המצב באקוודור נפיץ. בשבוע שעבר הכריז נשיא המדינה על מצב חירום לאומי בעקבות התפרצות אלימה בבתי הסוהר, ובמהלכה נלקחו סוהרים כבני ערובה וראש ארגון הפשע חוסה אדולפו מסיאס – מי שנחשב ל"אסיר מס' 1" באקוודור – נעלם מהתא שלו. אבל מה שהתחיל כניסיון של הנשיא דניאל נובואה לחזק את המשילות הוביל לכאוס: שעות לאחר ההכרזה על מצב החירום נחטפו שוטרים בבירה קיטו, חמושים השתלטו בשידור חי על ערוץ טלוויזיה בעיר גואיאקיל, וגל מהומות פרץ ברחבי המדינה.
נובואה הכריז לאחרונה על 22 כנופיות הפשע הבולטות באקוודור כארגוני טרור, וקבע שהמדינה נמצאת מולן במצב של מלחמה. מה שקורה כרגע הוא ניסיון של הקרטלים להראות מי באמת שולט בשטח, והתוצאה היא אלימות ברחובות: חברי כנופיות מפוצצים כלי רכב, יורים לעבר שוטרים ומנסים להשתלט על מבני ציבור. על פי הדיווחים שמגיעים מהמדינה, לפחות עשרה בני אדם נהרגו בימים האחרונים. ישראלים השוהים באקוודור – ובהם כמה עשרות תושבי עוטף עזה, שהשאירו מאחור מלחמה אחת ונקלעו לאחרת – נשמעים מבועתים בשיחות עם קרוביהם בארץ. אלא שיהיה להם קשה לצאת משם: בשבוע שעבר נאמר לתיירים להישאר בבתי המלון, ופורסם שמצב החירום יימשך ככל הנראה לפחות 60 יום.
המצב במדינה הוא חדשות רעות מאוד מבחינתו של אורן שיינמן, אזרח ישראלי בן 52, במקור מתל אביב. גם הוא נמצא באקוודור, גם הוא לא יכול לצאת ממנה, והמהומות האלימות רק מחמירות מצב שהוא כבר נאלץ להתרגל אליו: שיינמן תקוע במדינה יותר משלוש שנים וחצי. 1,323 ימים. בתחילה היה שיינמן עציר וישב בכלא שנחשב לקשה ביותר באקוודור, ולאחד הקשים בעולם; הוא ניצל שם במזל מהגורל של שותפו לעסקים ולתא, שי דהן, שנרצח בכלא. אבל הפרשה שהובילה לכליאתם של שני הישראלים עדיין רודפת את שיינמן. הוא אומנם מסתובב חופשי, אבל נאסר עליו לצאת מהמדינה לפני שיעיד בבית המשפט.
שיינמן ושותפו, שי דהן, שילמו 3.75 דולר על כל ערכת קורונה. הן מכרו אותן לנשיא אקוודור לשעבר, עבדאללה בוקראם, ב-19 דולר האחת. בוקראם מכר אותן ב-68 דולר, פי 18 מהמחיר המקורי
על פניו אין בעיה, תעיד ותעלה למטוס הראשון לישראל. אבל האנשים שנגדם אמור שיינמן להעיד הם נשיא אקוודור לשעבר, עבדאללה בוקראם, ובנו חקובו – וגם אם הישראלי יתגבר על החשש מפני הקשרים והעוצמה של שניהם, יש לו בעיה גדולה אחרת: הדבר האחרון שהשליט לשעבר רוצה הוא לעמוד למשפט, והוא מנצל כל הזדמנות לעכב את ההליכים.
"אורן הוא סוג של בן ערובה. התביעה ורשויות האכיפה במדינה מסרבות לאפשר לו לצאת מהמדינה עד שלא יעיד, והן למעשה מסכנות את חייו", אומר השבוע מ', המקורב לשיינמן. "אומנם אורן לא יושב יותר בכלא ומסתובב חופשי, אבל חייו בסכנה ממשית, בוודאי עכשיו כשהמדינה בוערת. הייתה תקופה שהוא היה תחת אבטחה של המשטרה והיחידות המיוחדות, כמו שצריך במקרה של עד מפתח במשפט רגיש, אבל כבר חודשים שהוא לא מאובטח. אסור שהוא יגמור את חייו כמו שי דהן, שהתריע שעומדים לרצוח אותו בכלא ואף אחד לא עשה כלום עד שאסירים ועבריינים חיסלו אותו רק כדי שלא יעיד נגד הנשיא לשעבר והבן שלו".
שיינמן גר כרגע באחד מפרברי קיטו. הוא מסתובב עם חברה קרובה ומנסה שלא להתבלט יתר על המידה, עם או בלי קשר לשוטרים ולאנשי הקרטלים שמשתוללים ברחובות. בשיחה איתו, שבה ניכר שהוא בלחץ גדול, הוא מספר שמפעם לפעם הוא מוצא את הזמן ואת האומץ לקפוץ לתפילה בבית הכנסת, להשלים מניין ולהיפגש עם הרב של חב"ד באקוודור, הרב תומר רותם, שמסייע לו בכל דבר.
"אני שומר על פרופיל נמוך, זו סיטואציה קשה עבורי", אומר שיינמן. "יש לי הרבה מה לספר על מה שעשו לי ולשי דהן, אבל זה לא הזמן הנכון. בעתיד אספר הכל, ויש לי הרבה מאוד".
לדבר ולמות או לשתוק ולשבת
ההסתבכות של שיינמן החלה בעיצומה של התפרצות הקורונה. אז הוא פגש לראשונה את דהן, עבריין שברח מכלא לה ג'ואיטה בפנמה סיטי ביולי 2018, בעת שחיכה למשפט. הוא ושיינמן הכירו במקרה בקולומביה, חיבור ששניהם שילמו עליו ביוקר.
בפנמה הואשם דהן בהונאה לאחר שמכר דירות שבבעלותו כמה פעמים, לאנשים שונים. "אורן לא ידע כלום על העבר של שי ועל כל מה שקרה איתו בפנמה", אומר רמי (שם בדוי), אדם שמכיר היטב את שיינמן. "אורן עצמו לא היה קשור אף פעם לעולם הפשע ולא היה לו מושג ששי ברח מהכלא בפנמה או שהוא נכנס לקולומביה בזהות בדויה. הם פשוט הכירו בתחילת 2020 כשני ישראלים שנפגשו בדרום אמריקה, והגיעו ביחד לאקוודור כדי לעשות עסקים".
בשבוע שעבר הכריז נשיא אקוודור על מצב חירום לאומי. מה שהתחיל כניסיון לחזק את המשילות הוביל לכאוס: שוטרים נחטפו בבירה קיטו, חמושים השתלטו בשידור חי על ערוץ טלוויזיה בעיר גואיאקיל, וגל מהומות פרץ ברחבי המדינה
דהן, שידע שעלולים לעצור אותו באקוודור לאחר שפנמה הוציאה נגדו צו מעצר בין-לאומי, השיג לו ולשיינמן תעודות זהות מזויפות של סוכנים פדרליים מהרשות למלחמה בסמים בארה"ב, שהיו מעורבים בתאונת דרכים בקיטו והתעודות שלהם נשכחו במכונית. התחזות לסוכן פדרלי היא פשע בפני עצמו, אבל לדהן היו תוכניות שלא סבלו דיחוי: הוא הבין שיש הרבה מאוד כסף ברכישת ערכות לבדיקת קורונה בארה"ב ומכירתן באקוודור, שסבלה באותה תקופה מהתפשטות מהירה של המחלה.
דהן הזמין מארה"ב 170 אלף ערכות תמורת 3.75 דולר לערכה. הוא ושיינמן מכרו אותן לעבדאללה וחקובו בוקראם ב-19 דולר האחת, וגרפו מאות אלפי דולרים. מבחינתו של דהן, זה היה המשך טבעי לחיים שהתרגל אליהם בדרום אמריקה. "שי תמיד הסתובב עם סטיפות של דולרים בכיסים", נזכר עו"ד ישראלי שפגש אותו בבירת פרו, לימה. "הוא שמע שהגעתי לפרו, התקשר אליי ולקח אותי למסעדה הכי טובה והכי יקרה שאכלתי בה אי-פעם. באותו ערב הוא הכניס אותי למכונית שרואים רק בסרטים, ומאחורינו רכבו מאבטחים על אופנועים כאילו הוא נשיא פרו".
כשדהן ושיינמן ספרו רווחים באקוודור, גם האצבעות של הבוקראמים לא היו מחוסרות עבודה: כל ערכה שהם קנו מהישראלים ב-19 דולר נמכרה לבתי החולים באקוודור תמורת 68 דולר, פי 18 מהמחיר המקורי בארה"ב. השניים הרוויחו מיליונים, והסיפור היה נגמר בזה אלמלא התברר שחלק גדול מהערכות היו מזויפות. קשה לתפוס איך נשיא לשעבר מעורב בפרשה כזו, אבל בוקראם מעולם לא היה באמת מנהיג: הוא כיהן כנשיא אקוודור זמן קצר מאוד, בין אוגוסט 1996 לפברואר 1997, והודח בגלל מעשי שחיתות. בין השאר נחשף שערך מסיבות פאר בארמונו, מינה מקורבים לתפקידי מפתח בממשלה, והחמור מכל – גרם לסחרור מטורף של אינפלציה. אזרחים רבים איבדו את רכושם ואת חסכונותיהם בגלל חצי שנה של טירוף מערכות, ובוקראם ובני משפחתו נחשבים עד היום לאנשים השנואים ביותר במדינה.
באוגוסט 2020 אמר שי דהן בראיון למאקו שהוא חושש לחייו. בלילה שבין 8 ל-9 באוגוסט פרצו כ-20 אסירים לתא של דהן ושיינמן, תקפו את דהן, הטיחו לבנה בראשו, חבטו בו בקרשים ובעטו בכל גופו עד שמת
כשרשויות האכיפה באקוודור החלו לחקור את פרשת ערכות הקורונה, שמותיהם של דהן ושיינמן התחילו לרצד במחשבי המשטרה כמבוקשים. בתחילת יוני 2020, במחסום משטרתי בסנט הלנה, שוטרים הורו לדהן לעצור לבדיקה. בג'יפ, שבו שהה באותה עת גם שיינמן, הוסתר תיק ובו 300 אלף דולר במזומן – חלק מהכסף שבוקראם ובנו שילמו על ערכות הקורונה. דהן חשב שיוכל לשחד את השוטרים, אבל אלה התעקשו לעשות את עבודתם. הם מצאו את הכסף ואת התעודות המזויפות, והישראלים נעצרו ונלקחו לחקירה.
"שי היה בטוח שהוא ואורן ישוחררו אחרי כמה שעות, שהשוטרים ייקחו בסוף את הכסף וייתנו להם ללכת", נזכר השבוע איתן (שם בדוי), מקורב לדהן שהכיר את מצבו המשפטי. "הוא לא ידע שלשוטרים הייתה הנחיה של התובעת הראשית באקוודור להשאיר אותם במעצר ולהתנות את השחרור שלהם בעדות נגד בוקראם והבן שלו. היא רצתה שהם יהיו עדי מדינה".
דהן ושיינמן סירבו. הם ידעו מספיק על הקשרים של הבוקראמים עם ארגוני הפשיעה באקוודור כדי להבין שעדות נגדם תסכן את חייהם, מה שבדיעבד נראה מעט אירוני. "אם שי היה מסכים להיות עד מדינה נגד עבדאללה וחקובו בוקראם, אולי הוא היה חי היום", אומר איתן. "מצד שני, אם שי היה מעיד, היו הופכים עולמות כדי לחסל אותו. הוא היה בחתיכת מלכוד".
שתי מטרות, 20 רוצחים
כעצירים נשלחו דהן ושיינמן לכלא פניטניסיאריה דל ליטורל. מתקן הכליאה הגדול במדינה, שממוקם בגואיאקיל, נשלט בידי מיליציות של אסירים המזוהים עם קרטלי הסמים הגדולים במדינה. "לא סתם אומרים שזה אחד מבתי הכלא הקשים בעולם, זה מסוג המקומות שהצבא והמשטרה לא מעזים להיכנס אליהם", מספר עמית (שם בדוי), שהיה עצור במתקן לפני כחמש שנים. "הסוהרים ומנהלי הכלא יושבים שם במשרדים בזמן שהאסירים מנהלים את כל העסק וגובים דמי חסות מהכלואים. כזר באקוודור, הסיכוי שלך לצאת בחיים מהכלא הזה שואף לאפס. בלי כסף אתה מת, כל יום אתה צריך לשחד את המיליציות במזומן או בטלפונים סלולריים כדי שייתנו לך הגנה ולא יחסלו אותך".
שיינמן, אזרח ישראלי בן 52, נולד בתל אביב. רמי (שם בדוי), אדם שמכיר אותו היטב: "אורן לא היה קשור אף פעם לעולם הפשע. לא היה לו מושג ששי דהן ברח מהכלא בפנמה או שהוא נכנס לקולומביה בזהות בדויה"
דהן שילם לחברי המיליציות 60 אלף דולר כדי שיפרסו את חסותם עליו ועל שיינמן, אבל יהיה מוגזם לומר שהם הרגישו מוגנים. "כל יום יש קרבות בין הקרטלים, כל יום מוציאים גופות של אסירים מהתאים ומהאגפים. אין פה ערך לחיי אדם", סיפר דהן בריאיון ל-mako באוגוסט 2020. "שילמתי הרבה כסף כדי שלא יפגעו בנו, אבל האסירים האלה מהמיליציות רק רוצים עוד ועוד".
רשויות האכיפה הגישו נגד שני הישראלים כתבי אישום על התחזות לסוכנים פדרליים, החזקת מסמכים מזויפים ומכירת ערכות רפואיות מזויפות. בשלב מסוים נשקלה גם האפשרות להאשים אותם בחברות בארגון פשע. בשלב זה הציעה להם התובעת עסקה: עונש מופחת של חמש שנים בתנאי שיפלילו את בוקראם ובנו. הם שוב סירבו בתוקף.
על פי חשדות שעלו באקוודור, בוקראם ובנו היו בקשר עם דהן כשהיה בכלא וניסו להבין אם ישמש נגדם עד מדינה. הוא הכחיש, אבל הוא ושיינמן הבינו שמצבם מסובך ופנו לשגרירות ישראל בקיטו ולמשרד החוץ בבקשה להעביר אותם לכלא בטוח יותר. נציג השגרירות הגיע לבקר אותם, אבל רשויות האכיפה באקוודור סירבו להעברתם. בינתיים הורשע שיינמן בזיוף מסמכים וקיבל עונש של 11 חודשי מאסר; מאוחר יותר נשפט לשנתיים נוספות בגין העבירות שביצע עם דהן.
"אני חושש לחיים שלי ושל אורן, אסור להשאיר אותנו בכלא הזה", אמר דהן באותה תקופה בשיחה עם mako. "אף אחד במשרד החוץ ובשגרירות לא עוזר לי, ובכל שנייה יכולים לרצוח אותי. המקום הזה הוא גזר דין מוות בשבילי". גם הרב רותם פנה לגורמים בכירים במשרד החוץ, התחנן יעבירו את השניים והזהיר שיירצחו, אבל דבר לא נעשה.
בלילה שבין 8 ל-9 באוגוסט 2020 פרצו כ-20 אסירים לתא של דהן ושיינמן. הם תקפו את דהן, הטיחו לבנה בראשו, חבטו בו בקרשים ובעטו בכל גופו עד שמת. שיינמן נפצע באורח בינוני וניצל. הוא נלקח לטיפול במרפאה פרטית, שם הוחזק תחת אבטחה כבדה של הרשות להגנת עדים במדינה עד שסיים לרצות את עונשו.
חקירת התקיפה בתא העלתה שמצלמות האבטחה הופנו משום מה לתא סמוך, מה שעורר חשד לשיתוף פעולה מצד גורמים בהנהלת הכלא. שבוע לאחר התקיפה נעצר עבדאללה בוקראם בביתו, ובנו – שבינתיים ברח לקולומביה – נעצר זמן קצר לאחר מכן. השניים נחשדו במעורבות ברצח דהן ובניסיון הרצח של שיינמן, אבל כעבור זמן קצר שוחררו למעצר בית, והאישומים שעומדים נגדם כיום נוגעים לעסקת ערכות הקורונה. מבחינת רשויות החוק, שיינמן הוא האדם היחיד שיכול להפליל את השניים.
"אל תחזירו אותי לכלא הזה, ירצחו אותי", שלח שיינמן מסר מהקליניקה שבה אושפז, והוא אכן הושאר שם במשך יותר משנה. כששוחרר נאסר עליו לצאת מהמדינה עד שיעיד נגד הנשיא לשעבר ובנו.
העיקר לצאת הביתה
אומנם המצב הנוכחי באקוודור חמור, אבל זה לא מפתיע. נחשול האלימות החל כאמור בבתי הכלא, שהחלו לתסוס בעקבות תוכניתו של הנשיא נובואה להחזיר את השליטה במתקנים לידי הסוהרים – וזה במדינה שבה מעריכים כי רבע מבתי הסוהר נשלטים בידי האסירים. בכלל, אף שאקוודור נחשבה בעבר למדינה בטוחה, בשנים האחרונות פורחים בה קרטלי סמים מקומיים ובין-לאומיים. באוגוסט נרצח במדינה המועמד לנשיאות פרננדו וייאוויסנסיו, הקורבן המפורסם ביותר בגל הרציחות ששוטף את המדינה. על פי ההערכות בדרום אמריקה, מספר מעשי הרצח שמבוצעים בה מדי שנה גדל פי ארבעה מאז שנת 2018.
עבדאללה בוקראם כיהן כנשיא בין אוגוסט 1996 לפברואר 1997, והודח בגלל מעשי שחיתות. הוא ערך מסיבות פאר בארמונו, מינה מקורבים לתפקידי מפתח וגרם לסחרור של אינפלציה. אזרחים איבדו חסכונות בגלל חצי שנה של טירוף מערכות
המהומות באקוודור, תוצאה בלתי נמנעת של ניסיון להשתלט מחדש על מדינה מתפוררת, מלחיצות את אורן שיינמן – בוודאי בהינתן שבמרץ 2021, והוא אז עדיין אסיר בקליניקה, היה עד להתפרצות האלימה הקודמת בבתי הכלא. כ-80 אסירים נטבחו, ושיינמן פנה לגורמים בישראל מתוך תקווה שיתירו לו לרצות את שארית עונשו בישראל; זה לא קרה (משרד החוץ מסר אז בתגובה: "קונסול ישראל בקיטו נמצא בקשר עם האסיר, והמחלקה לישראלים בחו"ל נמצאת בקשר עם משפחתו. ככלל, משרד החוץ אינו מוסר מידע בדבר עצירים או אסירים ישראלים בחו"ל בשל הקפדה על שמירת צנעת הפרט שלהם. מעורבות משרד החוץ היא בהתאם לאמנת וינה בדבר יחסים קונסולריים ויכולת להיות על בסיס קונסולרי והומניטרי").
השבוע חלק שיינמן עם מ' את החשש הגדול ביותר שלו, והוא שאסירים שברחו מבתי הכלא ינסו לפגוע בו. "אורן אמר לי שהוא נשאר במקום מסתור בקיטו, לא יוצא ממנו", מספר מ'.
שיינמן, שמחזיק גם באזרחות אוסטרלית, מנסה בימים האחרונים למצוא דרך מילוט מאקוודור. הוא אף הביע נכונות להעיד מישראל בשיחת זום אם רק יאפשרו לו לצאת מהמדינה. "התובעת מתעקשת שאורן יעיד במשפט ואין לאף אחד מושג מתי הוא ייפתח באופן רשמי. הם רוצים לנהל סוג של משפט ראווה נגד משפחת בוקראם כדי להראות שהם נלחמים בשחיתות, לא משנה במי מדובר, ואורן לצערי משלם את המחיר", אומר מ'. "ככה הוא תקוע חודשים בהמתנה לפתיחת המשפט. מדי פעם יוצרים איתו קשר עובדים של הרשות להגנת העדים, לברר אם הכל בסדר, וזו ממש בדיחה".
למה בעצם המשפט של הבוקראמים לא מתנהל כרגע?
"בוקראם האבא הוא אדם עשיר מאוד, יש לו קשרים בכל מקום, והוא יודע איך למרוח את המשפט. הוא מרוויח זמן, ומי שנפגע זה שוב אורן. לתובעת באקוודור ברור שבלי העדות שלו היא לא תשיג הרשעה בפרשת הערכות, והיא מסרבת לאפשר לו לצאת מהמדינה ולהגיע לישראל. היו פניות למצד גורמים בארץ לבכירים באקוודור, אבל כלום לא זז והתובעת ממשיכה להתעקש שאורן יעיד, כי מדובר במשפט שחיתות חשוב מבחינה ציבורית. זה תואם את האג'נדה של הנשיא החדש, נובואה, להילחם בשחיתות".
"אל תחזירו אותי לכלא, ירצחו אותי", שלח שיינמן מסר מהקליניקה שבה אושפז. הוא אכן הושאר שם במשך יותר משנה, עד שסיים לרצות את עונשו. כששוחרר נאסר עליו לצאת מהמדינה עד שיעיד נגד הנשיא לשעבר ובנו
גורם ישראלי באקוודור, שמנסה לסייע לשיינמן לקבל אישור לצאת לישראל, מספר למגזין mako: "כולם בארץ הפכו עולמות בשביל אורן, אבל רשויות האכיפה באקוודור מתעקשות. לא מספיק הסבל שגרמו לו כשכמעט רצחו אותו, הם עוד משאירים אותו כאן לתקופה בלתי מוגבלת. הם משחקים בחיים שלו, כאילו לא למדו את הלקח מהרצח של שי דהן".
הרב רותם אומר השבוע: "אחרי המחדל עם דהן, שנרצח בכלא בגלל רשלנות פושעת של גורמים במדינת ישראל, אסור חס וחלילה שאורן ייפגע. חייבים להוציא אותו מהר מפה. זו חובתה המוסרית של מדינת ישראל כלפיו".
שיינמן עצמו יודע היטב שהמצב באקוודור פועל לרעתו. "המיליציות כאן מסוגלות לכל דבר, ואני כאן לבד עם אלוהים. אין לי אף אחד. אני לא מאובטח. מופקר".
עד לשעה זו לא נתקבלה תגובת משרד החוץ. התגובה תפורסם אם וכאשר תתקבל