יום רביעי לפני כשבועיים, שעת צהריים במתחם שבט טראבין אלסנע, הממוקם לא רחוק מהעיר רהט וקיבוץ משמר הנגב. בלשי תחנת משטרת רהט ולוחמי יחידת יואב שהגיעו למקום בעקבות מידע מודיעיני, פושטים על אחד המתחמים הגדולים בשבט.
הבלשים והלוחמים נכנסו לבית עליו קיבלו את המידע וממנו בקעו קולות מוזרים, שם הם נדהמו לשמוע רעשי חפירה שבקעו מתחת לרצפת הבית, והחלו לסרוק את המקום באופן מעמיק ומכל הכיוונים. אחרי מספר דקות, אחד הבלשים הבחין בבור מוזר בחצר הבית, הוא השתלשל פנימה בזריזות, ונדהם לגלות מנהרה באורך של עשרות מטרים ובסופה מעבדת ענק לגידולי מריחואנה עם אלפי שתילים בגדלים שונים.
"זה כמעט העתק מדויק למנהרות שהחמאס והחיזבאללה חפרו בעזה ובגבול הלבנון עם ישראל", מסביר קצין משטרה, "מדובר במודל המדויק של שיטות החפירה של אותם ארגונים, וכך גם האמצעים שהותקנו במנהרה - כולל דיפון כפול ומקצועי שנועד למנוע את קריסתה. אני מעריך שעל כל מנהרה שתפסנו פועלות במקביל חמש מנהרות נוספות לפחות, אולי יותר".
בתוך המנהרה שנמצאה בשבוע שעבר מצאו השוטרים מתקני אוורור, תאורה משוכללת, אמצעי השקיה ושעונים שנועדו לווסת את כמות המים והאור לשתילים, כשעלות הקמתה של מנהרה מהסוג הזה נאמדת בכמה מאות אלפי שקלים - אבל הרווח ממנה לברון הסמים שאחראי עליה יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה.
המנהרה שנתפסה כאמור היא רק חלק קטן משלל המנהרות שהקימו ברוני הסמים בנגב במהלך השנה האחרונה, חלקן מנהרות תת קרקעיות באורך של כ-100 מטרים ויותר, וכולן מיועדות לגידולי מריחואנה בתוך ישובים בפזורה הבדואית ברחבי הנגב. יחד עם המנהרה שנחשפה לפני כשבועיים, נחשפו בשנה האחרונה ארבע מנהרות נוספות, כולן בנגב: שתיים ביישוב תל שבע, אחת בתחומי שבט טראבין, ואחת נוספת בתוך הפזורה הבדואית בשטח המדברי במקום.
בתוך המנהרות נתפסו עשרות אלפי שתילים, חלקם כבר בדרך לייבוש והפצה במרכז הארץ. "חפירת מנהרה כזו, שהגודל שלה נע בין עשרות מטרים לכמאה מטרים, יכולה להימשך כשלושה חודשים. הכול תלוי בכמות האנשים שעובדים עליה ואמצעי החפירה שבהם הם משתמשים. לא כל אדמה מתאימה לבניית מנהרה", מסביר גורם במשטרה, "הם די מתוחכמים, ולפני כחמש שנים הם חפרו כמה מהמנהרות בסמוך לגבול עם מצרים כדי שהמבריחים יוכלו להכניס במהירות את שקי החשיש מבלי להיתפס על ידי הצבא ולוחמי יחידת מג"ן".
ההחלטה על בניית המנהרות התת קרקעיות באותם מודלים, שכאמור די דומים למנהרות החמאס והחיזבאללה, הגיעה בעקבות תפיסות הסמים הרבות של הצבא והמשטרה הפועלים לאורך הגבול עם מצרים והובילו בשנים האחרונות להפסדי ענק של כמה מאות מיליוני שקלים לכרישי הסמים בנגב.
"לפני כמה חודשים בנינו מנהרה לא רחוק מהגבול, ואחרי שבוע החול קבר כמה מהחופרים שלנו, אבל הצלחנו ברגע האחרון להציל אותם. המזל הוא שהמנהרה הייתה רק בתחילתה ועדיין לא נחפרה עמוק מדי", מספר ג'אבר, חופר מנהרות לגידול מריחואנה בראיון מיוחד עם mako. "אנחנו חייבים כל הזמן לחשוב קדימה, כדי שעד שהמשטרה תתפוס אותנו נעשה כבר את המיליונים שלנו ונעבור לשיטה אחרת. ההברחות מהגבול זה לא מה שהיה. פעם עשינו 100 מיליון שקל בשבוע, הכול היה פתוח, והיום יורים עלינו משני הכיוונים. הכי בטוח זה לגדל מריחואנה בתוך המנהרות".
לדברי ג'אבר, הוא ואנשיו מתכננים לחפור מנהרה נוספת בקרוב, הפעם בשיתוף סוחרי הסמים הפועלים בסיני עמם הם עובדים על בסיס קבוע, מנהרה שצפויה להגיע עד גדר הגבול ואף לעבור מתחתיה, הכל כדי להבריח את טונות החשיש מבלי שהמבריחים משני הצדדים ייתפסו.
"זו מנהרה שתעלה עשרות מיליוני שקלים ותהיה באורך של עשרה קילומטרים לפחות - אם לא יותר. הכוונה היא להעביר את החשיש מסיני לישראל מתחת לחיילים המצריים והישראליים וגם מתחת ליחידת מג"ן. זה פרויקט שאנחנו עובדים עליו הרבה זמן", מגלה ג'אבר, "יש כמה פועלים מעזה שעבדו בחפירות בשביל החמאס ועוזרים לנו לתכנן את המנהרה כדי שלא תקרוס, והם מוכנים לעבוד בשבילנו. מתי זה יקרה? אללה קארים (אלוהים גדול). אם זה יצליח נחפור עוד כמה כאלה. וואלה, זה חתיכת פרויקט, זה לא משחק ילדים".
"אנחנו יודעים שהמשטרה כל הזמן מאזינה לנו, יש לה שטינקרים, יענו אנשים חרא", אומר ג'אבר, "אנחנו יודעים מי עובד עם המשטרה ומטפלים בהם. אנחנו אומרים המון דברים בטלפון שהם לא נכונים כדי שלא יבינו מה אנחנו מתכננים ומה עושים".
גורמים שונים בחמאס ששמעו על המנהרות שהקימו ברוני הסמים בפזורה הבדואית לא הופתעו כששמעו שיש מי שמנסה לחקות אותם. "יש להם הרבה מה ללמוד לחבר'ה שלכם מהנגב מהמנהרות שחפרו החמאס בעזה", מספר תושב אל בורג', שהשתייך בעבר לאחד מארגוני הטרור. "הראיתי סרטונים לאנשים שקשורים לחמאס והם התרשמו שהם עשו עבודה טובה, אבל ציינו שזה עדיין נראה חובבני. גם הם התחילו ככה בהתחלה ואז הפכו למקצועניים".
"האמת היא שבכל בית אפשר להקים מנהרה כזו. עברייני הסמים לומדים כיצד הקימו מנהרות כאלה בעזה ובלבנון ולוקחים את הסיכון. במרבית המקרים קשה לדעת מי בנה את המנהרה ולמי היא שייכת, אבל המטרה היא למגר את התופעה הזו בכל מחיר", מסביר גורם במשטרה, "אנחנו כל הזמן בודקים גם לאורך הגבול האם יש כוונות להקים מנהרות או שכבר הוקמו כאלה. אנחנו כל הזמן עם האצבע על הדופק בניסיון לנטרל אותן".