איך מפילים ראש ארגון פשע? איך מצליחים לאסוף מספיק ראיות חותכות, מספיק עדויות, מספיק הוכחות שיכניסו את אחד העבריינים הכבדים בארץ מאחורי סורג ובריח - ולתקופת מאסר ממושכת? במקרה של שלום דומרני, פושע בכיר ששלט בדרום הארץ ביד רמה, התשובה מתחילה בחדר קטן ביחידה המרכזית במשטרת לכיש. פה טמונים כל הסודות, הטריקים, שיטות העבודה, השימוש באמצעים טכנולוגיים משוכללים. תמהיל החקירה המסועפת שהובילה לפירוק ארגונו של דומרני נמצא ממש פה, בין כתלי הקירות הלבנים, תמהיל שנוצר במשך חודשים ארוכים ושעות עבודה מטורפות.
לחדר הזה אליו אני נכנס מורשים להיכנס רק אנשי הסוד - חוקרי הימ"ר שחקרו את הפרשה שמוטטה את ארגונו של דומרני. דלת הברזל נטרקת מאחור בכבדות. כמה שניות לאחר מכן נכנסים מחויכים משהו: רפ"ק משה קליין, רס"ר אתי ואגס ורס"ב אשר חסון. הם לא נראים כמו אנשים שנחים על זרי הדפנה. הראש שלהם נמצא כבר בחקירת פרשה סבוכה ומורכבת אחרת. "תפסת אותנו באמצע חקירה רגישה", אומר רס"ב חסון במבט חצי משועשע חצי רציני, שמחביא גם עיניים טרוטות מחוסר שינה. "תאמין לי אין לנו זמן לנשום. דומרני כבר מאחורינו".
עשרה חודשים לפני כן הם ממש לא היו נינוחים. ההיפך, החדר הזה שארבעתנו יושבים בו עכשיו המה כמו כוורת דבורים. חוקר יוצא, חוקר בא, מסכי המחשבים ריצדו ללא הרף במידע חדש שזרם ללא הפסק. "אתה לא מבין מה היה פה. אנשים בקושי ראו את הבית. כל השוטרים בימ"ר לכיש ויתרו על החיים הפרטיים לטובת התיק הזה ועל זה מגיע להם שאפו", אומר קליין, ואת הסיפוק בקולו אי אפשר לפספס.
הצלע השלישית בתיק, רס"ר אתי ואגס, ממש לא נראית כמו חוקרת משטרה קשוחה. תווי פניה עדינים, נוגים, דיבורה קולח ונעים אבל אל תלכו שבי אחרי המראה - היא נחשבת לאחת החוקרות הטובות בימ"ר לכיש. קשה להאמין שהחוקרת הסימפטית הזו נחשבת לאימת בכירי ארגוני הפשיעה. "בשבילי דומראני לא שונה משום נחקר אחר שחקרנו פה. כולם מקבלים את אותו יחס שווה. אנחנו לא חוששים מאף אחד", היא אומרת ברוגע.
השיחה שאנחנו מנהלים בימ"ר לכיש לוקחת אותנו חודשים אחורה, אל הזמן בו שלושת החוקרים האלה התחילו לעסוק במה שלימים תחשב כאחת ההצלחות הגדולות של משטרת ישראל: פירוק ארגון הפשע האימתני של שלום דומרני ושותפו יוסי אדרי. מדובר בהישג משמעותי, אשר הופך למכובד יותר כאשר נזכרים שיחידה יוקרתית אחרת - להב 443 - עבדה על התיק של דומרני במשך תקופה ארוכה ולא נשאה פירות.
אז איך הצליחו שוטרי ימ"ר לכיש – יחידה של כ-30 שוטרים בהם בלשים, אנשי מודיעין וחוקרים – לעשות את מה שיחידת היוקרה של משטרת ישראל לא הצליחה?
אימפריית הפשע הגדולה בישראל
בשנים האחרונות, שלום דומרני ישב חזק מאוד בין הכוונות של משטרת ישראל. כל פעם הוא הצליח ברגע האחרון לחמוק ולהשאיר את השוטרים נבוכים, מתוסכלים ובעיקר חסרי אונים. במשטרה השקיעו מיליוני שקלים כדי להפליל אותו, והתיק שלו העסיק מאות שוטרים ביחידת הדגל היוקרתית של משטרת ישראל, להב 433. הם נעזרו באמצעים טכנולוגיים משוכללים, ביחידת עוקבים שעקבה אחריו 24 שעות ביממה, ביצעו האזנות סתר, יירטו לו שיחות טלפון, רחרחו לגבי עסקיו הענפים במרוקו, אבל כל מאמציהם במרבית המקרים עלו בתוהו. בממוצע הוא ישב פחות משלוש שנים בכלא ועל עבירות זניחות שהסתיימו בהסדרי טיעון די מקלים.
מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם הלוי, נאלץ לראות בעיניים כלות כיצד דומרני בונה את אימפריית הפשע שלו במושב עוצם שבלכיש, מתעצם כלכלית ופלילית – והוא אינו יכול לעשות דבר וחצי דבר. לפני כשנתיים פנה הלוי למפכ"ל דאז, יוחנן דנינו בבקשה להעביר את האחריות על הארגון של דומרני לידי ימ"ר לכיש בנימוק שיש ליחידה יכולות מודיעיניות בשטח, אבל נתקל בסירוב מוחלט. דנינו קבע, כי להב 433 היא זו שתמשיך להחזיק בתיק דומרני. עניין של אגו ויוקרה.
כמה חודשים אחרי, דנינו פורש. חוקרי ימ"ר לכיש מקבלים מידע חם מהתנור על דומרני ולמעשה מביאים לפירוקו.
"מה ששוטרי ימ"ר לכיש עשו זה דבר חסר תקדים במושגים משטרתיים. הם לקחו את הארגון של דומרני כמשימה מבצעית חשובה במעלה, קיבלו גיבוי מלא ממפקד מרחב לכיש, נצ"מ אלי כזרי, ובמשך כשנה עשו עבודה מודיעינית שמוטטה את ארגון הפשיעה הכי גדול בישראל וזה ממש לא מובן מאליו", הסביר קצין משטרה בכיר.
חוקרי היחידה התחילו לעקוב אחר שתי דמויות מרכזיות: שלום דומרני שישב בכלא (עד ינואר 2015), ושותפו לתא יוסי אדרי (מרצה עונש של 18 שנות מאסר). יחד, דומרני ואדרי הקימו קואליציית פשע שמטרתה הייתה לחסל את כנופיית הגרוזינים באשדוד שחברה ליריבם הגדול, העבריין בני שלמה. מלחמת העולמות הזו כללה הנחת מטענים, זריקת רימונים לאור יום, ניסיונות חיסול ורצח אחד.
"הם התחילו לגייס רוצחים שכירים מצפון הארץ כדי לטשטש עקבות", מסביר רס"ב חסון. "הם שכרו את אדי מכלוף, מהנדס המטענים של העולם התחתון בדרום הארץ. דומרני יצר ברית עם אנשיו של אדרי והעבריין עמוס לביא, שהמטרה שלהם הייתה להשתלט על שוק מחזור הבקבוקים שמגלגל מיליוני שקלים, הלוואות בשוק האפור בריביות גבוהות והימורים באזור אשדוד ולכיש. התחלנו לבנות פרופילים של המעורבים מרמת ראשי הארגון ועד לרמת החיילים, כדי להבין כיצד הם פועלים ולנסות להשיג מידע פנימי שיעזור לנו לסכל חיסולים ופיגועים פליליים שעלולים לגרום למותם של אזרחים חפים מפשע".
החוקרים התחילו ליירט שיחות של אדרי ודומרני מהכלא שכוללות שימוש בקודים, ומאוחר יותר הם יגיעו גם לנכס הכי חשוב שלהם בתיק: עד המדינה שיחשוף בפניהם את כל התנהלות ארגוני הפשיעה של דומרני ואדרי לפרטי פרטים, ברמת המיקרו. הם גם עקבו אחר התנהלות העבריינים ברשתות החברתיות כדי לאתר את מיקומם.
נקודת המפנה בחקירה התרחשה לאחר רצח מנשה מאור – מקורב לבני שלמה שנרצח באשדוד ב-4 בנובמבר 2014, באמצעות מטען שהוטמן ברכבו. "הבנו שמתחיל גל של חיסולים ושדומרני ואדרי למעשה נתנו 'אור ירוק' לחייליהם לבצע חיסולים של חברים בכנופיה הגיאורגית באשדוד", מגלה ראש צוות החקירה, רפ"ק משה קליין.
החוקרים הצליחו לאתר את אחד העבריינים הבכירים כמעורב בחיסול, אך מיד לאחר מכן הוא נעלם באופן מסתורי – ירד למחתרת. "הבנו שאותו עבריין הוא דמות מפתח בפרשת החיסול של מאור, והחלטנו לעשות הכול כדי להגיע אליו. השארנו לו הודעות דרך בני משפחה שהוא דרוש לחקירה אבל לא הצלחנו לאתר אותו", מספרת רס"ר אתי ואגס, חוקרת בכירה בצח"מ.
"כמו פאזל"
במקביל, החוקרים ממשיכים למוטט את הארגון של דומרני. כמה חיילים שלו נתפסים כחשודים בהצתת מיטות חוף, קיוסק דוכנים ושמשיות בחוף 'בר כוכבא' בעיר אשקלון, כנקמה על כך שהעירייה החליטה להוציא את המתחם למכרז וכדי להלך אימים ולסחוט את ראש העיר, איתמר שמעוני. בנוסף, עד מדינה שגויס על ידי ימ"ר לכיש מפליל שלושה מהמעורבים בהצתות ומוגשים נגדם כתבי אישום.
עוד מכה קשה ניחתת על הארגון כאשר בדצמבר 2014, בלשי ימ"ר לכיש לוכדים את מהנדס המטענים של הארגון, אדי מכלוף על חם, כשהוא שולף מטען שהסתיר בשיחים בפארק הלאומי באשקלון – מטען אותו התכוון להעביר למחסלים מהארגון של דומרני. אחד העבריינים שהיה אמור לקבל את המטען והיה מבוקש כמעורב ברצח מאור הצליח להימלט ברגע האחרון.
"המעצר של מכלוף היה איכותי ביותר. הוא היה בורג מרכזי בארגון של דומרני", מסביר רס"ב חסון. "זה היה כמו פאזל. לאט לאט התחלנו להבין ולנתח מודיעינית את תמונת הסכסוך לעומק ואת האנשים שמעורבים בה. היה חשוב לנו לפעול במהירות, כדי לסכל את העברת המטענים שהייתה עלולה לגבות את חייהם של אזרחים חפים מפשע. אין ספק שהמעצר של מכלוף מנע שורה של פיגועים".
באפריל 2015 הארגון של דומרני סופג מכה אנושה, כאשר ברגע האחרון בלשי ימ"ר לכיש תופסים שני חיילים בארגון שמתכוונים להפעיל מכונית תופת שהוכנה בקרית גת במטרה לחסל את בני שלמה. באותה העת נתפסו גם אקדחים ואמצעי לחימה נוספים. בין לבין נעשה ניסיון לחסל את שלמה באמצעות מטען שהוטמן בסמוך לכניסה למושב חלץ בו הוא מתגורר.
"הפעלת מכונית תופת שהכילה כמות אדירה של בלוני גז וחומר נפץ יכולה הייתה לגרום למותם של אנשים רבים. זו בפירוש הייתה עליית מדרגה", מציינת רס"ר ואגס. "אני יכולה לומר שהיה לנו מודיעין טוב. כל היחידה למעשה נרתמה למשימה הזו להפליל את אותם עבריינים בכירים, בהם דומרני שביצעו עבירות חמורות מאוד. היינו במרוץ נגד הזמן כי הבנו שעלולים להיות עוד חיסולים. הבנו מהר פה שיש פה מלחמה של ממש בין הארגון של דומרני ושותפו אדרי לבין בני שלמה".
"ואז העבריין החליט שיש לו ייסורי מצפון"
בעוד חיילי הארגונים היריבים ממשיכים לתכנן חיסולים ולהתחמש, שוטרי ימ"ר לכיש ממש מתחת לאפם ממשיכים לעקוב אחריהם, לסכל חיסולים של עבריינים בכנופיה הגרוזינית וליירט שיחות רבות של המעורבים. הם מגלים שדומרני עבר להתגורר במקביל גם בבניין רב קומות יוקרתי באשקלון וזאת מחשש שיחוסל על ידי יריבו שלמה.
המפנה הדרמטי ביותר שהוביל להתמוטטות ארגונו של דומרני באופן סופי היה בחודש יולי השנה כאשר עבריין בכיר שהיה דרוש לחקירה מביע הסכמה להיות עד מדינה.
"אנחנו מקבלים לפתע טלפון מהעבריין המבוקש שיש לו ייסורי מצפון ושהוא מוכן למסור לנו מידע שיימנע עוד חיסולים ושנמאס לו מכל עולם הפשע. הוא רצה לעשות 'תיקון'", אומר רס"ב חסון. "זה אדם שחיפשנו במשך עשרה חודשים. המידע שהעביר היה אמין מאוד ומנע חיסולים. למעשה בזכות המידע הזה נעצר רוצח שכיר ששייך לארגון של דומרני שהיה בדרכו לקבל אקדח ולבצע חיסול".
החוקרים מצליחים לשכנע את העבריין להפוך לעד מדינה שיחשוף פרטים על התנהלות דומרני ואדרי. הוא חותם על הסכם עד מדינה שבמסגרתו הוא יקבל את חסותה של הרשות להגנת עדים. התיקים נגדו ייסגרו והוא יקבל גם כמה מאות אלפי שקלים וזהות חדשה. עד המדינה משנה את כללי המשחק.
"מרגע שעד המדינה נכנס לתמונה הכול השתנה. הבנו שיש לנו פה מידע יקר ערך. תבין, אנחנו במהלך השנה הזו ויתרנו לא פעם על שבתות וחגים עם המשפחה, ימים כלילות יושבים על הפרשה הזו. אוספים כל פיסת מידע", מסבירה החוקרת ואגס. "העד שהיה חלק מהארגון חשף בפנינו התנהלות מדהימה כיצד עובדים החיסולים, איך משיגים אקדחים ומטענים, כמה כסף משלמים לרוצח שכיר ואיזה בונוסים קיבלו אחרי שביצעו את המשימות. עשינו הצלבות ומגלים שהמידע שלו שווה זהב".
רפ"ק קליין הוסיף: "לקח לנו לא מעט זמן כדי לרכוש את האמון של עד המדינה. הוא חשף בפנינו כיצד עבריינים בארגון פשיעה מנהלים חמ"ל חיסולים מתוך הכלא ללא שום חסמים, ומוציאים פקודות חיסול ליריביהם. המידע שלו היה מרתק ואמין מאוד".
הפרשה זוכה לשם 8035 'בלוק חוסם'. עד המדינה יושב במשך שבועות ארוכים עם החוקרים, פורס בפניהם את המידע שהיה חשוף אליו, את הקודים שבהם השתמשו בשיחות ועידה מהכלא, פתקים עם מסרים שהוברחו מהכלא לידי עבריינים, שמות של מעורבים, יורד לפרטי פרטים ולו הקטנים ביותר. החוקרים מרוצים – אבל גם חוששים.
"היו לנו חששות שהעבריינים יעלו על עד המדינה ויחשפו אותו", מודה רפ"ק קליין. "בכל פעם שהוא מסר לנו על חיסול פלילי שצפוי להתרחש וסיכלנו אותו, חששנו שבסוף יעלו עליו כזה שמוסר לנו את המידע. אני יכול לומר שהוא התנהג בקור רוח, ידע לצאת ממצבים ולאלתר כדי שלא יחשדו בו".
החוקרת ואגס: "הלכנו הפעם על ההכי בכירים בארגוני הפשיעה, לא על דגי הרקק. הלכנו על 'הראשים'. בגדול יכולנו כבר אחרי כמה שבועות לבצע מעצרים, היה לנו מספיק מידע אבל רצינו להשיג ראיות נגד אלה שנותנים את ההוראות, ראשי ארגוני הפשיעה ולא העבריינים הזוטרים שמבצעים את הפקודות. זה ההישג גדול של היחידה ואני חושבת שהסבלנות שלנו בסוף השתלמה מאוד. לא פחות מזה, חשוב לציין שסיכלנו מקרי רצח רבים".
יוצאים למבצע
ב- 6 באוקטובר ניתן האות לתחילת המבצע הגדול. כ-150 שוטרי מרחב לכיש פושטים על בתי 36 חשודים בהם דומרני (אדרי שהיה אסיר נעצר בכלא), עמוס לביא ועוצרים אותם. אפקט ההפתעה היה מושלם.
"דומרני היה בהלם כשעצרנו אותו ולקחנו אותו לחדר החקירות. הוא ושאר החשודים האחרים היו די שאננים יחסית, לא ידעו שיש לנו ביד את העדות של עד המדינה וראיות נוספות שיכולות לשלוח אותם לשנים ארוכות בכלא", מדגיש רס"ב חסון. "החוקרים בתיק הזה חשבו מחוץ לקופסא. דומרני לרוב שתק בחקירות, לא שיתף פעולה, פה ושם אמר משפט. כשהוא ושאר החשודים ידעו שיש לנו עד מדינה ראו שהם בלחץ, שהם יודעים שהפעם הלכנו עד הסוף ושהם לא ישתחררו אחרי כמה ימים הביתה. תכנית החקירה שבנינו לאורך כל אותה שנה הייתה מושכלת ומוצלחת".
פרקליטות מחוז הדרום הגישה 27 כתבי אישום נגד דומרני, ביניהם שני מקרים של ניסיונות רצח של עבריינים מארגונו של יריבו שלמה, אספקת אמצעי לחימה וקשירת קשר לביצוע פשע. אדרי נאשם ברצח מנשה מאור (שכר רוצח שכיר לבצע את החיסול). עמוס לביא (ראש ארגון פשיעה מרחובות שחבר לדומרני) נאשם באספקת כלי נשק למתנקשים, שידול לחבלה ושידול לאספקת אמצעי לחימה.
בשורה התחתונה, שוטרי ימ"ר לכיש סיכלו שישה ניסיונות רצח, תפסו חמישה אקדחים, מטענים ואמצעי לחימה נוספים. "ההישג של היחידה היא שהפעם הוכחנו שיש לנו יכולת להגיע לקודקודים, שהם לא חסינים מפני מעצרים. אני מעריך שגרמנו נזק כבד מאוד לארגוני הפשיעה, ומי שחושב שאנחנו קופאים על שמרנו טועה. זו הייתה רק יריית הפתיחה. יהיו עבריינים שינסו להיכנס לוואקום שנשאר ואנחנו דרוכים ומוכנים", סיכם רפ"ק קליין כשחיוך נסוך על פניו - חיוך ששווה שקט וחיים בטוחים יותר להרבה מאוד אנשים.