ד"ר אלכסנדר ישראל קרש עצור מזה כשמונה חודשים בבית המעצר ניצן, ורוב הסיכויים שלא שמעתם מעולם על מי שחלם להיות רופא בישראל, תיכנן את הרגע בו יעלה ארצה כדי לפתוח בחיים חדשים, מחזיק בתעודת זהות ישראלית - אבל נמצא בימים אלה בקרב על חייו מול רשויות האכיפה במולדתו הונגריה.

מבחינתם של ההונגרים, קרש הוא עבריין נמלט שברח לישראל וצריך לשבת בכלא ההונגרי בגין פשעים חמורים שביצע במדינה ודורשים את הסגרתו המיידית, כך לפחות על פי הרשויות במדינה האירופאית. "ראש ממשלת הונגריה סימן אותי כאויב האישי שלו. הוא ורשויות האכיפה רודפים אותי בגלל שהייתי אחד מבין אלה שהפיצו סרטון מיני שבו מככב ראש עיריית גיור, אחד האנשים המקורבים לו ביותר", מספר קרש בראיון בלעדי ל-mako מתוך תאו שבכלא.

"חשפתי שחיתויות וגיליתי פרשות מביכות, ועד שהם לא יתלו אותי בכיכר העיר בבודפשט הם לא ירפו. זו תהיה הנקמה המתוקה שלהם, ואני פשוט מתחנן על חיי - אל תסגירו אותי. אם אחזור להונגריה הם ירצחו אותי בכלא ויפזרו את הבשר שלי לעורבים. זה הסוף שלי, תצילו אותי. הוגריה היא מדינה אנטישמית, ואני רק רוצה לחיות בארץ שלי, בארץ ישראל", מתחנן קרש בקול שבור.

ד"ר קרש (45) הוא יהודי יליד הונגריה, גרוש טרי ואב לשני ילדים קטנים ("אשתי עזבה אותי אחרי שהגענו יחד ארצה. לא היו לה את הכוחות הנפשיים להתמודד עם כל הפרשה הזו, אז התגרשנו, ואני לא יודע לאן היא נעלמה עם הילדים שלנו. היא ניתקה איתי קשר"). אביו של קרש הוא יהודי שנולד בבלארוס ואמו יהודיה שנולדה בסלובקיה, ולטענתו של קרש, אביו נלחם עם הצבא הרוסי נגד הנאצים ובסיום המלחמה כל מי ששרד מבני משפחתו עבר להתגורר בהונגריה.

מיד עם סיום לימודי הרפואה שלו, קרש פתח קליניקה פרטית המתמחה ברפואה פנימית, ובמקביל הקים מפעל ירוק שעסק במחזור נייר ופלסטיק וגלגל מיליוני דולרים בשנה. בנוסף, הוא הפיק בין השאר סרטים רבים ורכש מגרש ענק שאותו הפך למעין אולפן לצילום סרטי מלחמה ודרמה.

"הייתי אדם חזק מאוד מבחינה כלכלית ולא היה חסר לי כלום", משחזר קרש. " למרות שחייתי טוב, לא אהבתי את ההתנהלות של ראש הממשלה ויקטור אורבן, שניהל את המדינה בצורה דיקטטורית כשהוא רומס עד דק זכויות האדם כדי לשפר את מעמדו ועוצמתו על חשבון האזרחים. הרבה אנשי אופוזיציה יצאו למאבק נגד אורבן, והוא ואנשיו התחילו לרדוף אותנו וביצעו מעצרים כדי לסתום לנו את הפה".

לשיאו הגיע קורש לפני כחמש שנים, אחרי שסייע לממן חלק מהסרט ההונגרי "הבן של שאול", בבימויו של לאסלו נמש, שזכה בפרס האוסקר ובפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר. "אמנם סייעתי ביצירת הסרט, אבל זו הייתה תרומה שולית. לא חיפשתי פרסום, והסרט הזה הוא חשוב בעיקר לדורות הבאים. אסור לנו שהשואה תרד מסדר היום העולמי והיא חייבת להישאר כל הזמן בזיכרון של האנשים", מסביר קרש ומספר שבין הפקה להפקה הוא ביקר בארץ, שירת בהתנדבות לדבריו כשנה במערך הרפואה של צה"ל, טייל ברחבי ישראל ותכנן לעשות עלייה ולהשתקע - אבל אז ההגיעה ההסתבכות הגדולה.

 

ישראל קרש (צילום: איתי דגן )
שירת בהתנדבות במערך הרפואה של צה"ל | צילום: איתי דגן

ההסתבכות של קרש עם רשויות החוק בהונגריה החלה לפני כשנה וחצי, כאשר ברשתות החברתיות וביוטיוב פורסם סרטון מביך שבו כיכב ראש עיריית גיור, ז'ולט בורקאי (גיבור לאומי מקומי שזכה במדליית זהב באולימפיאדת סיאול 1988) כשהוא נראה מקיים יחסי מין עם צעירה על יאכטה במהלך אורגייה רבת משתתפים.

הדיווחים באתרי האינטרנט חגגו וסיפרו על כך שמשתתפי האורגיה השתמשו בסמים ושכרו נערות ליווי. בורקאי, חבר במפלגת השלטון פידס בראשותו של אורבן, נפגע באופן טבעי קשות מפרסום הסרטון, בעיקר מכיוון שהמפלגה בה הוא חבר חרטה על דגלה את קידום ערכי הנצרות והמשפחה - ובסופו של דבר פרסום הסרטון הוביל להתפטרותו של בורקאי ולסערה גדולה ברחבי המדינה.

"הייתי חלק מהאנשים שפעלו מאחורי הקלעים להשגת הסרטון והפצתו", חושף קרש, "וברגע שהבינו שאני קשור לזה בצורה כזו או אחרת הפכתי לאויב העם והשלטון. עוד קודם לכן הייתי מסומן והעמידו אותי לדין על דברים שלא עשיתי. אז פשוט תפרו לי תיקים וקיבלתי איומים ברצח".

אלא שרשויות האכיפה בהונגריה טוענות מנגד כי בשנת 2010 הוגש כתב אישום נגד איש עסקים אמיד ביותר בשם תמאס טיבור וינסנזה בגין העלמות מס, ולטענתם קרש (או בשמו ההונגרי סנדור ישראל קז'ר) יחד עם עוד כמה אנשים, פנו לאותו איש עסקים והציעו לו הצעה מפתה: אתה תשלם לנו ובתמורה אנחנו נדאג לביטול כתב האישום נגדך בעזרת שוחד שניתן לאנשים במערכת המשפט.

וינסנזה, שהיה במצוקה אדירה, הסכים להעביר לקרש ולחבריו סכום של כ-68 מיליון פורינט (כמיליון שקלים באותם ימים), ולטענת משרד המשפטים ההונגרי הכסף נשאר בידיהם של קרש וחבריו, וקרש הואשם בעבירה של קבלת טובת הנאה ושוחד במטרה להשפיע על שופטים. הוא הורשע, ונידון לחמש שנות מאסר בפועל. "זה היה משפט מכור. משפט ראווה. משפט נקמה על כך שהפלתי ראש עיר בהונגריה שמקורב לאורבן והשתתף באותה אורגיה. לא היו להם שום ראיות נגדי ולא היה לי שום סיכוי לצאת זכאי", טוען קרש.

ישראל קרש (צילום: איתי דגן )
קרש יחד עם השחקן דניאל קרייג | צילום: איתי דגן

קרש הגיש ערעור על העונש שקיבל לבית המשפט הגבוה בהונגריה, ועוד לפני הדיון בערעורו הוא החליט להימלט לישראל בזהות אחרת מאחר והוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהמדינה עד לסיום משפטו. קרש הצליח להימלט לישראל והחל להגיש בקשות לקבלת תעודת זהות להוכחת יהדותו וקבלת מעמד של אזרח. במקביל, רשויות המשפט והמשטרה בהונגריה החלו לעקוב אחר נתיב בריחתו כדי להחזירו למדינה ולהעמידו לדין.

אלא שקרש, שהיה בהמתנה להסדרת מעמדו בישראל, לא התאפק וביצע טעות חמורה והפיץ ביוטיוב סרטונים שלו בהם הוא תוקף את ראש הממשלה אורבן וצמרת השלטון בהונגריה. "אני מודה שטעיתי שהפצתי את הסרטונים כשהייתי בארץ. חשבתי שפה אני מוגן ולכן לא פחדתי", מסביר קרש, "הבנתי שהם פרצו לחשבון היוטיוב שלי וכך הצליחו לגלות היכן אני מסתתר".

זמן קצר לאחר נחיתתו בישראל, הצטרפה אליו אשתו, והשניים התגוררו בדירה שכורה בנתניה. "אני בטוחה בבעלי ויודעת שלא עשה כלום ושזו רדיפה פוליטית אנטישמית רק בגלל שהוא חשף שחיתויות של השלטון", סיפרה אשתו של קרש, נ', בשיחה עם mako בטרם עזבה את ישראל והתגרשה ממנו. "אנחנו משלמים מחיר אישי יקר מאוד. הילדים שלנו נמצאים כרגע אצל הסבתא בהונגריה, ואני באמת מקווה שהוא ייצא חי מכל הבלאגן הזה. אני מתפללת בשבילו".

ישראל קרש (צילום: איתי דגן )
"אל תסגירו אותי, אני מתחנן על חיי" | צילום: איתי דגן

רשויות האכיפה בהונגריה החליטו שלא לוותר והגישו למשרד המשפטים בישראל באמצעות השגרירות בתל אביב בקשה להסגיר את קרש חזרה להונגריה כדי שיועמד לדין וירצה את עונשו. במקביל, הוצא נגדו צו מעצר בינלאומי של האינטרפול לבקשת משטרת הונגריה. לפני מעצרו, קרש ניסה לעבוד בבתי חולים ומרפאות פרטיות בישראל כמומחה לטיפול בחולי סוכרת, אבל בגלל שלא היה בעל מעמד של אזרח ישראלי ולא השלים את ההליכים, הוא התקשה למצוא עבודה ועבד באופן פרטי.

בינואר האחרון, רגע לפני פרוץ מגפת הקורונה, החליטו במשרד המשפטים הישראלי להורות על מעצרו של קרש והסגרתו להונגריה. "יצאתי ממרפאה באזור רמת החייל בתל אביב כשלפתע קפצו עליי אנשים בבגדים אזרחיים ועצרו אותי כאילו הייתי רוצח או מאפיונר", מספר קרש, "זו הייתה תחושה נוראית. חקרו אותי שעות ארוכות ושם סיפרתי הכול".

וכך, קרש עצור כבר כמעט שנה בבית המעצר ניצן, אחרי שהמדינה הגישה בקשה לבית המשפט המחוזי בירושלים להורות על הסגרתו להונגריה (בין ישראל להונגריה קיימים הסכמי הסגרה הדדים של עבריינים) וטענה שהוא אזרח זר נטול זיקה לישראל שנכנס אליה כתייר בזהות בדויה ואם יסתובב חופשי הוא עלול לברוח למדינה אחרת. 

ישראל קרש (צילום: איתי דגן )
הקרב על חייו. ישראל קרש | צילום: איתי דגן

באמצעות עו"ד צבי קלנג טען קרש כי אין שום ראיות לכך שהוא שיחד או קיבל כסף בפרשה בגינה נעצר בהונגריה, וטען כי מדובר ברדיפה פוליטית ואנטישמית, והממשל ההונגרי רודף אותו בגלל היותו יהודי, ולטענתו הוא זכה בהונגריה לשם "פרקליטו של השטן" בגלל מאבקו בשלטון ופעילותו כאופוזיציונר שחשף את הסרטון המיני שגרם למקורבו של ראש הממשלה אורבן להתפטר מתפקידו. קרש צירף לטענותיו מסמכים וכתבות התומכות בטענותיו וביקש שלא להסגירו להונגריה.

חנה מרים לומפ, השוטת בעניינו, קבעה שיש להסגיר את קרש להונגריה וקיבלה למעשה את עמדת הפרקליטות כשהיא דוחה את כל טענותיו, וכעת קרש נושא עיניו אל הדיון שצפוי להתקיים ביום חמישי הבא בבית המשפט העליון, אחרי שערער על החלטת בית המשפט המחוזי ודרש שלא להסגירו להונגריה.

"אף אחד כאן לא מבין מה עושים לפעילי אופוזיציה בבתי הכלא בהונגריה. התנאים הם תת אנושיים ואין שם זכויות אדם. אני מקווה שבית המשפט העליון יקבל את בקשתי, אחרת תמצאו את הגופה שלי בכלא ההונגרי מרוטשת כולה - כי זה מה שמחכה לי שם. שום דבר אחר".