האלימות ברחובות מקסיקו הגיעה השנה לשיאים חדשים, ולמרות שהמלחמה העיקשת של הממשל המקומי בקרטלי הסמים הניבה פירות רבים, מסתמן שבכל פעם שארגון פשע אחד נופל במדינה הלטינית – אחד אחר קם במקומו.
כך למעשה נוצר מצב שבו תושבי מקסיקו נאלצים להתמודד עם אורח חיים בלתי נסבל, ועם כל הסיכונים הנלווים למלחמת הסמים שהחלה שם לפני יותר מעשור ולא מראה כל סימן של דעיכה.
אחד השינויים המשמעותיים ביותר בשנים האחרונות הוא כמובן מאסרו של חואקין "אל צ'אפו" גוזמן. מי שנחשב לאחד האנשים המסוכנים ביותר בעולם והפך לאורך השנים לראש קרטל סינלואה – ארגון הפשע העוצמתי ביותר שפעל מקסיקו.
לאורך השנים "אל צ'אפו" נאסר וברח פעמיים, עד שבשנת 2016 נעצר בשלישית והוסגר לארה"ב. בחודש יולי האחרון, גוזמן הורשע בסחר בסמים ושימוש בלתי חוקי בנשק, וידון למאסר עולם ועוד 30 שנה בכלא. בינתיים, במדינת סינלואה עליה שלט עד לא מזמן, כבר החלה מלחמת הירושה על ארגון הפשע שאותו הנהיג ביד קשה.
פעילי הקרטל של אל אל צ'אפו התפצלו בין בכירי הקרטל שניסו לתפוס את מקומו של גוזמן, ובתחילה נראה היה שהיורש הטבעי שלו צפוי להיות איסמעיל "אל מאיו" זמבדה - מי שהיה סגנו של גוזמן.
עם הזמן "אל מאיו" מצא את עצמו במאבק עיקש עם ארגון "לוס צ'אפיטוס", שפעיליו שמרו אמונים לגוזמן ובני משפחתו – ומתברר שהם לא היו היחידים שנשבעו אמונים למפקדם לשעבר.
קבוצה נוספת שהתפצלה מקרטל סינלואה אחרי תקופתו של "אל צ'אפו" הייתה זו שהורכבה מחברי "לוס ליסנסיאדוס", אשר נשבעו אמונים לדמאסו לופז נונז, וכיום הארגון שלהם הוגדר על ידי הרשויות בארה"ב כמפורק לאחר שנונז ובנו נעצרו בשנת 2017.
וכך, לאחרונה החליט "אל מאיו" לשתף פעולה עם האחים סלאזר (בניו של גוזמן) ויחד הם מנהלים את קרטל סינלואה. ארגון הפשעשלהם אמנם נחלש מאוד מאז מאסרו של "אל צ'אפו", אך הם ממשיכים להוות סכנה עבור הממשל המקומי ורשויות האכיפה.
בני הדור החדש
החלל שנוצר בעולם הפשע של מקסיקו בעקבות נפילתו של קרטל סינלואה היווה הזדמנות פז להשתלטות עוינת של ארגון אחר – קרטל חליסקו נואבה חנרסיון (CJNG). ארגון שבמקור הוקם בשביל לשמש כזרוע צבאית של קרטל סינלואה במלחמה נגד ארגון לוס זטס.
עם הזמן הפכו חברי קרטל חליסקו למעצמת פשע שפעלה ברחבי מקסיקו ודרום אמריקה.חברי הקרטל היו מאומנים כמו ארגון צבאי לכל דבר, והם מוכרים היום בעיקר בזכות הפעולות המאורגנות שלהם כמו גם באכזריות שכל כך מאפיינת אותם, ורק בשבוע שעבר רצחו פעילי הארגון 13 שוטרים בפעולה יזומה במדינת מיצ'ואקן.
"זאת הייתה הצגת תכלית והדגמה של כוחם", מספר אלפונסו פרטידה קבלרו, משפטן-חוקר מאוניברסיטת גוודלחרה. "הכל התחיל מקרב עם ארגון פשע מתחרה, אך כאשר הרשויות התערבו הם החליטו לסגור חשבון עם השוטרים. מדובר בפעולה אופיינית לקרטלים: קודם אתה נלחם נגד המתחרים שלך, ובעת הצורך נגד המשטרה".
הממשל המקסיקני מתקשה מאוד להתמודד עם פעילי ה-CJNG, שכאמור מאומנים היטב בלחימה עם כלי נשק. מוקדם יותר החודש, הבאנו כאן את סיפורו של "קפצ'ה" מי שהיה סיקריו (שכיר חרב) של הקרטל, ובריאיון נדיר לכלי התקשורת הלטיניים סיפק הצצה למחנה האימונים האכזרי בו השתתף בחסות קרטל חליסקו.
"האימון האכזרי ביותר כלל הפשטה של המתאמנים וחשיפתם לתקיפת צרעות", סיפר שכיר החרב לשעבר. "היינו צריכים לשבת שם במשך 10 דקות, להיעקץ ולא להראות שכואב לנו. אלו שזזו או צעקו מכאב קיבלו מכות נוראיות. היה עדיף כבר להתמודד עם כאבי העקיצות".
מאוחר יותר קצ'פה כבר עבר הסמכות נוספות בארגון, אשר כללו חקירה של חברי קרטל מתחרה, שיטות עינוי אכזריות ואפילו ביתור גופות במטרה להיפטר מהן.
המוח מאחורי קרטל חליסקו הוא נמסיו אוסגוארה – מי שמכונה גם "אל מנצ'ו". במשך שנים הצליח אוסגוארה להימלט מרשויות האכיפה המקסיקניות והאמריקאיות, זאת למרות הפרס שהוצא על ראשו ועמד על 10 מיליון דולרים.
בשנת 2012, כוחות צבא ומשטרה הצליחו לעצור אותו במהלך מבצע בשכונת טונאלה שבגוודלחרה. המבצע עצמו גבה את חייהם של 6 חברי קרטל חליסקו, 3 אזרחים ו-2 שוטרים פדרליים. כמו כן, למעלה מ-60 מכוניות נשרפו במהלך העימות. בתום הקרב שארך כ-90 דקות, "אל מנצ'ו" הועבר למתקן מעצר מקומי – ממנו שוחרר בעזרתו של הפוליטיקאי המושחת לואיס קרלוס נחרה (אז מזכיר הפנים של מדינת חליסקו).
קבלרו מגדיר את ארגונו של אוסגוארה בתור שילוב של מאפיה ויחידה עילית צבאית. "ה-CJNG מחולק למדורים", מספר המשפטן. "בראש הפירמידה נמצאים המפקדים והם החכמים ביותר. אחריהם נמצאים אלו שאחראים על הפן הכלכלי של הארגון, לרוב מלביני כספים. אז מגיעים הלוחמים שמאומנים לצורך הגנה ותקיפה, ובתחתית הפירמידה נמצאים הפעילים הרגילים. המערך שלהם מזכיר יותר עסק או מפלגה מאשר ארגון פשע. ה-CJNG הוא הארגון שהתפתח הכי הרבה ב-6 השנים האחרונות. הצמיחה שלו היא בלתי נתפסת, וההשפעה שלו על רחובות מקסיקו היא אדירה".
* * *
כאמור, מלחמות הסמים במקסיקו לא מראות שום סימני דעיכה בעתיד הקרוב, ומסתמן שהקורבנות העיקריים ימשיכו להיות אזרחי המדינה.
מאז שנת 2008, כאשר הנשיא פיליפה קלדרון הכריז כי הממשלה הפדרלית תילחם בארגוני הפשע המקומיים, מספר ההרוגים במקסיקו רק הלך גדל, והשנה הגיע לשיא חדש עם 25,890 קורבנות מאז תחילת השנה – ממוצע של כ-95 הרוגים ביום.
מעבר לקורבנות הרבים, המצב משפיע גם על האופן שבו מקסיקו נתפסת בשוק הבינלאומי. "המצב חמור כל כך שגורמים בינלאומיים מבינים היטב שהקרטלים מעורבים בכל דבר שקשור למדינה", מספר קבלרו. "כלומר, זה לא רק פקידי ממשל, אלא גם אנשים פרטיים. זה הגיע למצב שאנשים חוששים להשקיע בענף האבוקדו של המדינה, התוצר שאנחנו מייצאים יותר מכל, בגלל שהם חושבים שיש לו קשר ישיר לקרטלים".
Internal Strife Within the CJNG in Baja California, Mexicohttps://t.co/hQXc01Dm0L pic.twitter.com/nXYS9ThXJ4
— InSight Crime (@InSightCrime) August 27, 2019
המשפטן סבור כי הפתרון הסביר ביותר הוא רק על ידי יישור קו של הממשלה הפדרלית עם ראשי המדינות במקסיקו. מעבר לזה, הוא חושב ששיתוף פעולה עם רשויות החוק הבינלאומיות יסייעו להתמודד עם האלימות ברחובות.
"קחו לדוגמא את הממשל הקולומביאני, היה להם שיתוף פעולה מוצלח עם מנהל הסמים האמריקאי (DEA) וה-FBI. מעבר לזה, הממשלה הפדרלית צריכה לפעול באותה צורה בכל המדינות. כרגע, מסתמן שיש מקומות בהן מופעל הרבה יותר כוח מאשר מקומות אחרים – התוצאה? התפיסה לפיה יש תושבים ששווים יותר מאשר אחרים. במצב הנוכחי אני לא רואה כל שינוי והעתיד נראה שחור מתמיד".