העציר פָנְטָה טׇרַפה מת בתאו בכלא "רימונים" לפני שבועיים, ב-24 באוקטובר. גופתו נמצאה תלויה במקלחת בשעה 07:25; חקירת האירוע העלתה כי ליפף את שמיכות האסירים בתא, יצר מהן חבל ותלה את עצמו.

"העצירים האחרים יצאו להתפלל באותו בוקר ופנטה נשאר בתא. הם חזרו מהתפילה ומצאו אותו תלוי", מספר השבוע אחיו הצעיר, אלבל. "אחד החברים של פנטה לתא קרע את חבל התלייה והשני הרים אותו וניסה להעיר אותו. הסוהרים לא ידעו משום דבר עד שהעצירים צעקו וקראו להם, וכשהם הגיעו זה היה מאוחר מדי. נתנו לו זריקות החייאה, אבל הוא לא התעורר. אח שלי התאבד כשהוא תחת עיני השב"ס, בשעת בוקר, כשהסוהרים אמורים להיות ערניים, ואני רוצה שמישהו ייקח אחריות על המוות הזה. בואי נשים בצד את השאלה אם אח שלי אשם או לא אשם - הוא כבר לא איתנו, ואני רוצה שמישהו ייתן דין וחשבון. אני אמקד את כל החיים שלי בלמצוא את האשמים במחדל הזה".

ב-12 בדצמבר 2019 פרסמה משטרת בת ים אזהרה מפני "גבר מזוקן ושחום עור" שתקף מספר נשים. למחרת התפרסו בעיר שוטרים וטרפה נעצר כשהלך בעקבות אישה, מה שעורר חשד שתכנן לפגוע בה. למרות נסיבות המעצר ולמרות הראיות שהוצגו נגדו, לרבות בדיקת די.אן.איי שקשרה אותו למקרה החמור ביותר המתואר בכתב האישום, משפחתו מאמינה שנעצר רק בגלל צבע עורו ומשוכנעת שהופלל. אלבל מאמין שאחיו הבכור העדיף למות מאשר להודות בפשעים שלא ביצע.

פנטה טרפה באדיבות המשפחה (6 (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

על פי כתב האישום, טרפה פנה לתיירת שצעדה בחוף הסלע בבת ים, הפיל אותה לקרקע וחסם את פיה. כשהאישה ניסתה להשתחרר הוא נשך אותה פעמים אחדות ואז תקף אותה מינית

טרפה, בן 25 במותו, נעצר בחשד לעבירות מין ותקיפות גופניות בשלוש נשים שונות. בשנתיים האחרונות עבר עשרות חקירות ודיונים משפטיים, ובכולם טען לחפותו, אמר שלא היה לו כל קשר למקרים ושמעולם לא פגש כלל את שלוש המתלוננות. 48 שעות לפני שהיה אמור לחתום על הסדר טיעון, שבמסגרתו עמד להודות בשניים משלושת האישומים נגדו - מעשה אינוס ומעשה מגונה באישה אחת ותקיפת אישה שנייה – הוא בחר לסיים את חייו בלי להודות באשמה.

משמעותו של הסדר הטיעון שהוצע לפנטה הייתה עונש מופחת, יש שאמרו קל בהינתן האישומים. "אני מעריך שהוא היה נשלח לכלא לתקופה של שש-שבע שנים", אומר עורך דינו, אדי אבינועם. "שנתיים הוא כבר ישב במעצר, וזה נחשב לחלק מתקופת המאסר שלו. אם היו מנכים לו שליש על התנהגות טובה, מה שסביר במקרה שלו, היו נשארות לו בערך שנתיים להיות בכלא. הוא היה אמור להשתחרר בגיל 27, כשכל החיים לפניו, וזו שאלת מיליון הדולר בסיפור הזה: למה הוא התאבד?".

לא היה כבוד באותו לילה

מכרים מספרים שטרפה היה מנהיג מלידה, כזה שאי אפשר לא להעריץ, נער מחונן עם חלומות גדולים ומוטיבציה ענקית. מנגד, כתב האישום שהוגש נגדו מציג תמונה חד משמעית של אדם אלים, תוקף סדרתי ועבריין מין. כאילו שני אנשים שונים.

פנטה טרפה באדיבות המשפחה (4 (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

האח אלבל (בתמונה): "בואי נשים בצד את השאלה אם אח שלי אשם או לא אשם - הוא כבר לא איתנו, ואני אמקד את החיים שלי בלמצוא את האשמים במחדל הזה"

הוא נולד בשנת 1996 בכפר גונדר שבאתיופיה. הוריו התגרשו וכשהיה בן 12 עלה לישראל עם אימו ושני אחיו הצעירים. "הוא היה ילד טוב, שמח", מספר אבבה, חבר ילדות שהכיר אותו עוד באתיופיה ונשאר קרוב אליו גם בישראל. "הרבה אנשים בשכונה קינאו בו כי הוא היה הכי מוצלח. כששמעתי במה מאשימים אותו, ישר הבנתי שמישהו שם לו רגל. לדעתי הפעילו עליו כוח להודות במשהו שהוא לא עשה".

משפחת טרפה התגוררה במרכז קליטה בקיבוץ בית אלפא לפני שעברה לדירה קטנה בעיר. "פנטה זה ילד שאפילו השעיה בבית ספר לא קיבל", מספר האח אלבל. "ילד טוב, מדריך בבני עקיבא, לא נגע בסמים או אפילו בסיגריות וסיים בגרויות בהצטיינות. הוא אף פעם לא רב עם אף אחד, אפילו לא איתי, ואני אח שלו הקטן".

החלום שלו היה להיות קצין בצה"ל. לפני הגיוס היה פעיל בתנועת הנוער "אחריי!" ולמד במכינה קדם צבאית. בראיון איתו שפורסם במאי 2017 בדף פייסבוק של עיריית בת ים כתב טרפה: "אף אחד בסביבה שלי לא הלך לקרבי, אז אמרתי שאם אני אלך, אולי אחריי גם האחים שלי יתגייסו לתפקידים קרביים ואולי גם ילדים אחרים".

בצבא שובץ כצלף בבסיס צנחנים. שנה לאחר הגיוס יצא לקורס מ"כים שסיים בהצטיינות. משם המשיך לבה"ד 1, עבר קורס קומנדו של מגל"ן, וכשסיים שובץ כסמ"פ בבסיס צנחנים. א', חבר מבה"ד 1, מספר: "פנטה היה המרכז של הצוות, היה לו ידע מקצועי מטורף וכולם רצו להיות איתו. אני זוכר גם שהייתה לו חברה, הוא תמיד התייעץ איתנו מה לעשות בשבילה ואיך לשמח אותה. הוא ממש אהב אותה".

בשנת 2017, כששירת כקצין בקבע, קיבל פנטה את אות "מצטיין נשיא המדינה" בטקס ממלכתי ביום העצמאות. תעודת ההצטיינות, שעדיין תלויה על הקיר הלבן בחדרו, ניתנה לו "כהערכה והוקרה על היותך דוגמה ומופת לחיילי צה"ל ועל תרומתך לחיזוק צה"ל ובטחון המדינה". על החתום: ראובן ריבלין.

פנטה טרפה באדיבות המשפחה (2 (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

אמו של טרפה, טירונאט (בתמונה עם בניה): "המגשר אמר לי, 'אמא, תגידי לבן שלך להודות והוא יקבל פחות שנים'. העברית שלי לא כל כך טובה, אבל את המשפט הזה הבנתי"

"הוא התקשר אליי ואמר 'לפעמים חלומות מתגשמים'. אני לא אשכח את זה", מספר אלבל. "הוא נורא התרגש מהאות, והאמת שלא הופתעתי שהוא זכה. אני יודע מי ישן איתי בחדר. הוא תמיד הצטיין, תמיד היה אומר לי 'תהיה הכי טוב שאתה יכול'".

ביוני 2019, אחרי ארבע וחצי שנים בצבא, טרפה שוחרר בדרגת סגן. "הוא עבד קשה בעבודות מועדפות, חסך ללימודים וגם העביר כסף לאמא שלנו", מספר אלבל. "בערבים היינו מבלים ביחד ומדברים על הכל - עבודה, בנות, חלומות".

כל התכניות השתנו ב-13 בדצמבר 2019, כשפנטה נעצר והובל לביתו בידי שלושה שוטרים. "הם לא הציגו את עצמם, פשוט נכנסו לחדרים והפילו את הכל על הרצפה", מספרת טירונאט, אמו של טרפה. "הם הרימו את המיטות, זרקו חפצים, עשו בלגן. חשבתי שאולי הם מחפשים סמים, אבל הם לא אמרו כלום ורק הורידו את פנטה בחזרה לניידת. שאלתי אותו מה קרה והוא אמר שאין לו מושג. הוא ירד איתם בלי להתנגד, ואני נשארתי בבית לסדר את כל מה שהם עשו. חשבתי שבמדינת ישראל יש כבוד, אבל כבוד לא היה באותו לילה".

מתי שמעת לראשונה שהוא חשוד בעבירות מין?
"אחרי כמה ימים הוא התקשר ואמר שחושבים שהוא תקף מינית שבע נשים. שאלתי אותו אם זה נכון, והוא אמר שהוא לא עשה כלום ובטח יש טעות והוא יחזור הביתה תוך כמה ימים. האמת, לא נלחצתי. זו מדינת חוק, האמנתי שיגלו את האמת ויחזירו לי את הבן שלי. גם הוא כל הזמן ניסה להרגיע אותי, אמר שהאירועים התרחשו בלילה ובטח מתבלבלים בינו לבין אתיופי אחר".

פנטה טרפה (צילום: מתוך אתר צה"ל)
פנטה טרפה | צילום: מתוך אתר צה"ל

בשנת 2017, כששירת כקצין בקבע, פנטה קיבל את אות "מצטיין נשיא המדינה" ביום העצמאות. "הוא התקשר אליי ואמר, 'לפעמים חלומות מתגשמים", מספר האח אלבל

"שאלתי אותו אם הוא רוצה שאשיג כסף כדי לשלם לעורך דין", מספר אלבל. "פנטה אמר, 'למה עורך דין כשלא עשיתי שום דבר?'. הוא היה בטוח שהסיפור הזה ייגמר כל רגע".

הצילו, יש לו סכין

טרפה נחקר בתחילה בחשד לתקיפה ולתקיפה מינית של שבע נשים. חודשיים לאחר שנעצר הצטמצמה החקירה לחמישה מקרים, ובכתב האישום הוזכרו בסופו של דבר שלושה. "אני כל הזמן חושבת, מה קרה עם ארבעת התיקים האחרים? כמו שגילו שזה מישהו אחר, ככה אני מאמינה שגם בשלושת התיקים המדוברים זה לא היה פנטה", אומרת טירונאט. בתגובה לדברים אמר גורם בפרקליטות למגזין mako: "שבעת התיקים נגדו נבחנו בפרקליטות, והוחלט לגנוז ארבעה מהם".

>> יש לכם סיפור חשוב ואין מי שיספר אותו? לחצו כאן כדי לפנות במייל ישיר לליאור שלו <<

"אם לא היו די ראיות להעמיד אותו לדין על האירועים האחרים, אז אולי יש אדם אחר שביצע את כל המעשים האלה וכרגע מסתובב חופשי", אומר עו"ד אבינועם. לדבריו, במשטרה הניחו שהלקוח שלו יודה במיוחס לו. "על סמך חומרי החקירה, נראה שהופעל על פנטה לחץ כבד להודות בהאשמות נגדו. הטיחו בו שאלות כמו 'מה אמא שלך הייתה אומרת על מה שעשית?' ו'למה יש לך כעס כלפי נשים?'. אלו היו חקירות ארוכות במטרה חד משמעית לחלץ ממנו הודאה".

פנטה טרפה באדיבות המשפחה (1) (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

על הקיר בחדרם של האחים עדיין תלויות התעודות שקיבל פנטה בצבא. "הוא עוד חשב שיעשה מילואים", אומר אלבל ומראה לי את נעלי הצבא של אחיו. "אולי בגלגול הבא"

טירונאט: "היו אומרים לו, 'תגיד שעשית את זה וניתן לך רק שנתיים, עוד לפני שניקח עדות מהנשים'. אבל לטענתו הוא לא עשה כלום, אז למה שיודה? באחד הדיונים פנה אליי המגשר ואמר 'אמא, תגידי לבן שלך להודות ואני אדאג שהוא יקבל פחות שנים'. העברית שלי לא כל כך טובה, אבל את המשפט הזה הבנתי. פנטה היה אומר לנו אחרי כל דיון: 'שיעשו מה שהם רוצים, שישפטו אותי, אני יודע את האמת ואני לא אודה במשהו שלא עשיתי'".

ב-1 בינואר 2020 הוגש כנגד טרפה כתב אישום חמור מטעם פרקליטות מחוז תל אביב. האישומים מנו שלושה מקרי תקיפה, בשלוש הזדמנויות שונות, של נשים שהלכו לבדן בבת ים באישון לילה. טרפה הואשם באינוס בנסיבות מחמירות, מעשה מגונה בנסיבות מחמירות, מעשה מגונה, ושתי תקיפות הגורמות חבלה ממשית.

כתב האישום קשה לקריאה וקשה לעיכול. על פי האישום הראשון, בשעה ארבע לפנות בוקר ב-3 ביולי 2019 צעדה תיירת בחוף הסלע בבת ים כשטרפה פנה אליה. כשאמרה שאינה מבינה את דבריו הוא אחז בידה, הפיל אותה לקרקע, חסם את פיה בידו, אמר לה באנגלית שברצונו לקיים איתה מגע מיני והורה לה להירגע. האישה ניסתה להשתחרר מאחיזתו, הכתה בו בפניו ובעינו, נשכה אותו, שרטה אותו וזעקה לעזרה. הוא שוב חסם את פיה, נשך אותה פעמים אחדות ואז תקף אותה מינית. כשעובר אורח חלף במקום, המתלוננת זעקה לעזרה. טרפה אמר לו באנגלית "זו הבחורה שלי", והאדם התרחק מהמקום. בהמשך הרפה מהמתלוננת, שברחה והזעיקה עזרה בבית עסק סמוך.

המקרה השני אירע ב-21 בנובמבר 2019. על פי כתב האישום, בסביבות אחת בלילה חבט טרפה בישבנה של אישה ברחוב, ולאחר מספר דקות ראה אותה מתקרבת אליו במטרה להתעמת עימו. כששאלה למה עשה מה שעשה, הוא דחף אותה, הפיל אותה ובעט בראשה.

 באדיבות המשפחה (צילום: אור בן זריהן)
צילום: אור בן זריהן

"פנטה זה ילד שאפילו השעיה בבית ספר לא קיבל", מספר אלבל (משמאל). "הוא אף פעם לא רב עם אף אחד, אפילו לא איתי, ואני אח שלו הקטן"

האירוע השלישי היה ב-30 בנובמבר, בשעה שלוש לפנות בוקר. על פי האישומים, טרפה דחף אישה ברחוב, בעט בה והוליך אותה לעבר גרם מדרגות. כשזעקה לעזרה תפס את צווארה, דחף אותה, הפיל אותה במורד המדרגות ובעט בחוזקה בראשה. כשגבר אחר עבר במקום היא הצליחה לצעוק "הצילו, יש לו סכין", וטרפה הרפה ממנה ונמלט מהמקום.

על פי בקשת המעצר שהגישה הפרקליטות כנגד טרפה, בזירות התגלו ממצאים שקשרו אותו לשלושת המקרים. באירוע הראשון נמצא די.אן.איי של טרפה על המתלוננת, באירוע השני זיהתה אותו המתלוננת במסדר זיהוי, ובשלישי נמצאה התאמה בין בגדים שנתפסו בביתו לבגדים שבהם נראה התוקף במצלמות אבטחה ברחוב.

"אני בטוח שתפרו לו תיק", אומר אלבל גם מול הראיות, "ואני מאמין שאפילו בפרקליטות יודעים את זה. המקרים האלה היו בלילות, כשפנטה ואני ישנו יחד באותו חדר. הוא לא היה יוצא בשעות האלה, ובכל מקרה לא הסתובב במקומות שבהם היו התקיפות, גם בבקרים".

דודו טופז Marko Flash 90 (צילום: Marko Flash 90)
נהלים שונו בעקבות התאבדותו. טופז | צילום: Marko Flash 90

עו"ד אבינועם: "במצלמות רואים דמות כהת עור שצולמה בלילה. לא ניתן לזהות מי הבחור".

מה לגבי דגימת הדי.אן.איי?
"
במהלך המשפט עלו טענות מצד ההגנה באשר לפגמים וכשלים בפרוצדורה של איסוף הדי.אן.איי. מעבר לזה, חשוב להבין שדגימות די.אן.איי לא מוכיחות בוודאות של מאה אחוז שהאדם בהכרח ביצע את המעשים כפי שיוחסו לו כתב האישום. זו ראייה עקיפה שממנה רוצים להפיק את זיהוי הדמויות. די.אן.איי זו לא ראייה חד ערכית".

לא מאמינה שהוא מת

השהות של טרפה מאחורי הסורגים החלה בבית המעצר אבו כביר. מספר חודשים לאחר מכן הועבר למתקן "אופק", שם קיבל תעודת הערכה ממפקד הכלא על שיתוף הפעולה והסיוע להקמת מרכז התעסוקה במקום. כעבור שנה הועבר ל"רימונים". רמי (שם בדוי), שהיה שותפו לתא: "הגעתי לכלא אופק אחריו והוא קיבל אותי כמו חבר אמיתי. הוא היה מדבר עם אמא שלו כל יום והיא הייתה בוכה לו בטלפון, אבל פנטה הצליח להישאר שמח. כשהעבירו אותו ל'רימונים' הוא אמר לי בחיוך, 'בן אדם כמוני רואים רק פעם אחת בחיים, זכית להכיר אותי'. ואת יודעת מה, הוא צדק".

הוא דיבר על התיק שלו?
"מעט מאוד, אבל הוא אמר שהוא מרגיש שתופרים לו תיק. הוא מאוד רצה להתראיין בתקשורת ולספר את הסיפור שלו, הוא אמר שברגע שישמעו אותו יבינו וישחררו אותו מיד".

זוהר ארגוב  Moshe Shai Flash90 (צילום: Moshe Shai Flash90)
גם הוא השתמש בשמיכה כדי לסיים את חייו. ארגוב | צילום: Moshe Shai Flash90

אדי אבינועם ייצג את טרפה בחצי השנה האחרונה. לאחר שראה את כתב האישום ואת חומרי החקירה הציעה לטרפה לחתום על הסדר טיעון – הודאה באשמה בתמורה למחיקת חלק מהאישומים. "30 שנה אני במקצוע הזה, ואני אומר לך חד וחלק: פנטה טרפה לא אשם בכלום. על הסדר הטיעון המלצתי לו לחתום לא כי הוא עשה משהו לא בסדר, אלא משיקולי ניהול סיכונים", אומר עו"ד אבינועם. "בתיק פלילי אנחנו בוחנים את התועלת אל מול הנזק שעלול להיגרם ללקוח, ובנסיבות של התיק הזה סברנו שיהיה נכון להגיע להסדר טיעון שבמסגרתו כתב האישום יתוקן בצורה משמעותית, והלקוח יודה בעובדות שבאישום המתוקן תוך שימת דגש על היבט טיפולי שיקומי. ככה אנחנו מצמצמים למינימום אפשרות של ענישה מחמירה במקרה שבית המשפט היה קובע את אשמתו בכתב האישום המקורי. בהנחה שהוא לא עשה דבר והוא מבין שהמציאות המשפטית מתגברת על המציאות העובדתית, היה כדאי לו לאשר את עסקת הטיעון. זה כמו לאבד איבר אחד במקום לאבד את כל הגוף".

פנטה טרפה (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד אדי אבינועם | צילום: באדיבות המצולם

ב-12 באוקטובר הגיע אבינועם לכלא רימונים. "פנטה נראה כרגיל, כאילו שהכל בסדר", הוא מספר. "גם בשיחה הוא שמר על חיוביות, שאל מה שלומי וסיפר מה איתו. דרך הסוהר ששמר עליו העברתי לו את כתב האישום המתוקן, הוא אמר תודה רבה וקבענו לחתום על ההסדר ב-26 באוקטובר".

בליל ה-23 באוקטובר צלצל טרפה לאחותו בת ה-18. "זו הייתה שיחה כמו כל השיחות שלנו", היא מספרת. "הוא שאל איך אני מרגישה ומה שלום אמא, סיפר שהוא בישל דגים ואורז ביום שישי ושקשוקה ביום שבת. בסוף השיחה הוא איחל לי שבוע טוב ואמר שיתקשר אליי מחר". ככל הידוע, זו הייתה השיחה האחרונה שניהל פנטה טרפה. למחרת בבוקר כבר נמצאה גופתו.

מאז התאבדותו של דודו טופז בבית המעצר אבו כביר הושם דגש מיוחד על מעקב אחר עצירים ומניעת ניסיונות אובדניים, וכעת בודקים בשב"ס את הנסיבות שאפשרו לטרפה לסיים את חייו. ראוי לציין שהאופן שבו בחר להתאבד מוכר היטב לגופים הרלוונטיים – גם זוהר ארגוב, ששם קץ לחייו בתא מעצר במשטרת ראשון ציון, השתמש בשמיכה כדי לתלות את עצמו – ולא מן הנמנע ששוב נראה שינוי בנהלים כדי למנוע מעשי אובדנות נוספים. אלא שבינתיים, השאלות שמעוררת התאבדותו של טרפה נשארות פתוחות והתגובות הלקוניות מצד רשויות המדינה (ר' בהמשך) לא מספקות תשובות.

"אני עדיין לא מאמינה שהוא מת", אומרת טירונאט ביום האחרון לשבעה. "אני כל הזמן חושבת שהוא עדיין בחיים". בני המשפחה יושבים סביבה בסלון, מתפללים, מספרים. על הקיר בחדר שחלקו הבנים תלויות עדיין התעודות שקיבל פנטה בצבא. "הוא עוד חשב שיעשה מילואים", אומר אלבל ומראה לי את נעלי הצבא של אחיו. "אולי בגלגול הבא".

תגובות: "נאשם שמאמין בחפותו יכול לנהל את משפטו עד תום ההליכים"

מפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "כתב האישום כנגד הנאשם הוגש בגין שלושה אירועים שונים, כאשר בשניים מהאירועים ישנן ראיות אשר קושרות את הנאשם ואילו באירוע השלישי במהלך ניהול המשפט הובא לידיעתנו מידע אשר החליש את התשתית הראייתית כנגד הנאשם. חשוב להדגיש כי כתבי אישום מוגשים על בסיס הראיות שהועברו לבחינת הפרקליטות.

"מבלי להתייחס לפרטי הסדר הטיעון בין הצדדים, ראוי לציין כי במסגרת ההליך לאישור הסדר על הנאשם להודות בעבירות המיוחסות לו. במידה והוא מאמין כי הוא חף מפשע פתוחה בפניו הדרך לנהל את משפטו עד תום ההליכים ולהשאיר את ההכרעה בעניינו לבית המשפט".

ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בחקירה שנוהלה במקצועיות, תוך בחינת כלל התלונות, הגרסאות והממצאים בשטח. בסיומה הועבר התיק לעיון והחלטת הפרקליטות, כמקובל".

משב"ס נמסר: "שירות בתי הסוהר משתתף בצער המשפחה. יחד עם זאת מונה לאירוע קצין בודק, ועל כן לא נוכל להתייחס לפרטי האירוע עד לתום החקירה".