"פרו ורבו ומלאו את הארץ", מצטטים חכמינו את המצווה הידועה. רק שהם שכחו לציין שעל הפרו צריך לשמור בשביל הרבו. לא מעט מיתוסים ועובדות שגויות פורסמו לאורך השנים על הזרע הגברי, ומנגד נאלצים הזירעונים הגבריים להתמודד עם הקדמה הטכנולוגית, ולספק את התוצאה הסופית גם תחת אותם אתגרים, כמו למשל קרינה מחברו הטוב ביותר של האדם – הטלפון החכם.
שק האשכים של הגבר פועל כמפעל קטן, כזה שמייצר עד 150 מיליון זירעונים בכל יום ולאלה לוקח כחודשיים ימים עד שהם מבשילים. מעניין לציין שבבגרותם מגיעים הזירעונים הגבריים למהירות של עד 45 קמ"ש, לתשומת לבכם. אז מה עובר על הזרע בעידן הטכנולוגי?
לא מומלץ להצמיד טלפון לאשכים
"בכל הוגע לטלפונים סלולריים ישנם מחקרים שהראו פגיעה באיכות הזרע מחשיפה לקרינה בלתי מייננת, קרינה של טלפונים חכמים", מסבירה פרופסור סיגל סדצקי, מנהלת מרכז הידע הלאומי להשלכות הקרינה הבלתי מייננת על הבריאות, תנודע, בתמיכת משרד המדע. "הראו את זה במחקרי מעבדה שבהם חשפו תאי זרע לקרינה, ובנוסף ישנו מאמר שמראה על ירידה באיכות הזרע אצל גברים שהחזיקו טלפונים בכיס". אבל, מוסיפה פרופ' סדצקי, "קצת קשה לי לקבל את הממצאים האלה, בגלל שגם טלפון בכיס לא נמצא במרחק מספק. זה נורא תלוי במיקום של הכיס כאשר הקרינה יורדת במרחק. ג'ינס עם כיסים קדמיים בהחלט יכול להיות מספיק קרוב, מכנסיים רחבים עם כיסים צדדיים זה לא מספיק קרוב לדעתי".
המרחק יותר חשוב מזמן החשיפה: "אתה לא יושב על הראוטר"
כמעט בכל בית בישראל יש כיום אינטרנט אל חוטי, וגם זה פולט קרינה שלרוב אינה בריאה לפוריות של הגבר. מה שכן, מציינת פרופ' סדצקי, גם פה למרחק יש משמעות גדולה. "זה בדיוק אותה קרינה ושוב יש פה את הפונקציה של מרחק – הרי אתה לא יושב על הראוטר, כן? במעבדה כן הראו פגיעה כאשר הזרע נחשף לקרינה, אבל בשביל שהאשכים יהיו מספיק קרובים לסוג הקרינה, אני לא רואה את המצב הזה מתקיים באינטרנט אל חוטי או מיקרוגל רגיל".
על השאלה של חשיפה לאורך זמן – הרי המכשירים האלה פועלים בסמוך אלינו 24\7 – אמרה, "ברור שהשפעה לאורך זמן משמעותית, אבל אני רוצה לציין שתאי הזרע מתחדשים בכל חודשיים. לא יכולה להיות השפעה מלפני שנה על אותם תאי זרע שנמצאים כיום. תמיד חשיפה ארוכת טווח יותר משמעותית, אבל הפונקציה של מרחק ממקור הקרינה זה מה שחשוב. אם הראוטר לא נמצא ליד האשכים ולא מגיעה ממנו קרינה לאשכים, אז לא משנה מה זמן החשיפה, זה פשוט לא מגיע".
איזו קרינה יותר מסוכנת?
בני האדם חשופים לסוגים שונים של קרינה, מייננת ובלתי מייננת. קרינה נפלטת מהטלפונים החכמים, אינטרנט אל חוטי, אבל גם מרשתות החשמל ומכשירים ביתיים. פרופ' סדצקי מציינת שבניגוד לסברה הרווחת בציבור, לא מדובר בקרינה שפוגעת באיכות הזרע. "מאוד חשוב לא לבלבל בין קרינות. יש את קרינת האיקס, כמו רנטגן, שהיא בהחלט פוגעת בתאי זרע, זו קרינה מייננת. יש קרינה בלתי מיינת, למשל תדרי רדיו ומיקרוגל שאינה פוגעת, ויש קרינה כמו מרשת החשמל שהיא בתדר הרבה יותר נמוך ולא רלוונטית לאיכות הזרע".
מיתוסים והמצאות
במחלקות הפוריות השונות הפריכו לא מעט מיתוסים שגויים שנקשרו לזרע הגברי. למשל שתחתונים צמודים פוגעים באיכות הזרע, שטעם הזירעונים מושפע ממזון או שהזרע טוב לעור הפנים.
נתחיל דווקא מזה האחרון – מחקרים שנוהלו במכוני פוריות מלמדים שהזרע לא מסייע לעור הפנים, אפילו הפוך. ישנם מצבים שבהם נוזל הזרע יכול לייצר תגובה אלרגית בעור הפנים בשל מרכיבים כמו אבץ, חלבון ואנזימים שונים.
גם מי שחושב שלנוזל הזרע יש ערך קלורי גבוה יתבדה. למעשה ערך הקלורי המדויק של נוזל הזרע כלל אינו ידוע, והערך המשוער הוא של קלוריות במספר חד ספרתי.
גם לטענה שטעם הזרע משתנה על פי המזון אותו צורך הגבר אין למעשה שום ביסוס מדעי\מחקרי. יכול להיות שזה נכון, אבל אין לזה שום ביסוס מדעי. מדוע אם כן יש הבדל בטעם הזרע בין גבר לגבר? משום שהזרע מיוצר באשך, ואילו נוזל הזרע בבלוטת הערמונית. הנוזל מכיל בין היתר אנזימים ומינרלים שמעניקים לו את הטעם, ומפה ההבדל.
מיתוס נרחב נוסף שנקשר בשק האשכים הגברים טוען, שהוא גודל עד כאב במקרה של אי פורקן מיני לאורך זמן. הדבר אולי נכון לעתים בטווחי זמן קצרים – כולנו מכירים את תופעת כאב הביצים הידועה לשמצה – אבל אין מחקר מדעי בנושא, ובגדול נראה שאפשר להיות רגועים. חשוב לזכור, שכפי שציינה פרופ' סדצקי – תאי הזרע מחדשים את עצמם ובעלי מחזור חיים של חודשיים לערך.
נמשיך עם בשורה רעה למעשנים – העישון פוגע בזרע, ועל זה מעידים לא מעט מחקרים. לעישון יש השפעה שלילית על תהליך ייצור הזרע, וזה גורם להרס חומצות גרעין בזרע ולחמצון יתר. על פי המחקרים יכולת ההפריה של גבר מעשן נמוכה יותר ומעבר לזה נטען כי חשיפת העובר לעישון תפגע בייצור הזרע שלו לכשיתבגר. עוד סיבה להפסיק לעשן.
ולסיום, על השאלה האם תחתונים צמודים פוגעים באיכות הזרע אין תשובה מדעית. מה שכן, ניתן להגיד שבגדול קירוב האשכים לגוף, כמו במקרה של תחתונים צמודים, גורם לחימומם ועלול לפגום בזרע. אבל במקרה של גבר שאצלו ייצור הזרע תקין אין נכון להיום שום מניעה מלבישת תחתונים צמודים. ועדיין, בהחלט מומלץ לגוון מדי פעם עם תחתוני בוקסר רחבים.
לכל הכתבות של יום המדע הישראלי 2015
מה אתם יודעים על מדע? הכנסו לטריוויה ואולי תזכו בחופשה משפחתית!