ביום רביעי שעבר בשעות הבוקר, שעות ספורות לפני תחילתו של צום יום הכיפורים, הוציאו משטרת ישראל ומשרד המשפטים הודעה דרמטית: העבריין יוסי בן ארי (לשעבר בן הרוש) הוסגר מפנמה לישראל. בן הרוש, שהיה מבוקש במשך 28 שנה בגין הברחת 4.7 ק"ג הרואין מהולנד לישראל ונידון ל-12 שנות מאסר בפועל - "חזר הביתה"
אחרי מעצרו התברר כי בן ארי השתקע בפרגוואי מאז בריחתו תחת השם רון גמליאל, הקים במדינה הלטינית עסקים שונים בתחום החקלאות והשמנים, נישא לבחורה מקומית ונולדו להם חמישה ילדים. בהמשך הוא גם קיבל אזרחות, ומאז בריחתו עשתה משטרת ישראל מאמצים רבים לעלות על עקבותיו, והוא הפך במרוצת השנים לאחד העבריינים המבוקשים הכי בכירים שנמלטו מישראל.
הסגרתו של בן ארי לישראל החלה להתגלגל לפני כמה שבועות אחרי שהוא טס מפרגוואי לקולומביה, והמטוס נחת לחניית ביניים בפנמה, שם הוא נעצר על ידי השוטרים המקומיים לאחר ששמו קפץ במחשבי משטרת הגבולות כמי שמבוקש על ידי מדינת ישראל. בן ארי לא התנגד והסכים להסגרתו, ומיד עם נחיתתו בארץ הוא נלקח על ידי לוחמי יחידת נחשון של השב"ס והועבר לכלא איילון.
"היו לו עסקים רבים בפרגוואי ובמקסיקו, וישראליים רבים הכירו אותו אבל לא ידעו דבר על מעלליו", מספר ש', אחד מחבריו הקרובים של בן ארי. "יש לו סיפור חיים מטורף ביותר, ועצם זה שהוא הסכים להסגרתו מוכיח שיש סיכוי גדול שהוא לא יישב הרבה שנים בכלא בישראל. הוא רצה לגמור עם כל הבלאגן ולחזור לארץ. הוא יכול היה לנהל מאבק נגד הסגרתו שהיה נמשך חודשים ארוכים, ולהערכתי בסוף הוא יחזור לעסקים שלו בפרגוואי אחרי שיסיים כאן עם הכל. הוא לא ישאר בישראל".
מעטים, אם בכלל, מכירים את סיפור חייו של בן ארי שיכול בקלות לשמש תסריט לסרט מצליח בנטפליקס. הוא בן 60, נולד ברחובות, בצעירותו היה מעורב בכמה עבירות רכוש ומעשה שוד "קטנים", הוא שירת ביחידה קרבית, ועם שחרורו חלם על הכסף הגדול אותו תכנן לעשות דרך עסקים שונים. כשהעסקים נכשלו בזה אחר זה, בן ארי החליט להפוך לעבריין, ומהר מאוד מצא את עצמו מעורב עם עוד כמה עבריינים נוספים במספר מעשי שוד שבהם גרף כסף רב לכיסו, כמו גם במעשי אלימות רבים, עד שלבסוף הוא נעצר לראשונה ונשפט לשבע שנות מאסר.
"חשוב להבין, יוסי הוא אדם חכם מאוד, מבריק, טיפוס שנון של ממש. בגלל חלק ממעשי השוד והגניבות שביצע בזמנו, ובעיקר בגלל היכולת האתלטית שלו בטיפוס על בניינים, במשטרה העניקו לו את הכינוי 'החתול המטפס'", מספר חבר קרוב של בן ארי שמוסיף שבמהלך שהותו בכלא באר שבע, חברו יצא לקבלת טיפול רפואי, וכשהסוהרים לא הבחינו בו ברח מהמתקן עם דרכון מזויף שהועבר לו, נמלט מישראל לבלגיה, הוסגר אחרי כמה חודשים ונשלח שוב לכלא באר שבע להמשך ריצוי עונשו.
"אחרי שחזר לכלא הוא הפך לצייר. פתאום התגלה הכישרון האדיר הזה שלו וסוהרים וקצינים היו מקבלים ממנו תמונות", משחזר אחד מחבריו. "ב-1985 הנהלת הכלא אפילו ערכה לו תערוכת ציורים מיוחדת שאליה הגיעו שרים וחברי כנסת. בעלי הון שהתרשמו מיכולת הציור שלו רכשו ממנו לא מעט ציורים בזמנו", נזכר ר', אסיר לשעבר שריצה את עונשו בכלא עם בן ארי. "הייתה לו יד מדהימה בציור. הוא ממש היה צייר מחונן".
בעקבות השיקום שעבר, קיבל בן ארי שחרור מוקדם מהכלא ועבד כגרפיקאי באחד העיתונים הגדולים ישראל. באחד הימים במהלך עבודתו הוא הבחין במודעה שבישרה על כך שחבר כנסת מחפש עוזר פרלמנטרי נמרץ וידען, הוא השיב למודעה, ולאחר ראיון מעמיק קיבל את המשרה והפך לעוזר פרלמנטרי של מי שהיה באותם ימים סגן יו"ר הכנסת, עובדיה עלי, אחד מבכירי הליכוד בזמנו.
"כולם הכירו את יוסי ואת העבר שלו, אבל הוא היה חביב על הבריות. כולם אהבו אותו בכנסת מימין ומשמאל והוא היה מקורב לשרים וחברי כנסת רבים. הוא סייע לאנשים במצוקה לפתור הרבה בעיות בירוקרטיות, הוא היה חכם וידען מאוד, באמת מוכשר ברמות שאי אפשר לתאר. במקביל, הוא היה מבלה במסיבות של דיפלומטים בתל אביב וחי את החיים הטובים", מספר ל-mako כתב פרלמנטרי לשעבר שעבד באחד העיתונים המובילים ישראל. "הייתה לו גישה לכל מקבלי ההחלטות, אבל ליוסי היה רק חלום אחד: להיות עשיר מאוד, ואת זה רצה להגשים בכל מחיר".
הקשרים הרבים לא הניבו לבן ארי יותר מדי כסף, ובאחת המסיבות הנוצצות בהן בילה הוא הכיר דיפלומט בכיר שעבד באחת השגרירויות בתל אביב, ובין השניים נוצר קשר חברי קרוב. השניים, כך על פי החשד, נהגו להבריח קוקאין והרואין מהולנד ובלגיה לישראל בסוף שנות ה-80' באמצעות הדואר הדיפלומטי של השגרירות בה עבד אותו דיפלומט, זאת במטרה לעקוף את האפשרות שמשטרת ישראל או המכס יבדקו את החבילות.
אלא שלרוע מזלו של בן ארי, הוא נפל לבסוף לאחר שתכנן להבריח לישראל מבלגיה 4.7 ק"ג של הרואין באמצעות חלקי חילוף של מכונית מרצדס. "קבעתי להיפגש איתו באיזה בית קפה באמסטרדם ואז הוא נעלם לי", משחזר ר', חבר קרוב של בן ארי. "אחרי כמה שבועות התברר לי שהוא ברח בכלל בניו יורק כדי שמשטרת ישראל לא תתפוס אותו בפרשת הברחת ההרואין אבל אז הוא הסתבך שם, ובכל זאת הגיע לישראל". עם נחיתתו נעצר בן ארי, נשפט ובית המשפט המחוזי בתל אביב גזר עליו 12 שנות מאסר בפועל.
עו"ד מנחם רובינשטיין, מי שייצג את בן ארי במשך ארבעה עשורים, מספר גם הוא שמדובר באדם חכם מאוד, פיקח ושרמנטי. "יוסי הוא אחד הלקוחות הוותיקים ביותר שלי, כמעט 40 שנה. בפעם הראשונה כשהשתחרר מכלא באר שבע אחרי שלוש וחצי שנים במקום שש הייתי בטוח שלא יחזור יותר לעולם הפשע, אבל זה קרה. הוא מוכשר מאוד, צייר מחונן, גרפיקאי בחסד עליון ואיש עסקים מצליח".
אחרי שלוש שנים בכלא, בן ארי כבר החל לתכנן את בריחתו השנייה: הוא טען בפני סגל בית הכלא כי הוא סובל מבעיות קשות בשיניים, נלקח למרפאת חוץ במרכז ארץ, וכששהה בתוך חדרו של הרופא הסוהרים המתינו לו בחוץ עד תום הטיפול. אבל בן ארי, כמו בן ארי, לא חיכה יותר מדי, קפץ מחלון השירותים של המרפאה, תפס טרמפ לאשדוד, על על יאכטה בנמל והפליג לקפריסין, ומשם המשיך, ככל הנראה באמצעות דרכון מזויף, ישירות לדרום אמריקה.
עם הגעתו ליבשת הלטינית שינה כאמור בן ארי את שמו לרון גמליאל, הקים עסקים רבים בעיקר במקסיקו, ולאחר מכן בפרגוואי. כמה שנים לאחר מכן הוא קיבל אזרחות, כל זאת כשמתחת לפני השטח משטרת ישראל המשיכה לנהל מצוד נרחב בעקבותיו. גורמים בכירים במשטרה ידעו שהוא שוהה בפרגואיי, מדינה שלישראל אין הסכמי הסגרה איתה, ומאחר והוא הפך לאזרח מקומי, ידעו אותם בכירים שהסיכוי להסגירו הוא אפסי - אבל המעקב אחריו המשיך ביתר שאת.
"ידענו היכן הוא נמצא וחיכינו לרגע הנכון כדי ללכוד אותו. יש עשרות עבריינים נמלטים בעולם שברחו מישראל וחושבים שלא נגיע אליהם והם טועים. יש לנו סבלנות וקשרים עם משטרות במדינות רבות בעולם", מגלה קצין משטרה בכיר. "כשאנחנו יודעים היכן נמצא העבריין אנחנו משגרים הודעה אדומה לאינטרפול כדי שזו תפיץ אותה בכל המדינות הרלוונטיות ותביא למעצרו. ידענו שבן ארי מסתובב תחת שם בדוי ונוהג להסתובב בקולומביה - אז פשוט חיכינו לו".
והסבלנות כאמור השתלמה לאנשי משטרת ישראל אחרי שבן ארי נחת בפנמה סיטי לטיסת המשך לקולומביה ונעצר מיד. אלא שהיום מתברר, כך על פי עורך הדין רובינשטיין, כי בחודשים האחרונים, בן ארי באמצעות עורך דינו, פנה לפרקליטות המדינה בבקשה למצוא פתרון לבריחתו כדי שיוכל להגיע לישראל ולחתום על הסכם שיאפשר לו להתנהל בחופשיות. "ניסינו להגיע להסכם עם הפרקליטות אבל בסופו של דבר זה לא קרה", חושף לראשונה עו"ד רובינשטיין. "יוסי ייקח את רובינשטין ועורכי הדין התותחים ביותר ואלו יוציאו אותו מהתיק הזה כי בכל זאת עברו 28 שנה", מספר אחד מחבריו של בן ארי שמשוכנע שחברו יקבל עונש קל.
ומה עם בן ארי עצמו? הוא שוהה כעת בבידוד בבית המעצר ניצן על מנת לבדוק שהוא אינו חולה בקורונה ובעוד כמה ימים יועבר לאגף רגיל עם אסירים מן המניין. סנגורו, עו"ד רובינשטיין, טוען כי בן ארי סובל ממחלה קשה ויש סכנה ממשית לחייו ולהערכתו לא ניתן להחזירו לכלא בגלל שחלה התיישנות על המאסר מרגע הבריחה. בפרקליטות טוענים מנגד כי ברגע שהוא נמלט ממאסר אין חוק התיישנות והם יידרשו שירצה את יתרת המאסר שנותרה לו. "אנחנו ננהל מאבק משפטי ואני מקווה שנצליח להוכיח שאכן חלה התיישנות על המאסר שלו", מסכם רובינשטיין.