מאז תחילת העשור, הולכת ומתגבשת בעולם מציאות חדשה בכל הנוגע לניתוחים פלסטיים – והיא נוגעת לגברים. באופן עקרוני, החתול כבר מזמן יצא מהשק וזה כבר לא סוד כמוס שגם בחורים הולכים לעשות טיפולים אסתטיים. מהסרת שיער, לשאיבת שומן. מהשתלות שיער, למילוי קמטים.
אם נסתכל על המספרים של מה שקורה בארה"ב לצורך העניין, אפשר לראות שכמות הגברים שעוברים הזרקות בוטוקוס גדלה פי 3 מאז שנת 2000. למעשה, על פי סקר שנערך ב'אגודה האמריקאית לכירורגיה פלסטית', רק בשנה שעברה למעלה מ-450 אלף גברים אמריקאים ביקרו במכונים אסתטיים כדי שימלאו להם את הקמטים.
בימינו, שוק הטיפולים האסתטיים פונה לגברים יותר מתמיד. אם גבר היה נכנס פעם לאתר אינטרנט של קליניקה אסתטית, אז כל מה שהוא היה רואה היה תמונות שנוגעות לנשים – אבל היום התמונה כבר השתנתה. היום, כמעט בכל האתרים ניתן למצוא טיפולים ופרוצדורות שמכוונות לגברים.
לאחרונה, מגזין האופנה Elle סיקר את התופעה של 'מאורות בוטוקס' בארה"ב. כלומר, מכונים לרפואה אסתטית שמעוצבים במיוחד כדי למשוך את הקהל הגברי – מחדרי המתנה עם מסכי טלוויזיה ענקיים שמשדרים משחקי פוטבול ברצף ועד ספות מעור בחדרי הטיפולים. מדובר בשינוי תפיסתי משמעותי ביחס למגמה הטריה של מיקוד בפלח הגברי בתחום זה.
אם זאת המציאות שאנחנו חיים בה בימינו, אז נשאלת השאלה מה מביא כל כך הרבה גברים לפנות לטיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים? מבדיקה שערך אתר האינטרנט Huffington Post, נמצא כי עיקר הגברים שפונים לקליניקות לרפואה אסתטית הם בעיקר בין הגילאים 35 ל-65. רובם ממעמד סוציאו-אקונומי גבוה שמתמידים למלא את הקמטים שלהם באזור העיניים (מה שנקרא בעגה המקצועית: "צניחת עפעפיים") בתכיפות של שלוש עד ארבע פעמים בשנה – ופה המכנה המשותף נגמר.
ד"ר סת' מטראסו, מנתח פלסטי עם התמחות ברפואת עור, מספר בראיון שזה כמעט בלתי אפשרי לתאר פרופיל של גבר אופייני שהולך לעבור טיפולים אסתטיים. "הקליינטורה שלי מאוד מגוונת. מבחינת לקוחות, פונים אליי גברים ממוצא אסייתי, גברים אפרו-אמריקאים, גברים לבנים. אין מישהו ספציפי, כולם באים אליי". אם אתם שואלים אותו, המקצוע שלו לא פונה לחתך אוכלוסייה יחיד בחברה האמריקאית ולדעתו זה אומר הרבה. כלומר, טיפולים אסתטיים חוצים את כל המגזרים הגבריים. במילים אחרות, לא קיים גבר שאפשר להגיד עליו בודאות שהוא לא יעבור ניתוח פלסטי.
מעבר לזה, הלקוחות שלו מגוונים מאוד גם מבחינה מקצועית. ד"ר מטראסו מספר שמגיעים אליו לקליניקה שחקני הוקי, כרישי נדל"ן, כוכבי בייסבול ואפילו פוליטיקאים. "יש לי לקוח שהוא בכיר במפלגה הרפובליקנית", מספר מטראסו ומוסיף, "הוא מכור להזרקות בוטוקוס".
כשזה מגיע לישראל, אפשר לומר בביטחון מלא שמה שהכניס את תחום הניתוחים הפלסטיים לסדר העדיפויות של הגבר הישראלי היה טיפולי הסרת השיער בלייזר. מאז תחילת העשור, נרשמה עלייה משמעותית במספר הטיפולים הקוסמטיים שנעשים מדי יום על גברים.
ד"ר יואב אברהמי, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בביה"ח קפלן ומנתח ברשת מרפאות Care, מספר שמדי שנה כמות הגברים שפונים לטיפולים קוסמטיים רק הולך וגדל – כאשר הטיפולים השכיחים ביותר הם בעיקר מילוי הרמת עפעפיים, ניתוחים להשטחת חזה בולט וניתוחי אף. "על כל עשר נשים יש גבר אחד, אלו המספרים פחות או יותר בקליניקה שלי", הוא מסביר, "בכל הנוגע לחתכי אוכלוסין, אין הבדל. יש לי ארבע קליניקות ברחבי הארץ שמגיעים אליהן גברים מכל הסוגים: יהודים, ערבים, דתיים, חילונים, חרדים. אין טייפקאסט מסויים ואין הבדל במעמדות סוציאו-אקונומיים".
העלייה בפופולאריות של טיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים מדגישה את השינוי התפיסתי שהתחולל אצל הגבר הישראלי בכל הנוגע לטיפוח המראה החיצוני שלו. אם הייתם שואלים את ד"ר אברהמי לפני עשר שנים, רבים חשבו שניתוח פלסטי לגבר זה טאבו. היום, הסטיגמה בכל הנוגע לניתוחים פלסטיים התנפצה וזה קשור מאוד למודעות העצמית של הגבר בימינו לגבי הופעתו החיצונית – במיוחד אם יש לו חשבון אינסטגרם.
"אם אתה שואל אותי", אומר הכירורג הפלסטי, "היום יש עלייה במספר הניתוחים בגלל דור האינסטגרם. גברים צעירים מאוד מודעים לאיך שהם נראים. אפשר להגיד שהסלפי שינה את התמונה". כשמתייחסים לנקודה הזאת, התמונה מתבהרת ואפשר להבין למה יש עלייה חדה מאוד במספר ניתוחי האף והצמדת האוזניים בשנים האחרונות.
אם בכל זאת מנסים לתת תשובה לשאלה מדוע גברים פונים לטיפולים פלסטיים ואסתטיים, הרבה רופאים טוענים שזה קשור לתחרותיות האדירה במקומות העבודה. בזמן ששוק הטיפולים האסתטיים עדיין בנוי, בעיקר, על נשים שנלחמות בנזקי הזמן, ישנם גם לא מעט גברים שנלחמים בקמטים ובזיקנה – כנראה בגלל בחורים שצעירים מהם בעשרות שנים שמאיימים להם על הפרנסה.
'והדרת פני זקן' כבר לא תופס בימינו, במיוחד לא במקומות עבודה של אנשי הצווארון הלבן. מומחים בתחום סבורים שהרבה גברים פונים לכירורגיה פלסטית בגלל שהם נמצאים בסביבת עבודה שמפלה על רקע גילאים. ליתר דיוק, סביבה שלא כל כך מכבדת את האיש הכי מבוגר בחדר. ד"ר דניאל ס. מילס, נשיא ה'אגודה האמריקאית לכירורגיה פלסטית', מבטא את דעתו באופן חד וחלק – גברים חוששים מתחרות עם גברים צעירים יותר. "ככל שאתה נראה צעיר יותר, ככה יש לך סיכוי טוב יותר להישאר במקום העבודה שלך", מספר מילס, "גברים עוברים יותר ויותר טיפולים כי הם מנסים לעמוד בקצב ולהתחרות באנשים שצעירים מהם במקום העבודה. זאת האמת, זה עד כדי כך פשוט".
מעבר לזה, רבים בתחום חושבים שגם לעולם הדייטים יש השפעה משמעותית על הפופולאריות של ניתוחים פלסטיים אצל גברים. אי אפשר להתחמק מזה, אנחנו חיים בחברה שמקדשת ערכים וויזואליים – בייחוד כשזה נוגע לרשתות חברתיות.
ד"ר מטראסו מספר שלא פעם הוא נתקל באנשים שהגיעו אליו לקליניקה, רק כי הם שקלו לרענן את תמונת הפרופיל שלהם באתרי היכרויות. "גברים רוצים להיראות טוב בעידן של רשתות חברתיות", הוא מספר בראיון ל-Huffington Post, "הרבה מהם גם יוצאים עם נשים שצעירות מהם בכמה שנים, מה שמכניס להם עוד יותר מוטיבציה להזריק בוטוקס".
שינוי נוסף שנרשם בשנים האחרונות זה הפתיחות של גברים בכל הנוגע לטיפולים שהם עוברים. כלומר, בימינו זה כבר לא טאבו לשבת עם החברים מהתיכון או המילואים ולדבר על טיפולים קוסמטיים – מהסרת שיער ועד שאיבות שומן.
למרות זאת, הדרך עדיין ארוכה. ד"ר אברהמי מסביר שהיום כמעט ואין טאבו, אבל עדיין ניתן למצוא את החבר'ה שמתביישים בזה שהם עוברים טיפולים אסתטיים – בעיקר בשכבות גיל מבוגרות יותר. "גברים בני 50 או 60, שעוברים טיפולים למתיחת עור בפנים, יעדיפו לשבת בבית בזמן ההתאוששות. הכל כדי שלא יראו שהם עברו טיפול". לעומתם, גברים צעירים לא מסתירים את העובדה שהם עברו טיפולים. בשבילם, אין טאבו בכלל, אין בושה ואין להם בעיה להסתובב עם הנפיחות על הפנים.
למרות זאת, רוב הרופאים הסכימו עם הקביעה שגברים לעולם לא יבואו יחד עם גברים אחרים לעבור טיפולים – מקסימום עם האישה או החברה (הרי בסוף היא זאת שקובעת). חלק גורסים שזה קשור לעובדה שלגברים יש סבילות נמוכה יותר לכאב, מה שהופך את כל החוויה למשהו שגברים לא מעוניינים לעבור יחד – בניגוד למסע כומתה או נסיעה מבאר שבע לתל אביב ביום חמישי בבוקר.
כשזה מגיע לבקשות מיוחדות, שלא לומר ביזאריות לחלוטין, קשה להתעלות על הקליינטורה שמגיעה לכירורג פלסטי – וגברים בייחוד. ד"ר אברהמי מספר, שבכל פעם מחדש, הוא מוצא את עצמו בסיטואציה שבה הוא נאלץ להסביר למטופל שלא קיים ניתוח להארכת איבר המין. אגב, אם אתם מעוניינים, אפשר לעבות – אבל רק אם אתם זורמים על הזרקת שומן אל תוך הכלי שלכם.
"אם אתה שואל אותי", מספר הדוקטור, "הבקשה הכי ביזארית שקיבלתי, בכל שנותיי ככירורג פלסטי, זה היה מישהו שאמר שיש לו ראש כמו פגודה. כלומר, שיש לו שפיץ על הגולגולת. הוא רצה שאני אפתח לו את הראש ואשייף לו את הקודקוד". ד"ר אברהמי מוסיף, שכאשר הוא ניסה להסביר לו שהגולגולת שלו תקינה לחלוטין, המטופל שלף לו מאמרים שמוכיחים את קיומה של התופעה ואת הטיפול בה.
מבחינה סטטיסטית, הדרך עדיין ארוכה בשביל שגברים יטו את כף המאזניים. נכון לעכשיו, נשים הן עדיין הצרכניות העיקריות של ניתוחים פלסטיים בארץ ובעולם, אבל ככל שהשנים עוברות גברים מצמצמים את הפער. שוק הטיפולים האסתטיים לגברים נמצא במגמת עלייה עוד מתחילת העשור והוא לא מפסיק להתפתח. במילים אחרות, כל עוד עפעפיים ימשיכו לצנוח, מספר הגברים שהולכים להזריק בוטוקס ימשיך לעלות.
*ד"ר יואב אברהמי הוא מומחה לכירורגיה פלסטית, רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית בביה"ח קפלן, חבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. מקבל באופן פרטי דרך רשת מרפאות Care – באשדוד, אשקלון, באר שבע וראשל"צ.