אוסקר ליאונרד קארל פיסטוריוס היה אחד האתלטים הגדולים ביותר בענף הריצה הפרה-אולימפי. הישגו נרשם בדפי ההיסטוריה כשהפך בשנת 2012 לאצן קטוע הרגליים הראשון בעולם שהשתתף באולימפיאדה. ספורטאי שכבש כל פסגה אפשרית, שנגע בשמיים שלא היוו גבול עבורו – ואז, כמו דמותו הטרגית של איקרוס מהמיתולוגיה היוונית, הוא התרסק.
זה קרה ביום האהבה - הולנטיין דיי - של שנת 2013, בדירת היוקרה של פיסטוריוס. האצן הפרה-אולימפי שהה בדירתו עם זוגתו - ריבה סטינקאמפ, הם היו לבד. השעה הייתה 3 בלילה כאשר תושבי השכונה שמעו יריות אקדח וצרחות של אישה. היה ברור שמשהו רע התחולל, אבל אף אחד לא תיאר לעצמו עד כמה.
טעות טרגית או רצח מכוון?
חקירת המשטרה קבעה כי פיסטוריוס ירה ארבעה כדורים מנשקו האישי אל תא השירותים בביתו ופצע אנושות את בת הזוג שלו, שהייתה בפנים. כמה רגעים מאוחר יותר, האצן פרץ את הדלת וסחב את סטינקאמפ הפצועה בגרם המדרגות, אל עבר מבואת הדירה – שם היא מתה מפצעיה.
בפברואר 2013, אזרחי דרום אפריקה והעולם כולו נדהמו לשמוע כי האצן נעצר בגלל התקרית שארעה בביתו. מאוחר יותר, פיסטוריוס הובא לבית המשפט. בשלב הזה כבר היה ברור: אוסקר פיסטוריוס מואשם ברצח של ריבה סטינקאמפ.
האצן טוען מאז ועד היום שזאת הייתה טעות איומה. על פי גרסת ההגנה, פיסטוריוס חשב שסטינקאמפ הייתה באותו זמן בחדר השינה, בעוד שבשירותים התחבא פורץ. "שמעתי רעש מכיוון תא השירותים והבנתי שמישהו נמצא שם", סיפר פיסטוריוס, "אימה השתלטה עליי. לקחתי את אקדח ה-9 מ"מ שלי ועשיתי את דרכי אל מקור הרעש".
פיסטוריוס טען שהוא הלך לכיוון השירותים, תוך כדי שהוא צועק לחברתו שתתקשר למשטרה. הוא ירה ארבעה כדורי קליבר 0.38 אל עבר הדלת וחזר אל חדר השינה, אבל סטינקאמפ לא הייתה שם. "אז הבנתי", סיפר האצן, "יכול להיות שריבה הייתה בשירותים".
ג'רי נל, התובע הכללי, לא האמין למילה אחת שיצאה מפיו של פיסטוריוס. למעשה, הוא סבר כי האצן ביצע את הירי בכוונת תחילה. לטענתו, פיסטוריוס לא רק שהתכוון לרצוח את ריבה סטינקאמפ, אלא הוא ביצע את המעשה באופן קר ומחושב.
נל טען בשימוע הראשוני כי פיסטוריוס, אצן אולימפי ואתלט אינטליגנטי לאין שיעור, הלך אל תא השירותים בכוונה לרצוח את חברתו, לאחר ריב שהתפתח בין השניים. הוא לבש את הפרוטזות שלו, הלך כ-6 מטרים אל עבר תא השירותים עם אקדח טעון ופתח באש על הדלת – ישירות על סטינקאמפ שהתחבאה בפנים. "האשם ירה והרג אישה לא חמושה", אמר התובע בזמן השימוע, "אישה חפה מפשע!". מבחינתו, ממצאי החקירה לא השאירו מקום לספק, והיה מדובר ברצח מחושב ואכזרי. אבל מה קרה לאצן מעורר ההשראה שהפך בין רגע לרוצח?
המשפט התחיל ב-3 במרץ, 2014. פיסטוריוס הועמד לדין על הרצח של סטינקאמפ, כמו גם אחזקה של נשק שלא כחוק. ההגנה גרסה כי האצן לא ידע שחברתו נמצאת בשירותים, שהירי לא בוצע בכוונה להרוג וכי הוא מביע חרטה על מעשיו – ולכן יש להתחשב בנסיבות המקרה. לעומת זאת, התובע הכללי דרש מבית המשפט לשלוח את האצן הפרה-אולימפי למאסר עולם, אבל זה לא היה פשוט כמו שהוא חשב.
פחד ותיעוב בדרום אפריקה
הגרסה של פיסטוריוס למה שהתחולל באותו לילה אולי נשמעת מפוקפקת, אבל היא לא כל כך תלושה כמו שחושבים – בייחוד כחושבים על מקום כמו דרום אפריקה. מדובר באחת המדינות עם אחוז הפשיעה הגבוה בעולם, ספציפית במקרי רצח.
בחודש מרץ השנה, גורמים ממשטרת דרום אפריקה דיווחו כי למעלה מ-19 אלף אזרחים נרצחו במהלך השנה האחרונה, 52 רציחות בממוצע ליום אחד ועלייה של כמעט 2 אחוזים ביחס לשנה שעברה. מדובר במדינה שבה האצבע קלה מאוד על ההדק, במיוחד בקרב גורמים עבריינים – וכאשר זוהי המציאות היומיומית בדרום אפריקה, זה לא מפתיע שהרבה אנשים חשבו שגרסתו של פיסטוריוס בהחלט מתקבלת על הדעת. אולי לא מספיק בשביל זיכוי מלא, אבל גם לא מספיק בשביל למצוא אותו אשם ברצח. למעשה, רבים סברו כי גרסתו של פיסטוריוס הייתה די והותר בשביל לעורר את הספק של השופט.
חשוב להדגיש שלאצן הפרה-אולימפי היו לא מעט מעריצים ותומכים, שלא חששו להביע בו את תמיכתם. חלקם אפילו פתחו פורום מיוחד באתר האינטרנט הרשמי של פיסטוריוס, אשר מכיל את כל הודעות התמיכה בו. עד היום, ישנם לא מעט אנשים שסבורים שהוא סמל ומקור השראה לכל האנשים בעולם שמתמודדים עם מוגבלויות, ושכל תיק החקירה נגדו נתפר על ידי תובע "נקמני".
פועלו, הישגיו ואישיותו הכובשת גרמו לאנשים רבים להאמין שהוא חף מפשע. אבל חורים בגרסתו, ראיות סותרות ועדות אופי חשובה במיוחד, ביססו את החשד שפיסטוריוס הוא אכן אדם שמסוגל בקלות ללחוץ על ההדק, בכוונה מלאה לרצוח.
עדותה של סמנת'ה טיילור
התובע הציג במהלך המשפט שורה של עדויות מצד השכנים של פיסטוריוס, אשר מדגישים את חוסר העקביות בגרסת ההגנה. בין העדויות היו חמישה אנשים שטענו כי הם שמעו צעקות של אישה לפני קולות הירי, מה שמרמז שהאצן ידע שסטינקאמפ נמצאת מאחורי הדלת. כמו כן, אחד השכנים סיפר שהוא שמע צעקות של גבר ואישה כשעה לפני הירי – כלומר, היה ברור שהתחולל ריב בבית.
דו"ח המכון הפתולוגי של נתיחת הגופה הראה כי קיבתה של הקורבן הייתה עם שיירי מזון. משמע שהקורבן אכלה כשעתיים לפני תקרית הירי, בשעה 03:00. הממצאים הללו נוגדים לחלוטין את אחת הטענות של פיסטוריוס, לפיה שניהם הלכו לישון בשעה 22:00. ובכל מקרה, התביעה זימנה מומחה לבליסטיקה שהדגיש שבשביל להשתמש באקדח שהיה ברשותו של האצן, יש לבצע דריכה לפני הירי – מה שמרמז על "פעולה מודעת".
נל הוסיף כי אחת הטענות המרכזיות בגרסתו של האצן, לפיה הוא צעק לחברתו ליצור קשר עם המשטרה וזו לא ענתה לו, היא מופרכת לחלוטין. כמו כן, פיסטוריוס טען שבזמן שהוא היה מחוץ לשירותים, הוא לא שמע דבר מעבר לדלת – את זה התובע הגדיר בתור סיפור "לא יאומן".
אבל מה שבאמת טרף את הקלפים היה עדותה של סמנת'ה טיילור, חברתו לשעבר של פיסטוריוס שהוזמנה להעיד כעדת אופי מטעם התביעה. השניים היו במערכת יחסים במשך כשנה וחצי, במהלכה האצן התעלל, לכאורה, בטיילור פיזית ונפשית. במהלך המשפט, היא סיפרה כי פיסטוריוס היה אדם בעל מזג רע ואפילו ציינה מקרה שבו הוא ירה בנשקו מתוך כעס.
טיילור סיפרה בראיון לתוכנית Current Affair כי בזמן מערכת היחסים שלהם היא חשה מאוימת יותר מפעם אחת – ואפילו חששה לחייה במצבים מסוימים. "הוא היה רכושני ונטה לקבל התקפי זעם", היא סיפרה בראיון, "כשהסיפור הזה פרץ, הרבה אנשים חשבו שהאישה שהוא רצח הייתה אני. זה היה אחד הדברים שהכי הסעירו אותי, שבאמת הייתי יכולה להיות במקומה".
באחד מהתקפי הזעם שלו, טיילור סיפרה שהוא נסע איתה במכונית הפורשה שלו במהירות של למעלה מ-320 קמ"ש במטרה להפחיד אותה. במקרה אחר, הוא ירה בנשק האישי שלו בגגון הזכוכית של המכונית, במרחק של פחות ממטר מראשה של טיילור.
טיילור הגדירה את העדות נגדו בבית המשפט בתור הדבר המפחיד ביותר שהיא עשתה בחייה. לטענתה, פיסטוריוס נעץ בה מבט חודר לאורך כל התהליך. "הבעת הפנים שלו אמרה: 'אני ממש שונא אותך כרגע'. קשה לי להסביר את זה", סיפרה טיילור, "זאת הייתה תחושה משונה מאוד".
לרשויות, לתקשורת ולאזרחי המדינה, היה ברור שאם דבריה של טיילור נכונים - הרי שפיסטוריוס לא הפך לרוצח קר בין לילה, אלא הוא היה אלים כל השנים האלה, כאשר מעשיו רק הלכו והחמירו מאחורי החיוכים וההצלחות.
מאסר ושחרור על התנהגות טובה
ב-12 לספטמבר, 2014, פיסטוריוס נמצא אשם בהריגה של ריבה סטינקאמפ. עונשו נקבע ל-5 שנות מאסר בבית הכלא המרכזי של פריטוריה, אשר נמצא בצפון המדינה. בזמן שהותו בכלא הוא לא זכה לפריווילגיות מיוחדות, למעט שרפרף שניתן לו בזמן שהוא משתמש במקלחת הציבורית.
ביוני 2015, וועדת השחרורים המליצה על שחרור מוקדם של האצן בעקבות התנהגות טובה. אחיו הבכור של פיסטוריוס, קארל, סיפר שבזמן המאסר הוא הפך לדמות מפתח בין כותלי בית הסוהר. בראיון לאתר ה-Dailymail, קארל סיפר שאחיו נהג לייעץ לאסירים באגף הרפואי של הכלא על אימוני כושר ואפילו ניסה להקים קבוצת כדורסל שיקומית. התנהגותו הטובה של פיסטוריוס הקדימה את תאריך השחרור שלו ל-21 באוגוסט 2015, אבל השחרור טורפד על ידי מייקל מאסותה – שר המשפטים דאז.
לטענתו של מאסותה, החלטתה של וועדת השחרורים הייתה פזיזה ועדיין היה מוקדם מדי לשחרר את האצן מן הכלא לנוכח הפשע שביצע. השר הביע חשש כי שחרורו של פסטוריוס יכול להוות תקדים משפטי אשר יכול להשפיע על עונשי מאסר אחרים. אף על פי כן, רבים מעריכים כי החלטתו של השר נבעה בעיקר ממניעים פוליטיים. בסופו של דבר, פיסטוריוס שוחרר למעצר בית באוקטובר 2015 – אבל לא להרבה זמן.
העונש הוחמר - פעמיים
פיסטריוס זכה בתחילה ליחס חיובי ממערכת המשפט בדרום אפריקה. כך למשל, הוא זכה בערעור על תנאי הערבות שלו והוחלט ב-2013 שהוא יוכל לצאת מהמדינה לטובת השתתפות בתחרויות אתלטיקה. בהמשך הגיש ערעורים נוספים על תנאי הערבות, שהתקבלו: ויתור על קצין מבחן שהיה אמור להשגיח עליו וביטול איסור שתיית אלכוהול.
התובע לא היה מרוצה מעונשו הקל של פיסטוריוס. הוא הגדיר אותו בתור "עונש קליל, שלא עומד בקנה מידה עם הפשע", והוא החליט להגיש ערעור בפני פאנל של חמישה שופטים בבית המשפט העליון בדרום אפריקה – הדיון נקבע לנובמבר 2015.
הטענה המרכזית מצד התביעה הייתה כי השופט המקורי שגה בקביעתו כי לא ניתן לדעת האם הירי באותו לילה בוצע בכוונה לפגוע באדם שמעבר לדלת השירותים. כמו כן, התובע גרס כי אשמת ההריגה איננה מתקבלת על הדעת והאצן צריך להיות מואשם ברצח. פאנל השופטים שמעו את טענותיו של התובע והחליטו פה אחד כי הראיות לא השאירו מקום לספק – והירי אכן בוצע בכוונה תחילה.
על פי גזר הדין, הטענה לפיה פיסטוריוס חשב שיש פורץ בשירותים לא מצדיקה את הירי הקטלני לעבר הדלת. השופט אריק ליץ' סיכם את הדברים ואמר: "למרות שמתקבל על הדעת שהיורה היה מתוח באותה שעה, זה לא סביר שהוא לא חשב באותם רגעים על האפשרות של ירי למטרת אזהרה". כדי לנסות לצמצם את הנזק, עורך דינו של פיסטריוס ביקש ממנו להתהלך בבית המשפט ללא רגליו התותבות - מה שהיה אמור להעיד מבחינתו על חולשתו ופגיעותו. אך האקט הזה לא שינה דבר. להיפך, הוא רק נתפס בתור צעד נואש לקבלת רחמים ואמפתיה, ועוד מבחור שהקדיש את חייו כדי להראות שהנכות שלו לא מהווה אף מגבלה פיזית.
אשמת ההריגה התחלפה ברצח, עונש המאסר הוארך ל-6 שנים וביולי 2016 האצן מצא את עצמו בחזרה בכלא – אבל זה עדיין לא הספיק לתובע הכללי.
באוגוסט של 2016, חודש לאחר החמרת העונש, פיסטוריוס ניסה לשים קץ לחייו, כשהוא לא יודע שמצבו עומד להיות חמור אף יותר. בספטמבר 2016, ג'רי נל הגיש ערעור נוסף לבית המשפט העליון, במטרה להאריך את מאסרו של פיסטוריוס. כשנה מאוחר יותר, בית המשפט הסכים לשמוע את טיעוני התובע בנוגע להארכת המאסר של האצן והדיון נקבע לנובמבר 2017. ביום שישי האחרון התקבלה ההחלטה הגורלית.
בית המשפט קבע כי עונש המאסר המקורי הוא קל מדי ויש להכפילו. על כן, מאסרו של אוסקר פיסטוריוס נקבע ל-13 שנים וחמישה חודשים. טניה קואן, דוברת של משפחת הקורבן, סיפרה לאתר ה-BBC כי הוריה של סטינקאמפ צפו בגזר הדין בביתם. "הם מרגישים שנעשה צדק בשביל ריבה, שהיא יכולה לנוח על משכבה בשלום", היא סיפרה, "למרות זאת, זוהי לא סוף הדרך בשבילם. הם יצטרכו לחיות עם האובדן של בתם במשך שארית חייהם".