במחקר שנערך על ידי ד”ר מרילין קורנליס מאוניברסיטת נורת’ווסטרן שבאילינוי, ארה”ב, ושתוצאותיו פורסמו ביומן לרפואה פנימית (Journal Of Internal Medicine), נמצא כי קיים קשר בין הדרך שבה קנאביס וקפה משפיעים על הגוף. מטרת המחקר הייתה לבדוק את השפעת הקפה על המטבוליזם (חילוף החומרים) שלנו. בדיעבד, הסתבר שלסם הפנאי הנפוץ ביותר בעולם (הקפה כמובן) יש השפעה עמוקה הרבה יותר ממה שהאמינו עד כה.
המחקר נערך על 47 נבדקים בפינלנד ונמשך שלושה חודשים. בחודש הראשון הנבדקים התנזרו מקפה לחלוטין, בחודש השני שתו הנחקרים ארבע כוסות קפה בכל יום ובחודש השלישי שמונה כוסות קפה בכל יום. לאורך כל שלבי המחקר נלקחו דגימות דם מהנבדקים ונותחו על מנת לבדוק מה השינויים שנגרמו כתוצאה מצריכת הקפה לביוכימיה של הגוף.
בכל שלב ושלב, החוקרים מדדו את המטבוליטים (תרכובות הנוצרות או משתתפות בתהליך של חילוף החומרים בגוף) בדם, באמצעות טכניקות אפיון חומרים מתקדמות.
תוצאות המחקר חשפו כי הקשר בין הקנאביס לקפה הוא, להפתעת החוקרים ששניהם קשורים ישירות למערכת האנדוקנבינואידית רק משפיעים עליה בצורה הפוכה.
המערכת האנדוקנבינואידית היא מערכת פנימית ומרכזית של קולטנים (receptors) ומוליכים עצביים (neurotransmitters), המשפיעה על מנעד רחב מאוד של תהליכים ביולוגיים וכימיים בגוף ומהווה גורם מכריע בבריאות ותפקודם התקין של מערכות הגוף. היא מכילה קולטני קנבינואידים משני סוגים: CB1 ו-CB2. קולטנים אלו מתקשרים עם קנבינואידים שמיוצרים בגוף האדם, המכונים ‘אנדוקנבינואידים’ אשר מהווים חלק מהמערכת האנדוקנבינואידית ונמצאים בגוף של כל אחד ואחת מאתנו, וגם עם הקנבינואידים שמקורם בצמח הקנאביס, המפורסמים שבהם THC ו-CBD.
מתוך המחקר עולה ששתייה של ארבע עד שמונה כוסות קפה ביום גרמה לירידה בסוגי המוליכים העצביים שמחקה הקנאביס. במילים אחרות: בעוד שהקנאביס גורם להתגברות הפעולה של המערכת האנדוקנבינואידית, הקפה גורם לירידה בכמות המוליכים העצביים וגורם למערכת “להוריד הילוך”, עובדה שהופכת את שני החומרים למנוגדים זה לזה.
הגוף שלנו נוטה להפחית את הפקת האנדוקנבינואידים בזמני לחץ, מה שגרם לחוקרים לתהות על יחסי הגומלין בין הקפה לגופנו וליכולתו של הגוף להסתגל לשינוי. “יתכן שצריכת הקפה המוגברת במהלך שני חודשי המחקר גרמה למספיק לחץ שיוביל להפחתה של המטבוליטים במערכת” אמרה קורנליס והוסיפה “זו יכולה להיות דרך ההסתגלות של הגוף שלנו וניסיונו להחזיר את רמת הלחץ לאיזון”.
המערכת האנדוקנבינואידית מעורבת בעוד מגוון רחב של תפקודים גופניים חשובים כמו: קוגניציה, לחץ דם, שינה, אנרגיה ותיאבון. “יתכן והמסלולים המטבוליים של המערכת האנדוקנבינואידית משפיעים על התנהגויות אכילה, המקרה הקלסי הוא הקשר בין שימוש בקנאביס ותופעת המאנצ’יז”, אמרה קורנליס.
הקפה לעתים מהולל ביכולתו לסייע בניהול משקל הגוף והפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים). על כך אמרה קורנליס כי “זה לעתים נזקף ליכולת של הקפאין (סם פסיכואקטיבי ממריץ שנמצא בפולי הקפה) להגביר את המטבוליזם של שומן או באפקט המסייע ברגולציה של רמת הגלוקוז האופייני לפוליפנולים (כימיקלים שמקורם בעיקר בצמחים)” והוסיפה “הממצאים החדשים שלנו המקשרים את הקפה למערכת האנדוקנבינואידית מציעים הסברים אלטרנטיביים המצדיקים מחקר נוסף”.
לסיכום, ניתן לומר כי גם הקפה וגם הקנאביס מקיימים אינטראקציה עם המערכת האנדוקנבינואידית, אך גורמים להשפעה הפוכה. עם זאת עדיין לא ידוע מה היקף ההשפעה על פונקציות גופניות ופעילות המוח שנגרמת כתוצאה מהאינטראקציה הזאת. “אלו מסלולים חדשים לגמרי דרכם הקפה יכול להשפיע על הבריאות,” אמרה קורנליס והרחיבה “כעת, אנחנו רוצים לצלול עמוק יותר וללמוד כיצד השינויים הללו משפיעים על הגוף”.
>> מאמר זה התפרסם לראשונהבאתר קנאביס