סרטן באיבר המין הזכרי הוא אמנם נדיר (סטטיסטית, אחד מתוך 100,000 אנשים מאובחן עם המחלה) וגם יחסית פשוט לטיפול, אבל הוא עדיין סרטן. כלומר - במידה ולא מאבחנים אותו בזמן הגידול עלול לפתח גרורות באזור ולהשאיר את הרופאים מעוטי יכולת. במקרים גרועים, המחלה עלולה להוביל לקטיעה של האיבר ובמקרים גרועים מאוד, אפילו למוות – אז מה עושים?
בכל הנוגע לסרטן באיבר המין, המפתח הוא אבחנה מוקדמת. סיכויי ההישרדות עולים באופן משמעותי ככל שמזהים את המחלה מוקדם יותר עם 85% החלמה בתוך חלון זמן של 5 שנים. אף על פי כן, גברים רבים לא ניגשים לייעוץ רפואי בגלל הסטיגמה והבושה שנלוות אל התופעה.
ד"ר אנת'וני רוסי, דרמטולוג (רופא עור), מספר בריאיון לאתר האינטרנט Men's Health כי ווירוס הפפילומה (HPV) הוא אחד הגורמים העיקריים לסרטן באיבר המין של גברים. לטענתו, כ-79 מיליון אזרחים אמריקאים מאובחנים כנשאים של הווירוס ובעלי סיכויים גבוהים יותר לפתח סרטן. גילוי מוקדם מצריך מן הגבר לגלות ערנות כלפי כל שינוי חשוד באיבר המין שלו.
"בין הסימנים החשודים והשכיחים ביותר הם נקודות שחורות על האיבר עצמו", מסביר ד"ר רוסי. "סימפטומים אחרים יכולים להיות שינוי בגוון של העור, נפיחות, נגעים, עור יבש או כל שינוי אחר בטקסטורה של העור".
ד"ר מסביר שקטיעה של איבר המין היא פרוצדורה נדירה מאוד בימינו ומוגדרת לרוב בתור מוצא אחרון. בעבר, פינוקטומיה (הסרת חלק מן הפין) הייתה הרבה יותר שכיחה בקרב מטופלים עם סרטן באיבר המין, אך הכלים הכירורגיים התפתחו עם הזמן והיום ניתן להסיר נגעים תוך פגיעה מינימאלית ברקמות הפין.
ד"ר רוסי מדגיש כי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם סרטן באיבר המין היא גילוי מוקדם. "אם אתם מרגישים או רואים משהו חשוב על איבר המין שלכם גשו לרופא המשפחה שלכם", מסביר ד"ר רוסי. "אם מצאתם משהו והוא לא נעלם בתוך שבועיים, לכו לדרמטולוג ותבדקו את זה. אל תחכו ואל תתביישו".