מאיה לא רצתה לדבר עם התקשורת, אבל די. בשלב הזה היא תעשה הכל כדי למצוא קצה חוט. שנה חלפה מאז שאחיה, עופר חזן-אריקסון, נעלם בקולומביה. בליל שבת ה-10 בפברואר 2018 הוא יצא מביתו שבעיר קרטחנה, נכנס לניסאן פת'פיינדר הלבנה שלו ונסע לפגישה. הוא נעל כפכפי אצבע ולבש טי-שירט לבנה. את הכלבה שלו השאיר בבית. גם את אחד משני הטלפונים הניידים שהחזיק. בסביבות 23:30 תיעדו מצלמות אבטחה את הפת'פיינדר מול הכניסה לאחד המועדונים שבבעלותו, שם הוא נראה מברך לשלום את השומר.
זו הייתה הפעם האחרונה שבה נראה איש העסקים הישראלי. עם היה אמור להיפגש? האם הוטעה לחשוב שמדובר בפגישת עסקים ולמעשה נפל קורבן לחטיפה? למי, אם בכלל, היה אינטרס לפגוע בו? אם משטרת קולומביה יודעת משהו, היא לא מנדבת פרטים לבני משפחתו. גם הפת'פיינדר נעלמה וקיים חשד שפורקה לחלקים כדי להעלים ראיות. אבל ראיות למה?
בתקשורת הקולומביאנית הועלתה סברה שעבריינים ישראלים סימנו את עופר כמטרה על רקע סירובו לאפשר קיום מסיבות סמים ומין עם קטינות במועדונים שבבעלותו. ההשערה הקיצונית הזאת לא באה משום מקום; בחודשים האחרונים נחשפה מעורבות של ישראלים במה שזכה בתקשורת הקולומביאנית לכינוי המצמרר "סיורי אונס", מסעות ציד – ממש כך, עד כמה שהדעת דוחה את הרעיון – שבהם תיירים נשלחים לרדוף אחר נערות מקומיות.
אם עופר אכן נחטף בידי עבריינים, הרי שמעולם לא צצה דרישה לכופר – ולאחר שנה ללא סימן חיים מתחזקת ההשערה שנרצח. בחודשים האחרונים הגיעו מקולומביה ידיעות על כך שבפשיטה משטרתית על "קאסה בנחמין", וילה בקטרחנה שנמצאת בשטח בבעלות העבריין הישראלי אסי מוש, נמצאו כתמים מדמו של עופר. אמו מסרה למשטרה המקומית דגימות די.אן.איי שיכולות לשמש לצורך השוואה, אולם נכון לרגע זה אין עדיין תוצאות סופיות של בדיקות מעבדה.
"שנה אחרי ואין לנו שום מידע, אפילו לא רסיסי מידע על מה שקרה לאחי. כלום חוץ מדיבורים על כתמי דם. אני, אמא שלי ואחותי חיות בחוסר ודאות, אנחנו מודאגות מאוד", אומרת השבוע מאיה חזן-אריקסון. "אני רוצה לדעת את האמת על מה שקרה לאחי, זה לא הגיוני שהמשטרה בקולומביה לא יודעת כלום. מה, האדמה בלעה אותו?".
מה את חושבת שקרה? מה עובר לך בראש?
"ככל שהימים חולפים ואין מידע יש חשש כבד לגורלו. אני חוששת שיקברו את התיק ולעולם לא נדע מה קרה לעופר".
הוא אמר שהמשטרה כל הזמן עליו
עופר חזן-אריקסון התמקם בקרטחנה לפני כחמש שנים. רצה להכיר אנשים, לפתוח עסקים. "לא היה לו כמעט כסף, אני עזרתי לו מהבחינה הזאת", אומרת מאיה. "הוא עבד מאוד קשה, עשה הכל בעשר אצבעות. הוא היה לבד ולקח לו זמן להתאקלם, להכיר את השפה ואת המנטליות של האנשים. באיזשהו שלב הוא החליט לפתוח מועדון האוס בקרטחנה".
המועדון שהקים, ה"VIP", מיצב את עצמו כמקום קטן ואיכותי שמשך אליו תיירים ומקומיים. בהמשך פתח עופר מועדון נוסף בשם "לה סנטה". שני המועדונים פעלו בהצלחה בעיר העתיקה של קרטחנה והאיש שמאחוריהם נהפך לדמות מוכרת בחיי הלילה. הוא תכנן להיכנס גם לתחום הנדל"ן ובינתיים גר בדירה קטנה בשכונת לאגיטו. "עופר היה מאושר. הוא אפילו הכיר בחורה מקומית והתחתן איתה. אחרי תקופה מסוימת הם נפרדו, אבל אני חושבת שבסך הכל זאת הייתה תקופה טובה בחיים שלו", אומרת מאיה. "הוא עבד קשה והעבודה שלו הניבה פירות".
לא מן הנמנע ששמועות על הצלחתו הגיעו אל ישראלים אחרים בקטרחנה. בשנים האחרונות מושכת העיר לצד אנשי עסקים נורמטיביים גם פעילות ענפה של עבריינים תוצרת כחול-לבן; לא ידוע דבר על חיבור כלשהו בין עופר לגורמים כאלה או על אויבים שאולי היו לו, איש לא הזהיר מפני אפשרות שייחטף או יירצח, אבל כתמי הדם שנמצאו בחדר בקאסה בנחמין העלו במשטרת קולומביה חשד שעלה על הכוונת של אנשים הקשורים בצורה כזו או אחרת לאסי מוש. "אם יתברר שהדם שנמצא בחדר הוא של הזר שנעלם – הליך פלילי צפוי להיפתח מול בעלי המקום", אמר גורם רשמי במשרד התובע הכללי בקולומביה כשנשאל בתקשורת המקומית על האפשרות שעופר נרצח. "זה אחד מערוצי החקירה של משרד היועץ המשפטי לממשלה".
נגד מוש עומד צו מעצר בינלאומי של האינטרפול על עבירות של שידול קטינות לשימוש בסמים, סרסרות וקיום מסיבות מין עם 17 מעורבים נוספים, ביניהם חמישה ישראלים. ממשלת קולומביה גירשה אותו לפני כשנתיים מהמדינה, אולם כיום הוא שוב מבוקש שם בחשד שבשתי וילות הנמצאות בשטחים שבבעלותו, קאסה בנחמין וקאסה נוספת בכפר טאגנגה, התקיימו מסיבות סקס וסמים בהשתתפות קטינים וקטינות.
"עופר נעלם כמה חודשים אחרי שאסי מוש גורש מקולומביה", אומר גורם שהעביר מידע בנושא למשטרת קולומביה. "אבל עד כמה שאני יודע, אנשים שקשורים למוש, בקולומביה ומחוץ לה, פנו לעופר כדי שיאפשר גם במועדונים שלו סקס וסמים. ניסו לגרום לו להפעיל ליין של עסקי זנות, רצו שיסרסר בנשים. עופר סירב בתוקף. הוא גם טען שהמשטרה ממילא כל הזמן עליו".
הפיתוי הכספי לא היה שיקול?
"עופר הרוויח טוב מאוד, הוא לא היה זקוק להכנסת נוספת והוא לא רצה ללכלך את עצמו בפשעים כאלה. אני יודע שאנשים שקשורים לאסי מוש ואחרים הציעו לו המון כסף, אבל הוא סירב. וזה כנראה עלה לו בחייו".
הפעם האחרונה שבה דיברה מאיה חזן-אריקסון עם אחיה הייתה ב-11 בדצמבר 2017, יום הולדתו ה-43. חודשיים לאחר מכן הוא נעלם. "הייתי בארץ והעלינו אותו לשיחת ועידה. הוא דיבר עם אמא שלי ואחותי, היה די מבסוט מהחיים, דיבר על העתיד. הוא סוף סוף ייצב את עצמו כלכלית".
מכרים של עופר מסרו לתקשורת בקולומביה כי בערב שבו נעלם הוא היה אמור לפגוש אותם באחד המועדונים שלו. אחת הסיבות לדאגה לשלומו היא בעיית לב שהוא סובל ממנה ושמחייבת נטילת תרופות. "כשהוא לא הגיע למועדון התחלתי לדאוג", סיפר לאתר חדשות קולומביאני אחד מעובדיו. החשד של עובדיו ומכריו הוא שמישהו פיתה אותו להגיע לפגישת עסקים תמימה - והעלים אותו.
היה הרבה מאוד דם בחדר
רק בשבוע האחרון נחשפו פתאום פרטים חדשים על נסיבות ההיעלמות. חלק מהפרטים, שנחקרים כעת במשטרת קולומביה, הופיעו לראשונה בדו"ח של חוקר פרטי ששכר עו"ד הרננדו אוסוריו המסייע למשפחת חזן-אריקסון.
על פי החשד, בליל ההיעלמות יצא עופר לפגישה עם ישראלים ומקומיים שחטפו אותו ולקחו אותו בשעת לילה מאוחרת לקאסה בנחמין, שם הוכנס לאחד החדרים ונרצח. כדי להעלים את הראיות דאגו הרוצחים להוציא את מכוניתו אל מחוץ לעיר, לפרק אותה ולמכור את החלקים. אפשרות אחרת שנבדקת היא שהפת'פיינדר הוצתה באחד הג'ונגלים. החוטפים השמידו ככל הנראה את הסלולרי שהיה בכיס מכנסיו; החוקרים מעריכים שבמכשיר היו שמורות התכתבויות שיכולות להוביל לחשודים.
"אני יודעת שהישראלי נרצח. אני זו שניקתה את כתמי הדם בחדר. היה הרבה מאוד דם בחדר", נחשפה עדות שמסרה למשטרת קולומביה מנקה שעבדה במקום. "ביקשו ממני שאנקה את הדם באקונומיקה". עו"ד אוסוריו מאשר את המידע: "נמצאה כמות גדולה של שיירי דם בקאסה בנחמין. על פי ההערכות הדם שייך לעופר חזן".
במשטרת קרטחנה מאמינים שעופר נרצח ביום שבו נחטף, אבל לא ברור היכן נמצאת גופתו, מי היה מעורב באופן ישיר במעשה ואם זה היה חיסול מתוכנן מראש או תאונת עבודה. החקירה החלה על נתיב קר - שוטרי התחנה המקומית החלו לחפש אחריו רק שלושה ימים לאחר שנעלם - וזה כנראה היה מאוחר מדי. גורמים המצויים בחקירה טוענים גם שהמשטרה לא טרחה לערוך איכון לטלפון שהיה על גופו, ושלטענת השוטרים היה סגור. בדירתו נמצא הטלפון השני שלו, שנמסר לאמו.
מאיה ואמו של עופר הגיעו לקולומביה זמן קצר לאחר ההיעלמות בניסיון לדלות פרטים על גורלו, אבל נתקלו בחומות של שתיקה. עופר מחזיק בשתי אזרחויות, ישראלית ושוודית, ומטבע הדברים ניסו הקונסולים של שתי המדינות בבוגוטה לסייע לבני המשפחה, אך ללא ההצלחה. "במשרד החוץ ובשגרירות בקולומביה ניסו לעזור, אבל לא הייתה פריצת דרך", אומרת מאיה. "היינו על סף ייאוש וכל יום שעבר רק העצים את הסבל שאנחנו עוברות".
פריצת הדרך הראשונה בפרשה באה לפני מספר חודשים, כששוטרים פרצו לקאסה בנחמין ומצאו את כתמי הדם על רצפת אחד החדרים, אלא שבדיקות הדי.אן.איי נתקלות בקשיים והחוקרים מסתייעים בארבע מעבדות במדינה. אם לא תירשם התקדמות באף אחת מהן, הם שוקלים להיעזר במשטרת ישראל ובאף.בי.איי. "ניקוי כתמי הדם באקונומיקה מקשה על הזיהוי הסופי", מסביר גורם במשטרת קולומביה. "אנחנו ממשיכים בבדיקות כדי לברר אם יש התאמות".
איך בכלל קרה שפשטתם על קאסה בנחמין?
"זה לא היה במקרה. קיבלנו מידע מודיעיני שחלקו קשור לפרשת הסרסרות לכאורה של מוש ואנשיו בקטינות ושידול לשימוש בסמים. זה תיק רגיש מאוד".
הוא היה קומבינטור קטן
עופר (נועם) חזן-אריקסון, ילד סנדוויץ' בין האחות הבכורה מאיה לבת הזקונים מישל, נולד בטבריה ב-1974. "הוא היה ילד סקרן מאוד, היפראקטיבי", מספרת מאיה. "הוא היה גם חכם מאוד, יצירתי. מכל דבר הוא היה יכול לעשות כסף".
הוריו נישאו בגיל צעיר. לאחר שהתגרשו הכירה אמו גבר שוודי – כך אומץ השם אריקסון - והמשפחה עברה לגור בשוודיה. הם נשארו שם כחמש שנים שבמהלכן נולדה מישל.
איך הלך לעופר בשוודיה?
"הוא היה קומבינטור קטן, תמיד ידע להסתדר. בשוודיה הוא אסף בקבוקים ומכר אותם למחזור".
למרות שהמשפחה חזרה ארצה, עופר לא גויס לצבא; הוא קיבל פטור מסיבות שלא ניתן לפרט מטעמי צנעת הפרט. בתחילת שנות ה-20 החליט לנסוע למקסיקו ובשנת 2002 המשיך לוונצואלה, שם התגורר עם שני חברים בבירה קראקס. במרץ 2004 ערכה המשטרה המקומית פשיטה על הבית ותפסה במקום 20 ק"ג קוקאין. עופר שוחרר לאחר שהתברר שאין לו קשר לסם וזמן קצר לאחר מכן חזר למקסיקו, המשיך לתאילנד ומשם לשוודיה. מה שקרה בוונצואלה לא היה ההסתבכות הראשונה שלו עם החוק: בצעירותו, עדיין בישראל, נשפט שלא בפניו על אחזקת 12 ק"ג סמים. "עופר לא עבריין. הוא אדם מלא טוב לב, נשמה ענקית, והיו כאלה שניצלו זאת לרעה", אומרת מאיה. "בשלב מסוים של החיים היו אנשים שהשפיעו עליו להצטרף אליהם, אבל הוא מעולם לא פגע באיש. הוא תמיד היה איש של נתינה ועזרה לזולת".
למה כל הנדודים האלה? היה לו רע בישראל?
"הוא פשוט לא התאקלם בארץ, אז הוא חיפש את עצמו במקום אחר".
בשנות ה-30 לחייו הכיר עופר צעירה בריטית. השניים התאהבו והביאו לעולם בת, כיום בת 13. "הקשר ביניהם היה טוב מאוד. הוא פגש אותה ואת אמא שלה בתאילנד כמה חודשים לפני שנעלם. הוא אהב מאוד את בתו, היא דומה לו ממש כמו שתי טיפות. הם דיברו המון בטלפון".
מה היא יודעת על ההיעלמות שלו?
"היה לי קשה להסביר לה מה קרה לו. היא כל הזמן שאלה איפה אבא ולא היו לי תשובות, זה ממש לא פשוט. הילדה מאוד עצובה. אין לי מה להגיד לה".
זה לא סתם שעופר נעלם
כדי לנסות כל נתיב אפשרי נעזרה משפחת חזן-אריקסון ברבנים, קוראים בקפה, מגדת עתידות ומדיום. "חלק אמרו שהוא חי וחלק שהוא מת. זה עוד יותר בלבל אותנו", אומרת מאיה. "מה שהכי הטריד אותנו זה שאפילו לא דרשו כופר. כלום".
בני המשפחה הציעו פרס של עשרות מיליוני פזו (עשרות אלפי דולרים) תמורת מידע שיסייע באיתורו של עופר. עד כה זה לא זירז את פתרון התעלומה; המידע שהגיע היה דל מאוד, אם בכלל.
מי שעשוי לשנות את התמונה הוא אדם שהסכים לשמש עד מדינה בפרשה. ככל הידוע, הוא ניאות לסייע בפיענוח היעלמותו של עופר בתמורה לחיסיון ולהגנה על חייו. האיש חתם על הסכם עם התובע הפדרלי בקולומביה ואמור למסור בקרוב גרסה בבית המשפט. "עד המדינה סיפר למשרד התובע הראשי שהוא יודע שעופר נרצח במקום (הכוונה לקאסה בנחמין)", אומר עו"ד אוסוריו.
השבוע פורסמה כתבה גדולה על הפרשה באתר "אל אוניברסל", הגדול ביותר בקרטחנה. "חיכינו לו שיחזור. הוא אמר לנו שהוא יוצא רק לרגע אבל הוא לא חזר לדירתו", סיפרו חברים שבילו עם עופר ביום ההיעלמות.
הכתבה הסתמכה בין השאר על ממצאי החוקר הפרטי. עו"ד אוסוריו אומר שהוא זה שיזם את פרסומה, כדי לעורר את המודעות לפרשה בציבור ובקרב גורמי האכיפה. "התובע הכללי לא היה בטוח בהתחלה שעופר נחטף, אבל ביקשנו מהשלטונות לחפש אחריו באופן מיידי", סיפרו חבריו של עופר. "חבל שזה קרה באיחור. לקח להם המון זמן להבין שקרה פה משהו, שזה לא סתם שעופר נעלם, בטח לא על דעת עצמו".
יצוין כי לפני כשנתיים וחצי חוסל במדיין ישראלי בשם שי עזרן שהשכיר דירות לישראלים. אלמונים ירו בו עשר פעמים כשרכב על הקטנוע שלו בדרך לפגישה. תיק הרצח לא פוענח עד כה, אבל ברור שעזרן זומן לפגישת עסקים ובדרכו לשם חוסל. שלטונות קולומביה חוקרים חשד לכאורה שאנשיו של אסי מוש אחראים לרצח.
לא במקרה עולה שמו של מוש פעם אחר פעם. בנובמבר 2017 הוא גורש מהמדינה לתקופה של עשר שנים לאחר שנטען כי ביצע מעשים פליליים חמורים; הוא הגיע לישראל וחודש לאחר מכן עזב למקסיקו ולברזיל. החשד הוא שמוש, שגלגל מיליוני דולרים בשנה, שלח לקולומביה עבריינים מוכרים כדי לנהל את עסקיו ולמנוע מישראלים ומקומיים להשתלט עליהם כשהוא מחוץ למדינה. מספר עבריינים מוכרים שנחתו בקולומביה והיו בדרכם לקרטחנה גורשו ממנה לאחר ששמם עלה ברשימה השחורה של רשויות החוק והם מוגדרים כאזרחים לא רצויים. חודשים לאחר שהאיש עצמו גורש הוציאה נגדו קולומביה צו הסגרה בינלאומי, לאחר שהתבססו נגדו ראיות לכאורה בנוגע לסרסרות בקטינים במסיבות מין. לא ידוע היכן הוא נמצא כעת.
משטרת קולומביה והתביעה במדינה ממשיכות בחקירת היעלמותו של עופר. "מי שפגע באחי או עשה לו רע, אני מקווה שימצו איתו את כל חומרת הדין ושהוא יישב כל חייו בכלא", אומרת מאיה. "אני רוצה רק דבר אחד עכשיו: להחזיר את אחי עופר הביתה".
בכיר במשטרת קולומביה מסר בתגובה: "אנחנו לא מתכוונים להתייחס למקרה של עופר חזן. החקירה נמשכת בתיאום ובשיתוף פעולה עם משטרת ישראל. בכירים במחלקה למניעת חטיפות וסחיטות במטה המשטרה הארצית מטפלים במקרה ומקדמים את ענייני החקירה. זה כל מה שנוכל למסור".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "מרגע היוודע דבר היעלמותו של חזן, המחלקה לישראלים בחו״ל באגף הקונסולרי במשרד החוץ וקונסול ישראל בבוגוטה, יובל שרעבי, עומדים בקשר עם בני משפחתו של חזן. הקונסול בקשר עם הרשויות המקומיות ועוקב אחר חקירת המשטרה בקולומביה".
גורם במשטרת ישראל: "כשאזרח ישראלי נעלם בחו"ל או שנפתחת חקירה בעניינו במדינה אחרת, מטבע הדברים המשטרה מסייעת בכל דבר שנדרש למשטרה המקומית".
עו"ד איתן און, פרקליטו של אסי מוש: "עופר חזן נעלם בפברואר 2018, מוש גורש מקולומביה כבר בנובמבר 2017. עייפנו מאינספור חשדות השווא אשר מייחסים למוש, וגם הפעם, לאסי אין כל חלק באירוע מצער זה. בנוסף, אין כל ראיה ולו בדל של ראיה לכך שלאסי יש יד בדבר".