אפריל 2017, שעת לילה מאוחרת. כמה עשרות מטרים מבסיס קציעות שבנגב וקילומטרים ספורים מהגבול עם מצרים. בחוץ שורר חושך מוחלט והשקט באוויר הופך לאט לאט לבלתי נסבל. סלאמה אלטוחי, מי שעומד בראש רשת הברחות הסמים הגדולה ביותר הפועלת לאורך הגבול בין ישראל למצרים מתמקם יחד עם שבעה מאנשיו במקום מסתור וממתין לשעת כושר כדי להוציא לפועל הברחת חשיש גדולה לישראל. מדי פעם חולף על פניהם ג'יפ צבאי המסייר באזור והם משתדלים לשמור על שקט ולא להיחשף.
בשלב מסוים, עיד אל התרשה (35), מי ששירת כגשש בשירותו הצבאי (ופרש לעבודה כרועה צאן ולכן מכיר היטב את כל תוואי הגבול) חשף בפני חברי הרשת כי על גדר הגבול הסמוכה אליהם ממוקמות מצלמות וכי הוא יודע היטב את מיקומן וניתן די בקלות לחתוך את כבליהן, לנתק את אותן ולבצע את ההברחה ללא חשש. המצלמות, כמובן, נועדו לסייע לכוחות צה"ל לתצפת על הגבול, וברגע האמת לתפוס את מבריחים או מחבלים שינסו לחדור לישראל על מנת לבצע פיגוע.
תאופיק אבו גרדוד, חבר נוסף ברשת, קיבל את המשימה הנועזת והמסוכנת לחתוך את כבלי המצלמות ולאפשר את הברחת הענק. ארבעה מחברי הרשת האחרים שימשו כתצפיתנים באזור נחל לבן שליד ניצנה ועזוז, ומטרתם הייתה להתריע בפני שאר חברי הרשת מפני הגעת כוחות צבא או משטרה למקום.
בפעולה מהירה הצליח תאופיק לנתק את המצלמות ובמשך חצי שעה אזור הגבול הוחשך לחלוטין. אלטוחי וחבריו ניצלו זאת כדי לבצע את ההברחה באופן חלק, והצליחו להחדיר לישראל כ-64 ק"ג של חשיש שסייעו להם לגרוף מאות אלפי שקלים.
בלילה שבין ה-13 ל-14 באפריל השנה אלטוחי החליט ללכת על הברחה גדולה עוד יותר - הפעם של 200 ק"ג חשיש. סכום הרווח הצפוי כמה מיליוני שקלים. הוא משתמש שוב בידע שצבר אל התרשה כגשש, והפעם משימת ניתוק המלצמות מוטלת על סאלם - חבר נוסף ברשת. מיד עם ניתוק המצלמות, חברי הרשת נסעו בג'יפ לעבר הגבול סמוך לישוב עזוז ונפגשו עם עשרה מבריחים מצריים שטיפסו על החומה בעזרת סולם והשליכו עשרה שקים אל תוך שטח הישראלי. ניתוק המצלמות גרם לצה"ל להקפיץ אל השטח כוחות צבא גדולים, כולל טנקים, מחשש לחדירת חוליות מחבלי דאע"ש מסיני לישראל. המבריחים, בהוראת אלטוחי, העמיסו בזריזות את הסמים ונמלטו מהמקום כשהם חוזרים לאזור ביר הדאג' - מקום שנחשב לכספומט הסמים של מדינת ישראל. מי שנהג ברכב המילוט הוא הגשש במיל - אל התרשה.
הטנקים שהגיעו לזירה החלו בפעולות סריקה שמבהלכן נפל אחד הטנקים אל תוך תהום, ואחד החיילים, אליהו דרורי, כך על פי החשד, נהרג ושלושה אחרים שהיו בטנק נפצעו. ההברחה עברה "בשלום" מבחינתם של המבריחים, אבל חיתוך כבלי המצלמות פעמיים בשנה הדאיג מאוד את צה"ל והשב"כ שהחליטו לחקור את העניין לעומק.
"המבריחים פגעו בביטחון המדינה ובין השאר גרמו לכך שעל פי החשד חייל צה"ל שהיה בתוך הטנק נהרג. בזמן שהמצלמות היו כבויות היה חשש גדול מאוד שחוליות מחבלים חדרו לישראל", מסביר גורם צבאי, "הם גם גרמו לכך שחיילי צה"ל סיכנו את חייהם בעבור בצע כסף. לא בכל יום השב"כ נכנס לתמונה וחוקר הברחות סמים, אבל הפעם זה מדובר במקרה חמור מאוד. היה חשש כבד מאוד שחוליות מחבלים של דאע"ש שפעלו בסיני יחדרו לישראל".
כעת, אנחנו חושפים כאן לראשונה פרטים רבים מהחקירה, שנחשבת לאחת מפרשות הברחת הסמים החמורות שנתפסו בגבול ישראל- מצרים ובעיקרה החשד החמור מכל: גרימת מותו של חייל צה"ל. בשתי ההברחות המצוינות כאן למעלה ובעוד כמה הברחות שקדמו להן - הסמים לא נתפסו מעולם.
"הם סיכנו מדינה שלמה"
השב"כ הפעיל במשך תקופה סוכנים בשטח כדי לאסוף מידע על פעילות החוליה, ואחרי שבועיים של עבודת נמלים המידע שנאסף הצביע על אלטוחי, אל התרשה, אבו גרדוד ושישה חברים נוספים שחתכו את כבלי המצלמות וביצעו את ההברחות תוך סיכון ביטחון מדינת ישראל. חוקרי השב"כ נעזרו במדובבים שהם למעשה בכירים בשבטים בהם מתגוררים החשודים כדי לחלץ מהם הודאות ולסייע בהסגרתם.
בסופו של דבר, שמונת החשודים הוסגרו לידי השב"כ ויחידת הפח"ע של היחידה המרכזית במשטרת מרחב הנגב. הם הוחזקו במשך שבועיים במתקן של השב"כ בכלא 'שקמה' באשקלון, והחוקרים מנעו להיפגש עם עורכי דין, כהחוקרים התייחסו אליהם כאל מחבלים לכל דבר.
"הם הוחזקו בתנאים קשים ביותר, ללא אפשרות של שיחות טלפון או פגישה עם עורכי דינם. היחס אליהם היה כמו אל מחבלים", טוען גורם במשטרה, "הם סיכנו מדינה שלמה. המצלמות הוחשכו בגבול למעלה מחצי שעה עד שהתקלה תוקנה והם גרמו להקפצת כוחות מיוחדים לשטח". בתחילה שמרו החשודים על זכות השתיקה ולא הודו בדבר, אבל החוקרים נקטו בשיטות מתוחכמות כדי לגרום להם "לזמר".
מוחמד אל עזזמה, חבר ברשת ששימש כתצפיתן הוכנס לחדר החקירות שם חיכו לו קפה ועוגיות. החוקרים הבהירו לו את הסכנות הטמונות בפגיעה במצלמות במהלך הבריחה והחשש הכבד שמחבלי דאע"ש יחדרו לישראל לביצוע פיגוע. אל התרשה הכחיש כי הייתה לו כוונה לפגוע בביטחון המדינה.
- "אני לא קשור למחבלים ואוהב את המדינה", הסביר אלעזזמה לחוקרים, "בכלל לא הייתי מעורב בהברחה".
החוקרים הסבירו לו שאל חדר החקירות הגיעו שני ש'ייחים משבטו וכדאי שיספר את האמת.
באותו רגע אלעזזמה נשבר וסיפר את גרסתו. "החל משנת 2017 אני משמש כתצפיתן של חוליית המבריחים של סלאמה אלטוחי יחד עם כמה אנשים נוספים", שיחזר אל אלעזזמה. "הייתי באירוע בו נחתכו הכבלים של המצלמות באפריל 2018. לא ידעתי מה הם מתכוונים לעשות, אבל הערכתי שמדובר הברחת סמים".
אלעזזמה, נשוי ואב לילדים, המשיך וסיפר על עבודתו כתצפיתן. "שימשתי שלוש פעמים כתצפיתן. הייתי בתוך רכב בצומת הר קרן והיה עליי לדווח אם אני רואה בשטח כוחות צבא או ג'יפים שנוסעים לכיוון הגדר (הוא הצביע לחוקרים על גבי המפה את מיקומו בהברחות). עבור כל הברחה קיבלתי 1,000 שקלים, והם אמרו לי שהם מבריחים רק חשיש, שום דבר אחר חוץ מזה".
לדבריו, הוא החזיק בידו טלפון סלולרי אישי ועוד אחד נוסף ששימש אותו רק לצורך הברחות. "בטלפון האישי שלי דיברתי חופשי, ובטלפון המבצעי רק על הברחות. אלטוחי ביקש ממנו לקנות את הטלפון הזה", ציין אל אלעזזמה.
אל התרשה, חבר נוסף בחוליה ששירת כאמור במשך שנים רבות כגשש בצבא באזור הגבול עם מצרי, מתגורר בישוב ביר הדאג' אליו מסליקות לרוב חוליות המבריחים את כמויות החשיש שהם מבריחים לישראל. על שירותו בצבא סיפר אלעזזמה: "כגשש הייתי מעורב באירועים הם ירו עליי ובמטענים שמחבלים הפעילו נגדי בעת פתיחת צירים". כאשר נשאל לגבי העובדה כיצד אדם כמוהו ששימש כגשש חשוד בפגיעה בביטחון המדינה אל התרשה השפיל פניו, שתק, והסכים לדבר רק על שירותו הצבאי.
ברשת, שנחשבת לאחת הגדולות ביותר שפעלו לאורך הגבול בשנים האחרונות, היו מעורבים עוד מספר מתושבי ביר הדאג' שבפזורה הבדואית, בנוסף לראש הרשת אלטוחי והגשש לשעבר אל התרשה. החשודים הנוספים הם סאלם אבו עסא, בן 30, ששימש כתצפיתן קרוב לגבול; תאופיק אבו גרדוד, 25, שהשתתף בהברחות; פאיז אבו גרדוד, 25, שהיה שותף באחת ההברחות; סולים אלווג' בן ה-45; וסלימאן אבו גרדוד בן ה-30.
"הבנתי שאני חלק מחוליית הברחה", הסביר אל אלעזזמה בחקירתו, "ראיתי אותם יחד בביר הדאג' מדברים בלי סוף. כל פעם לפני הברחה אלטוחי היה מתקשר אליי לטלפון המבצעי ומבקש ממני לספר לו על מיקומם של כוחות צה"ל. הייתי בכוח הכי רחוק מהגבול, וביום ההברחה לקחתי מאחי טנדר טיוטה היילקס ונסעתי לאזור הר קרן. המתנתי מהשעה 19:00 ועד חצות. חיכיתי עם משקפת לראיית לילה ובדקתי אם יש כוחות צבא באזור. זו משקפת שבה גם תצפתתי על עדר הצאן שלי. לא ידעתי שהם פגעו במצלמות ולא ראיתי את הסמים שהבריחו".
במהלך החקירה התברר שהמבריחים שמעו על מותו של חייל צה"ל ביום ההברחה כתוצאה מנפילת הטנק לתהום, דבר שהכניס אותם ללחץ, ומהרמאוד כמה מהם השמידו את הטלפונים הסלולריים שלהם כדי שלא יקשרו אותם לאירוע הטראגי. לאחר שנאספו די ראיות נגד המעורבים, ורובם הודו במעשה בפרקליטות מחוז הדרום, הוגש נגדם לאחרונה כתב אישום חמור ביותר אשר ייחס להם עבירות של פגיעה בביטחון המדינה, ריגול וייבוא סם מסוכן ופגיעה ברכוש. מדובר בעבירות שהעונש המקסימלי עליהן יכול להגיע עד ל-20 שנות מאסר בפועל.
כתב האישום מתייחס גם למותו של חייל צהל דרור אליהו שהצוות שלו הוזעק לעבר הגבול לטפל בהחשכת המצלמות. "הנאשם מסר לסלאמה (הכוונה לראש הרשת אלטוחי) את הידיעה על האפשרות לנתק את הכבל שמפעיל את המצלמות ביודעו כי המצלמות משמשות למניעת חדירה ממצרים לישראל של אנשים המבקשים לבצע פיגוע וכי ניתוק הכבל עשוי להביא לפגיעה בביטחון המדינה", נאמר בכתב האישום שהוגש נגד אל התרשה.
בהמשך נאמר, כי "עקב ניתוק המצלמות הוציאו מפקדי צה"ל באזור כוחות נוספים לשטח כולל טנקים. אחד הטנקים נפל לתהום וכתוצאה מכך נהרג חייל צה"ל שהיה אחד מאנשי צוות הטנק וחיילים נוספים נפצעו".
הנאשמים הוחזקו בכלא נפחא, המכונה גם "הכספת", ובו מוחזקים ארכי מחבלים בתנאי הפרדה קשים ביותר והועברו להפרדה בכלא 'אשל'. פרקליטיו של ראש הרשת אלטוחי, עורכי הדין שלום פיניאה ואייל הדר הכחישו את ההאשמות נגדם מרשם, והגדירו אותן כמופרכות ללא אחיזה במציאות, שכן מרשם לא פגע בביטחון המדינה ולא ביצע שום משימת ריגול ובטח אין לו שום אחריות למותו של חייל צה"ל.
השניים הגישו בנוסף עתירה לבית המשפט העליון בדרישה לחשוף חומרי חקירה שהוגדרו כחסויים כדי שיוכלו להגן על מרשם שכן היו ש'ייחים שדובבו אותו בכחש וכזב בהבטחות רבות וקיבלו טובות הנאה. הדיון בעתירה נקבע לעוד כעשרה ימים.