דורית (25), תושבת באר שבע ועובדת במוסד רפואי בעיר, נכנסה לפני כמה ימים למכונית הטיוטה החדשה שלה בדרכה לעבודה. היא התיישבה ברכבה, הכניסה את המפתח לסוויץ', הניעה את המכונית, ואז שמעה רעש מחריד שבקע מהמנוע.
"נבהלתי וכמעט חטפתי התקף לב. זו מכונית חדשה שקניתי לפני ארבעה חודשים. פתאום היא 'נתקעה' ורעש של טרקטור או משאית כבדה בקע מהמנוע. הייתי בטוחה שהוא שבק חיים", משחזרת דורית את התגלגלות האירועים בשיחה עם mako. "התקשרתי למוסכניק שלי והוא הגיע אחרי כמה דקות. הוא ירד מתחת למכונית ואמר לי שגנבו לי את הממיר הקטליטי, ושמדובר בנזק שנע בין 5,000 ל-7,000 שקלים. הוא אמר לי שיש עוד אלפים כמוני בארץ שגנבו להם את הממירים הקטליטיים ושמדובר במכת מדינה".
גם אילן ורונית, תושבי אשדוד וזוג עולים חדשים מצרפת שבבעלותם מכונית טיוטה פריוס, התעוררו בוקר אחד למציאות מוזרה בה המכונית שלהם לא זזה ומשמיעה "רעשים של משאית": "שמענו רעש נוראי מהמנוע ונכנסנו ללחץ. בעלי ירד עם חבר מתחת למכונית לבדוק מה קורה, וגילה שגנבו את הממיר הקטליטי.
לא הייתה לנו ברירה וקנינו ממיר חדש ב-4,000 שקלים", מספרת רונית. "זו תקופת קורונה, המשכורת לא משהו - אבל לא הייתה לנו אופציה אחרת. לא חשבנו שדבר כזה יקרה במדינת ישראל. בצרפת זה לא קרה לנו אף פעם. אחרי זה הבנו שגנבו ממירים מכלי רכב של רבים מהשכנים שלנו, והפחד שלנו הוא שהגנבים יגיעו שוב לבצע את זממם".
וזה לא עצר שם: גם אלון, תושב בת ים ובעל מכונית סובארו אימפרזה, נחרד לאחרונה לגלות שגנבו לו את הממיר הקטליטי, הפעם כנראה לאור יום. "זו מכונית ישנה מאוד ובחיים לא חשבתי שיגנבו חלק ממנה", מספר אלון המופתע. "באחד הערבים יצאתי מביתי כדי לקנות תרופה לבת שלי, נכנסתי לאוטו, ניסיתי להניע, והוא פשוט השמיע רעשים צורמים. בדקתי מה קורה וראיתי שניסרו לי את הממיר. בסוף נאלצתי לשלם 5,000 שקלים כדי לקנות אחד חדש".
בעקבות ריבוי המקרים בשבועות האחרונים, ל-mako נודע כי הממיר הקטליטי הפך לפריט הכי נגנב בישראל בשנת 2020 - בעיקר בתקופת משבר הקורונה - ולמעלה מ-100 ממירים קטליטיים נגנבו ברחבי ישראל בחודשים האחרונים, בעיקר ממכוניות מסוג טיוטה וסובארו מכל הדגמים והשנים.
"בטויטה ובכמה דגמי סובארו יש את כמות הפלדיום (חומר יקר ערך ומיוחד המשמש לרופאי שיניים) הכי גדולה. מדובר בחומר יקר מאוד שמרכיב את הממיר הקטליטי, יקר יותר מזהב, וקשה מאוד להשיג אותו", חושף מוסטפה, ראש רשת גנבי ממירים קטליטיים, בשיחה עם mako. "אנחנו באים בלילה או בשעות הבוקר המוקדמות כשכולם ישנים. מגיעים מצויידים בכלי עבודה, ותוך חמש דקות מנסרים את הממיר וממשיכים למכונית הבאה. אנחנו מוציאים מהממיר את הפלדיום ומוכרים לרופאי שיניים בישראל או ברשות. בשנה האחרונה עשיתי מהסיפור הזה לא מעט כסף.".
עוד מתברר כי ברחבי ישראל פועלות בשנה האחרונה עשרות כנופיות של עבריינים תושבי השטחים, יפו, צפון הארץ, מזרח ירושלים והפזורה הבדואית שעוסקים אך ורק בגניבת ממירים קטליטיים. "מדובר בכנופיות שפועלות בכל רחבי הארץ, ובגללם גניבת הממירים הקטליטיים הפכה למכת מדינה של ממש", מגלה קצין חקירות במשטרה. "הם גורמים נזקים של מיליוני שקלים לבעלי הרכבים, ובשנה האחרונה תפסנו מאות גנבים, רובם על חם, והצלחנו למגר במשהו את התופעה - אבל זה בלתי אפשרי למנוע אותה.
אי אפשר להציב שוטר על כל מכונית. אנחנו מפעילים יחידות מיוחדות בלהב 433 ופועלים באופן סמוי וגלוי כדי ללכוד אותם. הגנבים מנצלים את העובדה שיש סגרים, אנשים לא יוצאים מהבית והרחובות ריקים מאדם כדי לגנוב את הממירים הקטליטיים. הפלדיום הוא הזהב החדש של אותן כנופיות".
אז איך הפך הממיר הקטליטי לפריט הכי נגנב בישראל? הרבה הודות לשוק המתכות, ואחרי שלפני כמה חודשים מחיר הפלדיום בעולם עבר את מחיר זהב. למעשה, מדובר במתכת רכה ולבנה הממוקמת בצנרת הפליטה של הממיר וגורמת להפחתה של כ-80% בזיהום האוויר. על פי ההערכות ק"ג פלדיום עולה בין 1,500 ל-3,000 דולרים.
"מאז שמחיר הפלדיום עלה בעולם התחלנו לגנוב את הממיר באופן קבוע", מגלה מוסטפה, "אנחנו פועלים בבאר שבע, בבת ים, קצת בירושלים, באשדוד ובחיפה. כל פעם במקום אחר. מחפשים בעיקר מכוניות טיוטה וסובארו. כל לילה אנחנו פושטים על עיר אחרת כדי שהשוטרים לא יארבו לנו. החוכמה זה להפתיע אותם ולא להיתפס.
בלילה טוב אנחנו גונבים 100 ממירים, והיה מקרה של זוגות שחזרו מבילוי עם הטיוטה, החנו את הרכב, ואחרי חמש דקות כבר ניסרנו להם את הממיר. אם יתפסו אותי כמה אשב בכלא? חודש? אולי אקבל מאסר על תנאי וקנס, אבל את הארגזים של הכסף כבר עשיתי. אנחנו מוכרים את הפלדיום בבקבוקים של 100 או 200 גרם. זה חומר יקר מאוד, ויש לי כספת בבית בה אני שומר את כל מה שגנבתי", מוסיף מוסטפה.
"אנחנו מתחילים לעבוד בשעה אחת וחצי בלילה וממשיכים עד חמש בבוקר", מספר א', גנב ממירים קטליטיים. "בארבע שעות של עבודה אני מרוויח משהו כמו 100 אלף שקל. יש לך עוד עבודה כזו בעולם? אפילו המיליארדר הכי גדול לא עושה כזה כסף. בחודש אחד אני ועוד שלושה חברים שלי עושים משהו כמו חמישה מיליון שקלים. אנחנו עובדים שלושה או ארבע ימים בשבוע, בכל פעם מקום אחר. המשטרה מחפשת אותנו בכל הארץ - אבל היא לא יכולה עלינו".
בחודשים האחרונים חטיבת התביעות במשטרת ישראל הגישה מאות כתבי אישום לבתי המשפט נגד גנבי ממירים שפעלו בכל רחבי הארץ עם בקשות לעצור אותם עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם, ובמשטרה מתייחסים בחומרה רבה לתופעה ודורשים בבית המשפט לגזור על חברי הכנופיות עונשי מאסר כבדים בניסיון למגר את התופעה שרק הולכת ומתפשטת.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה לתופעה: "משטרת ישראל קוראת לבעלי רכבים שנפלו קורבן לגניבת ממיר קטליטי מרכבם לפנות לתחנת המשטרה הקרובה ולהגיש תלונה. משטרת ישראל תמשיך למקד אכיפה נחושה כנגד תופעות המשפיעות באופן ישיר על האזרח הנורמטיבי ורכושו, במטרה לשמור על איכות החיים ולאפשר שגרת חיים תקינה".
עו"ד מוטי יוסף, המייצג את אחד מראשי כנופיית הממירים הקטליטיים שהשתחרר לאחר יומיים של מעצר ופעל באזור בת ים מסר בתגובה: "מרשי לא קשור לגניבת הממירים. עובדה שהוא שוחרר לאחר יומיים במעצר. הוא מכחיש מכל וכל את חשדות המשטרה כלפיו".
>> קטעי הווידאו והצילומים באדיבות: אדם כהן וניסן ססונוב