל בשנה
ענף הנדל"ן, ששגשג בשנים האחרונות, הפך כמה עבריינים קטנים למיליונרים. ארגוני הפשע, באמצעות חייליהם, רכשו או נכנסו לשותפות בחברות בנייה שנקלעו לקשיים כלכליים והשתלטו על בניינים ומרכזי קניות שקנו במרוצת הזמן. הם רכשו לבני משפחותיהם וילות ודירות יוקרתיות כדי להלבין את הכספים שהרוויחו מענפים אחרים ולטשטש את העקבות כדי למנוע מהמשטרה לגלות את ההלבנה. כך למשל, משטרת תל אביב גילתה שכמה עבריינים הגיעו באחרונה למרכז קניות גדול בצפון העיר ולבניין מגורים, והודיעו לבעלי החנויות והדיירים שמחירי השכירות שעליהם לשלם קפצו במאות אחוזים. המסר היה פשוט: מי שלא ישלם ייאלץ לעזוב את המקום.
"תתפלא לדעת שיש עבריינים בארגוני פשיעה שמנויים לעיתונים כלכליים ויודעים הכול על הענפים הכלכליים", אומר בכיר במשטרה. "הם הפכו למומחים, לכלכלנים של ממש. הם יודעים איפה כדאי להם להשקיע וככה בין השאר הם הגיעו להשקעות במניות של חברות מניבות בבורסה ובענפי הנדל"ן. הם און-ליין יודעים הכול ויש להם גם הדלפות פנימיות איזו מניות כדאי להם לקנות ואיפה תהיה ההשקעה הבאה הכי טובה", גילה בכיר במשטרה.
זה עוד כלום לעומת כניסתם לשוק של העבריינים לענפי המסעדנות ובתי הקפה ועוד במקומות מרכזיים בערים הגדולות. סביר להניח שאם תשבו בבית קפה שכונתי ומוכר, או במסעדה שווה ויוקרתית שעברה מתיחת פנים שעלתה מיליוני שקלים, אתם ממנים ארגוני פשיעה מבלי לדעת על כך.
הימורים, זנות וסמים: 2 מיליארד שקל בשנה
המשולש הקטלני – הימורים, זנות (מכוני ליווי) וסמים – היה פעם מקור ההכנסה המוביל ביותר של ארגוני הפשיעה בישראל. בשנים האחרונות, לאור ריבוי הפשיטות של יחידות בילוש ומודיעין של המשטרה על מכוני ליווי ובתי קזינו, חל פיחות גדול במעמדם יחסית לעבר. אין כיום הברחות של נערות ליווי לישראל. מרבית נערות הליווי המועסקות בכמה עשרות מכוני ליווי במרכז הארץ ודרומה הן ישראליות, תיירות ממזרח אירופה או עולות לשעבר שנקלעו למצוקה כלכלית. בתחום הסמים חלה ירידה של מאות אחוזים בהברחות חשיש, מריחאונה, הרואין וקוקאין ממצרים וירדן לישראל. בניית גדר המערכת בגבול עם מצרים תגרום לירידה גדולה עוד יותר בעיקר בהברחות סמים.
כמו כן, הקמת מחלקי מוסר והימורים לא חוקיים ביחידות המשטרה גרמה לסגירתם של מכוני ליווי רבים. "פעם מכוני הליווי וסחר בנשים לצורך זנות בעיקר מרוסיה ומזרח אירופה היו הכסף הגדול של ארגוני הפשיעה, אני מדבר על שנות התשעים המשגשגות, היום התחום הזה רווחי אבל לא כמו לפני עשר ועשרים שנה. כנ"ל גם ההימורים. הפעילות המוגברת שלנו פגעה בענפים הללו בצורה קשה ביותר. היום אין כבר ספינות קזינו. עדיין יש מועדוני הימורים – אבל לא בכמויות שהיו פעם. ארגוני הפשיעה הגדולים עברו למקורות הכנסה איכותיים ובטוחים יותר מבחינה חוקית", מסביר קצין מודיעין בכיר במשטרה.
מתכות, מגרשי גרוטאות ומגרשים למכירת כלי רכב: 3 מיליארד שקל בשנה
שלושת הענפים האלה הפכו בשנים האחרונות למשגשגים עבור העבריינים. העלייה במחירי המתכות בעולם (ברזל, נחושת ואלומיניום) והביקוש הגדול אליהן הפכו את הסחר במתכות לרווחי ביותר. בדרום, באיזור לכיש ובצפון הארץ קיימים כמה מגרשים גדולים לסחר במתכות וגרוטאות שמנוהלים על ידי חיילים בארגוני פשיעה. מדובר בענף שמגלגל לבד מעל מיליארד שקל בשנה. בפשיטות שערכו המשטרה בשנים האחרונות מגרשי המתכות הם גילו חלקי טנקים, טילים, פגזים, אלפי כדורים, מטוסים, מכסי ביוב וברזלים שנגנבו מערים ברחבי הארץ ומשטחי אש של צה"ל. בתחום הזה פועלים במשותף כנופיות פשיעה של בדואים ויהודים. זו תעשייה בפני עצמה.
לכך ניתן להוסיף את מגרשי המכוניות שאליהם נכנסו כמה עבריינים בכירים כשותפים סמויים. "אם אתה נוסע לכיוון אשקלון תוכל להבחין בכמה מושבים באיזור שיש להם מגרשי מתכות וגרוטאות מהגדולים בישראל. כדי לבצע מעצרים באיזור הזה צריך להכנס עם יחידות רבות וכוח משטרתי רב", מגלה בכיר במשטרת המחוז הדרומי.
חופי רחצה וחיי לילה: מיליארד שקל בשנה
הגעתם לחוף הרחצה, שכרתם שמשייה, כסא נוח, קניתם כריך או גלידה במזנון? קחו בחשבון שיש סיכוי סביר שמאחורי כל המוצרים האלה עומדים ארגוני פשיעה שמנהלים אותם באמצעות חבריהם. בשנים האחרונות כמה ארגוני פשיעה במרכז הארץ ובצפון השתלטו על חופי רחצה, כאשר זכו באמצעות אנשי קש במכרזים לניהול מזנונים בחופי רחצה והשכרת ציוד נלווה. ההכנסות גבוהות וההוצאות יחסית נמוכות מאוד. במקביל, אפשר לראות בנקל עבריינים די מוכרים שמנהלים מועדונים ופאבים באיזור השפלה, תל אביב וצפונה יותר ודואגים לקשט בהם דוגמניות ושחקני כדורגל מובילים כדי למשוך בליינים מכל קשת הגילאים.
מאפיות, קונדיטוריות, פיצריות ומרכולי מזון
תחום המזון תמיד יהיה מכניס. הסיבה: מינמום הוצאה מקסימום הכנסה. העלויות זולות והרווחים גבוהים. באיזור נתניה, השרון, לכיש והשפלה השתלטו עבריינים על מאפיות ופיצריות וקונדיטוריות שכונתיות. פעם בשבוע, מגיע חייל בארגון הפשיעה לאסוף את הפידיון הכספי. גם מרכולי המזון השכונתיים הקטנים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מעסקי הפשיעה כעסק משתלם. לא פעם היו אירועים במיוחד בנתניה שמאפיות הוצתו במסגרת סכסוכים בין ארגון הפשע של משפחת אבוטבול לזה של הקארגו'ת ודומיהם על השליטה בענף זה. בשנה האחרונה הוצתו כמה מאפיות בנתניה.
קבוצות כדורגל, רכישת כרטיסי שחקנים, וליינים: 4 מיליארד שקל בשנה
השתלטות על קבוצות כדורגל ורכישת כרטיסי שחקנים מובילים בליגה הישראלית הפכה ללהיט בקרב ארגוני הפשיעה, כשאחת המטרות שלהם היא להפוך למעין קונצנזוס ולזכות באהדת הקהל. כמה קבוצות כדורגל בליגת העל ובליגה הלאומית נקלעו לקשיים כלכליים ומי שהזרים להם כספים היו עבריינים בארגוני פשיעה שנתנו את הכסף בצורה הלוואה לבעלים או כשותפות סמויה.
תחום אחר הוא רכישת כרטיסי שחקן של שחקנים צעירים ומבטיחים או של כוכבים שלהם אופציה להמכר לקבוצה גדולה בישראל או בחו"ל תמורת מיליוני שקלים או יורו. בשנתיים האחרונות נרכשו כמה עשרות כרטיסי שחקן של כדורגלניים באמצעות אנשי עסקים שלכאורה יש להם קשר ישיר או עקיף לארגוני הפשיעה שסייעו במימון הרכישה.
הליינים הם הימורים על תוצאות משחקי כדורגל. שיטת הימורים זו שנחשפה בשנות התשעים עדיין חיה, קיימת ובועטת בגדול. ארגוני הפשיעה הקימו מאות ליינים ברחבי הארץ שבאמצעותם ניתן להמר על כל דבר הנוגע למשחקי הכדורגל. החל מתוצאת המשחק, כמה כרטיסים צהובים או אדומים יוצאו לשחקנים, מספר הקרנות, תוצאת מחצית ומי השחקנים שיבקיעו שערים. בליינים כך התברר למשטרה מהמרים גם שחקני כדורגל פעילים שלא פעם הימרו גם על תוצאות המשחקים של קבוצותיהם. מאות אלפי ברחבי הארץ מכורים לליינים.
סחר בסמראטפונים וייצוג זמרים מזרחיים: מיליארד שקל
מדובר בשני ענפים חדשים יחסית שלתוכם נכנסו ארגוני הפשיעה בסיוע של אנשי מקצוע ומומחים בתחום הזמר המזרחי והסמארטפונים הגנובים. המשטרה עוקבת אחר התחומים הללו בדריכות רבה. בפרשת מעצרה של מרגלית צנעני עלה חשד, שהעבריין שלום דומראני מתעניין בתחום ייצוג זמרים מזרחיים ענף שמגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה. במשטרה עדיין עורכים מעקב אחר ענף זה.
השגשוג בענף הסמארטרפונים גרם לארגוני הפשיעה להקים חנויות שמתמחות במכירת סמארטפונים וטלפונים סלולריים יד שנייה במחירים מפתים יחסית, וכן בהקמת מעבדות שעוסקות בתיקוני מכשירים והחלקת חלקים.
סחר באמצעי לחימה: חצי מיליארד שקל בשנה
אמצעי לחימה הם אחד מאמצעי ההרתעה החשובים בכל ארגון פשיעה. התחום הזה מגלגל בשנה מאות מיליוני שקלים. נשקיות בבסיסי צה"ל נפרצות על ידי עבריינים או חיילים שמתפתים למכור את אמצעי הלחימה לעבריינים במחירי מציאה. מדובר על טילי לאו, אר.פי.ג'י, רובי M-16, לבנות חבלה, רימוני רסס והלם, כדורים וחומרי נפץ להכנת מטענים בשלט רחוק. מירוץ החימוש בארגוני הפשיעה חשוב מאוד כיוון שמטרתו להראות את חוזקו לארגונים המתחרים ולהפעיל את אמצעי הלחימה ברגע האמת - חיסולי חשבונות - או כצעד הרתעתי.
יחד עם זאת מוברחים מידי שנה לישראל אלפי רובי קלצ'ינקוב, אקדחים ולבנות חבלה מירדן ומצרים לישראל, באמצעות כנופיות פשע שפועלות בשליחותם של מבריחים בדואים. חלק גדול מאמצעי הלחימה הללו נמכרים לארגוני טרור או נמכרים לראשי חמולות בדואיות כדי יהיו חמושים למקרה של נקמות דם צפויות, או חיסולי חשבונות בין שבטים על רקע סכסוכי אדמות, כספים או כבוד המשפחה.
חשבוניות פיקטיביות: מיליארד שקל בשנה
ארגוני הפשיעה רוכשים חברות בנייה כושלות או עסקים קיימים שמגלגלים מחזורי כספיים גדולים ודואגים באמצעות המנהלים שמינו להנפיק חשבוניות פיקטיביות במליארדי שקלים. כלומר, מדובר בחשבוניות המעידות לכאורה על הוצאות גדולות שהיו לעסקים או על רכישת ציוד שבגינם הם זכאים לקבל החזרי מס. מדובר על עסק רווחי למדי שמכניס לארגוני הפשע למעלה ממיליארד שקל בשנה. כסף קל מאוד. רשות המיסים הצליחה בכמה עשרות מיקרים לחשוף את השיטה הזו. באחד המיקרים נעצרו חיילים בארגון של העברין של שלום דומראני שעל פי החשד הנפיקו חשבוניות פיקטיביות בסכום של 1.7 מיליארד שקל לאחר שהקימו חברות קש גדולות.
הימורים ברשת: 5 מיליארד שקל בשנה
כמה ארגוני פשע גדולים בסיוע מומחי מחשבים הקימו אתרי אינטרנט בתחום ההימורים הלא חוקיים. לאחרונה המשטרה עצרה רשת שבה היו חברים 44 בני אדם שחלקם קשורים לארגוני פשיעה וניהלו בשנתיים האחרונות אתר הימורים שגילגל מחזור של כשמונה מיליארד שקל. על פי החשד מדובר בהלבנת ענק שנועדה לממן את הוצאות ארגוני הפשיעה הגדולים. מדובר באתר הימורים שאפשר למהמרים להמר על תוצאות ספורט בארץ ובעולם, מירוצי סוסים. הכסף שאותו הרוויחו בעלי האתר הועבר ל'כיבוס' בציינ'גים השייכים לאותם ארגונים כשיטת הלבנה.
מכבסות: מאה מיליון שקל בשנה
בשלוש השנים האחרונות צצו במרכז הארץ מאות מכבסות חדשות ומשוכללות. עסק לא רע יחסית: עשרות אלפים, בעיקר בתל אביב, משתמשים בהן כי אינם רוצים להכניס מכונות כביסה לדירות הקטנות ששכרו וסתם בגלל שהמכבסות ממוקמות מתחת לבניין המגורים שלהם. החישוב די פשוט: הרווח הלא גדול יחסית ממכונות הכביסה מחזיר את עצמו מהר מאוד אבל ככול שהשימוש במכבסות יילך ויגדל ההכנסות יצמחו וגם הרווחים. כמה חיילים בשני ארגוני פשיעה נכנסו כשותפים לתחום הזה.
חברות ניקיון: מיליארד שקל בשנה
חברות ניקיון מעסיקות ברחבי הארץ עשרות אלפי עובדים בשכר מינימום ופחות מזה. המכרזים שבהם זוכים החברות מאפשרות להם להרוויח על כל עובד שהן מעסיקות אלפי שקלים בחודש. כמה ארגוני הפשיעה דאגו להקים באמצעות אנשי קש מטעמם לנהל חברות ניקיון שמשלשלות להם מידי חודש מיליוני שקלים. ביצי זהב. חברות הניקיון נותנות שירותים למשרדים גדולים בתל אביב ובשרון שאין לבעליהם דבר וחצי דבר שמאחורי חברות הניקיון הללו עומדים עבריינים בכירים בקנה מידה ישראלי.