בפרק האחרון של "בשבילה גיבורים עפים" ששודר ביום ראשון הושלכו ארבעת החברים יוצאי הסיירת – אביב, דותן, בנדה ודובי - לכלא בבוגוטה שבקולומביה. לאחר שעות של שהייה בתא הם הוכנסו לחקירה שבסופה המשטרה הקולומביאנית הסכימה לשחרר אותם בהתערבות השגריר הישראלי לאחר ששוכנעה כי הישראלים נקלעו די במקרה לקרב יריות בין סוחרי סמים מקומיים. למזלם של ארבעת החברים (כן, למרות שמדובר בסדרה), הם לא מצאו את עצמם עמוק בכלא הקולומביאני. חוויה שאף אדם שפוי לא מאחל לעצמו.
השהייה מאחורי סורג ובריח היא לא חוויה קלה, זה ברור; החופש שנלקח ממך, המרחק מהמשפחה, חשבון הנפש, ובעיקר התנאים בהם אתה מוחזק. כבר שמענו בעבר על בתי כלא שונים בעולם עם תנאים נוראיים שלא מתאימים לבני אנוש, אבל אם נתמקד רגע בבתי הכלא הקולומביאניים, נגלה שבדומה לסיפורים על בתי הכלא במזרח הרחוק - גם כאן החוויה היא נוראית. בהמשך לפרק של "בשבילה גיבורים עפים", ואחרי שמעללי הישראלים בקולומביה הפכו לנושא הכי חם של החודש האחרון. הנה בתי הכלא הכי קשים של המדינה הדרום אמריקאית. אלה שלא תרצו להגיע אליהם לעולם.
1. בית הכלא ריואצ'ה (Cárcel de Riohacha)
בית הכלא הזה ממוקם במחוז la Guajira בצפון המדינה, קרוב לסנתה מרתה - אחד המקומות הכי אהובים על התרמילאים הישראליים. הכלא עצמו יכול להכיל עד כ-100 אסירים בלבד, ונכון לימים אלה מצב התפוסה בו עומד על 500%. מה זה אומר? בדיוק מה שאתם מתארים לעצמכם; האסירים חיים בתנאים לא אנושיים, אחד על השני - חלקם אפילו ישנים על ערסלים שתלויים בין המיטות או על הרצפה הקרה והמטונפת.
בתחילת השנה שעברה המצב בבית הכלא הגיע עד לנציב תלונות הציבור הקולומביאני, קרלוס אלפונסו נגרט, שהגיש לבית המשפט המחוזי בקשה לסגור מיידית את בית הכלא - זה שבנוסף לצפיפותו, אין בו מספיק סוהרים, שירותי בריאות בסיסיים והוא סובל מתשתיות מיושנות. הכלא אגב, נבנה בשנת 1979 וסובל מבעיות רציניות בצנרת ובמערכת החשמל.
"נציב תלונות הציבור יכול לאשר ללא כל ספק כי במרכז הכלא של ריואצ'ה ניתן למצוא את כל הבעיות האפשריות בכל הקשור לתנאי המאסר ומידת ההשפלה הגבוהה ממנה סובלים האסירים. זהו ללא ספק בית הכלא הצפוף ביותר במדינה", אמר קרלוס אלפונסו נגרט. התערבותו של נגרט כנראה עזרה במשהו, כי על פי דיווח ממרץ האחרון, נראה שממשלת קולומביה החליטה להשקיע סכום לא קטן כדי לנסות ולשפר במעט את מצב הכלא.
La Defensoría del Pueblo pide cerrar cárcel de Riohacha por hacinamiento y escasa seguridad https://t.co/MVjsPSVplE Vía @minuto30com pic.twitter.com/i0b3H84Izb
— Defensoría delPueblo (@DefensoriaCol) 10 בפברואר 2017
2. בית הכלא וז'דופר (Cárcel de Valledupar)
בית הכלא הזה שנמצא בצפון מזרח המדינה מוגדר כבית מאסר עם "מקסימום אבטחה" מאז שנפתח לפני כ-16 שנה. למרות שמדובר בפרק זמן קצר יחסית, בית הכלא הספיק להיסגר מספר פעמים בשל בעיות אינסטלציה שהובילו למחסור במים, ובאופן כללי בעיות שהובילו לפגיעה בבריאותם של האסירים בו.
תמצאו כאן למעלה מ-1000 אסירים שממש מוצאים את עצמם במלחמה יומיומית לאיסוף מים בעזרת מיכלי פלסטיק. ברזי המים בכלא פתוחים למשך חצי שעה בלבד כל יום - ובזמן הזה כל אלף האסירים צריכים למצוא את הזמן לצחצח שיניים, להתקלח, לכבס את בגדיהם ובגדול - לחיות. כי מים, כידוע, זה חיים.
אבל מים היא לא הבעיה היחידה בבית הכלא הזה, בשנה שעברה מספר אסירים החליטו לתפור (!) את השפתיים שלהם כאקט מחאה על כך שהם לא מקבלים סיוע רפואי ראוי, אין להם מה לשתות והסוהרים מתאכזרים אליהם.
3. בית הכלא בלביטסה (Cárcel de Bellavista)
אם נתמקד בתרגום השם של בית הכלא הזה, אז נקבל את השם "הנוף היפה". כמה אירוני לא? בית הכלא הזה שממוקם בעיר מדיין, בסיס האם של פבלו אסקובר בעבר, הוא בית הכלא הכי גדול בקולומביה, וזה שמוגדר כאכזרי מכולם ואפילו זכה לכינוי "כלא הטרור".
גם בית הכלא הזה קיבל את "טיפולו" של נציב תלונות הציבור הקולומביאני שהורה לסגור אותו באופן מיידי. בעיקר בגלל בעיות תשתית חמורות, בעיות לחות וקורוזיה, פגמים בבנייה, בבטון ובפלדה - דברים שבאופן טבעי מסכנים בצורה מיידית את חייהם של האסירים במקום.
בעיה נוספת של בית הכלא הזה היא הצפיפות הנוראית שעומדת נכון לשנה שעברה על תפוסה של 280%. בעקבות המצב חלק מהאסירים נאלצים לישון בעמידה או בחדרי השירותים, ובמקרים גרועים יותר אפילו בהשענות על הסורגים בניסיון לתפוס כמה שעות שינה. עוד פרט מזעזע על בית הכלא הזה הוא שגם בחצרות אליהן יוצאים האסירים יש "תור לקרני שמש", ורבים נלחמים על מעט המקום והזמן בחצר. בית הכלא המזעזע הזה מיועד אמנם ל-1700 אסירים בלבד - אבל נכון למרץ 2017 היו בו לא פחות מ-4,600 אסירים.
Para proteger DDHH en cárcel Bellavista, @DefensoriaCol pidió a @Cconstitucional ordenar cierre parcial del penal https://t.co/MdpfkRB84p pic.twitter.com/6tPOVyYUFd
— Defensoría delPueblo (@DefensoriaCol) 6 בפברואר 2017
4. בית הכלא לאס מרסדס (Cárcel Las Mercedes)
בית הכלא הזה שממוקם בעיר קורדובה שבצפון מזרח המדינה ידוע בעיקר "בזכות" הבעיות הקשות מהן סובלים האסירים בכל הקשור לטיפול רפואי ראוי. בבית הכלא ישנם מספר אסירים חולי איידס וסרטן שכלל לא מקבלים טיפול למחלות הקשות מהן הם סובלים. בנוסף, הכלא סובל מבעיות צנרת מחרידות שמובילות באופן טבעי לעוד שלל בעיות בריאותיות איתן מתמודדים מאות האסירים במקום.
5. בית הכלא לה לטיסיה (Cárcel de Leticia)
במקרה של בית הכלא הזה אין הרבה מה להרחיב מעבר למיקומו הנוראי: יערות האמזונס. אתם יכולים לתאר לעצמכם את הלחות המזעזעת, הקירות המתקלפים, החיות המסוכנות, ובעיקר איכות מי השתייה שמובילה מדי שנה עשרות אסירים לאשפוז עקב בעיות בריאותיות קשות.
6. בית הכלא סנתה מרטה (Cárcel de Santa Marta)
בית הכלא סנטה מרתה ממוקם גם הוא באזור שתרמילאים ישראליים מאוד אוהבים להגיע אליו. כמו רוב בתי הכלא כאן בכתבה, גם זה בסנתה מרטה סובל מבעיית צפיפות מחרידה - אולי יותר מכל בית כלא אחר ברשימה. כמה צפוף שם? בואו נגיד שהוא בנוי להכיל כ-300 אסירים ובשיאו הכיל בית הסוהר הידוע לשמצה הזה כ-1,600 איש. המצב הבלתי נסבל הוביל לבסוף שהרשויות הורו שלא להעביר יותר אסירים לסנתה מרטה בעיקר אחרי שהבינו את מצבם הרעוע של האסירים במקום והחשש לחייהם של האסירים החדשים שהיו אמורים להגיע.