Inside the tiny Colombian village where people pay for groceries with cocainehttps://t.co/sc0rbelL18 pic.twitter.com/weOBHtlxwV
— Daily Mirror (@DailyMirror) April 9, 2018
קולומביה היא מדינה שידועה במגוון תחומים; מענף הצפרות המפותח, דרך דוגמניות יפהפיות ועד לייצוא המאסיבי שלהם של בננות – למרות זאת, סביר להניח שאתם מכירים אותה בגלל דבר אחר. בין אם ראיתם 'נרקוס' או לא, אתם כנראה מודעים לעובדה שהמדינה דרום אמריקאית היא אחת ממעצמות הקוקאין הגדולות בעולם. על אף העובדה שהייצוא של הסם הופחת באופן משמעותי, הוא עדיין מופק, נצרך ונסחר בקולומביה – ובמקומות מסוימים אפילו משתמשים בו כתחליף לכסף.
הרחק מעין הציבור, על פסגות הרי האנדים הקולומביאנים, שוכן כפר נידח בלי גישה לחשמל או מים זורמים. כ-200 תושבים גרים שם, והם מצליחים להפיק כ-100 ק"ג של קוקאין בחודש. על פי הדיווח באתר החדשות הבריטי Mirror, הסם נמכר בארה"ב במחיר של כ-60 אלף דולר ל-2 קילו. כלומר, מדי חודש הם מצליחים לייצר כמות חומר ששווה לפחות 3 מיליון דולר – חושבים שהם רואים משהו מהכסף הזה? ממש לא.
The Colombian village where people pay for groceries with cocaine https://t.co/sc0rbelL18 pic.twitter.com/OVoJjGJayV
— Daily Mirror (@DailyMirror) April 9, 2018
בהיעדר תעסוקה ומזומן, המקומיים משתמשים בקוקאין בתור תחליף למטבע המקומי. לצורך העניין, קניתם שתייה חריפה במכולת המקומית? הסכום יכול להסתכם בכמה עשרות אלפי פזו או בכמה עשרות גרם של הסם. על פי ההערכות, גרם אחד של קוקאין באזור הכפר שווה כמעט דולר אחד. המקומיים מודעים לחלוטין לעובדה שהם עוסקים בפלילים, אך אין להם יותר מדי ברירות בהתחשב בנסיבות.
"אני יודע שזה לא חוקי. אני יודע שגורמים ממשלתיים או גופים אחרים יכולים להגיע בכל רגע, להשמיד את מתחמי ההכנה ולקחת אותי לבית סוהר", סיפר אחד המקומיים. "אני יודע שהרבה אנשים מתו בגלל זה". רק באוקטובר האחרון נהרגו שבעה אנשים במהלך פשיטה צבאית על מתחם קוקאין בדרום קולומביה.
הרננדו גונזלס, ראש המערך הקולומביאני למלחמה בארגוני הסמים טוען שהדרך הטובה ביותר בשביל למגר את התופעה במדינה היא לבנות תשתית לוגיסטית לכפרים הנידחים הללו. "ברוב המקרים, לכפרים שבהם מגדלים את עלי הקוקה אין גישה לחשמל, מים או כבישים", הוא מספר. "במילים אחרות, אין שום דרך לפתח את האזור הזה, שלא לדבר על לסחור בתוצר המקומי. מעבר לזה, איפה שיש קוקאין - יש גם עבריינים".
ביולי האחרון, למעלה מ-75 אלף חוואים בקולומביה הצטרפו לתוכנית ממשלתית שנועדה להפחית את תפוקת הקוקאין במדינה. גורמים בממשלה הנוכחית סבורים שהדרך הטובה ביותר לצמצם את ייצור הסם היא לפנות באופן ישיר עם החקלאים עצמם. מריסול פלציו, בכירה במשרד המשפטים הקולומביאני, סיפרה התייחסה לתוכנית בתקשורת המקומית ואמרה: "אנחנו מאמינים בתהליך ומצפים לתוצאות בסבלנות. כמו כן, אנחנו מתכוונים לפתח את האזורים שבהם מופק הסם".