אדם איטל, בן 32 מבאר שבע, נחשב לרוצח הסדרתי המסוכן ביותר שהיה אי פעם בנגב ולאחד המסוכנים בישראל. ארבעה מקרי רצח רשומים על שמו. הוא הורשע בכולם. אחת לחצי שנה שירות בתי הסוהר מעביר אותו מכלא אחד לשני – פעם בכלא רמון המרוחק, ופעם אחרת לאגף ההפרדה הארצי בכלא רימונים שבשרון. שבע שנים הוא מוחזק באגפי הפרדה, לבד, 23 שעות ביממה. שעה אחת ביום הוא יוצא לטיול בחצר סגורה מכל הכיוונים בגדרות תיל. הוא מוגבל במספר הספרים שהוא יכול להכניס לתאו וכן במספר הביקורים המשפחתיים. הוא אינו יכול ליצור קשר עם אסירים אחרים ופרט לבני משפחתו הקרובים ביותר הוא לא יכול להתקשר לאיש. השמירה עליו קפדנית ביותר; מצלמות האגף פועלות 24 שעות ביממה, כדי למנוע כל אפשרות שיברח או לחילופין ינסה להתאבד.
"לאסירים ששפוטים לתקופות ארוכות אין מה להפסיד, במיוחד כאלה כמו איטל שנידונו לכמה מאסרי עולם או למאסרים ממושכים", מסביר קצין בשב"ס. "הסיכויים שלהם להשתחרר מהכלא אפסיים, הם לעולם לא יקבלו חופשות ואת הגופה שלהם יוציאו כנראה בשקית מתוך התא. מטבע הדברים הם יעשו הכול כדי לברוח, או אפילו להתאבד. כשמדובר בראשי ארגוני פשיעה, הם יכולים לנסות להעביר מסרים לחייליהם, וכן לבצע חיסולים של יריביהם שמנסים להשתלט על עסקיהם. המטרה שלנו היא להשגיח עליהם בשבע עיניים. התאבדות או בריחה שלהם הם כישלון שלי ושל המערכת, ולכן השמירה עליהם הדוקה ביותר".
מלבד לבית הכלא עצמו והסוהרים, גם היחידות המיוחדות של שב"ס – דרור, מצדה ויחידת נחשון – עוסקות בשמירה על האסירים המסוכנים. לא פעם הלוחמים עושים חיפושים בתאים כדי לאתר חפצים חדים, טלפונים סלולריים או נשק קר שהצליחו להחדיר. בנוסף, קציני המודיעין בשב"ס נעזרים לא פעם באסירים 'שטינקרים' כדי לדלות כל פיסת מידע על המתרחש בתוך אגפי הכלא, וכדי להבין עד כמה רמת הסיכון של האסיר גבוהה. "במקביל המשטרה מזרימה מידע על עבריינים בכירים שעלולים לפעול מהכלא", אומר קצין בשב"ס. "הקמ"נים כל הזמן עם יד על הדופק, חיים את הכלא כדי להיות מוכנים לכל תרחיש מצד אותם אסירים מסוכנים. בשב"ס השקיעו בשנים האחרונות מיליוני שקלים בהקמת מרכזי בקרה משוכללים, באמצעים טכנולוגיים ובגיוס סוהרים כדי להעלות את רמת האבטחה בבתי הכלא".
איך מגדירים אסיר מסוכן?
כ-13 אלף אסירים פליליים בישראל מוחזקים ב-32 מתקני כליאה של שב"ס ובתי מעצר, תחת עינם הפקוחה של כ-9,000 אנשי סגל. חלק מהאסירים המסוכנים מוחזקים באגפי טעוני הגנה (בעיקר האנסים המסוכנים), בבידוד מוחלט ובאגפי הפרדה (זוגית או יחיד).
"הגדרתו של אסיר מסוכן באה לידי ביטוי בכמה קריטריונים: רמת המסוכנות שלו לסביבה, כולל סיכויי הבריחה שלו, האפשרות שיפגע בעצמו או ייפגע על ידי אסירים אחרים, וגם מצבו הנפשי והחזקתו באגפי הפרדה", מסביר קצין בכיר לשעבר בשב"ס, שפיקד על כמה בתי כלא גדולים. "על האסירים הללו יש שמירה קפדנית ביותר ומנהלי בתי הכלא מקבלים עליהם עדכונים יומיים בנוגע למצבם".
חלק מהאסירים נמצאים בקטגוריה של סג"ב (סיכון גבוהה לבריחה) שיש עליהם מידע שבכוונתם לברוח מהכלא או מה'פוסטה' (משאית ליווי עצירים) בעת מעבר מכלא אחד לשני. לרובם בשב"ס ובמשטרה עורכים האזנות סתר כדי לעקוב אחריהם ועל המהלכים שהם מתכננים. לחלקם הותקנו מצלמות בתוך התא שמתעדות את מעשיהם למעט כניסתם לשירותים ולמקלחות.
בהסתמך על הקריטריונים האמורים, אלו הם 20 האסירים המסוכנים ביותר המוחזקים בבתי הכלא בישראל:
1. איתי בן דרור (42)
האישום: רצח ב-24 ביולי 2010 את שלושת ילדיו הקטנים (עומר 10, רוני 8 ואור 5) באכזריות בעשרות דקירות סכין.
העונש: שלושה מאסרי עולם.
רמת האבטחה: מוחזק בעיקר באגף טעוני הגנה והפרדה. קיים חשש שהוא עלול להתאבד או שאסירים אחרים יפגעו בו כנקמה על מעשיו. רצח ילדים ובכלל זה עבירות מין בילדים נחשבים למעשים בזויים מאוד בעיני אסירים.
2. יגאל עמיר (45)
האישום: ב-4 בנובמבר 1995 רצח את ראש הממשלה יצחק רבין. עמיר ירה מאקדח שהחביא בגופו כמה כדורים ברבין, שפונה לבית החולים ושם נקבע מותו. אחד המאבטחים נפצע.
העונש: מאסר עולם ועוד שמונה שנות מאסר.
רמת אבטחה: למרות שמצלמות האבטחה הוסרו מתאו וניתנו כמה הקלות (התייחדות עם אשתו והבאת ילד לעולם), עמיר עדיין נחשב לאסיר מסוכן שלא יכול לבוא במגע עם כל האסירים מחשש שאלה יפגעו בו והשמירה עליו הדוקה. באחרונה הגיש עתירה לבית המשפט על כך שהדי.וי.די בתאו נלקח ממנו וביקש לקבלו בחזרה.
3. אדם איטל (32)
האישום: ב-2 בפברואר רצח את שני הנערים איתן איזמילוב, 17 ורוסלן קובייב, 16.5 בתוך פיצוציית 'בונבון' בעיר העתיקה בבאר שבע, ופצע באורח קשה מאוד את חברם בן ה-16 שהפך להיות משותק. הרקע: סכסוך שפרץ ביניהם במועדון בעיר. חודשיים לאחר מכן ב-17 באפריל איטל ירה למוות בשני העבריינים, מוחמד אבו גליון (המכונה 'אבו רוס') וחברו עטוואה אבו סעלוק.
העונש: ארבעה מאסרי עולם.
רמת אבטחה: גבוהה מאוד. ישנו חשש שינסה לברוח, להתאבד או שאסירים איתם יבוא במגע יסגרו איתו חשבון על מעשיו.
4. בני סלע (44)
האישום: הורשע בשנות התשעים בביצוע 14 עבירות מין (אונס ומעשי סדום) שביצע ב-13 נשים.
העונש: 35 שנות מאסר ועוד תשעה חודשים (בית המשפט דחה את בקשתו לגזור עליו גזר דין מוות).
רמת אבטחה: גבוהה מאוד. סלע נחשב לאסיר מסוכן ביותר שעלול לנסות לברוח מהכלא. ב-24 ביוני 2006 הצליח לחמוק משוטרים ששמרו עליו בעת שהובילו אותו לדיון בבית דין לעבודה בתל אביב. במשך כשבועיים נחשב לאסיר נמלט. הוא נתפס ונדון לעוד ארבע שנות מאסר נוספות על הבריחה.
5. דימיאן קרליק (45)
האישום: ב-17 באוקטובר בראשון לציון רצח את ששת בני משפחת אושרנקו כנקמה על כך שפוטר מעבודתו במסעדה שהייתה בבעלותם.
העונש: שישה מאסרי עולם.
רמת אבטחה: אסיר יחסית שקט אבל מסוכן, כמעט ללא עבירות משמעת, שמועבר בין אגפי הפרדה של בתי כלא ברחבי הארץ.
6. גואל רצון (65)
האישום: ביצע עבירות מין חמורות בכמה מנשותיו (מעשים מגונים, אונס ומעשי סדום), כשהוא מתעמר בהן וכופה עליהם שורה של חוקים ופקודות שעליהם לבצע עבורו.
העונש: 30 שנות מאסר.
רמת אבטחה: נחשב לאסיר שקט אבל איים באחד המקרים להתאבד. מוחזק באגף הפרדה עם פיקוח הדוק. מועבר כל כמה חודשים מכלא אחד לשני.
7. אסי אבוטבול (40)
האישום: ניהול ארגון פשיעה, הלבנת הון, הצתה, סחיטה וכליאת שווא שביצע כלפי אזרחים צרפתיים. אחד העבריינים המסוכנים שפעלו בישראל שבמשטרה ייחסו לו לא פעם תכנונים וחיסולים של עבריינים בארגוני פשיעה יריבים.
העונש: 18 שנות מאסר בפועל.
רמת אבטחה: אבוטבול מוחזק בתנאי כליאה קשים, באגפי הפרדה. הוא הגיש בשנים האחרונות עתירות לפיהן הוא לא אוכל את הארוחות שמוגשות לו לתא ונאלץ לקנות אוכל בקנטינה, מחשש שינסו להרעיל את אותו או להתנקש בחייו. לטענתו, לא פעם הוא נשאר רעב מאחר והוא מוגבל בסכום הכסף בו הוא יכול לרכוש מוצרים. כל בקשותיו לצאת לחופשות או לאירועים משפחתיים נתקלו בסירוב מוחלט. ישנו חשש שיריביו בארגוני הפשיעה ינסו לחסלו ויפגעו גם באזרחים חפים מפשע.
8. יחיא פרחאן (34)
האישום: הורשע בשלושה מעשי רצח אכזריים. בין השאר רצח דנה בנט כשחנק אותה למוות, תיירת צ'כית שהכיר ואת העציר אהרון סמיחוב שהיה בתאו. הורשע גם בעבירות אונס וחטיפה.
העונש: שלושה מאסרי עולם ועוד 12 שנות מאסר.
רמת אבטחה: נחשב לאסיר מסוכן ביותר, שמסוגל לברוח מהכלא. השמירה עליו הדוקה ביותר.
9. גבריאל תורג'מן (58)
האישום: פדופיל מסוכן מאוד שבין השניים 2002-2004 חטף חמש ילדות קטנות המתגוררות בעיר אשדוד בגילאי 5-10, הסיע אותן למקום שומם ושם ביצע בהן עבירות מין (אונס, מעשי סדום ומעשים מגונים).
העונש: 45 שנות מאסר (הגבוהה ביותר שנגזר אי פעל על פדופיל).
רמת אבטחה: מוחזק בתנאי בידוד, באגף טעוני הגנה מחשש שאסירים אחרים ינסו לפגוע בו על רקע מעשיו.
10. פאיז אבו קרינאת (45)
האישום: פדופיל שחטף שלוש ילדות בנות 7-10 בעת שהלכו לתומן ברחובות באר שבע ואשדוד, הסיע אותן למקום מדברי שומם או לפרדסים ושם תקף אותן מינית (אונס ומעשי סדום).
העונש: 30 שנות מאסר.
רמת אבטחה: הוחזק באגף טעוני הגנה.
11. יוסי מוסלי (40)
האישום: ראש ארגון פשיעה מהמסוכנים בישראל, הורשע בשורה של ניסיונות חיסול של עבריינים יריבים, סחיטה, הלבנת הון, איומים והחזקת אמצעי לחימה.
העונש: 12 שנות מאסר.
רמת אבטחה: מרצה את עונשו באגפי הפרדה. באחרונה נכלא בכלא רימונים באגף הפרדה ארצי, במטרה למנוע ממנו כל ניסיון ליצור קשר עם עבריינים אסירים או להעביר למסרים לחייליו בחוץ כדי לבצע חיסולים של יריביו. עתר פעמים רבות על החזקתו באגפי הפרדת יחיד ונדחה בבתי המשפט. הוא אף יצא באחרונה בקמפיין במטרה להפסיק החזקת אסירים באגף הפרדה בבתי הכלא.
12. רוסטיסלב בוגלובסקי (26)
האישום: במהלך שנת 2007 רצח שני הומלסים בפתח תקווה וכן שחט מאות חתולים כחלק בהשפעת טקסי כת השטן וסרטי אימה.
העונש: שני מאסרי עולם.
רמת אבטחה: אסיר המסוכן בעיקר לעצמו. כלומר עלול להתאבד או לברוח מהכלא. לרוב מוחזק באגף טעוני הגנה ובאגף שמור עם אסיר נוסף או לבד.
13. ירון סנקר (39)
האישום: רוצח שכיר של משפחות פשע שבשנת 2003 רצח שני בני אדם בתוך מספרה בהוד השרון. הוא ניסה לרצוח את ראשי ארגוני הפשיעה, שלום דומראני ואיציק אברג'ל לבקשת ארגון פשיעה בו עבד. נכשל בניסיון גם לרצוח את יעקב אלפרון, שמאוחר יותר חוסל באמצעות שהתפוצץ במכוניתו. סייע בעדותו במשטרה לפענח את רצח הנערה שקד שלחוב.
העונש: שני מאסרי עולם ועוד תשע שנים.
רמת אבטחה: אסיר מסוכן ביותר. נמצא בתא מבודד מחשש שיותר מדי עבריינים ינסו לסגור איתו חשבונות באמצעות חייליהם בכלא.
14. איציק אברג'ל (46)
האישום: נחשב לראש ארגון פשיעה מסוכן מהגדולים בישראל. הוסגר בשנת 2011 לארצות הברית בגין חשדות לסחר בסמים ורצח עבריין ישראלי סמי אטיאס. בסופו של דבר חתם על עסקת טיעון. אברג'ל, אמור בעוד כשלוש שנים להשתחרר מהכלא.
העונש: 8.5 שנות מאסר בפועל.
רמת אבטחה: בגלל שהוא מוגדר כראש ארגון פשיעה אברג'ל לרוב מוחזק באגף הפרדה בתנאים קפדניים, כדי למנוע ממנו ליצור קשר עם חייליו. החשד במשטרה הוא שאברג'ל מנהל את הארגון שלו מהכלא ובאחרונה הודיעה הפרקליטות על כוונתה להגיש נגדו כתב אישום נוסף על עבירות של הלבנת הון ועבירות כשעל פי החשד היה שותף בחברת בנייה.
15. אורן אברהם (41)
האישום: הורשע בעשרות עבירות מרמה והונאה שביצע בשנות ה-2000. בתום ריצוי שני שליש מעונשו שוחרר, הוגדר כאסיר ברישיון אבל מהר מאוד חזר לעקוץ, כאשר הגיע לאילת ושם הונה בעל חנות למשקאות בעשרות אלפי שקלים. הוא נעצר, הוגש נגדו כתב אישום, השליש נגדו הופקע, ונגזרה עליו שנת מאסר בפועל. בסך הכול ירצה ארבע שנות מאסר בפועל.
העונש: 16 שנות מאסר בפועל.
רמת אבטחה: אברהם הוא מהאסירים הבודדים במדינת ישראל בתחום הנוכלות וההונאות שבמשך תקופה ארוכה נאסר עליו להתקרב לטלפון ציבורי בכלא מחשש שיעקצו אזרחים, חברות ואישי ציבור ויגרום להם לעוגמת נפש ולהפסד כספי. הוא הצליח להשיג פרטים חסויים על שופטים, שלח לבתיהם זרי פרחים ופיצות. באחד המקרים הזמין 40 מגשי פיצות לישיבת הממשלה בתקופת כהונתו הראשונה של בנימין נתניהו על חשבון ראש לשכתו בזמנו, פנחס פישלר.
16. עלי אמטריאת (36)
האישום: תושב הפזורה הבדואית שבנגב שבשנת 2013 רצח את שתי בנותיו הקטנות בגילאי שנתיים ושלוש וחצי, כאשר חנק אותן למוות ותלה אותן בביתו.
העונש: ממתין להכרעת דין.
רמת אבטחה: מוחזק תחת שמירה קפדנית.
17. האחים נאור ואדיר סודמי (תאומים בני 25)
האישום: הריגתו של ילד בן שבע, ליאון קלנטרוב, לאחר שלקחו אותו לביתם בישוב בני, פיתו אותו בסוכריות וממתקים, כלאו אותו וביצעו בו מעשים מגונים. את גופתו הסתירו בתוך ארגז מצעים במיטתם. המקרה אירע ב-31 בדצמבר 2009. בתחילה הואשמו ברצח ולאחר מכן חתמו על הסדר טיעון לפיו הורשעו בהריגה.
העונש: 19 שנות מאסר לאדיר ו-22 שנות מאסר לנאור.
רמת אבטחה: השניים ביצעו עבירה חמורה שמעמידה את חיים בסכנה ממשית בכלא מצד אסירים אחרים ולכן השמירה עליהם הדוקה.
18. אברהם לוי (43)
האישום: ביוני 2014 רצח באכזריות את שני ילדיו הקטנים בגילאי 10 ו-11.5, כבל אותם באזיקונים ולאחר מכן באמצעות סכין שרכש שיסף את גרונותיהם. זמן קצר לאחר מכן נסע לתחנת המשטרה ברמלה והסגיר את עצמו.
העונש: הכרעת הדין תינתן בחודשים הקרובים.
רמת אבטחה: מוחזק בתא מעצר ברמת פיקוח גבוהה כדי למנוע מאסירים לפגוע בו או שינסה להתאבד.
19. מיכל אלוני (44)
האישום: בנובמבר 2010 אלוני רצחה בביתה את שתי בנותיה הקטנות בנות 4 ו-6 כאשר חנקה אותן למוות באמצעות גרב. היא הודתה ברצח.
העונש: שני מאסרי עולם.
רמת אבטחה: מרצה את עונשה בכלא נווה תרצה תחת השגחה צמודה מחשש שהיא עלולה לפגוע בעצמה או שאסירות ינסו לפגוע בה כנקמה על מעשיה.
20. דוד אטיאס (55)
האישום: היה מעורב בארבעה מקרי רצח, שלושה מהם של עבריינים על רקע של מלחמת שליטה בבתי קזינו בחיפה. הרציחות הוזמנו בשליחות ארגון פשיעה חיפאי. הסכים לשמש עד מדינה נגד שני אחים בארגון פשיעה מקומי בתנאי שלא יורשע בשלושת מקרי הרצח. בסופו של דבר התברר שאמינות דבריו מוטלים בספק, וההסכם איתו בוטל.
העונש: שני מאסרי עולם.
רמת אבטחה: נחשב לאסיר מסוכן. לפני כ-12 שנה הצליח לברוח מתא מעצר בתחנת משטרה, ובמהלך הבריחה תקף שוטר בדוקרן. נמצא תחת השגחה צמודה של סוהרים מחשש שאסירים יפגעו בו בגלל שהפך לעד מדינה.